Voorbeeld cv starter

Hoe maak je een starter cv?

Je bent net afgestudeerd, je barst van de ambitie en je kunt na al die jaren eindelijk op zoek naar een echte fulltime baan.

Tijd voor je eerste cv. Maar hoe maak je een een cv als starter?

Om jou op weg te helpen met een goede start van je carrière, staat op deze pagina alles wat je nodig hebt voor hét perfecte cv als starter!

Kijk snel verder voor een voorbeeld cv starter, cv sjablonen en tips!

Voorbeeld cv starter

voorbeeld-cv-starter-pagina-1
voorbeeld-cv-starter-pagina-2

Wil jij deze starter cv template gebruiken?

Bekijk hier het cv template en maak indruk met je volgende sollicitatie!

Bekijk het cv template

Afgestudeerd? Tijd voor je eerste baan

Gefeliciteerd je hebt je studie afgerond! Nu je geslaagd bent begint de zoektocht naar je eerste baan.

Je begint je carrière met een startersfunctie. Maar wat is een startersfunctie eigenlijk? Een startersfunctie is een functie voor iemand die net nieuw is op de arbeidsmarkt. Dit zijn posities voor pas afgestudeerde met de juiste opleiding, maar die geen of weinig werkervaring hebben.

Het vinden van een geschikte vacature is voor starters vaak niet lastig… uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek echter wel.

Een veelvoorkomend probleem bij starters is het gebrek aan werkervaring. Om je als starter toch te kunnen profileren op de arbeidsmarkt moet je het gebrek aan werkervaring in je cv en motivatiebrief weten te compenseren. Dit lijkt misschien lastig, maar met de juiste aanpak lukt dat zeker!

Indeling cv starter

Het belangrijkste waar je als starter op moet letten is relevantie. De relevantie van je studie, bijbanen en nevenactiviteiten bepalen de indeling van je cv. Afhankelijk van de vacature moet je zelf inschatten welk onderdeel het meest belangrijk is.

 • Stap 1. Een persoonlijk profiel, een sterke start van je cv

  Begin je cv met een korte samenvatting, een korte profielschets. Het is de ideale manier om de aandacht van een recruiter of werkgever te trekken. Focus je in de samenvatting op de toekomst en wees niet te objectief. Laat jouw sterke punten,  je toegevoegde waarde en jouw persoonlijkheid doorschijnen in je profiel. Dat is waar je als starter mee moet scoren. Probeer in een paar zinnen de lezer nieuwsgierig te maken in jouw cv en motivatiebrief. Dit zie je ook in het voorbeeld cv van een starter.

 • Stap 2. Vermeld vakken van het laatste studiejaar

  Je laatste studiejaar is het meest relevant voor je (potentiële) nieuwe werkgever. Vermeld op je cv wel de vakken die je hebt gevolgd. Behaalde cijfers zijn veel minder relevant en hoef je niet te vermelden. Door de relevante kennis waarover je beschikt te tonen, laat je zien dat je potentie hebt. Hoe meer potentie de werkgever ziet, hoe meer hij/zij bereid is te investeren in een nieuwe werknemer.

 • Stap 3. Vermeld je afstudeerstage/scriptie

  Jouw afstudeerstage of scriptie is een belangrijk onderdeel van je cv, omdat het jouw persoonlijke werk is. Het is iets waar je zelf voor hebt gekozen. Je scriptie representeert dus hetgeen waar je voor gestudeerd hebt, waar je interesses liggen en waar je in de toekomst mee aan de slag wilt. Let er wel op dat de stage of scriptie in lijn ligt met de functie die je ambieert.

 • Stap 4. Competenties en vaardigheden

  Bij een gebrek aan werkervaring is het aan te raden om je te focussen op relevante competenties en vaardigheden. Denk hierbij aan competenties en vaardigheden die je hebt ontwikkeld tijdens het studeren, het uitoefenen van je hobby’s of het verrichten van nevenactiviteiten.

   

  Wanneer je tijdens je studie een groepsopdracht moest uitvoeren, welke rol nam je dan in? Was jij iemand die de meetings plande of vervulde jij direct vanaf het begin de rol als leider?

 • Stap 5. Benadruk je computervaardigheden

  De computervaardigheden van starters zijn over het algemeen goed (lees: beter dan de meeste oudere werknemers in een organisatie). Tegenwoordig is het voor starters voor de hand liggend dat je met bepaalde computerprogramma's kunt werken. Dit betekent echter niet dat ze minder belangrijk zijn voor de werkgever. Vermeld ze dus op je cv!

 • Stap 6. Minder is meer

  Door het gebrek aan werkervaring zul je, hoe vervelend dat ook is, in veel gevallen minder relevant zijn dan niet-starters. Sommige starters denken dat ze het gebrek aan werkervaring moeten compenseren door extra veel informatie toe te voegen aan het cv. Dit is echter sterk af te raden. Wanneer jouw cv onnodig lang is en niet to the point, vergroot je de kans dat recruiters jouw cv in de prullenbak gooien voordat ze alles hebben gelezen. Voorkom dus dat je de aandacht van de lezer kwijtraakt door geen irrelevante informatie te vermelden. Dit zie je ook in het voorbeeld cv van een starter.

Wil je nog meer cv voorbeelden bekijken? Bekijk onze cv voorbeelden en doe inspiratie op voor jouw perfecte cv!

Motivatiebrief schrijven

Bij het schrijven van een motivatiebrief ligt de focus op de toekomst en die heb jij als starter nog helemaal voor je liggen. Jouw motivatiebrief is dus hét onderdeel waarop jij moet scoren. Naast de tips die voor elke sollicitant gelden moet je als starter iets extra’s doen om het gebrek aan ervaring te compenseren. Let op de volgende punten.

 • Overtuig met enthousiasme en persoonlijkheid
 • Noem de voordelen van het gebrek aan werkervaring
 • Vermijd abstracte uitspraken, ga geen abstracte zinnen formuleren om indruk te maken
Met een goede motivatiebrief overtuig je de werkgever van je toegevoegde waarde en onderscheid je jezelf van andere sollicitanten. Haal de werkgever uit zijn/haar dagelijkse sleur met een originele openingszin, toon je meerwaarde, verklaar je keuze voor het bedrijf en schrijf een sterke afsluiting om de kans op een baan te vergroten!

Cv maken als starter

Hulp nodig bij het opstellen van je cv en wil je meer tips over het maken van het perfecte cv?

Een cv is succesvol als je jouw werkervaring, opleidingen, competenties, vaardigheden en persoonlijkheid op de juiste manier weet over te brengen. Lees deze tips die je kunt toepassen bij het opstellen van je cv of die je kunt gebruiken als checklist om je huidige cv te optimaliseren.

Cv templates downloaden?

Ga jij voor een modern cv, een creatief cv of een origineel cv? Gebruik een van onze cv sjablonen om jouw perfecte cv te maken.

De cv templates zijn inclusief instructies en makkelijk aan te passen in Word. Zo kan iedereen aan de slag met een eigen creatieve cv. Maak snel en gemakkelijk je cv!

Veel succes met het ontwerp en natuurlijk met je volgende sollicitatie!

Bekijk alle cv templates

Cv templates downloaden?

Ga jij voor een modern cv, een creatief cv of een origineel cv? Gebruik een van onze cv sjablonen om jouw perfecte cv te maken.

De cv templates zijn inclusief instructies en makkelijk aan te passen in Word. Zo maak je snel en gemakkelijk je cv!

Bekijk alle cv templates