De invloed van muziek op je werk

  • Iris Douwes
  • 19 mei 2020
Aankomende zondag, 24 mei, is het de dag van de muziek. Veel mensen luisteren in hun privé tijd vaak naar muziek voor een beter humeur of om even te ontspannen, maar wat heeft muziek eigenlijk voor invloed op je werk? In een kantoorruimte is vaak achtergrondmuziek te horen. Sommige collega’s houden van muziek en hebben het liefst heel de dag muziek aan staan tijdens het werken terwijl anderen het juist heel afleidend vinden. Lees in ons blog wat muziek voor invloed heeft op je werk!

Wat is het muziekbeleid op jouw werkplek?

Het kan zijn dat het bedrijf waar je werkt een muziekbeleid heeft. Bij sommige bedrijven is het juist heel normaal dat er elke dag muziek wordt geluisterd en wordt dit ook aangemoedigd, dit ligt aan de bedrijfscultuur. Daarnaast kan het bij een ander bedrijf zo zijn dat muziek luisteren absoluut niet mag, ook koptelefoons kunnen dan zelfs als niet sociaal worden bestempeld. Wellicht dat je na het lezen van dit blog met je leidinggevende in gesprek kan gaan om het muziekbeleid te bespreken en eventueel te veranderen.

Wat is de invloed van muziek op je werk?

Muziek kan verschillende invloeden hebben op je werk. Hieronder bespreken we de verschillende invloeden.

Effect op je humeur

Als je een slechte dag hebt, boos bent of irritatie ervaart is muziek precies wat je nodig hebt. Muziek verlaagt de hormonen die stress veroorzaken en bevordert de hormonen die je gelukkig maken. Kies wel de nummers die voor jou werken! Door het luisteren van muziek komt het stofje dopamine vrij. Dit stofje maak je ook aan bij lekker eten of verliefdheid. Muziek kan niet alleen jouw humeur beïnvloeden, maar ook die van je collega’s. Overleg met je collega’s van welke muziek zij blij worden om de sfeer tijdens het werk te bevorderen. Ga zo samen met jouw collega’s van een grijze dag naar een kleurrijke dag, en dat door muziek! Kijk maar eens naar jezelf, als je een leuk liedje hoort, sta je al snel mee te zingen. Muziek activeert daarnaast ook verschillende delen van je brein, zoals de visuele cortex en de motorische cortex. Dit zijn de gebieden in je hersenen die emotionele reacties oproepen. Daarnaast kan muziek zelfs gebruikt worden om neurologische aandoeningen of emotionele stoornissen te behandelen, ook wel muziektherapie genoemd.

Stimuleert creativiteit

Muziek wordt ook wel een creativiteit booster genoemd. Als je op kantoor aan het werk bent kun je tegelijkertijd naar muziek luisteren. Doordat je luistert naar de beat en de tekst kunnen je hersenen geprikkeld worden. Deze prikkelingen in je hersenen leiden tot meer creativiteit. Daarnaast kunnen de teksten of ritmes jou inspireren om verder te gaan met een document waar je al een tijdje mee worstelt. Het is wel afhankelijk met wat voor document je bezig bent, welke muziek daarbij helpt. Aan een tekstueel document kun je het best werken als er instrumentale muziek aan staat en aan een grafisch document kun je het beste werken als er tekstuele muziek aan staat.

Het verbindt mensen met elkaar

Het hebben van een band met je collega’s is misschien belangrijker dan je denkt. Jouw collega’s bepalen voor een groot deel of je met plezier naar je werk gaat. Lees hier waarom het hebben van een band met je collega’s belangrijk is! Het luisteren van muziek kan worden gezien als een verbindende factor, zo ook voor jou en je collega’s. Indien je van dezelfde muziek houdt heb je vaak al een connectie. Zo ook als je samen met je collega’s naar muziek luistert en vooral ook het samen meezingen van de muziek. Het roept vaak een gevoel van vreugde op of doet je denken aan bepaalde herinneringen die je samen hebt meegemaakt.

Het vergroot je prestatievermogen

Vaak word er muziek geluisterd als je aan het sporten bent om net even een stukje harder te lopen of het langer vol te houden. Dit komt doordat muziek binnenkomt bij het emotiegebied in de hersenen, dit ligt vlak bij de motorische gebieden. Indien in dit deel van de hersenen muziek binnenkomt krijg je de neiging om meer te gaan bewegen. Je krijgt een soort van energieboost door muziek, dit kan ook effect hebben op je prestatievermogen tijdens het werken. Het luisteren van muziek geeft niet alleen het stofje dopamine af in je hersenen, maar ook serotonine. Van het stofje serotonine wordt je niet alleen blij, maar wordt je ook scherper. Hierdoor kan je met meer focus doorwerken. Door het luisteren naar muziek kan je effectiviteit op de werkvloer verhogen omdat je net dat ene zetje krijgt, waardoor je door kan gaan met je werkzaamheden wat soms niet helemaal wil vlotten. Ook stimuleert muziek je taalgevoel. Voor de ontwikkeling van taal is muziek een goed hulpmiddel. Mocht je een document in een vreemde taal moeten schrijven, is het een idee om muziek in die taal te luisteren.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Muziek werkt stress verlagend

Door naar muziek te luisteren wordt je ook rustiger en gelukkiger, dit gebeurd alleen als je luistert naar muziek waarvan je houdt. Dit is natuurlijk voor ieder persoon verschillend op de werkvloer. Mocht je bezig zijn met iets waarbij je concentratie nodig hebt of rustig moet zijn, doe dan bijvoorbeeld een koptelefoon op met jouw favoriete muziek. Of stem met je collega’s af dat de muziek iets zachter moet of dat er een playlist wordt opgezet met rustgevende muziek. Door het stofje serotonine, wat vrijkomt als je naar muziek luistert, word je niet alleen scherper, maar door dit stofje krijg je ook meer zelfvertrouwen en kom je in een positieve spiraal. Dit is bevordelijk om stress te verminderen. Luister dus vooral naar je favoriete muziek om stress te verminderen, lees hier nog meer tips om stress te verminderen!

Verschillende genres

Er zijn natuurlijk veel muziekgenres en niet elke muzieksoort is voor iedereen prettig. Stem daarom ook met je collega’s af welke muziek er wordt geluisterd en maak hier afspraken over. Zet bijvoorbeeld een algemene radio zender op of een afspeellijst. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een bepaald uur een bepaald genre te luisteren. Verschillende genres kunnen een andere werking hebben. Zo is het belangrijk dat je de muziek matcht met de taak die je uitvoert. Indien je een blog aan het schrijven bent, een verslag aan het maken bent of een moeilijk stuk aan het doorlezen bent is het vaak afleidend om tekstuele muziek te luisteren. Instrumentale muziek kan dan juist wel goed helpen. Instrumentale muziek kan ook de omgevingsgeluiden dempen en je een beter concentratie vermogen geven. Daarentegen helpt tekstuele of vrolijke muziek vaak bij het verkrijgen van meer creativiteit.

Stelling: het luisteren van muziek op de werkvloer maakt mij productiever. Eens of oneens?

Laat het ons weten in de reacties.

1 Reactie op "De invloed van muziek op je werk"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Monique
    • 20 mei 2020

    Oneens. Het leidt mij sterk af en moet mezelf constant dwingen om “het horen”uit te schakelen. Uit eindelijk krijg ik een enorme hoofdpijn.