Wegen de voordelen van thuiswerken op tegen de nadelen?

  • Lars Tertoolen
  • 16 maart 2021

Vandaag, 16 maart, is het de jaarlijkse dag van de thuiswerker. Een dag waarop thuiswerkers in het zonnetje worden gezet. Dit jaar zal deze dag iets anders zijn, want het afgelopen jaar zijn veel meer mensen, al dan niet noodgedwongen, thuis gaan werken.

Waar sommigen thuiswerken fantastisch vinden, kijken anderen reikhalzend uit naar het moment dat ze weer fulltime naar kantoor kunnen. Toch zal niemand eromheen kunnen, thuiswerken heeft zowel voordelen als nadelen. In ons blog zoomen we in op deze voor- en nadelen. Wegen voor jou de voordelen van thuiswerken op tegen de nadelen?

Voordelen van thuiswerken

Zelfs de mensen met de grootste hekel aan thuiswerken zullen beamen dat het naast nadelen ook zo zijn voordelen heeft. Hieronder noemen we er 10!

#1 Reistijd en reiskosten

Nederlandse werknemers besteden gemiddeld 1 uur en 39 minuten per dag aan woon-werkverkeer! Een van de meestgenoemde voordelen van thuiswerken is dan ook dat je deze reistijd niet hebt. Ondanks de reiskostenvergoeding die veel mensen krijgen, scheelt het thuiswerken ook in de reiskosten die je maakt.

Een extra pluspunt is dat minder reizen ook veel beter voor het milieu is. De afname van het woon-werkverkeer heeft een positieve impact op de Co2-uitstoot.

#2 Start- stoptijd

Thuiswerken geeft je wat meer vrijheid. Als je geen ochtendmens bent, kun je later beginnen of juist eerder beginnen, zodat je eerder klaar bent. Daarnaast kun je langere pauzes inplannen als je daar behoefte aan hebt. Op die manier is het mogelijk je dag meer naar jouw wensen in te plannen.

#3 Productiviteit

Thuiswerken verhoogt jouw productiviteit. Mensen die thuiswerken zijn zo’n 41% productiever dan collega’s die op kantoor werken. Dit komt bijvoorbeeld doordat je minder snel afgeleid bent en je concentratie hoger is. Ook melden mensen zich minder vaak ziek.

#4 Zelfstandigheid

Tijdens het thuiswerken is de drempel om hulp te vragen aan collega’s hoger dan wanneer je op kantoor bent. Aangezien jouw collega’s niet direct in de buurt zijn, ben je eerder genoodzaakt om het probleem of vraagstuk zelf op te lossen. Dit is goed voor de vorming van je eigen creativiteit, ontwikkeling, zelfstandigheid en zelfvertrouwen.

#5 Minder afleiding door collega’s

Over het algemeen heb je wanneer je thuis werkt minder contact met je collega’s. Vanzelfsprekend zitten daar nadelen aan, maar het is ook een voordeel. Je hebt minder verstoringen om je heen! Dit zorgt voor minder afleiding en meer focus.

#6 Efficiënter contact

Even snel iets vragen of vertellen aan een collega op kantoor wordt in de praktijk vaak een heel gesprek. Wanneer je schakelt via e-mail of Whatsapp, is de boodschap meestal compact en  direct. Op deze manier is het contact efficiënter.

#7 Meer tijd voor familie

Niet iedereen zal dit als een voordeel ervaren, maar een een hoop mensen wel. Doordat je thuis werkt en geen reistijd hebt, ben je meer thuis. Op die manier komt er meer tijd vrij voor familie. Zo kun je 's middags samen lunchen, heb je minder kinderopvang nodig of kun je in de pauze even naar familie die vlakbij woont.

#8 Huishoudelijke taken

Even stofzuigen, de was ophangen of de boodschappen doen tussen het werken door. Veel thuiswerkers zullen dit herkennen. Tijdens het thuiswerken doe je zo nu en dan huishoudelijke taken. Dit is een groot voordeel, want het vergemakkelijkt de combinatie tussen jouw privéleven en werk.

#9 Eigen voorkeuren

Thuiswerken is in vele opzichten anders dan werken op kantoor. Een voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met andere collega’s. Een voorbeeld hiervan is muziek. Sommige collega’s houden van muziek en hebben het liefst heel de dag muziek aan staan tijdens het werken terwijl andere het juist heel afleidend vinden. Op kantoor heb je daarnaast te maken met de muzieksmaak van jouw collega’s. Thuis vanzelfsprekend niet!

Een ander voorbeeld is de temperatuur. Mensen die een hoge mate van controle ervaren over het binnenklimaat zijn gemiddeld 6% productiever. Thuis bepaal jij zelf hoe je het graag hebt!

#10 Je eigen keuken

Ook heb je voor de lunch de beschikking over een gehele keuken. Waarom zou je geen ei bakken, broodjes in de oven gooien of een tosti maken? Ook hierbij zijn er voordelen ten opzichte van op kantoor werken, omdat niet ieder kantoor deze mogelijkheden biedt.

Nadelen van thuiswerken

Naast veel voordelen van thuiswerken heeft het ook een aantal flinke nadelen. Ook hiervan noemen we er 10!

#1 Werk-privé balans

Door het thuiswerken ervaren sommige mensen een betere werk-privé balans, maar voor veel mensen heeft het een negatief effect. Allereerst is het minder duidelijk wanneer een werkdag begint of eindigt. In de ochtend is er geen kantoor om binnen te gaan en aan het einde van de dag zijn er geen collega’s die vertrekken en je een fijne avond wensen. Je hebt dus niet alleen discipline nodig om ’s ochtend aan het werk te gaan, maar ook om ’s avonds op tijd te stoppen.

Ook de werkplek speelt een grote rol in hoeverre er productief en prettig gewerkt wordt. Zo kan thuiswerken het moeilijker maken een duidelijke lijn te trekken tussen werk en privé. Wanneer je op dezelfde plek werkt als waar je woont, lukt het vaak minder goed je werk uit je hoofd te zetten in je privé-leven. 

Tot slot neemt de verleiding om huishoudelijke taken te verrichten toe. Je zit immers de hele dag thuis. Je voelt je al snel verplicht om even te stofzuigen, de vaatwasser uit te ruimen of boodschappen te doen. Voordat je het weet somt de duur van dergelijke karweitjes op tot een aantal uren per dag.

#2 Mindere faciliteiten

Als je thuis werkt beschik je niet altijd over de middelen die je op je kantoor wel tot je beschikking hebt. Geen vaste werktelefoon, slecht internet, of een ontbrekende printer maken je werk een stuk lastiger. Wanneer de juiste faciliteiten ontbreken, zal dit voor veel frustratie zorgen!

#3 Ergonomisch verantwoord

De werkplekken van thuiswerkers zijn meestal ergonomisch gezien niet goed ingericht. Ergonomie heeft te maken met de houding (fysieke ergonomie) en de mentale gesteldheid (cognitieve ergonomie).

Doordat een werkplek niet goed is ingericht neem je al snel een verkeerde houding aan. Wanneer er voor langere periodes een slechte zithouding aangenomen wordt, kan dit gevolgen hebben. Het verkeerd zitten kan zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten en dit kan leiden tot een laag energiegehalte. Een verkeerde zithouding kan daarnaast ook leiden tot ernstige rugklachten!

#4 Bereikbaarheid

Even naar je collega toe lopen en wat vragen zit er niet in wanneer je vanuit huis werkt. Je zal ze dus op andere manieren moeten bereiken, maar dat geldt ook andersom. Het is net zo belangrijk dat jouw collega’s je kunnen bereiken. Goede bereikbaarheid is belangrijk, omdat korte communicatielijnen bevorderlijk zijn voor een snelle besluitvorming binnen organisaties. De kans dat er afstand ontstaat tijdens het communiceren is enorm groot door een slechte bereikbaarheid. Dit is een nadeel van thuiswerken. 

#5 Sociale contacten

Wanneer aan mensen wordt gevraagd wat zij het leukst vinden aan hun werk, worden collega’s regelmatig als eerste genoemd. Eén van grootste nadelen van thuiswerken is het gebrek aan menselijk contact. Dit brengt zowel praktische als psychologische nadelen met zich mee.

Het gebrek aan contact met je collega’s kan het werk beïnvloeden, omdat de drempel hoger ligt om een vraag te stellen of om hulp te vragen. Mensen die je snel nodig hebben, kunnen niet even naar je toe lopen. Ze moeten jou eerst zien te bereiken. Daarnaast groeit de afstand tussen jou en je collega’s wanneer je ze niet vaak spreekt. 

#6 Minder zicht op werk en prestaties

Mede door de lagere zichtbaarheid van leidinggevende op werk en prestaties van thuiswerkers, gaan sommige mensen vrijblijvender denken over hun werk. Dat levert problemen op. Ondanks dat er minder zicht is op jouw werk en prestaties, zul je toch gewoon je werk moeten uitvoeren.

#7 Op de achtergrond

Ook al werk je productiever en presteer je thuis beter dan op de werkvloer, word je simpelweg minder gezien. Mensen associëren prestaties, projecten, beroepen, producten en diensten met personen. Een groot deel van deze herkenning (van prestaties) vindt plaats op visueel gebied. Hoe minder vaak jij wordt gezien, hoe minder sterk de associaties.

Naarmate je meer thuis werkt, vergeten mensen sneller welke prestaties jij hebt geleverd of welke ideeën jij hebt geopperd. Dit kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jouw carrière, zoals het mislopen van kansen.

#8 Mislopen van ontwikkelingen

Wanneer je veel thuis werkt, bestaat de kans dat je allerlei ontwikkelingen misloopt. Je weet niet meer wat je collega’s in het weekend hebben gedaan, wat er op zakelijk gebied speelt bij je collega’s of je mist de nieuwste ontwikkelingen. Allemaal zaken die net niet groot genoeg zijn om tijdens vergaderingen aan te halen, mis je gewoonweg. Ook ontmoet je geen nieuwe mensen meer. Het missen van veel kleine ontwikkelingen, zorgt ervoor dat je een grote achterstand oploopt.

#9 Omgaan met vrijheid

Niet iedereen kan omgaan met de vrijheid die ze krijgen. Zo kan het verleidelijk zijn om ’s ochtend wat langer in bed te blijven liggen, waardoor je later op de dag problemen krijgt met je planning. Daarnaast kan het op externe locaties verleidelijk zijn om vaker op je telefoon te kijken of met iets anders bezig te zijn.

#10 Lagere betrokkenheid

Thuiswerkers kunnen zich minder betrokken voelen. Wanneer er weinig contact is met collega’s, prestaties niet erkend worden en successen niet gevierd worden, leidt dit toch een lagere betrokkenheid. Sommige mensen hebben hier erg veel moeite mee, zonder dat ze hier echt iets aan kunnen doen. Ook bij de meest betrokken medewerkers op kantoor, kan het er tijdens het thuiswerken insluipen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Om de vraag te beantwoorden is het belangrijk om de genoemde voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Welke punten zijn voor jou het belangrijkst en wegen het zwaarst?

Wat verstandig is om mee te nemen in deze keuze is dat je zowel kijkt naar de korte als lange termijn. Veel van de voordelen hebben betrekking op de korte termijn, van die positieve punten heb je direct profijt. Veel van de nadelen hebben gevolgen op lange termijn, deze gaan hoe langer je thuis werkt zwaarder wegen en grotere gevolgen hebben. 

Het antwoord op de vraag of de voordelen van thuiswerken opwegen tegen de nadelen is voor iedereen anders. Toch zijn we erg benieuwd hoe jij hiernaar kijkt. Vandaar de stelling van deze week:

Stelling: de voordelen van thuiswerken wegen op tegen de nadelen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Wegen de voordelen van thuiswerken op tegen de nadelen?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent