Voorbeeld cv techniek

Hoe maak je een cv in de techniek?

Ga je solliciteren op een baan in de techniek? Er zijn momenteel veel technische banen beschikbaar, maar dat betekent niet dat iedereen die solliciteert ook aangenomen wordt. Kortom, het is de hoogste tijd om een cv op te stellen waarmee jij op de juiste manier indruk maakt op je nieuwe werkgever! Maar wat is belangrijk op een technisch cv?

Op deze pagina staat alles over hoe je jouw cv perfect inricht om te solliciteren voor een technische functie! Bekijk hier een voorbeeld cv techniek en handige cv tips!


Voorbeeld cv techniek: Technisch Adviseur


cv-voorbeeld-techniek-technisch-adviseur
cv-voorbeeld-techniek-technisch-adviseur

Wil jij deze cv template gebruiken?

Bekijk hier het cv template en maak indruk met je volgende sollicitatie!

Bekijk het cv template

Indeling van het technisch cv

In de huidige banenmarkt zijn er veel technische banen beschikbaar, maar vanzelfsprekend wordt niet iedereen die een cv opstuurt ook uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zeker bij technische rollen zijn er vaak specifieke wensen van een werkgever waaraan een goede kandidaat moet voldoen. Bij het voorbeeld cv techniek van de technisch adviseur hierboven worden deze specifieke wensen extra duidelijk naar voren gebracht. Gebruik onderstaande tips om jouw technisch cv ook zo in te delen!

 • Tip 1. Wees duidelijk

  Met een prachtig cv val je op, maar het heeft weinig waarde wanneer het verbergt wat een recruiter écht wil zien. Zeker bij technische rollen zijn er vaak specifieke wensen van een werkgever waaraan een kandidaat moet voldoen. Zijn deze niet duidelijk te vinden bij een eerste scan van het cv? Dan heb je grote kans dat je cv niet verder bestudeerd wordt.

  Wees daarom duidelijk in je kunnen en stem je cv af op de technische functie waarop je solliciteert. In de techniek zijn technische vaardigheden, opleidingen en certificeringen belangrijke pijlers. Daarnaast is ervaring met het uitvoeren van vergelijkbare taken en/of ervaring met dezelfde technische producten/diensten als in de nieuwe rol essentieel.

  Zorg ervoor dat deze informatie duidelijk zichtbaar is en makkelijk scanbaar. Gebruik ook dezelfde benaming die gehanteerd wordt in de vacature (als deze overeenkomen). De lezer is op zoek naar bepaalde raakvlakken en op deze manier wordt dat sneller gevonden!

  Wanneer je bij de eerste scan aan een aantal gevraagde criteria voldoet, zal de rest van je cv grondig worden bekeken.

 • Tip 2. Licht ervaring toe

  Ervaring is van belang op ieder cv. Of het nou ervaring is vanuit werk, opleiding of uit nevenactiviteiten. Zeker op een technisch cv is het toelichten van ervaring gewenst. Geef context aan je ervaring door werkzaamheden te beschrijven in bijvoorbeeld bulletpoints.

  Bij technische organisaties wordt er vaak projectmatig gewerkt. Benoem relevante ervaring ook in de vorm van projecten! Vermelden van technische projecten geeft naast je taken en kennis ook het kader aan waarin je die hebt uitgevoerd. Doe dit door onder je werkervaring de projecten aan te geven en een toelichting hierop.

  Door exacte aantallen en specifieke resultaten van projecten te laten zien, krijgt een recruiter extra inzicht in je prestaties. Er wordt wel aangeraden dat je geen vertrouwelijke informatie deelt! Een werkgever wil niet dat dit ooit met zijn/haar gegevens gebeurt en zal dit opvatten als een gebrek aan discretie.

 • Tip 3. Benoem technische vaardigheden

  Ongeacht de functie waarop je solliciteert, kun je de vereiste vaardigheden onderverdelen in twee verschillende soorten: hard skills en soft skills. Hard skills zijn meetbare en functionele vaardigheden die makkelijk zijn vast te stellen door een werkgever of recruiter. Ze zijn aan te leren en daardoor vaak ook vakgerelateerd.

  Bij een cv in de techniek spelen de zogenoemde ‘hard skills’, technische vaardigheden, een grote rol. Vaak zoeken werkgevers naar mensen die een bepaalde skillset hebben, omdat deze vaardigheden simpelweg nodig zijn om de functie uit te kunnen oefenen. Voorbeelden van vaardigheden die je tegen kunt komen op een cv in de techniek zijn:

 • Bouwtekeningen lezen
 • Grafisch design
 • Computer-aided design (CAD)
 • Cijfervaardigheid/wiskunde
 • Beheersing van de Engelse taal
 • Kennis van HVAC-installaties
 • Vaak zijn de vereiste vaardigheden opgenomen in de vacature. Stem de vaardigheden die je op jouw technisch cv zet af met de vaardigheden die gevraagd worden!

  Tip 4. Vergeet de soft skills niet

  Naast de juiste vaardigheden zijn in veel functies in de techniek ook soft skills nodig. Soft skills zijn minder tastbaar dan hard skills en daardoor ook lastiger om vast te stellen door een werkgever. Het zijn interpersoonlijke vaardigheden die onder andere bepalen hoe jij communiceert met anderen, hoe jij denkt over jezelf en hoe jij emotioneel reageert op bepaalde situaties.

  Voor ieder beroep heb je specifieke competenties nodig, dat geldt ook voor in de techniek. Competenties die bijvoorbeeld voor een Technisch Adviseur waardevol zijn:

 • Communicatieve vaardigheden
 • Oplossingsgerichtheid
 • Aanpassingsvermogen
 • Overtuigingskracht
 • Analytisch vermogen
 • Nauwkeurigheid
 • Leiderschap
 • Samenwerking
 • Bekijk in de vacature wat voor competenties er voor de functie nodig zijn en benoem deze indien je ze bezit en kunt onderbouwen. Deze competenties kun je benadrukken door ze als los onderdeel mee te nemen op je cv en ze doormiddel van opsommingstekens te benoemen. Je kunt er ook voor kiezen om de soft skills te verwerken in de beschrijving van je werkervaring.

  Tip 5. Zorg voor een professioneel document

  Een cv in de techniek draait voornamelijk om een inhoudelijke match met de gezochte vaardigheden en ervaringen. Toch is het belangrijk dat je met jouw cv een professionele indruk maakt.

  Voorkom daarom veelgemaakte fouten op je cv zoals spelfouten, onduidelijke lettertypes en te veel tekst. Spelfouten doen afbreuk aan je nauwkeurigheid, dus laat het cv controleren. Maak daarnaast je cv niet langer dan twee pagina’s, dat eerste ‘blok’ van werkervaring op pagina één is wat de aandacht van de recruiter moet trekken.

  Verder mag een technisch cv best opvallen door een creatief uiterlijk. Zorg er dan voor dat jouw cv professioneel en creatief tegelijk is. Net als het voorbeeld cv techniek op deze pagina, moet je cv goed scanbaar en leesbaar blijven.

Wil je nog meer cv voorbeelden bekijken? Bekijk onze cv voorbeelden en doe inspiratie op voor jouw perfecte cv!

Motivatiebrief schrijven in de techniek

Bij het schrijven van een technische motivatiebrief is het essentieel om het over jouw passie voor techniek te hebben! Leg de focus op waarom jij energie krijgt van jouw vakgebied.

Overtuig verder op technische inhoud! Je kracht, kennis en kunde zitten in je opleiding, werkervaring en vaardigheden. Koppel deze aan de functie waarop je solliciteert. Let wel op dat als je technische details opneemt, je het werk niet onnodig gaat compliceren. De lezer heeft waarschijnlijk voldoende technische kennis en hoeft niet in ieder detail meegenomen te worden in je motivatiebrief.

Lees hier meer over het maken van je motivatiebrief!

Cv maken

Hulp nodig bij het opstellen van je cv en wil je meer tips over het maken van het perfecte cv?

Een cv is succesvol als je jouw werkervaring, opleidingen, competenties, vaardigheden en persoonlijkheid op de juiste manier weet over te brengen. Lees deze tips die je kunt toepassen bij het opstellen van je cv of die je kunt gebruiken als checklist om je huidige cv te optimaliseren.

Cv templates downloaden?

Ga jij voor een modern cv, een creatief cv of een origineel cv? Gebruik een van onze cv sjablonen om jouw perfecte cv te maken.

De cv templates zijn inclusief instructies en makkelijk aan te passen in Word. Zo kan iedereen aan de slag met een eigen creatieve cv. Maak snel en gemakkelijk je cv!

Veel succes met het ontwerp en natuurlijk met je volgende sollicitatie!

Bekijk alle cv templates

Cv templates downloaden?

Ga jij voor een modern cv, een creatief cv of een origineel cv? Gebruik een van onze cv sjablonen om jouw perfecte cv te maken.

De cv templates zijn inclusief instructies en makkelijk aan te passen in Word. Zo maak je snel en gemakkelijk je cv!

Bekijk alle cv templates