10 tips voor een sterke opening van jouw sollicitatiegesprek

  • Lars Tertoolen
  • 13 december 2022

Tijdens de opening van jouw sollicitatiegesprek wil je maar één ding, namelijk een sterke start. Een goed begin is het halve werk! Aangezien het begin van een gesprek essentieel is voor de indruk die je achterlaat, is het belangrijk om jezelf op de juiste manier te presenteren. Wanneer je een slechte start maakt is het ontzettend lastig om een succesvolle comeback te maken!

Om een vliegende start te maken bij de opening van jouw sollicitatiegesprek doorloop je een aantal onderdelen. Wij geven je in dit blog 10 tips hoe je dit het beste aanpakt!

#1 Wees goed voorbereid 

Iemand die goed voorbereid is, heeft minder zenuwen, komt zelfverzekerder over en presteert over het algemeen beter. Alle drie dragen bij aan een goede opening van jouw gesprek!

Verdiep jezelf goed in de functie waarop je gaat solliciteren en in de organisatie zelf. Bereid je voor op veelgestelde vragen en vragen die je wilt stellen. Hierdoor zal je minder snel in de stress schieten en het zorgt voor minder spanning. Het geeft je een gevoel van controle. Dit straal je ook uit bij de opening van het sollicitatiegesprek!

#2 Zorg dat je op tijd bent

Te laat komen zorgt direct voor een slecht begin van je sollicitatiegesprek. Zorg dat je op tijd komt! Punctualiteit vormt namelijk een belangrijke factor bij de eerste indruk. Wanneer je te laat komt, moet je ervoor zorgen dat je met de juiste handelingen ergernis bij recruiters voorkomt en de schade voor jezelf beperkt. Neem op tijd contact op, bied je excuses aan, kom tot rust wanneer je bij het bedrijf aankomt en blijf positief. Lees hier meer over de schade beperken.

Maar voorkomen is beter dan genezen. Kom 5 á 10 minuten van tevoren aan. Zorg dat je vervoer hebt geregeld en vertrek ruim op tijd. Het is altijd beter om een tijdje in de auto te blijven wachten bij je bestemming dan uit te moeten leggen waarom je te laat bent. Plan daarom je route alvast een paar dagen van tevoren. 

Check je route ook de dag van je gesprek zelf nog een keer, er kan ieder moment iets gebeuren waardoor een alternatieve route sneller is. Twijfel je over hoe lang je gaat doen over de reis? Je kunt als voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek een keer naar het sollicitatieadres reizen en kijken hoe lang je erover doet.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Een verzorgde uitstraling

Bij de opening van jouw sollicitatiegesprek speelt je voorkomen een rol, ongeacht de functie waarop je solliciteert. Kleding bepaalt grotendeels de eerste indruk die je maakt. De manier waarop jij je kleedt heeft invloed op de start van je sollicitatiegesprek. Bereid je daarom goed voor. 

Bestudeer de organisatie, combineer je persoonlijke stijl met de verwachtingen van de werkgever en wees zorgvuldig met het kiezen van kleuren en accessoires. Zorg dat je kleding draagt die geschikt is voor de functie waarop je solliciteert, dat je kleding vlek- en kreukvrij is en dat je kleding afgestemd is op de bedrijfscultuur.

Wil je meer weten over welke kleding je het beste kunt dragen tijdens je sollicitatiegesprek? Lees hier dan verder.

#4 Kom georganiseerd over

Om je sollicitatiegesprek sterk te starten wil je georganiseerd overkomen. Let daarom op wat je bij je hebt. Attributen zoals een sjaal, een muts, meerdere jassen of tassen moet je allemaal vasthouden of een plekje geven. Dit kan rommelig overkomen. Het is niet altijd mogelijk, maar probeer dit te beperken. Zorg verder altijd dat je telefoon op de stille modus staat! 

Ook is het verstandig een aantal documenten mee te nemen, zoals je cv, sollicitatiebrief en vacaturetekst. Vaak hebben je gesprekspartners deze al, maar het staat goed als je deze zelf kunt aanbieden. Daarbij kan het zijn dat er iemand aanschuift die je sollicitatiebrief of cv nog niet gelezen heeft. Het meebrengen van de vacaturetekst stelt jou in staat gemakkelijk te verwijzen naar zaken die daar worden aangeven.

Heb je specifieke diploma’s of certificaten breng deze dan ook hardcopy mee. Tot slot komt het meebrengen van een kladblok en een pen goed over. Focus je tijdens het gesprek alleen niet te veel op het maken van aantekeningen, dit kan ten koste gaan van je gesprek.

#5 De juiste non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie is het communiceren zonder taal te gebruiken. Je geeft signalen door bijvoorbeeld gebaren, oogcontact en lichaamstaal. Non-verbale communicatie speelt een grote rol in hoe je overkomt.

Een handdruk is de opening van je sollicitatiegesprek. Door deze manier van non-verbale communicatie creëer je een band met jouw gesprekspartner. Geef je gesprekspartner een goede stevige hand. Let wel op dat je niet te hard knijpt. Het kan zijn dat je gestresst bent of wat zenuwen hebt voor het sollicitatiegesprek en hierdoor zwetende handen hebt. Zorg dat je handen droog en schoon zijn voordat je je gesprekspartner een hand geeft.

Oogcontact maken bij binnenkomst tijdens het handen schudden is erg belangrijk. Hierdoor kom je intelligenter en zelfverzekerder over en zal je sollicitatie ook succesvoller verlopen. Het kan zo zijn dat je het lastig vindt om iemand aan te kijken. Kijk dan naar de plek tussen de wenkbrauwen. Dan lijkt het net alsof je je gesprekspartner in de ogen aankijkt.

Let tot slot op je gezichtsuitdrukking. Een glimlach zorgt ervoor dat je sympathieker overkomt. Een werkgever zoekt vaak niet alleen iemand die de juiste papieren heeft, maar die ook in het team past. Iemand die sympathieker overkomt heeft dus meer kans om de baan binnen te slepen. Daarnaast creëert een glimlach direct een positieve sfeer, het geeft een teken van plezier. Zo laat jij zien dat je zin hebt in het sollicitatiegesprek!

#6 Behandel iedereen gelijk

Het kan zijn dat je door de spanning of nervositeit nog niet helemaal scherp bent bij binnenkomst. Vergeet echter niet dat je sollicitatiegesprek begint op het moment dat je aankomt op de locatie. 

De mensen die je op het terrein, bij de receptie, in de lift of in de gang tegenkomt zijn allemaal onderdeel van de organisatie. Ook zij hebben mogelijk invloed op jouw sollicitatie! Er wordt vaak gepraat over hoe kandidaten overkwamen op anderen. Sla je hier de plank mis, dan krijgen je gesprekspartners dit vroeg of laat vast te horen.

Wees vriendelijk, beleefd en professioneel tegen iedereen die je tegenkomt!

#7 Small-talk

Voorafgaand aan de echte sollicitatie vindt er vaak nog een informeel gesprekje plaats.  Onderzoek wijst uit dat dit gesprekje belangrijker is dan je denkt. De indruk die je op dit moment achterlaat heeft een grote invloed op de uiteindelijke keuze van de werkgever. De sollicitanten die tijdens dit korte gesprek moeiteloos over iets algemeens konden praten, lieten een betere indruk achter dan de sollicitanten die moeite hadden om te small-talken.

Small-talk, voor sommigen gaat dit heel soepel, anderen zijn hier minder sterk in. Als dit je niet ligt kun jij je hierop voorbereiden. Denk na over onderwerpen die je kunt aanhalen. Dit kan een actueel thema zijn, waar iedereen wel over kan meepraten. Ook kun je een stapje verder gaan. Als je bijvoorbeeld via LinkedIn of via je netwerk achterhaalt wat de interesses zijn van je gesprekspartner, kun je dit op een professionele manier naar voren halen. Hiermee maak je een sterke start tijdens de opening van je sollicitatiegesprek! 

#8 Toon interesse in je gesprekspartners 

Wanneer je op je plek zit begint het échte gesprek. Vrijwel altijd openen je gesprekspartners met een voorstelrondje. Ze vertellen dan wie ze zijn en wat ze doen. Zorg dat je luistert en interesse toont. Zo kun je verbinding maken! 

Probeer op voorhand te kijken wat je kunt vinden over je gesprekspartners. Bijvoorbeeld werkgerelateerde activiteiten uit het verleden of gedeelde interesses. Bekijk de LinkedIn accounts of overige sociale media pagina's van de personen waarmee je een gesprek hebt. Op deze manier vind je wellicht raakvlakken en zodra de mogelijkheid zich voordoet, kun je hierop inhaken tijdens het gesprek.

#9 Ken het bedrijf

Na de introductie volgt een informatie-uitwisseling over het bedrijf. De recruiter of werkgever geeft informatie over de organisatie. Dit gebeurt soms door een toelichting van de recruiter of werkgever, maar het is niet ongebruikelijk dat jij de vraag krijgt wat je allemaal weet van de organisatie. 

Het is daarom belangrijk dat je goed vooronderzoek hebt gedaan! Zo ben je in staat om deze vraag goed te beantwoorden. Toon interesse in het verhaal van je gesprekspartners. Laat zien dat je op de hoogte bent door zaken aan te vullen of bevestigende vragen te stellen. Let op: stel geen vragen die je eigenlijk al hoort te weten.

#10 Pak jouw moment

Wanneer jouw gesprekspartners zichzelf hebben voorgesteld, is het tijd om jouw moment te pakken. De kans is groot dat nu één van de welbekende vragen naar voren komt: “Wie ben jij?” of ”Kun je iets over jezelf vertellen?”. 

Door veel mensen wordt de vraag geïnterpreteerd als een ijsbreker. En dat terwijl het misschien wel de meest belangrijke vraag is van allemaal. Het antwoord zet namelijk de toon voor de rest van het gesprek en is daarmee bepalend voor het resultaat. Naast dat je aangeeft hoe je heet en wat je thuissituatie is, bestaat een doeltreffend antwoord op de vraag uit 5 onderdelen: je opleidingen, werkervaring, vaardigheden, ambities en waarom je voor dit bedrijf wilt gaan. 

Stap voor stap introduceer jij jezelf aan de recruiter door louter relevante informatie te geven. Het doel is om de aandacht van de recruiter te pakken en niet meer kwijt te raken. Daarnaast is het belangrijk om kort en bondig te zijn. Later in het gesprek kom je terug op de onderdelen en dan moet je ook nog iets te vertellen hebben. 

Vervolgens is de opening van je sollicitatiegesprek voorbij. Nu is het jouw taak om in het gesprek en de afsluiting jouw sterke start een gevolg te geven!

Stelling: de opening is het allerbelangrijkste moment van een sollicitatiegesprek!

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "10 tips voor een sterke opening van jouw sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent