Een doeltreffend antwoord op de vraag “Kun je iets over jezelf vertellen?”

 • Natasja van Wijk
 • 13 februari 2024

"Kun je iets over jezelf vertellen?", de welbekende vraag die in ieder sollicitatiegesprek wordt gesteld.

Door veel mensen wordt de vraag geïnterpreteerd als een ijsbreker. Een vraag die is bedoeld om het gesprek op gang te brengen. Je vertelt iets over je thuissituatie, je behaalde diploma’s, je vorige werkgever en hoe je de vacature hebt gevonden.

Naast zijn functie als ijsbreker, biedt de vraag ook de mogelijkheid om de recruiter nieuwsgierig te maken, jouw ambities te tonen en een ijzersterke eerste indruk te maken. Een goed begin is immers het halve werk.

De vraag “Kun je iets over jezelf vertellen” vinden we echter zo gewoon, dat we geneigd zijn het te verwaarlozen bij de voorbereiding op het gesprek. En dat terwijl het misschien wel één de meest belangrijke vraag is van allemaal. Het antwoord zet namelijk de toon voor de rest van het gesprek en is daarmee bepalend voor het resultaat.

Maar wat moet je dan over jezelf vertellen? En wat niet? Je leest het in dit blog.

Het antwoord op "Kun je iets over jezelf vertellen?"

Een doeltreffend antwoord op de vraag bestaat uit 5 onderdelen. Stap voor stap introduceer jij jezelf aan de recruiter door relevante informatie te geven. Het doel is om de recruiter zijn/haar aandacht te pakken en niet meer kwijt te raken. Daarnaast is het belangrijk om kort en bondig te zijn. Later in het gesprek kom je terug op de onderdelen en dan moet je ook nog iets te vertellen hebben.

#1 Opleidingen

We raden je aan om het antwoord chronologisch te vertellen. Het is dus voor de hand liggend om te beginnen bij de opleidingen die je hebt gevolgd.

Veel mensen zijn geneigd om hun behaalde diploma's of gevolgde opleidingen te noemen. Het probleem is dat deze informatie waarschijnlijk ook al in je cv staat en die heeft de recruiter al gelezen. Je bent immers niet voor niets uitgenodigd.

Om te vermijden dat de recruiter tijdens de eerste paar zinnen zijn/haar aandacht al kwijtraakt, is het beter om te verwijzen naar projecten of nevenactiviteiten waarin je relevante kennis hebt opgedaan of vaardigheden hebt ontwikkeld. 

Vervolgens licht je toe hoe jouw opgedane kennis en vaardigheden bijdragen aan het succesvol uitvoeren van de functie waarop je solliciteert. Hiermee verhoog je de relevantie van je uitspraken.

Let er wel op dat het belang van je gevolgde opleidingen minder groot wordt naar mate je meer werkervaring hebt. Wanneer je een senior bent is het dus af te raden om uitgebreid in te gaan op je gevolgde opleidingen. Licht in dat geval noemenswaardige kennis toe in één of twee zinnen.

Als starter mag je wat dieper ingaan op je gevolgde opleidingen. Let er dan wel op dat je geen lijst met gevolgde vakken of behaalde diploma’s gaat opnoemen. Het gevaar van lijstjes is dat je veel onderdelen oppervlakkig behandelt. Het is beter om een klein aantal relevante vakken of projecten te kiezen en daar dieper op in te gaan.

#2 Werkervaring

In het tweede onderdeel komt jouw werkervaring aan bod. Een goede manier om indruk te maken, is het noemen van een aantal zakelijke prestaties. Daarmee laat je zien wat je kwaliteiten zijn en hoe je die in de praktijk kunt toepassen.

Het is belangrijk dat je kort en bondig bent, omdat je later in het gesprek nog verder zult ingaan op je werkervaring. Probeer dus twee of drie indrukwekkende prestaties te vinden en voor te bereiden. Een goede voorbereiding is belangrijk, omdat je concreet moet zijn. Door je uitspraken te onderbouwen met cijfers kom je overtuigend over en laat je zien dat je goed bent voorbereid.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Vaardigheden

In dit onderdeel benoem je een klein aantal vaardigheden waarover je beschikt en die belangrijk zijn bij het uitvoeren van de functie. Door een klein aantal te noemen, kun je er dieper op ingaan.

Licht toe hoe je ze in het verleden hebt ontwikkeld en ingezetDoor de vaardigheden in de juiste context te plaatsen, laat je zien waarom ze relevant zijn.

Een klassieke fout die vaak wordt gemaakt, is het aandikken van vaardigheden. Wanneer je actief op zoek bent naar een baan, komt het vaak voor dat je niet aan alle eisen voldoet. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Elke sollicitant is verschillend en zal nog enige vorm van training nodig hebben om goed te functioneren in de functie.

Daarnaast weet een goed geïnformeerde recruiter alles over de functie en de benodigde vaardigheden. Gedurende het gesprek zullen je vaardigheden misschien worden getest aan de hand van een aantal vragen of een case studie. Als je door de mand valt, zijn de kansen natuurlijk verkeken.

Wees dus eerlijk en denk voorafgaand aan het gesprek goed na over de vaardigheden waarmee jij jezelf gaat verkopen. Dit onderdeel kun je, wanneer dat goed uitkomt, combineren met onderdeel twee.

#4 Ambities

Nu is het tijd om jouw uitgestippelde carrièrepad door te laten schemeren, maar wel op een zorgvuldige manier. Dit is namelijk een gevoelig onderwerp voor de recruiter. Enerzijds is het voor een recruiter prettig om te zien dat een kandidaat vastberaden is en duidelijk in kaart heeft wat hij/zij wil. Anderzijds is het mogelijk dat jouw antwoord de recruiter doen inzien dat jij en het bedrijf niet op dezelfde golflengte zitten.

Kan het bedrijf voldoen aan jouw hoge verwachtingen of ben jij juist degene die niet ambitieus genoeg is? De belangrijkste tip bij het toelichten van je ambities (tijdens de introductie) is om alleen carrièredoelen te noemen die haalbaar zijn binnen de functie waarop je solliciteert. Anders krijgt de recruiter aan het begin van het gesprek namelijk al het idee dat dit niet de juiste plek voor je is.

Later in het gesprek kun je eventueel de lange termijn ambities bespreken die buiten het bereik van de functie of het bedrijf liggen.

Probeer daarnaast door te laten schemeren dat je op zoek bent naar een baan voor de lange termijn. Over het algemeen zijn werkgevers niet opzoek naar jobhoppers die na één of twee jaar al vertrekken.

Wanneer je bij het bespreken van jouw ambities het gevoel hebt dat je jezelf moet voorliegen om aan de wensen van het bedrijf te voldoen, is dit wellicht niet de juiste keuze voor je. 

#5 Waarom dit bedrijf?

Als afsluiter vertel je de recruiter waarom je voor dit bedrijf kiest, en niet voor een ander bedrijf. Om dit overtuigend te doen dien je uitspraken als “omdat het goed betaald” of “omdat ik gewoon weer aan de bak wil” achterwege te laten.

Werkgevers zien liever kandidaten die intrinsiek gemotiveerd zijn. Focus je dus op overeenkomsten tussen jou en de bedrijfscultuur, op kenmerken van het bedrijf waardoor je jouw ambities kunt verwezenlijken of op de passie die je hebt voor de producten van het bedrijf.

Een doeltreffend antwoord

Onderschat de vraag “Kun je iets over jezelf vertellen” niet en bereid je goed voor. Maak een sterke eerste indruk door de bovenstaande tips te hanteren en jezelf stap voor stap te introduceren.

Laat irrelevante zaken achterwege, vertel je verhaal met enthousiasme en vergroot jouw kans op een baan door de juiste toon te zetten voor de rest van het sollicitatiegesprek!

Update: Dit blog over de vraag "Kun je iets over jezelf vertellen?" verscheen voor het eerst op 16 februari 2016 en werd op 13 februari 2024 geactualiseerd.

Stelling: Het antwoord op de vraag “kun je iets over jezelf vertellen” is bepalend voor het resultaat van het gesprek!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

2 Reacties op "Een doeltreffend antwoord op de vraag “Kun je iets over jezelf vertellen?”"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Marianne van der linden
  • 19 februari 2016

  Ik ben het volledig eens met deze stelling.

  • Mariska
  • 13 februari 2024

  Met de vraag “kan je iets over jezelf vertellen” wordt alleen gevraagd of je dat kan niet omdat ook te doen, een simpel “ja” of “nee” volstaat aldus. Ware dat anders dan zou de vraag anders gesteld dienen te worden.