7 vragen die je altijd kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

 • Natasja van Wijk
 • 3 oktober 2023

Tijdens het sollicitatiegesprek ben jij bent niet de enige die vragen gaat stellen. De meerderheid van de vragen zullen op jou afgeschoten worden en hier moet je op voorbereid zijn.

Recruiters willen uiteindelijk allemaal hetzelfde weten: ben jij de juiste persoon voor de functie? Daarom kun jij je tot op bepaalde hoogte voorbereiden: uiteindelijk komen er vragen langs waarvan de kern altijd hetzelfde is.

In dit blog behandelen we zeven van deze vragen en geven we je tips over hoe jij je hierop kunt voorbereiden.

#1 Waarom wil je voor onze organisatie werken?

Dit is een vraag die je in elk sollicitatiegesprek kunt verwachten en waar je ongetwijfeld een antwoord voor klaar hebt liggen. Je hebt je natuurlijk al ingelezen in wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Met jouw antwoord toon jij aan dat je iemand bent die zich inleest en voorbereidt.

Daarnaast willen werkgevers ook graag weten hoe jij je identificeert met de waarden van het bedrijf. Je kunt namelijk enorm veel vertellen over een organisatie, maar het stukje dat jij vertelt toont aan wat jij precies belangrijk vindt.

Is dit de manier waarop de organisatie haar zaken doet? Welke resultaten heeft het bedrijf geboekt? Heeft het bedrijf een goed imago? Het zegt allemaal iets over wat jij ook belangrijk vindt en dit is voor een werkgever vaak waardevoller om te weten dan de mate waarin jij bent voorbereid op het gesprek.

#2 Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Recruiters zijn oprecht benieuwd naar wat jij goed en slecht vindt aan jezelf. Ze begrijpen dat niemand perfect is en willen graag een realistisch beeld van wat je te bieden hebt.

Daarom is het belangrijk dat je altijd eerlijk antwoord geeft en niet terugvalt op een simpel antwoord als “ik werk vaak veel te hard”. Dit is behalve cliché ook nog eens van weinig meerwaarde voor de werkgever. Vertel daarom naast een sterk punt ook een zwak punt, mits je het goed kunt verpakken.

Stel dat je tijdens het gesprek aangeeft dat er een bepaald aspect is van een belangrijke vaardigheid voor de functie waarop je solliciteert, en dat dit niet jouw sterkste punt is. Als je kunt laten zien en aantonen dat je actief bezig bent om dit te verbeteren, dan zal dit over het algemeen als positief worden beschouwd. Dit toont namelijk je bereidheid om te groeien en je inzet voor zelfverbetering, wat gunstig is in de ogen van de werkgever.

#3 Beschrijf eens een probleem dat je bent tegengekomen, en hoe je het hebt opgelost.

Soms kom je tijdens een sollicitatiegesprek voor verrassende vragen te staan. Meestal is dit om te zien in hoeverre jij logisch redeneert. Deze vragen, zoals "Hoeveel pingpongballen passen er in een vliegtuig?" lijken misschien onzinnig, maar ze hebben een doel. Ze dagen je uit om logisch te redeneren en je probleemoplossend vermogen te tonen. Hoewel het antwoord niet heel veelzeggend zal zijn, is het wel belangrijk hoe je daarbij komt.

Vaak zal je een vergelijkbare vraag voorgeschoteld krijgen, maar dan anders geformuleerd. Namelijk een vraag naar een prestatie uit het verleden. Als men vraagt naar een probleem die je in het verleden bent tegengekomen en hoe jij die hebt opgelost, is de kern van de vraag in essentie hetzelfde: men wil weten op welke manier jij redeneert en problemen oplost.

Het is een goed idee om voor een sollicitatiegesprek een aantal van deze situaties voor jezelf op te schrijven en voor te bereiden. Gebruik hierbij de STARR-methode, waarmee je gestructureerd tot een antwoord komt.

#4 Wat denk je over X jaren te doen?

Voor een werkgever is het belangrijk om te weten of je over ambitie beschikt en in welke mate. Daarom is dit een veelvoorkomende vraag in elk sollicitatiegesprek. De werkgever is namelijk benieuwd naar het carrièrepad dat jij voor jezelf hebt uitgezet en hoe snel jij wilt groeien.

Eigenlijk beantwoordt deze vraag weer een aantal kleinere vragen:

 • Beschikt deze persoon over de vereiste dosis ambitie voor de functie?
 • Legt deze persoon zijn/haar ambitie te hoog voor de functie waar hij/zij op solliciteert?
 • Past het carrièrepad dat de sollicitant voor zichzelf heeft uitgestippeld wel bij het pad dat het bedrijf voor ogen heeft?
De meeste mensen zijn wel in staat de juiste dosis ambitie te laten zien tijdens een sollicitatiegesprek.

De laatste vraag daarentegen is iets complexer. Als jij bijvoorbeeld aangeeft dat jij over vijf jaar een management rol wilt hebben, terwijl de organisatie op zoek is naar iemand die zich gaat specialiseren, dan is er misschien geen sprake van een match.

Bereid je dus goed voor op deze vraag voor het sollicitatiegesprek, onder andere door jezelf eens af te vragen wat je zelf nu precies wilt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5 Waarom wil je bij je huidige werkgever weg?

Jouw antwoord op deze vraag biedt inzicht in de richting waarin je jouw carrière wilt ontwikkelen, waardoor je ambitie duidelijk wordt.

Als je benadrukt dat je bij je vorige werkgever zoveel hebt geleerd en nu op zoek bent naar nieuwe kansen en groeimogelijkheden, begrijpt de potentiële werkgever beter wat je kunt bijdragen aan hun organisatie en hoe je verder wilt groeien.

Zorg dat je in je antwoord respect toont voor je (oud) werkgever, collega's en het werk zelf. Dit is altijd een gevoelig onderwerp: je wilt namelijk niet negatief zijn over je vorige werkgever, maar tegelijkertijd wel laten zien dat het echt tijd is voor de volgende stap.

Praat nooit negatief over jouw vorige werkgever en vertrek in stijl!

#6 Op welke prestatie ben je tot nu toe het trotst?

Dit is een open vraag die jou in de gelegenheid stelt om voluit over jouw passies te praten. Want als iemand je vraagt wat jouw meest trotse moment is, dan zal het altijd iets zijn dat je dicht bij het hart staat en waar je voluit over kunt vertellen. Dit is waardevolle informatie voor een werkgever, want dit laat zien wat voor jou het belangrijkste is.

Wanneer je bijvoorbeeld trots spreekt over de groei die je hebt bereikt, laat je zien dat goede resultaten voor jou belangrijk zijn. Als je vertelt over het topteam dat je hebt samengesteld, geef je daarmee aan dat je belang hecht aan de mensen om je heen. En als je nog steeds gepassioneerd bent over dat ene innovatieve product dat je op de markt hebt gebracht, dan toon je aan dat je voortdurend streeft naar vooruitgang.

Probeer bij het voorbereiden van het antwoord een voorbeeld te gebruiken die relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

#7 Hoe zie jij jouw rol in een team?

Een organisatie is meer dan alleen een verzameling mensen die naar hetzelfde doel werken. Het menselijke aspect binnen een organisatie is heel belangrijk en jouw rol daarin dus ook.

Er zijn ontelbaar veel theorieën over hoe je een goed team samenstelt en meestal komt daarin terug dat iedereen zijn of haar eigen rol heeft. Zodra er dan een opening valt in dit team, moet de persoon die dit gat gaat opvullen, wel deze rol kunnen vervullen óf het team op een andere manier kunnen complementeren.

Daarom is dit een belangrijk aspect in een sollicitatie en helaas eentje waar jij je moeilijk op kunt voorbereiden. Dit zijn namelijk vaak onbesproken zaken en percepties van de personen die iemand aan moeten nemen.

Je kunt je hier daarom niet heel strikt op voorbereiden. Maar denk al wel vast na over wat jouw rol zou kunnen zijn in een team. Kortom: wat zijn jouw kwaliteiten en hoe kun je deze inzetten in een team?

#8 Vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek

In dit blog hebben we zeven veelvoorkomende vragen behandeld die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Deze vragen zijn niet alleen kansen voor recruiters om meer over jou te weten te komen, maar ook gelegenheden voor jou om te laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt.

Het is essentieel om je goed voor te bereiden op deze vragen, zodat je met vertrouwen het sollicitatiegesprek ingaat. Door je in te lezen in het bedrijf, je sterke en zwakke punten eerlijk te benoemen, en concrete voorbeelden te geven van hoe je problemen hebt opgelost of doelen hebt bereikt, laat je een positieve indruk achter.

Update: Dit blog over de juiste toon op jouw eerste werkdag verscheen voor het eerst op 16 februari 2015 en werd op 3 oktober 2023 geactualiseerd.

Vraag: Ben jij in jouw sollicitatiegesprekken ook vragen tegengekomen die eigenlijk altijd wel terugkwamen?

Laat het ons weten via een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

6 Reacties op "7 vragen die je altijd kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Marsha
  • 25 februari 2015

  Is dit een artikel van 15 jaar geleden? Wil je een sollicitatiegesprek interessant maken voor beide betrokken partijen, dan mag het wel wat spannender. Uitgangspunt in een sollicitatiegesprek is dat het tweerichtingsverkeer een organisatie “solliciteert” ook bij de kandidaat. Breng er wat meer schwung in door er wat ongebruikelijke vragen tussendoor te gooien en te focussen om meer dan alleen het CV, namelijk de persoon als mens, niet in eerste instantie als potentiële medewerker. Dat CV zit wel goed, anders had je hem of haar niet uitgenodigd.

  • Dulcine van Elshuis
  • 11 maart 2015

  Best nuttig zulke vragen.

  • Nationale Jobcoach
  • 12 maart 2015

  Goed en up-to-date artikel!

  • Saskia
  • 3 mei 2015

  Een aantal van deze vragen zijn mij inderdaad onlangs gesteld in een soll.gesprek.
  Minpuntje aan deze tips: de grammaticale fouten. Het is ‘het probleem dat’ en niet ‘het probleem die’.
  En ‘het gaat erom dat je bewust bent’ moet zijn ‘het gaat erom dat je je ervan bewust bent’.
  Beter zou zijn ‘het gaat erom dat je er op voorbereid bent, dat …’

   • Michiel
   • 18 februari 2016

   Een aantal van deze vragen IS mij gesteld (en niet zijn)

  • Dirk van Leeuwen
  • 15 september 2017

  Goede blog maar bij de laatste van de 7 vragen wordt de lezer het bos ingestuurd met dat je je moeilijk kunt voorbereiden op de teamrol die van jouw verwacht wordt. Dit kun je wel degelijk: lees de teamrollen van Belbin maar eens door en kijk welke het beste bij je passen. Je kunt natuurlijk ook vragen welke rol zij van jouw verwachten in het team.