8 tips voor non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek

  • Iris Douwes
  • 9 juni 2020

Tijdens het sollicitatiegesprek is de inhoud van het gesprek niet het enige wat belangrijk is, de non-verbale communicatie is net zo belangrijk. Hier wordt in de voorbereiding vaak niet over nagedacht, terwijl je met non-verbale communicatie je sollicitatiegesprek sterker maakt.

Zeker in tijden van corona, waar veel videogesprekken worden gevoerd, is het belangrijk dat je ook via een videogesprek een goede indruk achterlaat. Ondersteun je (video)sollicitatiegesprek met non-verbale communicatie.

Lees in ons blog 8 tips voor non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek!

Wat is non-verbale communicatie?

Communicatie wordt verdeeld tussen non-verbale communicatie en verbale communicatie. Non-verbale communicatie betekent: het overbrengen zonder woorden. Het overbrengen met woorden wordt verbale communicatie genoemd. Of je woorden opschrijft of uitspreekt maakt hierin geen verschil, dat is beide verbale communicatie. Zo behoort het maken van gebaren ook bij non-verbale communicatie, het is onderdeel van de lichaamsstaal. Tijdens een gesprek brengen we 55% over via non-verbale communicatie, hiervan wordt 70% overgebracht met lichaamstaal (bron). Hierbij kun je denken aan mimiek, gebaren en je houding. Non-verbale communicatie bepaalt ook jouw eerste indruk. Het geeft weer hoe je tijdens een gesprek over komt.

Waarom is non-verbale communicatie belangrijk in een sollicitatiegesprek?

Non-verbale communicatie wordt tijdens je sollicitatiegesprek ook geobserveerd door je gesprekspartner. Dit kan zowel bewust als onbewust gebeuren, maar het geeft in de menselijke communicatie wel vaak de doorslag. Indien je non-verbale communicatie niet goed gebruikt, kan dit een negatief effect hebben op je sollicitatiegesprek. In de tabel wordt weergegeven hoe je zelfverzekerder over kan komen in een sollicitatiegesprek.
Onzekerheid
  • Het geven van een zwakke handdruk
  • Het ontwijken van oogcontact
  • Gebogen en gesloten houding
  • Overdreven en zenuwachtig lachen
  • Zenuwtrekjes
Zelfverzekerdheid 
  • Het geven van een stevige handdruk
  • Het maken van direct oogcontact
  • Open houding, armen los en achterover zitten
  • Rechtop staan
  • Het maken van duidelijke handgebaren

#1 Eerste indruk

Een eerste indruk, het woord zegt het al, maak je maar één keer. Jouw uitstraling is ook een onderdeel van non-verbale communicatie. Het is belangrijk dat je er verzorgd uit ziet en dat je een gepaste outfit kiest voor je sollicitatiegesprek. Ook je binnenkomst doe je maar een keer, hierbij speelt non-verbale communicatie ook een grote rol. Maak oogcontact en lach vriendelijk. Uit onderzoek blijkt dat de meeste gesprekspartners na 33 seconden al besluiten of jij een juiste kandidaat bent of niet (bron).

#2 Handdruk

Wanneer je aankomt bij je sollicitatiegesprek is het fatsoenlijk dat je elkaar een hand geeft. Door deze manier van non-verbale communicatie creëer je een band met jouw gesprekspartner. Het geven van een hand komt zelfverzekerd over. Geef je gesprekspartner een goede stevige hand. Pas wel op dat je niet te hard knijpt. Het kan zijn dat je gestresst bent of wat zenuwen hebt voor het sollicitatiegesprek en hierdoor zwetende handen hebt. Zorg voordat je jouw gesprekspartner een hand geeft voor droge en schone handen. Geef als je weggaat ook een hand, zo laat je een goede laatste indruk achter. Let op: in tijden van het coronavirus (COVID-19) is het niet gebruikelijk dat er handen worden gegeven.

#3 Oogcontact

Door het maken van oogcontact ziet jouw gesprekspartner gelijk hoe je gemoedstoestand is, zonder dat je iets gezegd hebt. Het maken van oogcontact is voor sommige mensen moeilijk, omdat ze daar zenuwachtig van kunnen worden. Indien je geen oogcontact maakt en soms vluchtig in iemands ogen kijkt kan dit onzekerheid of ontwijking uitstralen. Door het maken van oogcontact kom je zelfverzekerder over en wat je verteld komt krachtiger over. Daarnaast wekt oogcontact interesse op en kom je warm en betrokken over. Indien je te veel oogcontact maakt, kan dit weer agressief overkomen. Tijdens het gesprek kan je ook af en toe knikken, zodat je gesprekspartner weet dat je luistert. Als er meerdere mensen bij het gesprek aanwezig zijn is het belangrijk dat je iedereen een keer aankijkt.

#4 Houding

De houding tijdens jouw sollicitatiegesprek ontstaat uit de algemene positie van het lichaam. Je benen, hoofd, schouders en armen nemen een positie aan. Dit staat vaak in lijn met hoe jij jezelf voelt. Mocht je zenuwachtig zijn tijdens een sollicitatiegesprek, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je met je benen gaat zitten wiebelen. Het is daarom belangrijk dat je tijdens je sollicitatiegesprek met je benen naast elkaar gaat zitten. Sommige sollicitanten gaan met hun benen over elkaar zitten. Dit kan er eerder voor zorgen dat je gaat zitten wiebelen met je benen en dat veroorzaakt afleiding. Dit kan ook gebeuren als je op het puntje van je stoel gaat zitten. Probeer volledig op jouw stoel te zitten en leun voorzichtig achterover in de stoel. Ga wel rechtop zitten, dit komt zelfverzekerder en intelligenter over. Indien je in jouw stoel gaat hangen, kan dit ongeïnteresseerd over komen. Je kan wel af en toe naar voren hangen, zo kom je juist wel geïnteresseerd over. Daarnaast is het belangrijk dat je een open houding aanneemt. Ga niet met je handen over elkaar zitten, dit komt gesloten over. Je kan je handen op je schoot leggen of op de leuning van jouw stoel. Indien je jouw handen losjes in elkaar legt komt dit ontspannen over.

#5 Glimlach

Veel sollicitanten zijn gefocust of zelfs zenuwachtig tijdens een sollicitatiegesprek. Door deze gevoelens kan het zo zijn dat je het hele sollicitatiegesprek met een serieuze of sombere gezichtsuitdrukking doorloopt. Een glimlach zorgt ervoor dat je sympathieker overkomt. Een werkgever zoekt vaak niet alleen iemand die de juiste papieren heeft, maar die ook in het team past. Iemand die sympathieker over komt heeft dus meer kans om de baan binnen te slepen. Daarnaast creëert een glimlach direct een positieve sfeer, het geeft een teken van plezier af. Tijdens je eerste indruk is een glimlach ook erg belangrijk, zo laat zien dat je zin hebt in het sollicitatiegesprek.

#6 Handgebaren

Met je handen kun je tijdens je sollicitatiegesprek hetgeen wat je wilt zeggen ondersteunen of juist je gemoedstoestand weergeven. Zowel met je armen, handen en vingers kun je andere dingen impliceren. Het friemelen met je vingers kan bijvoorbeeld gefrustreerd of zenuwachtig overkomen. Daarentegen komt het maken van een aantal handgebaren sterk over, zo ondersteun je wat je zegt. Het kan ook charisma verhogend werken. Anderzijds is het maken van te veel handgebaren weer afleidend.

#7 Zenuwtrekjes

Tijdens je sollicitatiegesprek kan het zijn dat je vanuit je onzekerheid aan je haar gaat zitten friemelen, dat je continu klikt met een pen of aan papier gaat zitten bewegen tijdens het sollicitatiegesprek. Heb je af en toe last van zenuwtrekjes en komen deze opspelen als je zenuwachtig bent? Probeer deze te bedwingen. Het kan namelijk erg afleidend zijn voor je gesprekspartner. Word daarnaast ook bewust van jouw zenuwtrekjes, zodat je hier op let tijdens je sollicitatiegesprek. Adem diep in en adem weer uit, ontspan jezelf. Naast zenuwtrekjes kan het ook voorkomen dat je last hebt van tics. Probeer deze ook onder controle te houden tijdens een sollicitatiegesprek, dit beperkt irritatie of afleiding bij de gesprekspartner(s).

#8 Toon

Naast de non-verbale communicatie heb je ook communicatie via je stem. Indien je zacht en onduidelijk praat, kan dit overkomen als nerveus en onzeker. Zo kun je met het volume van je stem jezelf duidelijk verstaanbaar maken, dit komt al zelfverzekerder over. Een snel spreektempo zorgt er vaak voor dat je enthousiast overkomt. Pas je spreektempo aan tijdens je sollicitatiegesprek. Praat rustig, zo kom je ontspannen over. Zorg er ook voor dat er intonatie in je stem zit. Een monotone stem komt saai en vervelend over, probeer goed te articuleren.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Gebruik non-verbale communicatie!

Het gebruik van non-verbale communicatie kan je sollicitatiegesprek versterken. De eerste indruk met enkel non-verbale communicatie is al heel belangrijk. Zo creëer je met een gegeven hand al gelijk een band, met een glimlach een sympathieke uitstraling en met oogcontact kom je zelfverzekerd over. Daarnaast kan je met je houding en het gebruik van handgebaren je sollicitatiegesprek versterken. Ga recht op zitten en leg je handen los op je schoot, gebruik handgebaren om af en toe jouw verhaal te ondersteunen. Zorg ervoor dat je ontspannen overkomt, praat rustig en let op dat je zenuwtrekjes of tics onder controle houdt.

Stelling: Het gebruik van non-verbale communicatie maakt een sollicitatiegesprek sterker.

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "8 tips voor non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent