3 tips voor een goede start van je carrière!

  • Pascal Joore
  • 20 juni 2017

Op dit moment is voor velen de afstudeerperiode in volle gang of misschien ben je net afgestudeerd. Als je net bent afgestudeerd, feliciteren we je van harte! De vraag “afgestudeerd, en nu?”, is de afgelopen tijd misschien meerdere malen door je heen gegaan. Als starter of young professional is dit hét moment om te bepalen wat jouw doel is.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je carrière te starten. Jij bent niet de enige die zijn/haar mogelijkheden aan het verkennen is. Voordat je van je welverdiende vakantie gaat genieten, geven we in dit blog drie verschillende mogelijkheden om je carrière te starten!

#1 Start met een traineeship

Een traineeship is een populaire vorm voor starters en young professionals om een vliegende start van hun carrière te realiseren. Tijdens een traineeship is het gebruikelijk dat je door middel van verschillende projecten en het uitoefenen van diverse functies binnen diverse afdelingen de organisatie optimaal leert kennen. Een starter of young professional krijgt tijdens een traineeship de mogelijkheid om werkervaring op te doen en tegelijkertijd door te leren.

Hoe bepaal je of een traineeship iets voor jou is? Voordat je aan een traineeship begint, helpt een goede oriëntatie je de juiste beslissing te nemen. Het werk- en leertraject dat je tijdens een traineeship ondergaat, is vaak een pittig traject. Dat komt omdat jij als trainee in een korte tijd zoveel mogelijk van de organisatie moet leren kennen. Je wordt binnen een periode van maximaal twee jaar klaargestoomd om een toppositie (vaak een managementfunctie) te betreden binnen de organisatie. Je moet hier dus tegen bestand zijn!

Doe onderzoek naar geschikte bedrijven Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je aan een traineeship wilt deelnemen, is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Probeer voor jezelf antwoord te krijgen op de volgende vragen:

  • Wat voor soort bedrijven bieden traineeships aan?
  • Welke verschillen zitten er in de traineeships?
  • Wat voor omgeving past bij mij?
  • Binnen welke bedrijfscultuur voel ik mij prettig?
Probeer daarnaast ook in contact te komen met starters en/of young professionals die op dat moment bezig zijn met een traineeship. Door met hen in gesprek te gaan, kun je meer te weten komen over hun gevoelens, ideeën en ervaringen met betrekking tot hun traineeship.

Stoppen tijdens een traineeship Besef dat stoppen tijdens een traineeship bij de meeste bedrijven niet zonder gevolgen is. Het bedrijf waar jij een traineeship start, investeert in jou (denk hierbij aan een bedrag tussen de  €10.000,- en €20.000,-). Indien je vroegtijdig stopt, is de kans groot dat je de geïnvesteerde kosten dient terug te betalen. Er bestaat een mogelijkheid dat een ander bedrijf de kosten vergoedt, wanneer je besluit om bij een andere organisatie een nieuw traineeship te volgen.

#2 Werken in het buitenland

Werken in het buitenland blijft in de meeste gevallen voor starters en young professionals een droom. Wanneer je van deze droom werkelijkheid wilt maken, is het begin van je carrière een goed moment. Indien jij als starter of young professional je carrière in het buitenland wil beginnen, moet je je natuurlijk het een en ander afvragen.

Past werken in het buitenland bij mij? Voordat jij je gaat oriënteren op de arbeidsmarkt in het buitenland, is het verstandig om je af te vragen of werken in het buitenland iets voor je is. Het kan lastig zijn om een antwoord te vinden op deze vraag, omdat het afhankelijk is van oneindig veel factoren (denk bijvoorbeeld aan het land, de cultuur en jouw persoonlijke eigenschappen). 

Ondanks dat het lastig is om op voorhand in te schatten of werken in het buitenland iets voor je is, ben je zelf goed in staat om te beoordelen of je avontuurlijk bent ingesteld, voldoende aanpassingsvermogen hebt en openstaat voor een andere cultuur. Wat men zich vaak niet realiseert, is dat jij in het buitenland een compleet nieuw en ander leven moet opbouwen. Daar zul je voor moeten werken, want dat krijg je niet zomaar cadeau!

Als je besluit om te gaan werken in het buitenland, is het belangrijk dat je bepaalt of je dit binnen of buiten Europa gaat doen. Indien je binnen Europa wilt blijven werken, begin dan met het opstellen van een Europass cv. Met dit hulpmiddel zorg je ervoor dat jouw vaardigheden en kwalificaties overal goed worden geïnterpreteerd.

Verken de mogelijkheden op de buitenlandse arbeidsmarkt en maak gebruik van je buitenlandse netwerk als je dat hebt. Meer informatie over succesvol solliciteren in het buitenland vind je hier.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Een tussenjaar nemen

Het kan zijn dat je binnenkort bent afgestudeerd en om bepaalde redenen nog niet toe bent aan een fulltime baan. Wat je dan kunt doen, is een zogenoemd tussenjaar nemen. Wij bespreken hier een aantal opties hoe je een tussenjaar kunt invullen.

Volgens de NOS blijkt dat dat starters en young professionals die een tussenjaar hebben genomen een meerwaarde hebben, wanneer zij solliciteren voor een traineeship. Een kanttekening daarbij is dat grote organisaties er wel de meerwaarde van moeten inzien. De invulling van het tussenjaar moet dus bijdragen aan de volgende stap die je gaat zetten in je carrière.

Taalcursus Het volgen van een taalcursus bied je verschillende voordelen. Een reis naar het buitenland, gecombineerd met het doel jezelf te blijven ontwikkelen. Daarnaast leer je de taal ook het snelst wanneer je in het desbetreffende land verblijft. Je proeft van de cultuur én het is een goede toevoeging voor je cv. Er zijn verschillende organisaties die allerlei soorten taalcursussen aanbieden. StudyTravel is een voorbeeld van een organisatie waar studenten kunnen kiezen voor een academisch jaar. Dit betekent dat je één jaar lang dezelfde taalcursus volgt. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een kortere periode een taalcursus te volgen. Reizen Reizen staat voor veel recent afgestudeerden op hun bucketlist. Het ideale moment is natuurlijk wanneer je net bent afgestudeerd, omdat je dan vaak nog geen vast contract hebt. Hoewel iedereen reist met een ander doel, doe je door te reizen levenservaring op. Je komt in aanraking met andere culturen, je verbreedt je wereldbeeld en je leert om uit je comfortzone te stappen. Het is niet voor niets dat (verre) reizen goed op je cv staan.

Drie manieren voor een goede start van je carrière

 Er zijn voor starters en young professionals verschillende mogelijkheden om je carrière goed te starten. Indien je direct het bedrijfsleven in wilt duiken, kun je ervoor kiezen om een traineeship te volgen. Je kunt ook een compleet andere richting in gaan door in het buitenland te gaan werken. Mocht je nog niet precies weten wat je wil, kun je een tussenjaar nemen en die op verschillende manieren invullen.

Hoe heb jij een vliegende start van je carrière gerealiseerd? Laat het ons weten in een reactie!

 

0 Reactie op "3 tips voor een goede start van je carrière!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent