Vergroot je zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek: 6 tips

 • Natasja van Wijk
 • 12 maart 2024

Zelfvertrouwen hebben is belangrijk bij de zoektocht naar een nieuwe baan. De ene persoon vindt snel een baan, terwijl de ander er een jaar over doet. Maar ongeacht de tijd die het kost, de inspanning blijft hetzelfde: het doorzoeken van vacatures, het mobiliseren van je netwerk, het perfectioneren van je cv en het schrijven van een overtuigende motivatiebrief.

Voor de meeste sollicitanten gaat er dus aardig wat werk in zitten. Speuren naar geschikte vacatures via vacaturebanken, het inzetten van je netwerk, het op orde maken van je cv en een motivatiebrief opstellen.

En dan komt het langverwachte telefoontje: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar al snel verandert de vreugde in zenuwen:

 • Wat gaan ze vragen?
 • Wat kan ik verwachten?
 • Hoe kom ik zelfverzekerd over?
 • Hoe kan ik mijn zenuwen onder controle houden?

Wees gerust. Zenuwen voor een sollicitatiegesprek zijn normaal. Wat je vooral niet moet doen is vroegtijdig in paniek raken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je jouw zelfvertrouwen wilt vergroten, is dit zeker van toepassing. Daarom krijg je in dit blog 5 tips over hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten.

Voorbereidende fase

De makkelijkste manier om je zelfvertrouwen te vergroten is door onzekerheden weg te nemen. Met betrekking tot het sollicitatiegesprek zijn er allerlei manieren om dit te doen. Hieronder lees je er drie.

1. Bereid vragen voor die je kunt verwachten

Sommige vragen komen in vrijwel elk sollicitatiegesprek weer terug, ongeacht de functie waarop je solliciteert. De antwoorden op deze standaard sollicitatievragen zijn voor de werkgever nu eenmaal belangrijk.

Hoewel de context waarin de vragen worden gesteld kan variëren, is de kern vaak hetzelfde. Het grote voordeel hiervan is dat je er voor de tijd over na kunt denken.

Lees in dit blog welke 7 vragen je kunt verwachten.

Door antwoorden op dergelijke vragen voor te bereiden voorkom je (voor een groot deel) dat je met een mond vol tanden komt te staan. Voor velen wordt zo de grootste druk weggenomen, waardoor je zelfverzekerder het gesprek in gaat.

Wil je optimaal voorbereid het gesprek in gaan? Oefen de vragen dan met een oud-collega, familielid of vriend. Het is niet de bedoeling dat je de antwoorden exact uit je hoofd leert. Allereerst vergroot je dan het risico dat je antwoorden op gaat dreunen. Daarnaast vergroot je de kans dat je zenuwachtig wordt als de vraag nét iets anders wordt gesteld.

Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

2. Zoek naar relevante informatie

Ga op zoek naar informatie over het bedrijf, de functie, de cultuur, de gesprekspartners of je toekomstige collega’s. Alle nuttige informatie die je kunt vinden, helpt bij het wegnemen van onzekerheden en dus het vergroten van je zelfvertrouwen.

Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om dit soort informatie te vinden. Met de geavanceerde zoekfunctie van LinkedIn kun je bijvoorbeeld zoeken naar werknemers van het betreffende bedrijf. Kijk bijvoorbeeld wie je toekomstige leidinggevende gaat zijn of wie de HR-manager is, zodat je op voorhand informatie over ze op kunt zoeken. Deze informatie kun je in het gesprek gebruiken om raakvlak te creëren.

In dit blog vind je een aantal extra tips om informatie over het bedrijf te vinden.

3. Wees eerlijk naar jezelf

Het is van belang dat je jouw sterke en zwakke eigenschappen voor jezelf goed in beeld hebt, voordat je het gesprek in gaat. Hoe dichter je bij jezelf staat, hoe meer zelfvertrouwen je hebt en hoe beter je jezelf kunt verkopen.

Jezelf verkopen betekent namelijk niet dat je opschept over jezelf. Het betekent dat je jezelf van jouw beste kant laat zien en daarmee een onvergetelijke indruk achterlaat. Dit doe je door onderscheidend te antwoorden op sollicitatievragen. Denk goed na over de vraag: Wat onderscheidt jou van de rest? Je kunt vertellen dat jij jezelf onderscheidend vindt omdat je een doorzetter bent. Maar dat alleen is niet voldoende. Het gaat erom dat je laat zien dat je een doorzetter bent.

Onderbouw uitspraken met concrete (persoonlijke) voorbeelden. Het is belangrijk om dit op voorhand te doen, omdat het lastig is om dergelijke voorbeelden on-the-spot te bedenken.

Maak een top 3 van onderscheidende factoren en gebruik de STAR-methode om er een geloofwaardig verhaal van te maken. Hiermee vergroot je jouw zelfvertrouwen én het vertrouwen dat de werkgever in jou heeft.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Praktische tips tijdens het gesprek

4. Maak verbinding met je gesprekspartner

Ook al ben je op papier de beste kandidaat, je hebt altijd nog te maken met de menselijke factor. Hoe beter het klikt tussen jou en je gesprekspartner, hoe beter het gesprek zal verlopen. Dit vergroot niet alleen jouw zelfvertrouwen, maar ook je kansen op een baan. Je moet namelijk met je toekomstige collega’s op kunnen schieten en met bepaalde klanten om kunnen gaan. Dit vergt een bepaalde persoonlijkheid die overeenkomt met de bedrijfscultuur. Hoe groter de klik is met jouw gesprekspartner(s), hoe groter de kans is dat je de baan daadwerkelijk binnensleept. 

Een aantal manieren om verbinding te maken met je gesprekspartner:

 • Laat je persoonlijkheid zien Dit doe je door de vragen te beantwoorden vanuit jouw persoonlijke visie. Je laat jezelf zien door te antwoorden vanuit jouw gedachtegang en geen gebruik te maken van een ingestudeerd antwoord. Gebruik daarbij meer dan woorden. Wanneer je enthousiast bent over iets, mag je dit gerust laten zien. Gebruik lichaamstaal om je uitspraken te onderbouwen en neem een actieve houding aan (niet achterover leunen).
 • Creëer raakvlak Probeer op voorhand gedeelde interesses te vinden. Bekijk de Social Media pagina's van de personen waarmee je een gesprek hebt. Op deze manier krijg je een eerste indruk van de hobby's en interesses van de betreffende personen. Zodra de mogelijkheid zich voordoet, kun je hierop inhaken tijdens het gesprek.

5. Haal adem en pauzeer af en toe 

In sommige gevallen krijg je te maken met een vraag waar je niet direct het antwoord op weet. In dat geval ligt het antwoord misschien niet direct op het puntje van je tong. Dit zorgt voor wat nervositeit en het beïnvloedt je zelfvertrouwen.

Om je zelfvertrouwen op dat moment te boosten, is het beter om even te pauzeren. Adem diep in via de neus en adem uit via de mond. De extra tijd zorgt ervoor dat je kunt nadenken over een sterk antwoord. Hierdoor ervaar je zelf meer rust en creëer je meer diepgang, omdat je betere antwoorden geeft. Over het algemeen wordt dit gewaardeerd door de gesprekspartner, omdat je laat zien dat je nadenkt over je antwoord en niet klakkeloos een antwoord geeft.

Lees hier meer tips om stiltes in je voordeel te gebruiken tijdens het sollicitatiegesprek.

6. Draag geschikte kleding

Je kunt er niet omheen: je voorkomen speelt een rol tijdens het sollicitatiegesprek, ongeacht de functie waarop je solliciteert. Kleding bepaalt grotendeels de eerste indruk die je maakt. Wanneer je zorgt voor een goed voorkomen, voel jij je vaak ook beter. Een eerste indruk maak je maar één keer! Een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Zorg dat je kleding draagt die geschikt is voor de functie waarop je solliciteert.
 • Zorg dat je kleding vlek- en kreukvrij is.
 • Zorg dat de kleding die je draagt past bij wie en wat je wilt uitstralen.
 • Zorg dat je kleding afgestemd is op de bedrijfscultuur.

Vergroot je zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek

Het vergroten van je zelfvertrouwen heb je voor een deel zelf in de hand. Dit begint al bij de voorbereidende fase van het sollicitatiegesprek, ten eerste door de sollicitatie zoveel mogelijk voor te bereiden. Ga op zoek naar mogelijke sollicitatievragen, werk deze uit en oefen het gesprek. Ten tweede is de voorbereidende fase een geschikte periode om je sterke en je zwakke punten in kaart te brengen. Wees niet bang om jezelf tijdens het gesprek te verkopen.

Probeer tijdens het gesprek sympathie te tonen en je nervositeit onder controle te houden door de tijd te nemen om vragen te beantwoorden. Vergeet daarnaast niet om aandacht te besteden aan je kleding. Een goed voorkomen zorgt ten slotte voor een goed gevoel.

Update: Dit blog over je zelfvertrouwen vergroten tijdens het sollicitatiegesprek verscheen voor het eerst op 18 april 2017 en werd op 12 maart 2024 geactualiseerd.

Stelling: een goede voorbereiding zorgt voor meer zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek. Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Vergroot je zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek: 6 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent