Hoe bereid jij je goed voor op je pensioen?

  • Iris Douwes
  • 15 oktober 2019

Na velen jaren hard gewerkt te hebben, is het moment daar: je kunt met pensioen! Niet meer hoeven werken klinkt misschien prettig, maar bereid je pensioen goed voor als je dit niet doet kan het flink tegenvallen. Heb jij je pensioen wel goed geregeld?

Als je met pensioen gaat verandert er veel in je leven. Je hoeft niet meer elke ochtend vroeg op te staan en naar je werk te gaan. Je krijgt zeeën van tijd en je kan zelf je dag indelen.

Naast het krijgen van meer vrije tijd veranderen er ook dingen op financieel vlak. Je ontvangt geen vast salaris meer, maar je krijgt elke maand jouw pensioen als inkomen. Bereid je pensioen goed voor, lees in ons blog hoe je dit doet!

Waaruit bestaat je pensioen?

Er zijn drie mogelijke redenen waarom je met pensioen gaat. De eerste en meest voorkomende reden is dat je jouw pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. De AOW-leeftijd voor de mensen die nu beginnen met werk is 66 jaar en 4 maanden, deze leeftijd zal tot 2022 zelfs stijgen tot 67 jaar. Mensen zullen dus steeds langer door moeten werken.

De tweede reden dat je met pensioen gaat, hoe raar het misschien ook klinkt, is dat je overlijdt. Indien je overlijdt is er nog wel een inkomen voor jouw nabestaanden.

De laatste reden is als je arbeidsongeschikt bent verklaard, hierdoor kan je nog een extra bedrag krijgen naast het bedrag dat je krijgt van de overheid. 

Je pensioen bestaat uit drie verschillende delen. Het individuele pensioen, het collectief pensioen en het overheidspensioen.

#1 Overheidspensioen

Het overheidspensioen wordt ook wel AOW (Algemene Ouderdomswet) genoemd. Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW. Het AOW is afhankelijk van je inkomen.

Je spaart 2% AOW over jouw inkomen van de 50 jaar tot je pensioengerechtigde leeftijd. Je bouwt dus 50 jaar lang pensioen op dat komt uit op 100%, maar dat is nog niet genoeg om van rond te komen.  Indien je in die 50 jaar vertrekt naar het buitenland tellen deze jaren niet mee. Je AOW wordt voor elk jaar dat je niet in Nederland woont gekort met 2%.

#2 Collectief pensioen

Naast het overheidspensioen heb je het collectief pensioen. Dit bouw je op bij je werkgever(s). Het pensioen is opgenomen in je contract. Jouw pensioen is in de meeste gevallen geregeld bij een pensioenfonds, je betaalt hiervoor elke maand een bedrag. Dit wordt ingehouden op je salaris, je merkt hier dus meestal vrij weinig van.

Bij vele werkgevers geldt er een pensioensregeling, maar niet bij elke werkgever. Indien dit niet het geval is kan je ervoor kiezen om bij een verzekeraar of bank aan te kloppen om jouw individuele pensioen op te bouwen.

Bijvoorbeeld: Als je ZZP’er bent, dan heb jij geen pensioen via je werkgever omdat je eigen baas bent. Als ZZP’er is het dus noodzakelijk dat je jouw eigen pensioen regelt via een verzekeraar of bank. Je kan er ook voor kiezen om een percentage af te dragen van de winst aan je pensioen, dit behoort tot je individueel pensioen.

#3 Individueel pensioen

Het individueel pensioen is als het ware een extra deel dat je zelf opbouwt voordat je met pensioen gaat. Je kan beleggen, sparen of op een andere manier vermogen opbouwen. Hierdoor bouw jij je aanvullende pensioen op. Samen met de AOW en het collectief pensioen is dit jouw inkomen waarvan je kan leven na je pensioengerechtigde leeftijd.

Bereid je pensioen goed voor, begin op tijd!

De AOW leeftijd is voor velen nog ver weg, maar het is belangrijk dat je wel stil staat bij je pensioen. Tijdens je werkzame leven bouw je namelijk je pensioen op voor na je werkzame leven. 

Als je hebt bekeken hoe jouw pensioen is opgebouwd, hoeveel AOW je krijgt, wat je collectief pensioen is en wat je hier zelf nog op aan kan vullen, weet je wat je inkomen is.

Start daarom op tijd met het opbouwen van je pensioen. Op die manier heb je genoeg tijd om op te bouwen wat je later wilt en kunt besteden.

Zorg voor financiële rust

Als je met pensioen gaat verandert er op financieel vlak veel. Iedereen verwacht dat pensioen een fijne tijd is waar verplichtingen wegvallen. Indien je jouw pensioen goed voorbereid hebt is dit ook zo. Je kunt pas echt genieten wanneer je financiële rust hebt. Door te weten wat je maandelijks te besteden hebt, kun je jezelf daarop instellen.

Naast het opbouwen van je pensioen kan je er ook voor kiezen om je vaste lasten te reduceren voordat je stopt met werken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw woonlasten zo laag mogelijk zijn, door je hypotheek al voor een groot deel af te lossen. Ook kan je met de overwaarde van je huis je pensioen aanvullen.

Je kan er ook voor kiezen om te gaan voor een deeltijdpensioen: deels werken en deels vrije tijd. Zo blijf je nog pensioen opbouwen maar kan je wel alvast wennen aan je pensioen. Of je kiest ervoor om langer door te werken om zo meer pensioen op te bouwen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Rustig afbouwen met werken

Niet alleen op financieel vlak verandert er veel, maar ook je dagelijkse besteding veranderd. Je dagritme verandert. Het is daarom verstandig om niet gelijk van een volle werkweek terug te gaan naar helemaal niet meer werken. De overgang van een fulltime baan naar het genieten van je pensioen kan erg groot zijn.

Indien je een betere overstap wilt hebben naar je pensioen is het aan te raden om het werken rustig af te bouwen. Ga bij je huidige werkgever in plaats van vijf dagen werken bijvoorbeeld drie dagen werken. Je went zo op een rustige manier aan de vrije tijd die je gaat krijgen tijdens je pensioen.

Bedenk alvast wat je met je vrije tijd wilt gaan doen. Wellicht heb je tijd voor een andere baan met minder uren of voor een project. Pak iets op wat je altijd al hebt willen doen. Zorg voor een goede werk-privé balans.

Gezond jouw pensioen in

Naast het hebben van financiële rust is het gezond en fit blijven voordat je met pensioen gaat ook erg belangrijk. Zeker naar mate dat je ouder wordt. Blijf in een goede conditie. Compenseer het gebrek aan lichaamsbeweging op het werk in je vrije tijd. Het gaat om het dagelijks voldoende bewegen, dit zorgt ervoor dat je fit blijft.

Doordat de pensioensleeftijd steeds hoger ligt, worden er ook steeds meer oudere werknemers arbeidsongeschikt. Indien je zwaar en fysiek werk doet kan je ervoor kiezen om de laatste jaren voordat je met pensioen gaat ander werk te doen binnen hetzelfde bedrijf wat minder fysieke en mentale energie vraagt.

Naast het hebben van voldoende beweging is het ook belangrijk dat je mentaal gezond blijft. Voor veel mensen is ouder worden een kwestie. Blijf jong van geest. Sta open voor nieuwe dingen en bekijk wat je bijvoorbeeld nog wilt leren. Behoud je werkgeluk door dingen te doen die je leuk vindt of nog wilt leren. Werkgeluk is belangrijk voor je mentale gezondheid.

Bereid je goed voor op jouw pensioen!

Bereid je goed voor op je pensioen! Begin bij het vinden van financiële rust. Zorg dat je goed uitzoekt waar je pensioen uit bestaat en hoe jij deze kan aanvullen. Wat je na je pensioen te besteden hebt en hoe je hier je dagelijkse leven mee gaat indelen.

Naast het mentaal en fysiek gezond blijven is het ook noodzakelijk dat je rustig afbouwt naar je pensioen. Ga niet gelijk van een fulltime werkweek naar een hele week vrije tijd. Bouw het rustig af en geniet daarna van je welverdiende pensioen.

Stelling: Ben jij goed voorbereid op je pensioen?

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "Hoe bereid jij je goed voor op je pensioen?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent