Indruk maken met kleding: welke kleuren draag jij tijdens je sollicitatiegesprek?

 • Daan Panis
 • 20 februari 2018

Een goede eerste indruk is cruciaal tijdens het sollicitatieproces. Non-verbale communicatie bepaalt voor 93% onze eerste indruk (infographic). Dat betekent dat wat je zegt maar voor 7% meetelt.

Binnen 30 seconden vormen mensen op basis van je uitstraling een beeld van jouw zelfvertrouwen, betrouwbaarheid of intelligentie. Daarnaast wordt meer dan de helft van de sollicitanten afgewezen vanwege de eerste indruk (bron). Je moet dus elke mogelijkheid aangrijpen om een goede eerste indruk te maken.

Kleur of zwart?

Dat je je tijdens een sollicitatiegesprek netjes moet kleden, is bekend. Maar wat minder bekend is, is dat kleurgebruik ook een grote invloed heeft op het vormen van een eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat de eerste indruk goed is, is het belangrijk dat je je kleding goed afstemt op de functie. Zo concluderen onderzoekers van CareerBuilder dat wanneer je op gesprek komt voor een managementfunctie, je het beste zwart kunt dragen. Als je macht wilt uitstralen, kan je het beste rood dragen. Als je wilt overkomen als een teamspeler, dan kan je het beste blauw dragen.

Let hierbij wel op dat je niet doorslaat in het gebruik van kleuren. Pas kleuren subtiel toe in je outfit, zoals in het voorbeeld hiernaast:

Associaties met kleuren

Elke kleur creëert een andere associatie bij mensen. De onderstaande opsomming maakt duidelijk welke kleuren je beter wel, en welke kleuren je beter niet, kunt kiezen.

 • Grijs: Grijs komt neutraal, saai en zakelijk over. Daarentegen geeft het wel een gevoel van luxe, autoriteit en geborgenheid. Grijs is altijd een veilige keuze, maar probeer dit dan te combineren met kleine felle kleurdetails.
 • Blauw: Blauw straalt oprechtheid, zelfvertrouwen, loyaliteit en vriendelijkheid uit. Daarnaast is het ook een rustige en kalme kleur. Alle tinten blauw zijn een veilige keuze en worden ook vaak gebruikt tijdens sollicitatiegesprekken.
 • Zwart: Als je zwart draagt tijdens je sollicitatiegesprek, zit je vaak veilig. Echter, omdat zwart een veelvoorkomende en sombere kleur is, loop je het risico dat je minder authentiek overkomt.
 • Wit: Maagdelijk wit straalt oprechtheid, luxe en betrouwbaarheid uit. Wit wordt vaak gebruikt als kleur van een blouse bij een pak, omdat het contrast met een donkergekleurd pak dan groot is.
 • Groen: De kleur groen komt betrouwbaar, eerlijk en stabiel over. Het dragen van de kleur groen wordt gezien als een redelijk veilige keuze.
 • Bruin: Bruin is een neutrale kleur, dat geborgenheid en passiviteit uitstraalt. Het wordt afgeraden om bruine kleding te dragen tijdens een sollicitatiegesprek.
 • Rood: ‘Power’ is wat deze kleur uitstraalt, daarnaast straalt het ook zelfvertrouwen, warmte en kracht uit. Pas op, want rood kan ook agressief of dominant overkomen. Geadviseerd wordt om rood als detailkleur te gebruiken.
 • Paars: Paars wordt bij zakelijke gelegenheden niet veel gebruikt. Paars staat voor creativiteit en inspiratie, maar het wordt ook gezien als shockerend of impulsief. Vaak wordt paars niet gezien als een professionele of zakelijke kleur, maar vooral als modestatement.
 • Oranje: Oranje is een schreeuwerige en opvallende kleur. Onderzoek van CareerBuilder wijst uit dat werkgevers de kleur oranje de slechtste kleur vinden om te dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Oranje staat ‘onprofessioneel’.
 • Geel: Geel straalt intelligentie en frisheid uit. Daarentegen komt het ook onbetrouwbaar over en straalt het sarcasme uit. Geel is een minder veilige keuze om aan te trekken tijdens je sollicitatie.
 • Roze: Roze is een erg vrouwelijke kleur die blijdschap en humor uitstraalt. Roze wordt gezien als een minder veilige keuze om te dragen tijdens een sollicitatiegesprek.
  

Het toepassen van de kleuren:

 • Neem eens een kijkje op de ‘over ons’-pagina van het bedrijf waar je solliciteert. Probeer te achterhalen wat de bedrijfscultuur is en hoe de werknemers gekleed zijn en pas je kleding hierop aan. Als je solliciteert bij een hippe startup, kun je vaak wat meer spelen met kleuren dan wanneer je solliciteert bij een conservatiever bedrijf.
 • Als je gebruik maakt van contrast, wordt jouw natuurlijke uitstraling versterkt. Bijvoorbeeld als je een witte blouse onder een donkerblauw of donkergrijs pak draagt.
 • Beperk het aantal kleuren dat je gebruikt in je outfit. Als je meer dan drie verschillende kleuren gebruikt, kan het zijn dat je outfit te veel afleidt.
 • Zorg ervoor dat je handen (en nagels) goed verzorgd zijn. Bij mannen kort geknipt en bij vrouwen eventueel een neutrale kleur nagellak erop, zoals lichtroze of taupe.
 • Kleuren kun je ook toepassen in het gebruik van accessoires. Als je een neutralere outfit hebt, kun je dat combineren met gekleurde accessoires. Denk hierbij aan een gekleurde ketting, armband of oorbellen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Kleurgebruik tijdens een sollicitatiegesprek

De kleur van je outfit heeft veel invloed op wat je uitstraalt. Donkere kleuren zijn kleuren waarin je zakelijk en professioneel overkomt, waardoor deze kleuren zeer geschikt zijn voor sollicitatiegesprekken, vooral bij een conservatief bedrijf.

Als je bij een jonge en hippe startup solliciteert, kun je zeker gebruik maken van kleuren. Wil je er tussenin gaan zitten, gebruik dan kleine kleurdetails zoals een patroon in je blouse of een gekleurde ketting of stropdas.

Nogmaals een kleine opsomming van de veilige en minder veilige kleuren:

 • Meest veilige kleuren: grijs en blauw.
 • Redelijk veilige kleuren: wit, zwart, groen, bruin en rood.
 • Minder veilige kleuren: paars, oranje, geel en roze.
 

Stelling: Donkere kleuren in je kleding werken beter tijdens een sollicitatiegesprek dan felle kleuren!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

3 Reacties op "Indruk maken met kleding: welke kleuren draag jij tijdens je sollicitatiegesprek?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Yo
  • 20 februari 2018

  De meeste mensen zien er in de kleur zwart niet op hun best uit. Vaak zie je er grauwer en moe uit ( althans bij de veel mensen is dit het geval Ik raad aan om naar die kleuren kijken waar jij van gaat stralen . Uiteraard wel passend voor de functie en het bedrijf !

  • Aileen
  • 8 april 2018

  Het hangt heel erg af van het bedrijf waarbij je gaat solliciteren, maar ook van wat jij zelf wilt bereiken. Door je juist niet aan te passen kun je ook een signaal afgeven. Dat je bijvoorbeeld durft af te wijken of ‘out of the box’ kijkt.

  • Jean
  • 2 oktober 2019

  Ik zit te twijfelen. Ben zelf een heel creatief mens, die vrolijk en sociaal is. Dus kies ik altijd voor kleur. Koningsblauw bloesje met zwart sportief blazer of mooi diepe groen. Heel zwart vind ik te streng & knalkleuren alleen in mijn vrije tijd.