Te laat voor een sollicitatiegesprek? Beperk de schade met deze 5 tips!

  • Daan Panis
  • 23 januari 2018

Te laat komen is nooit leuk. Vooral niet wanneer het voor iets belangrijks is zoals een sollicitatiegesprek. In veel gevallen kun je er vrij weinig aan doen. Er kan bijvoorbeeld plots een lange file ontstaan of je auto kan onverwachts stil komen te staan.

Hoewel je er in veel gevallen vrij weinig aan kunt doen, is te laat komen bij een sollicitatiegesprek een grote ergernis bij recruiters en werkgevers. Punctualiteit vormt namelijk een belangrijke factor bij de eerste indruk. Wanneer je te laat komt, is de kans op een goede eerste indruk flink verslechterd.

Wanneer je te laat komt, moet je er dus voor zorgen dat je met de juiste handelingen ergernis bij recruiters voorkomt en de schade voor jezelf beperkt. In dit blog geven we 5 tips hoe je dit kun doen!

#1 Voorkomen is beter dan genezen

Zoals we al eerder hebben aangegeven, maak je geen goede eerste indruk op een werkgever wanneer je te laat komt bij een sollicitatiegesprek. Daarom luidt onze eerste tip: kom niet te laat! Er zijn allerlei zaken die je kunt ondernemen om de kans op te laat komen zo klein mogelijk te maken.

Vertrek op tijd. Je kunt bijvoorbeeld een buffer nemen van een (half) uur. Dan weet je bijna zeker dat je alle tegenslagen kunt opvangen. Daarnaast is het handig om de route vooraf te verkennen. Wanneer je dit op hetzelfde tijdstip doet als op de dag wanneer je het gesprek hebt, krijg je een goede indicatie van de reisduur. Daarnaast voorkom je dat je per ongeluk een verkeerde afslag neemt.

Het is ook aan te raden om files en wegwerkzaamheden in de gaten te houden en te vermijden. Het zou jammer zijn als je in een file terechtkomt die van te voren al lang bekend was.

#2 Neem contact op

Als je dan toch te laat gaat komen, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Neem contact op met je contactpersoon en meld hem/haar dat je de afgesproken tijd niet gaat halen.

Bel hem/haar op of stuur een (WhatsApp) bericht. Wanneer je de contactgegevens van je contactpersoon niet hebt, kun je altijd naar het bedrijf bellen. Je moet er namelijk voor zorgen dat degene die je gaat spreken het zo snel mogelijk weet. Zo is er nog tijd om een oplossing te bedenken.

De recruiter heeft waarschijnlijk meerdere afspraken gepland, waardoor hij/zij misschien geen tijd meer voor jou heeft die dag. Als de vertraging uit de hand loopt, kun je voorstellen om het gesprek te verzetten. Op deze manier kom je de recruiter tegemoet, voorkom je dat het gesprek wordt ingekort en laat je zien dat je de baan echt wilt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Bied je excuses aan

Omdat je te laat komt, kom jij je afspraak niet na. Het is dus logisch om je excuses hiervoor aan te bieden. Bied je excuses aan, probeer een realistische inschatting te geven van de vertraging en leg uit waarom je te laat bent.

Let er wel op dat je niet overdrijft. Maak er geen drama van, want daarmee benadruk je het feit dat je te laat komt. Te laat komen kan nu eenmaal voorkomen. Zolang je oprecht bent en er weinig aan kan doen zal degene, waarmee je het sollicitatiegesprek hebt, het begrijpen.

Wanneer het gesprek, ondanks dat je te laat was, toch heeft plaatsgevonden die dag kun je in een bedankmail nogmaals een excuus verwerken. Uit beleefdheid kun je kort toelichten dat je er enorm van baalt dat je te laat was en dat je het erg op prijs stelt dat het gesprek toch nog door kon gaan.

Als het gesprek is verzet, kun je met een e-mail ook je excuses aanbieden:

Beste (naam),

Na alle hectiek van vandaag, wil ik nogmaals mijn excuses aanbieden voor het ongemak. De volgende keer zal ik nog eerder vertrekken en ik stel het erg op prijs dat u het gesprek heeft kunnen verzetten. Tot (dag en tijd van het gesprek)!

Met vriendelijke groet,

(Je naam)

#4 Kom tot rust

De hele situatie van het te laat komen kan voor extra stress zorgen. Het heeft echter geen zin om je nog meer zorgen te maken nu je eenmaal te laat bent. Haal daarom voor het gesprek even diep adem en probeer tot rust te komen.

Er zijn allerlei ongebruikelijke handelingen die je voor het gesprek kunt doen om de stress te verminderen. Wat deze handelingen zijn en waarom je ze moet toepassen, lees je in dit blog.

Als je bij het bedrijf arriveert, kun je deze handelingen bijvoorbeeld in de auto snel toepassen, waardoor je net die extra stress van je afgooit en kalm het sollicitatiegesprek ingaat.

#5 Blijf positief

Oké, het is geen makkelijke situatie nu je te laat bent gekomen. Je kunt teleurgesteld het gesprek ingaan of je kunt er positief mee omgaan. Je hebt namelijk, door goed te handelen, laten zien dat je over een aantal sterke vaardigheden beschikt.

Door op tijd contact op te nemen, heb je laten zien dat je over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikt. Daarnaast heb je flexibel moeten handelen vanaf het moment dat je wist dat je te laat zou komen. Dat geeft aan dat je goed met onverwachte situaties om kan gaan. Doordat je de hele situatie rustig bent gebleven, heb je laten zien dat je stressbestendig bent.

Deze situaties kun je gebruiken om, door middel van de STARR-methode, toe te lichten dat je over deze vaardigheden beschikt. 

Wat doe je als je te laat komt voor een sollicitatiegesprek?

Als je om wat voor reden dan ook te laat komt bij een sollicitatiegesprek, kun je er weinig meer aan doen. Nu wordt het alleen jouw taak om ergernis bij de recruiter te voorkomen en de schade zo veel mogelijk te beperken.

Neem op tijd contact op, bied je excuses aan, kom tot rust wanneer je bij het bedrijf aankomt en blijf positief.

 

Stelling: Wanneer je te laat komt bij een sollicitatiegesprek is je kans verspeeld en is het onmogelijk om jezelf te herstellen! Eens of Oneens? Laat het ons weten in een reactie!

  Wil je nog meer tips lezen over het sollicitatiegesprek? Bekijk dan ook eens onze andere blogs: Vergroot je kans op een baan door authentiek te zijn: 6 tips Hoe toon je proactief gedrag tijdens het sollicitatiegesprek: 4 tips Vergroot je zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek: 6 tips Stiltes in je voordeel gebruiken: 5 tips voor de sollicitant Een uniek antwoord op de vraag: waarom wil je hier werken?

1 Reactie op "Te laat voor een sollicitatiegesprek? Beperk de schade met deze 5 tips!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Ernst - Christiaan Luckerath
    • 24 januari 2018

    Het zelfde geld voor het binnen halen van een grote order. Belangrijk is de reis zo te organiseren, dat te laat komen uitgesloten is. Als het dan wel gebeurd, dan zeggen wij in het Nederlands “met de billen bloot” onze excuses, en stel je dan kwetsbaar op.