Voorkom deze veelgemaakte fouten bij een online sollicitatiegesprek

  • Lars Tertoolen
  • 30 maart 2021

Sommige sollicitanten denken dat er tijdens een face-to-face gesprek veel meer fouten gemaakt kunnen worden dan tijdens een online sollicitatiegesprek. Toch worden er online regelmatig pijnlijke blunders gemaakt!

Je maakt een eerste indruk maar één keer!  Bij een sollicitatiegesprek is het mogelijk dat je door het maken van een kleine fout jouw eerste indruk totaal weet te verpesten. Met als gevolg een afwijzing voor de baan. Het is daarom cruciaal dat je geen fouten maakt! Lees in ons blog hoe je veelgemaakte fouten bij een online sollicitatiegesprek voorkomt.

#1 Onprofessioneel e-mail adres of online naam

Bij een face-to-face gesprek is er vaak contact via de mail, maar bij een online videogesprek is die kans nog veel groter. Daarnaast kan het zijn dat je gebruik maakt van een online videochat programma waarbij een gebruikersnaam van toepassing is.

Een veelgemaakte fout is het gebruiken van een onprofessioneel e-mailadres of gebruikersnaam. Indien je vroeger al eens gebruik hebt gemaakt van het videoprogramma, dan heb je misschien een gebruikersnaam of profielfoto ingesteld. Wellicht wordt de recruiter hierdoor gebeld door ‘Superhenkie123’. Het is aan te raden om te kijken wat voor profielfoto of naam je hebt gebruikt op deze programma’s. 

#2 Te laat komen

Te laat komen voor een online sollicitatiegesprek is niet minder erg dan te laat komen bij een face-to-face gesprek. Sterker nog, bij een gesprek op locatie is er nog de mogelijkheid dat je door overmacht tegen reisproblemen aan bent gelopen. Wat is je excuus als je thuis zit?

#3 Testen overslaan

Het overslaan van het testen van de benodigde middelen is toch wel de grootste fout die je kunt maken. Dit kan leiden tot grote problemen en spanning tijdens het gesprek. Om dit te voorkomen is het verstandig de middelen die je gaat gebruiken goed te testen.

Een slechte wifi verbinding kun je niet altijd voorkomen. Als je dit weet vóór je gesprek, kan je hierop inspelen en zo voorkomen dat je gesprek vroegtijdig wordt afgebroken. Zoek dan naar alternatieven (andere locatie, ander netwerk etc.)

Ook moet je bekend zijn met programma’s en apps zoals Google Hangouts, Microsoft Teams, Skype etc. Zorg dat je de software die je gaat gebruiken, ook daadwerkelijk kunt gebruiken. Wanneer je op de afgesproken tijd van het gesprek het programma nog moet downloaden, sta je al met 1-0 achter. 

Daarnaast is het handig om voor het gesprek te kijken of alles werkt op je computer/telefoon. Denk hierbij aan je camera, audio of microfoon. Op het moment dat één van deze drie niet werkt, is het gesprek zo goed als kansloos.

#4 Niet alles bij de hand hebben

“Een momentje, dat ga ik even pakken.” Dit is niet iets wat een recruiter wilt horen tijdens een sollicitatiegesprek. Als je eenmaal achter jouw computer zit, zou je alles klaar hebben moeten liggen wat je nodig hebt. Denk hierbij aan je cv, referenties, portfolio, enz.

Verder krijg je bij een face-to-face gesprek wat drinken aangeboden. Wees niet de sollicitant die thuis tijdens het gesprek nog even koffie gaat zetten. Pak dit van te voren en/of zorg dat je een glas water klaar hebt staan.

#5 Onjuiste kleding

Sommige sollicitanten denken dat, omdat ze thuis zitten niet helemaal de moeite genomen hoeft te worden om zich net zo te kleden als ze zouden doen bij een face-to-face gesprek. Bijvoorbeeld door zich alleen aan de bovenkant representatief te kleden. Het resultaat is behoorlijk pijnlijk als je dan onverhoopt moet opstaan tijdens je gesprek. Draag, net als bij een normaal sollicitatiegesprek, geschikte kleding! 

Een andere veel gemaakte fout is het kiezen van kleding die wel professioneel is, maar totaal niet goed overkomt op camera. Een voorbeeld hiervan is witte kleding bij een grijze achtergrond. Op een beeldscherm kan dit heel onduidelijk worden. Vermijd daarom strepen, extreem felle kleuren of het dragen van dezelfde tint als de achtergrond.

#6 Rommel in de ruimte

Dit is een fout die bij een face-to-face gesprek niet gemaakt kan worden, maar tijdens een online sollicitatiegesprek zeker wel. Zorg dat de kamer opgeruimd is! Het is begrijpelijk dat niet iedereen de luxe heeft om in een thuiskantoor te gaan zitten, maar ook wanneer je het gesprek vanuit jouw slaapkamer of woonkamer voert kun je zorgen dat het netjes is. Wanneer de ruimte waarin je zit een bende is, wat zegt dat dan over jou?

#7 Multitasken

Het kan verleidelijk lijken om stiekem andere dingen te gaan doen tijdens je sollicitatiegesprek, je gesprekspartners zien toch niet goed waar je naar kijkt op je scherm of wat je met je handen doet. Echter, is dit een enorme blunder! 

Laat je niet verleiden tot het opzoeken van antwoorden in je notities of erger nog, op het internet. Ga ook niet met je telefoon aan de weer tijdens het gesprek! Of het nu komt door stress, zelfoverschatting of desinteresse, het is enorm onbeleefd als je tijdens je gesprek gaat multitasken. Je gesprekspartners zullen dit altijd doorhebben, omdat je afgeleid bent van het gesprek dat je met ze voert!

#8 Afleiding op de achtergrond

Het zal de thuiswerkers niet geheel onbekend zijn: je bent thuis aan het werk en in de ruimte ontstaat ineens een enorme afleiding. Een gezinslid dat herrie begint te maken, een pakketje aan de deur of huisdieren die een kijkje komen nemen. Dit gebeurd helaas ook regelmatig tijdens online sollicitatiegesprekken.  

Tijdens een online sollicitatiegesprek kun je overal gaan zitten waar je wilt. Dit betekent echter niet dat alle locaties geschikt zijn. Zorg voor een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden en waar je niet gestoord wordt. Bereid je hier op voor en probeer deze afleiding op voorhand te minimaliseren.

#9 Stress

Ondanks dat je alles getest hebt en er alles aan gedaan hebt om afleiding te voorkomen, kan er van alles misgaan. Het kan altijd voorkomen dat de technologie niet meewerkt of de mensen om jou heen je in de steek laten. Er kan bijvoorbeeld iets misgaan met de internetverbinding of de buren beginnen precies tijdens jouw gesprek met herrie maken. 

Een grote fout die veel sollicitanten maken is dan om in de stress te schieten en in paniek te raken. Het is aan te raden om in deze situaties kalm te blijven! Het is nergens voor nodig om stress te krijgen van iets waar jij zelf waarschijnlijk geen invloed op hebt. 

Communiceer met je gesprekspartners wat er misgaat, desnoods telefonisch of via e-mail contact. Mocht het niet snel te verhelpen zijn, bied dan opties aan om het gesprek op een ander moment te vervolgen. Kalm blijven en duidelijk communiceren in dit soort situaties zegt iets over jouw competenties!

#10 Slechte zichtbaarheid

Het is wel zo fijn dat je gesprekspartners jou goed zien terwijl ze met je in gesprek zijn. Het is echt wel een blunder als ze je niet goed kunnen zien en je kunt er niks meer aan doen tijdens het gesprek. Te donker en ze zien alleen maar zwart. Te licht en ze zien alleen maar wit. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd overbelichting!

#11 Verkeerde lichaamshouding 

Een valkuil waar veel mensen intrappen tijdens een online sollicitatiegesprek is de gedachte dat je niet op je lichaamshouding moet letten, omdat dit toch niet gezien wordt via een videoverbinding. Niks is minder waar.

Zo kijken veel mensen naar het beeldscherm in plaats van naar de camera. Ze kijken dan naar hun gesprekspartners lager in het scherm of zelfs naar het schermpje waarin ze zelf zichtbaar zijn. Op deze manier ontstaat er geen oogcontact. Vergeet dus niet om tijdens het gesprek regelmatig in de camera te kijken!

Veel thuiswerkers zitten op een bureaustoel. Als je op een draaibare stoel met wieltjes gaat zitten, kunnen de zenuwen ervoor zorgen dat je onbewust gaat draaien of rijden tijdens het gesprek. Dit kan irritatie opwekken bij de recruiter! Neem verder een actieve houding aan. Dit doe je door rechtop te zitten, voeten op de grond te plaatsen en niet achterover te leunen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#12 Opmerkingen maken na het gesprek

De meest pijnlijke fout die je waarschijnlijk kunt maken is vergeten de verbinding te verbreken en een (negatieve) mening te geven over het gesprek of de organisatie. Terwijl jouw gesprekspartners nog meeluisteren!

Bij diverse videoprogramma's zorgt het wegklikken van een venster er namelijk niet voor dat het gesprek wordt beëindigd. Check daarom direct na het video-sollicitatiegesprek of de verbinding echt verbroken is!

Voorkom deze fouten bij een online sollicitatiegesprek!

Het is cruciaal dat je geen fouten maakt bij jouw online sollicitatiegesprek! Een veelgemaakte fout is het gebruiken van een onprofessioneel e-mailadres of gebruikersnaam. Te laat komen voor een online sollicitatiegesprek is niet minder erg dan te laat komen bij een face-to-face gesprek. Het overslaan van het testen van de benodigde middelen is toch wel de grootste fout die je kunt maken.

Draag daarnaast, net als bij een normaal sollicitatiegesprek, geschikte kleding! Zorg voor een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden en waar je niet gestoord wordt. Bereid je hier op voor en probeer deze afleiding op voorhand te minimaliseren!

Stelling: je maakt sneller fouten tijdens een online sollicitatiegesprek dan tijdens een face-to-face gesprek!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

 

0 Reactie op "Voorkom deze veelgemaakte fouten bij een online sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent