Hoe zorg je voor een ideale thuiswerkplek?

  • Iris Douwes
  • 28 april 2020

In tijden van het coronavirus werkt iedereen zoveel mogelijk thuis, maar hoe zit het met de kwaliteit van een thuiswerkplek?  Een gezonde en efficiënte werkplek, ook wel ergonomische werkplek, is ontzettend belangrijk. Het kan zelfs leiden tot 15% meer productiviteit en 2% minder ziekteverzuim. Hoe creëer je een ergonomische thuiswerkplek? Lees het in ons blog!

De dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Vandaag, 28 april 2020 is het De dag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Velen werken vandaag door het coronavirus (COVID-19) niet op hun werk(plek), maar vanuit huis. 

Het is belangrijk dat je een goede werkplek hebt om je werk veilig en gezond te kunnen doen.

Dit kan erg verschillend zijn in verschillende beroepsgroepen. Hoe zorg je voor een gezonde en ergonomische werkplek als je vijf dagen lang achter een computer zit?

Op kantoor is dit vaak goed geregeld voor werknemers. Het beeld staat op de goede hoogte, je hebt een goede bureaustoel ter beschikking en jouw bureau is op de juiste hoogte ingesteld. Het is belangrijk dat dit thuis ook goed wordt ingericht. Anders kan je last krijgen van lichamelijke klachten. Voor een ergonomische werkplek moet je in deze tijd helemaal zelf zorgen. 

Een goede ochtendstart

Begin met een frisse start. Zorg ervoor dat als je stopt met werken, je thuiswerkplek is opgeruimd.

Hierdoor kan je de volgende dag efficiënt beginnen. Het kan zo zijn dat je op verschillende plekken in het huis hebt gezeten. Het is prettig als alle accessoires op één plek liggen, zodat je deze niet hoeft te gaan zoeken de volgende dag.

Doordat je geen reistijd meer hebt, heb je ’s ochtends meer tijd over. Blijf wel je ochtend routine behouden, dit is een krachtig middel om je werkdag goed te beginnen. Indien je dit niet doet, gaat dat ten koste van de productiviteit van je gehele werkdag. Een ochtendroutine zorgt zowel mentaal als fysiek dat je écht klaar bent voor je werkdag.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om je routine iets aan te passen. Het fietsen naar je werk zit er bijvoorbeeld niet meer in of de kleine wandeling van de auto naar je werkruimte. Kies er daarom voor om op een andere manier je ochtend te beginnen.

Pak bijvoorbeeld een frisse douche van 2 a 3 minuten op 20 graden, dit zorgt voor een hoger energieniveau en voor minder ziekteverzuim. Je kan er ook voor kiezen om je dag te starten met een workout. Door een koude douche of een workout kan je direct fris en energievol starten.

Indeling van de ruimte

Het voordeel van een thuiswerkplek is dat je zelf kan kiezen hoe je jouw werkplek inricht. Indien je meer ruimtes hebt kun je kiezen voor de ruimte waar jij het prettigst werkt.

Het is wel belangrijk dat je jouw werk-privé balans gescheiden houdt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat gevoelige stukken tussen de kleurplaten van de kinderen komen te liggen. Kies daarom indien het mogelijk is wel voor een afgezonderde ruimte, zo kan je altijd even wegstappen uit jouw werkomgeving. Jouw werkspullen liggen dan ook netjes afgezonderd van jouw privé spullen.

Zorg ervoor dat je voldoende lichtinval hebt en genoeg dieptezicht. Plaats je bureau bijvoorbeeld bij het raam, maar pas op dat je niet vol in de zon kijkt. Het is voor een zuivere lucht op je kamer ook belangrijk dat je planten neerzet. Planten zorgen voor een goede luchtvochtigheid bij je werkplek. Daarnaast maken planten het ook een stukje gezelliger.

Ergonomisch verantwoord

Ergonomie heeft te maken met je houding (fysieke ergonomie) en je mentale gesteldheid (cognitieve ergonomie). Thuis heb je vaak minder faciliteiten dan op kantoor. In de praktijk werken mensen regelmatig op verschillende plekken in huis. Aan de keukentafel op de bank of met mooi weer zelfs in de tuin. Vaak zijn deze ‘werkplekken’ ergonomisch gezien niet goed ingericht.

Doordat je werkplek niet goed is ingericht kun je al snel een verkeerde houding aannemen. Hiervoor is het belangrijk dat je werkplek goed in te stellen is. Bekijk of bijvoorbeeld je stoel te verstellen is waar je op gaat werken of dat je een voldoende groot beeldscherm hebt.

Daarnaast kan je nog enkele kleine aanpassingen doen om je werkplek nog beter te maken. De hoogte van je beeldscherm, een aparte muis, een speciaal toetsenbord en eventuele laptop standaard. Je hebt tegenwoordig zelfs veel ergonomische computer accessoires die RSI klachten voorkomen.

Zithouding

9 van de 10 mensen zit de gehele dag op het werk. Wanneer je voor langere periodes een slechte zithouding aanneemt kan dit gevolgen hebben.

Het verkeerd zitten kan zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten en dit kan leiden tot een laag energiegehalte. Een verkeerde zithouding kan daarnaast ook leiden tot ernstige rugklachten. Bekijk hier hoe je een goede zithouding aanneemt! Check daarnaast elke 20 a 30 minuten of je nog correct zit.

Blijf in beweging

Het is belangrijk dat je naast het creëren van jouw ergonomische werkplek en jouw zithouding ook voldoende in beweging blijft. Tijdens het thuiswerken vergeet je vaak om pauze te nemen. Voor je het weet zit je alweer 2 uur op je stoel en dit is niet goed voor je houding.

Neem af en toe een kleine pauze, switch een aantal keer tussen zitten en staan en stretch af en toe je spieren. Wen jezelf dit soort kleine dingen aan, het maakt zeker verschil voor een verantwoorde houding.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je koffiezet apparaat verder weg te zetten, zodat je moet bewegen voor een kop koffie of je kiest ervoor dat je tijdens het telefoneren opstaat en rondloopt. Het hebben van een vitale werkweek is erg belangrijk, hieronder valt ook bewegen. Lees hier meer tips voor een vitale werkweek!

Creëer jouw ideale thuiswerkplek!

Juist nu in tijden van corona is het belangrijk dat je een goede thuiswerkplek creëert, je werkt meer thuis dan ooit. Zorg ten eerste voor een frisse ochtendstart waarmee je jouw productiviteit voor de rest van de dag verhoogt.

Kies daarnaast voor een werkplek die bij jou past, maar wel waar je ergonomisch verantwoord kan zitten. Zorg voor de juiste zithouding en blijf in beweging. Een kleine wandeling of het wisselen van werkhouding kan al zorgen voor veel minder klachten!

Stelling: thuiswerken beïnvloed mijn zithouding op een slechte manier. Eens of oneens.

Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Hoe zorg je voor een ideale thuiswerkplek?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent