7 kledingtips voor een succesvol sollicitatiegesprek

  • Pascal Joore
  • 30 juli 2019
Update: Dit blog over de perfecte kleding voor een succesvol sollicitatiegesprek verscheen voor het eerst op 29 april 2015 en werd op 30 juli 2019 geactualiseerd. "Welke kleding doe ik aan naar een sollicitatiegesprek?" Een vraag die dagelijks door veel sollicitanten wordt gesteld. Iedere organisatie beschikt over een eigen dresscode en als sollicitant is het jouw doel om binnen het plaatje te passen. Je wilt dat de werkgever je (letterlijk) ziet als onderdeel van het team. Werkgevers hebben bepaalde verwachtingen van een sollicitant. Dit geld zowel voor het innerlijk als voor het uiterlijk. Aan jou de taak om op deze verwachtingen in te spelen, zodat jij een sterke eerste indruk kunt achterlaten tijdens jouw sollicitatiegesprek. Om je te helpen bij het maken van de juiste kledingkeuze geven we 7 tips!

De eerste indruk

Uit onderzoek is gebleken dat je gemiddeld 385 seconden hebt om aan je eerste indruk te werken. Voordat de eerste echte vraag wordt gesteld, zijn de eerste indrukken dus al gevormd. Na punctualiteit, een goede voorbereiding en het maken van oogcontact geeft 73% van de werkgevers aan dat jouw voorkomen (positief of negatief) bijdraagt aan het maken van een eerste indruk. De manier waarop je je kleedt, speelt dus een cruciale rol bij het maken van een goede eerste indruk en draagt dus bij aan een succesvol resultaat van het sollicitatiegesprek. Maar wat is de gepaste kleding voor jouw sollicitatiegesprek?

#1 Bestudeer de bedrijfscultuur

Welke kleding gepast is voor je volgende sollicitatiegesprek is afhankelijk van de functie en de organisatie. Niet iedere werkgever verwacht dat een sollicitant in pak verschijnt. Dit komt door de bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur bepaalt onder andere hoe werknemers met elkaar omgaan, hoe er wordt gecommuniceerd, hoe beslissingen worden genomen en welke kleding men draagt. Onderzoek het bedrijf en bepaal met wat voor type organisatie jij te maken hebt. Solliciteer je bij een conservatieve organisatie of bij een jonge frisse startup? Het antwoord op deze vraag bepaalt of jij in een formele of informele outfit naar het gesprek gaat. Hoe ontdek je de bedrijfscultuur? Soms is het lastig om te zien met wat voor bedrijf je te maken hebt. Vooral als je het bedrijf nog niet goed kent. Ga dan op onderzoek uit en bepaal met welk type organisatie je te maken hebt:
  • Bezoek de bedrijfswebsite en kijk bijvoorbeeld naar de lay-out van de site (zakelijk en sober of modern en creatief). Daarnaast kun je ook kijken naar de outfits die men draagt in de foto's.
  • Daarnaast heb je al contact gehad met de organisatie. Je bent immers uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Kijk eens terug en vraag jezelf af of dit contact formeel of informeel was. Werd je aangesproken met je of u? Begint de mail met een formele of informele aanhef?
  • Durf tot slot naar je eigen intuïtie te luisteren. Op basis van een (mail)gesprek kun je zelf ook een eerste indruk vormen over de persoon en de organisatie.
Probeer op basis van jouw bevindingen te bepalen of je kleding formeel of informeel moet zijn voor het sollicitatiegesprek.

#2 Houd rekening met jouw persoonlijke stijl

Bewust of onbewust beschik je over je eigen persoonlijke stijl. Jouw stijl onderscheidt je van de rest, het maakt je uniek en dat heeft een meerwaarde. Jouw stijl zendt signalen af naar jouw toekomstige werkgever. Deze signalen bepalen mede of jij wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek. Wees je bewust van jouw persoonlijke stijl en negeer deze niet. Een sollicitatie is al spannend genoeg, trek daarom kleding aan dat comfortabel zit en past bij jouw stijl. Echter, dien je altijd rekening te houden met de stijl van de organisatie. Probeer de juiste combinatie tussen deze twee te vinden, zodat je zelfverzekerd en met een goed gevoel het sollicitatiegesprek in gaat.

#3 De impact van tatoeages en piercings

Uit onderzoek is gebleken dat (zichtbare) tatoeages een negatief effect hebben op het besluit om iemand aan te nemen (71% van de werkgevers geeft dit aan). Bij piercings is dit percentage 77%. Hoe oneerlijk je dit ook vindt, het gebeurt en daar dien je als sollicitant rekening mee te houden. Als je bereid bent om je voorkomen hierop aan te pasen, kun je met kleding je tatoeages en piercings bedekken. Dit zal bijdragen aan een objectieve beoordeling van je sollicitatie. Wanneer je het gevoel hebt dat je teveel moet afwijken van je persoonlijke stijl om aan de verwachtingen te kunnen voldoen, moet je jezelf afvragen of dit wel de juiste plek voor je is.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Pas op met het gebruik van accessoires

Accessoires zoals hoeden, horloges en ringen kunnen jouw outfit compleet maken. Daarnaast dragen ze bij aan je persoonlijke stijl en kunnen ze emotionele waarde met zich meebrengen. Hoewel het wordt aangeraden om jouw persoonlijke stijl te hanteren, kan het gebruik van deze accessoires ook storend zijn voor werkgevers. Mocht je twijfelen of jouw accessoires passen bij de bedrijfscultuur van de organisatie, houd het dan veilig en draag ze niet of draag ze in beperkte mate.

#5 Kies de juiste kleuren

Kleuren hebben verschillende betekenissen en kunnen bepaalde gevoelens opwekken bij je gesprekspartner. Zo worden de kleuren zwart en donkerblauw geassocieerd met zakelijkheid, terwijl de kleur geel wordt geassocieerd met humor en creativiteit. Achterhaal tijdens de voorbereiding wat jij wilt uitstralen en baseer je gebruik van kleuren hier op.
kleuren-kleding-sollicitatiegesprek
Houd bij het kiezen van kleuren rekening met de bedrijfscultuur van de organisatie. Je wilt immers dat de werkgever je (letterlijk) ziet als onderdeel van het team. Zo kun je met felle kleuren buiten de boot vallen bij een conservatieve organisatie.

#6 Let op de details

Schoenen in een sollicitatiegesprek

Ook de schoenen spelen een rol in de indruk die je maakt met je outfit. Ga voor schoenen die bij je passen en waar jij je goed in voelt. Daarnaast is het belangrijk dat je schoenen goed bij je outfit aansluiten. Nette, gepoetste, schoenen zijn altijd een goede keuze. Ga niet op slippers, sandalen (of andere varianten waarbij je huid ziet) sportschoenen of te hoge hakken.

Stof

Ook de stof speelt een rol in hoe je overkomt. Sommige stoffen kreuken sneller dan andere. Een outfit zonder kreukels in de kleding staat vanzelfsprekend netter. Sollicitatiegesprekken kunnen voor zenuwen zorgen en het kan zijn dat je hierdoor gaat zweten. De stof van je kleding kan ervoor zorgen dat dit minder te zien is. Ook kunnen bepaalde kleuren hier een rol bij spelen.

Verzorgd

Het lijkt de meest voor de hand liggende tip, maar wordt desondanks nog weleens vergeten. Kies daarom bijtijds je kleding uit en controleer deze op vlekken en vouwen, zodat je goed en verzorgd voor de dag komt.

#7 Informeel vs. formeel

Wanneer je moeite hebt met het kiezen van de juiste kleding, omdat je bijvoorbeeld niet weet wat voor bedrijfscultuur er heerst, is het aan te raden om je formeel te kleden.

Het is namelijk beter om iets te formeel gekleed te gaan dan iets te informeel. Door je formeel te kleden straal je professionaliteit uit. Je laat ermee zien dat je de sollicitatie serieus neemt en er écht voor gaat. Wanneer je informeel gekleed gaat loop je het risico dat je onprofessioneel of zelfs nonchalant overkomt. Kleding die in veel gevallen als te informeel gezien wordt voor een sollicitatiegesprek zijn:

Informele sollicitatiekleding:  de spijkerbroek

Bij een informele werkplek hoef je echt niet in een pak te solliciteren. Toch is het verstandig om netjes gekleed te komen. Een spijkerbroek kan dan een optie zijn. Let er wel op dat het een nette spijkerbroek is. Een spijkerbroek met (modebewuste) scheuren en rafels is onprofessioneel en leidt af.

Informele sollicitatiekleding:  de jurk

Ook hier geldt dat je bij een informelere sollicitatie best een jurk aan kan doen. Pas er wel op dat het een professionele uitstraling heeft. Draag geen korte jurkjes/rokjes, liever niet korter dan boven de knie. Kies ook geen jurk met doorschijnende stof. Tot slot is een jurk met een te diepe decolleté af te raden. Een professionele en nette jurk is zeker mogelijk bij sommige sollicitaties.

Informele sollicitatiekleding:  zomerkleding

Als je in de zomer gaat solliciteren is de kans groot dat je op gesprek moet in erg warm weer. Vaak heerst dan de vraag of je je outfit mag aanpassen. Ook dit ligt weer aan het bedrijf waar je gaat solliciteren.

Het is over het algemeen begrijpelijk als je iets afwijkt van de dresscode, maar alleen in de vorm van wat luchterige kleding. Kies een stof waar je minder snel last van de warmte krijgt, bijvoorbeeld katoen of linnen. Een complete zomeroutfit met korte broek of t-shirt is ontzettend informeel en onprofessioneel.

Sollicitatiekleding dont's

Er zijn outfits die geschikt zijn voor de ene sollicitatie, maar voor de andere totaal ongeschikt. Toch zijn er een aantal sollicitatiekleding dont's die we je zoveel mogelijk af raden aan te trekken tijdens je volgende sollicitatiegesprek. Sommige werkgevers zullen dit zien als echte sollicitatieblunders.
  1. Ongestreken en gekreukelde kleding
  2. De kleding is vies of kapot
  3. Kleding dat niet past
  4. Te informele kleding
  5. Ongepaste accessoires: pet, grappige stropdas, headphones enz.
  6. Een ongeschikte kleurencombinatie
  7. Kleding dat te veel huid laat zien
  8. Slippers, sandalen of hakken waar je niet goed op kan lopen
  9. Sportkleding
  10. Kleding zo buiten jouw stijl dat je niet meer jezelf bent

Checklist kleding sollicitatiegesprek

Gebruik onderstaande checklist om de juiste kleding te kiezen voor je volgende sollicitatiegesprek!
  • Wat is de bedrijfscultuur en wat is de dresscode?
  • Welke outfit past daarbij?
  • Past deze kleding bij mijn eigen stijl?
  • Is deze kleding niet te informeel?
  • Voel ik me comfortabel in deze kleding?
  • Is de kleding gestreken?
  • Is de kleding schoon en zitten er geen gaten in?
  • Heb ik de juiste schoenen gekozen?
  • Heb ik alleen gepaste accessoires bij?
  • Geeft deze kleding mij het zelfvertrouwen om een nieuwe baan te scoren?
Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!

Welke kleding doe ik aan naar een sollicitatiegesprek?

De manier waarop je je kleedt speelt een cruciale rol bij het maken van een goede eerste indruk en draagt bij aan een succesvol resultaat van het sollicitatiegesprek.

Bereid je daarom goed voor. Bestudeer de organisatie, combineer je persoonlijke stijl met de verwachtingen van de werkgever, wees zorgvuldig met het kiezen van kleuren en accessoires en vergroot jouw kans op een baan!

Stelling: jouw kledingkeuze is belangrijker dan hetgeen je zegt tijdens een sollicitatiegesprek.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Heb je behoefte aan meer sollicitatietips? Klik dan op één van de onderstaande links om meer toelichting te krijgen op een aantal relevante onderwerpen:

    1. Alles wat jij moet weten over het sollicitatiegesprek [INFOGRAPHIC]
    2. Het ultieme antwoord op de vraag waarom moeten we jou aannemen
    3.  7 vragen waarop jij je moet voorbereiden tijdens een sollicitatiegesprek

2 Reacties op "7 kledingtips voor een succesvol sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Esther
    • 7 september 2016

    Uitstekende tips. Hier zou ik aan toe willen voegen: zorg dat je handen/nagels verzorgd/geknipt zijn en schoon zijn. Check of je naar de kapper moet (zowel voor heren als voor dames!) Zorg voor deodorant…

    • Yvonne Stoevelaar
    • 17 oktober 2016

    Goede tips! Twee aanvulling die wellicht handig zijn:
    Als je een nieuw pak koopt en je wilt gaan voor een zakelijke uitstraling, kies dan wel voor blauw of grijs, maar liever niet voor zwart. Zwart is voor de meeste mensen te hard en kan afstand scheppen. Het kan oproepen: kom maar niet te dichtbij. In bepaalde beroepsgroepen komt zwart uiteraard voor als dresscode, maar dat is iets anders dan voor een zakelijk pak.
    Let naast je kleding en persoonlijke verzorging ook op je houding, waar laat je je handen, ga recht op een stoel zitten, en tot slot zorg voor een goede handdruk en noem duidelijk je naam en achternaam (oefen desnoods hardop met het uitspreken van je naam). Succes!