7 vragen die je ALTIJD kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

  • Pascal Joore
  • 17 februari 2015
Een aantal weken geleden hebben we een artikel geplaatst over goede vragen die jij kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Het blijkt dat dit een onderwerp is waar veel mensen vragen over hebben. Niet heel gek natuurlijk. Het sollicitatiegesprek is namelijk een van de belangrijkste momenten tijdens een sollicitatieprocedure. Echter, jij bent niet de enige die vragen kan en gaat stellen. De meerderheid van de vragen zullen op jou afgeschoten worden en hier moet je op voorbereid zijn. Kun je jezelf hier wel op voorbereiden? Iedereen voert toch op zijn/haar eigen manier een gesprek? In essentie heb je wel gelijk. Echter, recruiters willen uiteindelijk allemaal hetzelfde weten: ben jij de juiste persoon voor de functie? Daarom kun je je tot op bepaalde hoogte voorbereiden: uiteindelijk komen er vragen langs waarvan de kern altijd hetzelfde is. Door middel van deze 7 vragen willen wij jou hier op voorbereiden!

Waarom wil je voor onze organisatie werken?

Een vraag die je in elk sollicitatiegesprek kunt verwachten en waar je ongetwijfeld een antwoord voor klaar hebt liggen. Je hebt je natuurlijk helemaal ingelezen in wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Met jouw antwoord kun jij dus heel goed aantonen dat je iemand bent die zich inleest en voorbereidt. Maar opgelet! Deze vraag heeft namelijk een extra zijde! Hoewel het absoluut belangrijk is om te zien dat iemand zich voorbereidt voor belangrijke gesprekken en bereid is tijd te investeren om met de organisatie iets te bereiken, willen werkgevers ook heel graag weten hoe jij je identificeert met de waarden van het bedrijf. Je kunt namelijk enorm veel vertellen over een organisatie. Echter, het stukje dat jij vertelt laat zien wat jij precies belangrijk vindt. Is dit de manier waarop de organisatie haar zaken doet? Welke resultaten heeft het bedrijf geboekt? Heeft het bedrijf een goed imago? Het zegt allemaal iets over wat jij ook belangrijk vindt en dit is voor een werkgever vaak waardevoller om te weten dan de mate waarin jij bent voorbereid op het gesprek.

Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Wederom een vraag die je kunt verwachten zodra de werkgever vragen gaat stellen over jou als persoon. Men is oprecht benieuwd naar wat jij goed en slecht vindt aan jezelf. Niemand is perfect, en je wilt toch graag weten wat je in huis haalt. Daarom is het belangrijk dat je altijd de waarheid vertelt en niet met een simpel antwoord als “ik werk vaak veel te hard” aan komt zetten. Dit is behalve enorm cliché ook nog eens van weinig meerwaarde voor de werkgever. Maar is het dan wel een goed idee om echt iets slechts over jezelf te zeggen? Ja, mits je het goed kunt verpakken. Als jij bijvoorbeeld aangeeft dat een bepaald aspect van een belangrijke vaardigheid voor de functie waar je op solliciteert niet jouw sterkste punt is, maar wel kan laten zien en kan bewijzen dat je er actief mee bezig bent om dit te veranderen, dan kan dit eigenlijk alleen maar positief uitpakken. Het laat namelijk zien dat je niet alleen zelfkennis hebt, maar ook daadwerkelijk iets met die kennis doet.

Beschrijf eens een probleem dat je bent tegengekomen, en hoe je het hebt opgelost.

Je hoort wel eens van mensen dat je tijdens een sollicitatiegesprek altijd een vreemde vraag krijgt om te kijken hoe jij reageert. Meestal is dit om te zien in hoeverre jij logisch kunt redeneren. Je kunt dan een vraag zoals “hoeveel pingpongballen passen er in een vliegtuig?” krijgen. Hoewel het antwoord niet heel veelzeggend zal zijn, is het wel belangrijk hoe je daarbij komt. Vaak zal je een vergelijkbare vraag voorgeschoteld krijgen, maar dan anders geformuleerd. Namelijk een vraag naar een prestatie uit het verleden. Als men vraagt naar een probleem die je in het verleden bent tegengekomen en hoe jij die hebt opgelost, is de kern van de vraag in essentie hetzelfde: men wil weten op welke manier jij redeneert en problemen oplost. Het is een goed idee om voor een sollicitatiegesprek een aantal van deze situaties voor jezelf op te schrijven en voor te bereiden. Dit kun je heel effectief doen a.d.h.v. de STARR-methode, waarmee je gestructureerd tot een antwoord kan komen.

Wat denk je over X jaren te doen?

Ambitie is belangrijk voor iedereen. Voor een werkgever is het dus belangrijk om te weten óf je hierover beschikt en in welke mate. Daarom is deze vraag een usual suspect in elk sollicitatiegesprek. De werkgever is namelijk benieuwd naar het carrièrepad dat jij voor jezelf hebt uitgezet en hoe snel jij wilt groeien. Eigenlijk beantwoordt deze vraag weer een aantal kleinere vragen: -          Beschikt deze persoon over de vereiste dosis ambitie voor de functie? -          Legt deze persoon zijn/haar ambitie te hoog voor de functie waar hij/zij op solliciteert? -          Past het carrièrepad dat de sollicitant voor zichzelf heeft uitgestippeld wel bij het pad dat wij voor ogen hebben (in andere woorden: is dit bij ons mogelijk)? De meeste mensen zijn wel in staat de juiste dosis ambitie te laten zien tijdens een sollicitatiegesprek. De laatste vraag daarentegen is iets complexer. Als jij bijvoorbeeld aangeeft dat jij over 5 jaar een management rol wilt hebben, terwijl de organisatie op zoek is naar iemand die zich gaat specialiseren, dan is er misschien geen sprake van een match. Bereid je dus goed voor op deze vraag; onder andere door jezelf eens af te vragen wat je zelf nu precies wilt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Waarom wil je bij je huidige werkgever weg?

Deze vraag sluit een beetje aan op de vorige vraag en is tegelijkertijd een strikvraag. Enerzijds geeft het antwoord op deze vraag een signaal af over de richting die jij op wilt met jouw carrière en zegt het dus iets over jouw ambitie. Als jij aangeeft dat jij uitgeleerd bent bij jou vorige werkgever en hier de kans ziet om door te groeien dan kan de werkgever een inschatting maken van wat jij bij deze organisatie kan gaan doen en leren. Daarnaast is het ook een uitlokkertje; het is een manier om het onderwerp ‘jouw vorige baas’ aan te snijden. Dit is altijd een gevoelig onderwerp: je wilt namelijk niet negatief zijn over je vorige werkgever, maar tegelijkertijd wel laten zien dat het echt tijd is voor de volgende stap. Zorg er dus voor dat je voorbereid bent op deze vraag door voor jezelf duidelijk te krijgen waarom dit de juiste stap is voor jou. Praat nooit negatief over jouw vorige werkgever en vertrek in stijl!

Op welke prestatie ben je tot nu toe het trotst?

Dit is een open vraag die jou in de gelegenheid stelt om voluit over jouw passies te praten. Want als iemand je vraagt wat jouw meest troste moment is, dan zal het altijd iets zijn dat je dicht bij het hart staat en waar je voluit over kunt vertellen. Dit is waardevolle informatie voor een werkgever, want dit laat zien wat voor jou het belangrijkste is. Als jij trots vertelt over de groei die jij hebt gerealiseerd, dan weet men dat jij veel geeft om harde resultaten. Heb jij een geweldig team hebt opgezet, dan geeft daarmee aan dat je de mensen om jou heen zeer belangrijk vindt. Ben je nog steeds enthousiast over dat ene innovatieve product dat je op de markt hebt gezet, dan ben jij waarschijnlijk iemand die continu naar vooruitgang streeft. Probeer bij het voorbereiden van het antwoord een voorbeeld te gebruiken die tevens relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Hoe zie jij jouw rol in een team?

Een organisatie is meer dan alleen een verzameling mensen die naar hetzelfde doel werken! Het menselijke aspect binnen een organisatie is heel belangrijk en jouw rol daarin dus ook. Er zijn ontelbaar veel theorieën over hoe je een goed team samenstelt en meestal komt daarin terug dat iedereen zijn eigen rol heeft. Zodra er dan een opening valt in dit team, moet de persoon die dit gat gaat opvullen, wel deze rol kunnen vervullen. Óf het team op een andere manier kunnen complementeren. Daarom is dit een belangrijk aspect in een sollicitatie en helaas eentje waar jij je moeilijk op kunt voorbereiden. Dit zijn namelijk vaak onbesproken zaken en percepties van de personen die iemand aan moeten nemen. Je kunt je hier daarom niet heel strikt op voorbereiden. Maar denk al wel vast na over wat jouw rol zou kunnen zijn in een team. Kortom: wat zijn jouw kwaliteiten en hoe kun je deze inzetten in een team. Ben jij in jouw sollicitatiegesprekken ook vragen tegengekomen die eigenlijk altijd wel terugkwamen? Misschien heb je zelf nog een vraag waarvan je graag wilt weten hoe je je er het beste op kunt voorbereiden? Laat het ons weten via een reactie!

6 Reacties op "7 vragen die je ALTIJD kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Marsha
    • 25 februari 2015

    Is dit een artikel van 15 jaar geleden? Wil je een sollicitatiegesprek interessant maken voor beide betrokken partijen, dan mag het wel wat spannender. Uitgangspunt in een sollicitatiegesprek is dat het tweerichtingsverkeer een organisatie “solliciteert” ook bij de kandidaat. Breng er wat meer schwung in door er wat ongebruikelijke vragen tussendoor te gooien en te focussen om meer dan alleen het CV, namelijk de persoon als mens, niet in eerste instantie als potentiële medewerker. Dat CV zit wel goed, anders had je hem of haar niet uitgenodigd.

    • Dulcine van Elshuis
    • 11 maart 2015

    Best nuttig zulke vragen.

    • Nationale Jobcoach
    • 12 maart 2015

    Goed en up-to-date artikel!

    • Saskia
    • 3 mei 2015

    Een aantal van deze vragen zijn mij inderdaad onlangs gesteld in een soll.gesprek.
    Minpuntje aan deze tips: de grammaticale fouten. Het is ‘het probleem dat’ en niet ‘het probleem die’.
    En ‘het gaat erom dat je bewust bent’ moet zijn ‘het gaat erom dat je je ervan bewust bent’.
    Beter zou zijn ‘het gaat erom dat je er op voorbereid bent, dat …’

      • Michiel
      • 18 februari 2016

      Een aantal van deze vragen IS mij gesteld (en niet zijn)

    • Dirk van Leeuwen
    • 15 september 2017

    Goede blog maar bij de laatste van de 7 vragen wordt de lezer het bos ingestuurd met dat je je moeilijk kunt voorbereiden op de teamrol die van jouw verwacht wordt. Dit kun je wel degelijk: lees de teamrollen van Belbin maar eens door en kijk welke het beste bij je passen. Je kunt natuurlijk ook vragen welke rol zij van jouw verwachten in het team.