Afsluiten van het sollicitatiegesprek: 7 tips

  • Lars Tertoolen
  • 9 november 2021

Het goed afsluiten van een sollicitatiegesprek is vaak waardevoller dan veel sollicitanten denken. Op het einde heb je namelijk nog één keer de mogelijkheid om een positieve indruk achter te laten. Het is jouw laatste mogelijkheid om de recruiter te overtuigen van je toegevoegde waarde, om een professionele indruk achter te laten en jouw kans op de baan te vergroten. 

Maar hoe sluit je een sollicitatiegesprek af? In ons blog geven we 7 tips om op het einde van het sollicitatiegesprek nogmaals duidelijk te maken dat jij de perfecte kandidaat bent!

#1 Zorg dat je antwoord hebt op al je vragen

Tijdens het sollicitatiegesprek heb je de kans gehad om veel vragen te stellen over de behandelde onderwerpen. Als het einde van het sollicitatiegesprek nadert komt er een moment dat je overige vragen kan stellen. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het gesprek!

Zodra jij de ruimte krijgt om vragen te gaan stellen, krijg jij ook gelijk de ruimte om te laten zien dat jij de baan écht serieus neemt, dat je weet waar je het over hebt en dat je een connectie wilt vormen met de mensen binnen de organisatie. Je gaat pas de afrondende fase van het gesprek in wanneer je antwoord hebt op al jouw vragen! Pak gerust je aantekeningen erbij om te checken welke vragen je nog wilt stellen. 

#2 Vind de vervolgstappen uit

Voordat je gaat afronden is het gebruikelijk dat je kort spreekt over wat de vervolgstappen zijn in het sollicitatieproces. Wat wordt er van jou verwacht? Wanneer en hoe neemt de werkgever vervolgens contact met jou op?

Ten eerste is het erg handig voor het verwachtingspatroon van jezelf. Misschien gaan ze wel twee weken op vakantie en beslissen ze daarna pas wie de baan krijgt. Dit kan jou veel zenuwachtige dagen, wachtend op een reactie, besparen.

Daarnaast is het handig voor het verwachtingspatroon van de werkgever. Vaak geven de werkgevers zelf aan hoe ze contact met jou willen houden of hoe jij contact met ze moet opnemen. Het zou zonde zijn als hierover onduidelijkheden ontstaan.

Als de werkgever niets zegt over hoe en wat, kun je altijd zelf het initiatief nemen en aangeven dat je iets van jezelf laat horen. Hierdoor maak je de kans zo klein mogelijk dat er iets misgaat in de communicatie.

Het is dan wel van belang dat je gegevens verzamelt van de persoon met wie je gesproken hebt, zodat je diegene ook daadwerkelijk kunt bereiken. Denk hierbij aan een visitekaartje, e-mail adres of LinkedIn profiel.

#3 Geef een samenvatting

Op het einde van het gesprek is het verstandig om de belangrijkste punten nog één keer samen te vatten. Een korte herhaling van jouw passie, match met het bedrijf en de interesse in de functie is een slimme manier om een sterke laatste indruk te maken.

Werkgevers geven vaak de voorkeur aan sollicitanten die een passie hebben voor het vak dat ze uitoefenen. Passie vertaalt zich namelijk in een hoge mate van toewijding en bevlogenheid. Dit leidt op zijn beurt tot een hoge mate van productiviteit, betrokkenheid en loyaliteit. Zorg daarom dat je jouw passie voor de baan nog een keer duidelijk maakt aan het einde van je gesprek.

Vervolgens kun je laten vallen waarom jij denkt dat je goed bij het bedrijf past. Je gesprekspartners zijn op zoek naar iemand die een goede match is voor het bedrijf. Benoem bijvoorbeeld waarom de bedrijfscultuur goed aansluit bij wat jij zoekt.

Tot slot kun je jouw interesse voor de functie bevestigen. Je kunt dit duidelijk maken door aan te geven waarom je zo enthousiast bent over de functie en hoe het gesprek dit enthousiasme versterkt heeft. Door dit te doen, weet de recruiter dat je nog steeds erg geïnteresseerd bent in de functie.

#4 Laat een ander het initiatief nemen

Het is erg ongemakkelijk wanneer je zelf opstaat en een eind wil maken aan het gesprek, daar waar je gesprekspartners nog niet klaar zijn met het gesprek. Laat het initiatief voor het afsluiten van het sollicitatiegesprek aan de ander over. Een recruiter laat je altijd op een beleefde manier merken dat het tijd is, dus meestal wordt dit wel duidelijk en hoef jij je hier niet mee bezig te houden.

#5 Afsluiten

Bij het einde van het sollicitatiegesprek is het fatsoenlijk dat je elkaar een hand geeft. Door deze manier van non-verbale communicatie creëer je een band met jouw gesprekspartner. Het geven van een hand komt zelfverzekerd over. Zo laat je een goede laatste indruk achter.

Geef je gesprekspartner een goede stevige hand. Pas wel op dat je niet te hard knijpt. Het kan zijn dat je door het gesprek wat zwetende handen hebt. Zorg voordat je jouw gesprekspartner een hand geeft voor droge en schone handen. Let op: in tijden van het coronavirus (COVID-19) is het niet gebruikelijk dat er handen worden gegeven.

Zorg ervoor dat je afsluit met een professionele en beleefde groet. Je gesprekspartner bedanken voor het vrijmaken van tijd is een mooie afsluiter. Combineer dat met het wensen van een fijne dag en een groet. Het is verstandig om de groet niet te informeel te doen, sluit bijvoorbeeld niet af met een “houdoe”. Een “goedendag” of “tot ziens” is professioneler.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#6 Maak aantekeningen van het gesprek

Het is erg handig om kort na het gesprek een samenvatting te maken van de belangrijkste punten die tijdens het sollicitatiegesprek zijn besproken. Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert bij verschillende bedrijven, is de kans groot dat je het overzicht verliest. Door van elk gesprek een korte samenvatting te schrijven, blijf je overzicht houden en kun je goed onder ogen zien wat er allemaal besproken is.

Wellicht volgt er na het sollicitatiegesprek een vervolggesprek. Het is dan belangrijk dat jouw uitspraken, waarmee je indruk hebt gemaakt, niet afwijken van wat je hebt gezegd tijdens het eerste gesprek. Het is dus handig als je de aantekeningen van het vorige gesprek erbij kunt pakken, zodat je weer helemaal up-to-date bent. Het maakt het ook gemakkelijker om vragen voor te bereiden over zaken die nog niet helemaal duidelijk waren tijdens het eerste gesprek.

Je kunt de aantekeningen ook gebruiken als leermoment voor jezelf. Wat ging er goed? Wat kan ik beter doen? Hoe was mijn lichaamstaal? Heb ik de juiste vragen gesteld? Deze evaluatie kan je helpen tijdens de zoektocht naar je sterke en zwakke punten. Zo ben je beter voorbereid voor sollicitatiegesprekken in de toekomst. Reflecteer op het gesprek!

#7 Bedankmail 

Je wordt waarschijnlijk niet aangenomen, omdat je een bedankmail hebt gestuurd, maar je wilt zeker niet de persoon zijn die er geen heeft gestuurd. Ten eerste kun je in een bedankmail de mensen die je hebt gesproken nog eens bedanken voor het gesprek. Daarnaast kun je het geheugen van de recruiter opfrissen over wie jij bent en wat je komt brengen. Een bedankmail onderscheidt jou van de rest en zorgt ervoor dat de recruiter jou niet vergeet.

De bedankmail stuur je naar de personen die je hebt gesproken. Om te voorkomen dat je de bedankmail naar de verkeerde persoon stuurt, moet je op zoek gaan naar het juiste e-mailadres. Zorg er voor dat je genoeg gegevens hebt om deze mail te verzenden. 

Enerzijds moet je de bedankmail niet te snel na het gesprek sturen, want je wilt niet wanhopig overkomen. Anderzijds moet je niet te lang wachten met het versturen van de mail. Het gesprek moet nog vers in het geheugen van de recruiter zitten. Het is verstandig om tussen de 24 en 48 uur na het afsluiten van het sollicitatiegesprek een e-mail te versturen.

Jouw sollicitatiegesprek goed afsluiten!

Je gaat pas de afrondende fase van het gesprek in wanneer je antwoord hebt op al jouw vragen! Voordat je gaat afronden is het gebruikelijk dat je kort spreekt over wat de vervolgstappen zijn in het sollicitatieproces.

Tijdens het afsluiten van het sollicitatiegesprek is het verstandig om de belangrijkste punten nog één keer samen te vatten. Een korte herhaling van jouw passie, match met het bedrijf en de interesse in de functie is een slimme manier om een sterke laatste indruk te maken. Laat vervolgens het initiatief voor het moment van beëindiging aan de ander over.

Zorg ervoor dat je afsluit met een professionele en beleefde groet. Het is verstandig om tussen de 24 en 48 uur na het sollicitatiegesprek een bedankmail versturen.

Stelling: Het sterk afsluiten van jouw sollicitatiegesprek is dé manier om niet vergeten te worden!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Afsluiten van het sollicitatiegesprek: 7 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent