Sollicitatiegesprek oefenen: 10 praktische tips

  • Lars Tertoolen
  • 6 oktober 2020

Oefening baart kunst! Een sollicitatiegesprek oefenen kan zomaar het verschil maken tussen een goede en slechte indruk tijdens je echte gesprek.

Zenuwen, faalangst, onvoldoende kennis of zelfs overschatting. Allemaal valkuilen waar een oefensessie je voor kan behoeden en waar je anders pas achter komt op het moment dat het te laat is! Lees daarom in dit blog 10 praktische tips voor het oefenen van een sollicitatiegesprek.

Waarom is het oefenen van een sollicitatiegesprek belangrijk?

Een goede voorbereiding is het halve werk! Wanneer je voorbereid naar een gesprek gaat heb je een veel grotere kans op succes. Zo neem je een aantal onzekerheden weg. Een goede manier om dit te doen is door te oefenen. Het helpt tegen stress, verlegenheid en ook voor sollicitanten met faalangst is oefenen belangrijk.

Sollicitatiestress bestaat voornamelijk uit de angst dat je niet goed presteert. Een grote factor op stress is je zelfvertrouwen. Door je zelfvertrouwen te vergoten verminder je de stress. Hierdoor zal je minder snel in de stress schieten en het zorgt voor minder spanning. Het geeft je een gevoel van controle en vertrouwen.

Een probleem die verlegen mensen ervaren is dat ze zich pas na een tijdje op hun gemak voelen. Je bent dan geneigd om bij een eerste ontmoeting een terughoudende houding aan te nemen. Nu is júist een eerste indruk cruciaal bij een sollicitatiegesprek.

Het is daarom verstandig om het begin van je sollicitatiegesprek te oefenen zodat je een goede eerste indruk maakt en je de moeilijke beginfase goed doorkomt. De eerste keer zal het onnatuurlijk aanvoelen, maar na een aantal keer oefenen krijg je er handigheid in.

Tot slot is het dé manier om optimaal te presteren in je gesprek. Je laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent, je voorkomt een eenzijdig gesprek en door overal op voorbereid te zijn ben je in staat een ijzersterke indruk te maken!

10 tips voor het oefenen van een sollicitatiegesprek

#1 Ken het sollicitatieproces

Als je nieuw bent op de arbeidsmarkt of al een tijdje geen sollicitatiegesprek gehad hebt, kan het heel goed zijn dat je niet precies weet wat je kunt verwachten. Probeer dan als eerste stap de indeling van een gesprek te leren.

Lees je in op internet of vraag het aan mensen uit je omgeving. Kijk bijvoorbeeld in je netwerk of iemand bij hetzelfde bedrijf werkzaam is of zoek iemand met een vergelijkbare functie. Zij kunnen jou exact vertellen wat je kunt verwachten!

Als je begrijpt hoe jouw sollicitatiegesprek ongeveer gaat lopen, weet je wat je kunt verwachten. Op die manier voorkom je verrassingen, kun je gerichter oefenen en kom jij beter voor de dag!

#2 Bepaal waar je aan wilt werken

Nu je in grote lijnen een idee hebt wat je kunt verwachten, ga je bepalen wat je wilt gaan oefenen. Voel je je twijfels over het hele proces, of struikel je over een specifiek soort vraag? Besteed daarom tijd aan het nadenken over de gebieden waarop je denkt dat je nog kunt verbeteren.

Als je weet waar je op wilt oefenen kun je jouw oefensessie effectiever maken. Zo kun je bijvoorbeeld losse vragen gaan oefenen, maar ook de eerste indruk of je non-verbale communicatie tijdens een gesprek. Ook kun je bepaalde onderdelen eerst los oefenen, om vervolgens een heel gesprek te doen.

Mocht je te maken hebben met sollicitatiestress of verlegenheid is het verstandig om het gehele gesprek te oefenen. Op die manier wek je het vertrouwen dat je in staat bent een heel gesprek goed door te komen.

#3 Maak een lijst met oefenvragen

De basis van een gesprek bestaat voornamelijk uit vragen over en weer. Verzamel daarom een lijst met vragen om te oefenen op het beantwoorden tijdens jouw oefengesprek.

Begin met het maken van een lijst met vragen of onderwerpen waarmee je in het verleden moeite had. Bouw vervolgens van daaruit door en neem onderwerpen als motivatie, ervaring, doelen, beweegredenen en vaardigheden zeker mee.

Ook kun je veelgestelde vragen opzoeken. Lees hier 7 vragen die je ALTIJD kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.

Maak niet alleen een lijst met vragen die je kunt verwachten, maak ook een lijst met vragen die jij wilt stellen. Een sollicitatiegesprek is een tweerichtingsgesprek en zonder vragen te stellen achterhaal je nooit of het bedrijf juist voor je is! Hier zijn 5 vragen die je MOET stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

#4 Bereid je antwoorden voor

Nu je een lijst met vragen hebt, kun je de bijbehorende antwoorden voorbereiden. Door antwoorden vooraf te formuleren kun je tijdens een gesprek een veel sterkere indruk maken. Denk na over wat jij belangrijk vindt in een antwoord, maar koppel je antwoorden ook zeker aan het bedrijf waarop je solliciteert. Je bent er tenslotte om te kijken of er een match mogelijk is.

Zorg er wel voor dat je tijdens het echte gesprek, geen kant-en-klare antwoorden opdreunt. Het zijn jouw antwoorden, die gaan over jouw. Deze kun je vast en zeker oprecht overbrengen. Ook hiervoor is het oefenen van een gesprek belangrijk!

#5 Bepaal hoe je het gesprek gaat oefenen

Er zijn verschillende mogelijkheden om te oefenen voor een sollicitatiegesprek. Zo kun je het helemaal alleen doen. Door te oefenen voor een spiegel of het gesprek op te nemen in geluid en/of video, kun je al een eind komen.

Een andere mogelijkheid is door te oefenen met iemand uit je omgeving. Het is belangrijk dat jij je enigszins op je gemak voelt bij je oefenpartner en waarvan je weet dat hij of zij het beste met je voor heeft. Dit kan bijvoorbeeld een voormalige collega zijn, een goede vriend of een familielid.

Tot slot huren sommige mensen een coach in om te helpen bij het oefenen voor het sollicitatiegesprek.

#6 Bereid de oefenruimte voor

De volgende stap in het oefengesprek is het voorbereiden van de sollicitatieruimte. Probeer een geschikte ruimte te vinden, zodat de scène meer aanvoelt als een ruimte waar een echt gesprek zal plaats vinden. Je oefenrun zal dan meer aanvoelen als een echt interview.

Zoek een ruimte waar je niet gestoord wordt, een die opgeruimd is en een met een tafel en stoelen. Zelfs al is het je keukentafel met aan weerszijden een stoel, zal het de toon zetten voor je oefengesprek om formeler te zijn.

Bereid ook de middelen voor die je nodig hebt als je gaat oefenen. Denk bijvoorbeeld aan een spiegel voor als je alleen oefent, een video of audio camera en de geprinte vragenlijst.

#7 Kleed je voor het interview

Zoals eerder aangegeven, de oefensessie is veel effectiever als je deze van begin tot eind als echt behandelt. Draag daarom tijdens het oefengesprek dezelfde kleiding die je tijdens het echte sollicitatiegesprek wilt dragen. Dit zal je helpen ervoor te zorgen dat jij je op je gemak voelt in de outfit die je hebt gekozen. Daarbij kom je niet voor verrassingen te staan op de belangrijke dag zelf, mocht er iets mis zijn met de kleding.

Maar wat doe je aan? De manier waarop je je kleedt speelt een cruciale rol bij het maken van een goede eerste indruk en draagt bij aan een succesvol resultaat van het sollicitatiegesprek.

Bereid je daarom goed voor. Bestudeer de organisatie, combineer je persoonlijke stijl met de verwachtingen van de werkgever, wees zorgvuldig met het kiezen van kleuren en accessoires en vergroot jouw kans op een baan! Lees hier meer over de kleding.

#8 Oefen het gesprek!

Vervolgens is het tijd om te oefenen! Pak het als een echt gesprek aan. Dus vanaf het moment dat je door de deur loopt, gedraag jij je als kandidaat en je oefenpartner als de recruiter.

Op die manier krijg je een duidelijker beeld van hoe jij je tijdens een echt sollicitatiegesprek gedraagt en op die manier achterhaal je verbetermogelijkheden. Oefen daarom alles, van kennismaking tot het afsluiten.

Degene die je helpt met oefenen is waarschijnlijk geen recruiter. Om deze te helpen is het verstandig om de vragen op kaartjes te schrijven. Door de kaartjes te schudden, krijg je de vragen in willekeurige volgorde. Hoe meer je oefent, hoe meer je bereid bent te reageren tijdens een echt sollicitatiegesprek.

#9 Analyseer het oefengesprek

Het hele punt van de oefening is om beter te worden, dus probeer verbeterpunten uit het gesprek te halen. Als je alleen oefent, noteer dan aantekeningen op wat je ziet in de spiegel of op het opgenomen materiaal. Geef eerlijke feedback aan jezelf. Durf kritisch te zijn, maar boor jezelf niet de grond in.

Wanneer je samen oefent vraag die persoon dan om eerlijke, constructieve feedback. Accepteer de feedback en pak het niet op als kritiek. Dit is ook een geweldige kans om alternatieve antwoorden te bespreken.

#10 Werk aan de punten

Hopelijk zullen jouw aantekeningen of de feedback van je oefenpartner verbeterpunten kunnen aanwijzen waarin je kunt blijven oefenen. Ga aan de slag met je verbeterpunten en zorg dat je deze onder de knie hebt voordat je echte interview begint.

Haal daarnaast ook de goede punten uit je oefensessie. Focus niet alleen op wat fout ging, maar ook op wat juist goed ging. Vertrouwen is belangrijk en er gaat vast en zeker een hoop goed tijdens het oefengesprek.

Als je na je eerste oefensessie het gevoel hebt dat je er nog een keer tegenaan wilt, doe dit dan ook. Vraag dezelfde oefenpartner of kies juist een ander.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Oefen je sollicitatiegesprek!

Oefening baart kunst! Een sollicitatiegesprek oefenen kan zomaar het verschil maken tussen een goede en slechte indruk tijdens je echte gesprek.

Ken het sollicitatieproces en bepaal waar je aan wilt werken. Maak vervolgens een lijst met oefenvragen en bereid je antwoorden voor. Bepaal dan hoe je het sollicitatiegesprek gaat oefenen en bereid de oefenruimte voor.

De oefensessie is veel effectiever als je deze van begin tot eind als echt behandelt. Draag daarom tijdens het oefengesprek dezelfde kleiding die je tijdens het echte sollicitatiegesprek wilt dragen.

Vervolgens is het tijd om te oefenen! Analyseer achteraf het oefengesprek en werk aan de punten!

 

Stelling: ik zal nooit op een echt sollicitatiegesprek gaan voordat ik het gesprek geoefend heb!

Eens of Oneens? Laat het ons weten via de reacties?

0 Reactie op "Sollicitatiegesprek oefenen: 10 praktische tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent