Hoe laat je jouw flexibiliteit zien in je sollicitatiegesprek?

  • Lars Tertoolen
  • 2 juni 2020

Plotseling moeten thuiswerken? Een verandering in de markt? Het tijdelijk moeten oppakken van taken buiten jouw normale werkzaamheden? Allemaal situaties die voor kunnen komen in jouw werkomgeving. Hoe je hier mee omgaat ligt voor een groot deel aan jouw flexibiliteit.

Flexibiliteit, een begrip dat vaak terugkomt in een vacature, op een cv of in een sollicitatiegesprek.

Werkgevers zijn vaak op zoek naar flexibele werknemers en als werknemer wil je graag laten zien dat je dit bent. Maar hoe laat je zien dat je flexibel bent? Deze week beschrijven we hoe je jouw flexibiliteit laat zien in je sollicitatiegesprek!

Wat is flexibiliteit op de werkvloer?

De betekenis van flexibiliteit is de bereidheid en het vermogen om je snel en rustig aan te passen aan veranderingen op korte termijn, zodat je onverwachte problemen of taken effectief kunt aanpakken. De term "flexibiliteit" betekent per definitie het vermogen om te buigen of zich aan te passen aan veranderende krachten.

Flexibiliteit wordt door werkgevers vaak positief gewaardeerd. Een begrip dat dichtbij flexibiliteit ligt is aanpassingsvermogen. Het betekent dat je je gemakkelijk kunt aanpassen en dat je heel snel kunt schakelen. Ook dit begrip komt vaak naar voren in een sollicitatiegesprek.

Wat er niet bedoeld wordt met flexibiliteit op de werkvloer is flexwerken of flexibel werken. Overigens is open staan voor flexwerken wel een vorm van flexibiliteit.

Flexibiliteit is een competentie. Competenties zijn persoonsgebonden eigenschappen die tot bepaald gedrag leiden. Ze zijn noodzakelijk om werkzaamheden succesvol uit te voeren en spelen daarom vaak een doorslaggevende rol in het wervingsproces. Hoe meer relevante competenties je hebt, hoe meer kans je maakt op de baan waarop je solliciteert.

Lees meer over het relevant maken van je competenties.

Waarom is flexibel zijn waardevol?

Als je flexibel bent, ben je veelzijdig, veerkrachtig en reageer je goed op veranderingen. Je kunt je aanpassen aan onverwachte veranderingen op de werkplek. Neem bijvoorbeeld plotselinge pieken in het werk, urgente problemen of een onvoorspelbare gebeurtenis.

Flexibele mensen worden zeer gewaardeerd door managers en bedrijven (bron). Ze helpen situaties te stabiliseren wanneer de crisis toeslaat. Ze houden de doelstellingen haalbaar en binnen handbereik. Ook doen ze vaak "hun best" om collega's te ondersteunen die advies of hulp nodig hebben.

Flexibele werknemers die meer verantwoordelijkheden kunnen opnemen, verschillende taken kunnen uitvoeren en meer op het werk kunnen doen, hebben hun werkgever meer te bieden dan werknemers die slechts één of twee taken kunnen uitvoeren. Met werknemers die bereid zijn om buiten hun functieomschrijving te treden, kunnen werkgevers meer bereiken.

Functies waarbij flexibiliteit van belang is

In veel beroepen is een bepaalde mate van flexibiliteit handig, maar bij sommige functies is het écht een vereiste. Flexibiliteit komt goed tot zijn recht in beroepen zoals:

  • Klantenservice;
  • Accountmanager;
  • Zelfstandigen;
  • Managers;
  • HR-professionals;
  • Leerkrachten.

Wanneer je zo’n functie hebt, is flexibiliteit een positieve eigenschap. Bij elk van deze beroepen is het belangrijk dat je snel en gemakkelijk kunt schakelen als een situatie onverwacht verandert.

Reden genoeg om je flexibiliteit aan te tonen tijdens je sollicitatiegesprek!

Je flexibiliteit aantonen in een sollicitatiegesprek

Bij het beoordelen van jouw flexibiliteit zoeken je gesprekspartners in het sollicitatiegesprek naar iemand die kan laten zien dat ze bepaalde eigenschappen bezitten. Eigenschappen zoals:

Aanpassingsvermogen

Benadruk dat jij je gemakkelijk kunt aanpassen en dat je heel snel kunt schakelen.

Intellectuele flexibiliteit

Laat zien dat je nieuwe informatie kunt opnemen en daaruit conclusies kunt trekken. Daaruit kun je vervolgens overschakelen van de details naar het grotere geheel.

Openstaand en objectief

Geef aan dat je in staat bent om te reageren met een positieve houding en je jouw emoties niet de boventoon laat voeren bij beslissingen. Je bent bereid om nieuwe manieren te leren om doelstellingen te bereiken.

Creativiteit

Maak duidelijk dat je actief op zoek gaat naar nieuwe manieren om dingen te doen en het vertrouwen hebt om te improviseren of te experimenteren.

Niet te volhardend

Je bent in staat je manier van werken of aanpak aan te passen aan de behoeften van een situatie of noodsituatie.

Loyaliteit en inzet

Een onderdeel van flexibiliteit is de bereidheid om je aan te passen. Hiervoor is het slim om te benadrukken dat je meer wilt doen dan normaal. Je bent bereid om uit te wijken of net dat stapje extra te doen voor het bedrijf.

Maar hoe toon je deze eigenschappen? Flexibiliteit is een voorbeeld van een soft skill. Als je een taal spreekt (hard skill), dan kun je dit aantonen door het te spreken of door certificaten te laten zien. Als je aanpassingsvermogen bezit (soft skill), kun je dit niet aantonen met hard bewijs.

De oplossing? Het gebruiken van voorbeelden. Je bent veel geloofwaardiger als je praktijkvoorbeelden uit het verleden gebruikt. Simpelweg zeggen dat je flexibel bent, is niet voldoende om de werkgever te overtuigen. Hoe concreter je voorbeelden zijn, hoe overtuigender je overkomt.

De STARR-methode

Gebruik de STARR-methode, het is de ideale manier om deze voorbeelden specifiek, doordacht en bondig te beschrijven.

STARR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Je gebruikt de methode om een voorbeeld te geven van de manier waarop jij je in het verleden hebt gedragen in een bepaalde situatie. Zo toon je aan dat jij over de juiste competenties beschikt die nodig zijn voor de functie waarop jij solliciteert.

De STARR-methode pas je toe door de volgende stappen te volgen:

Stap 1. Situatie: Beschrijf de situatie waar je in zat.

Stap 2. Taak: Wat was jouw taak daarin?

Stap 3. Actie: Welke acties heb je ondernomen?

Stap 4. Resultaat: Wat was het resultaat van jouw acties?

Stap 5. Reflectie: Was je tevreden met het resultaat?

Hier gaat het over de toepassing tijdens je sollicitatiegesprek, maar je kunt de STARR-methode ook gebruiken om uitspraken en competenties zoals flexibiliteit te onderbouwen in je motivatiebrief.

Bereid je goed voor

Als er in de vacaturetekst naar flexibiliteit of aanpassingsvermogen gevraagd is of jij zelf aangegeven hebt flexibel te zijn, is de kans groot dat het tijdens je gesprek aan bod komt.

Hier kun je je voordeel uit halen door je goed voor te bereiden.

Het is belangrijk dat je antwoord kort en krachtig is. Verder is het verstandig een recent en concreet voorbeeld te pakken. Tot slot is het verstandig een voorbeeld te pakken die aansluit op een situatie die mogelijk ook voor kan komen bij de functie waarop je solliciteert. Op die manier blijft het relevant.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Laat je flexibiliteit zien in je sollicitatiegesprek!

Flexibiliteit, een begrip dat vaak terugkomt in een vacature, op een cv of in een sollicitatiegesprek. Deze week beschrijven we hoe je jouw flexibiliteit laat zien in je sollicitatiegesprek! Bij het beoordelen van jouw flexibiliteit zoeken je gesprekspartners in het sollicitatiegesprek naar iemand die kan laten zien dat ze bepaalde eigenschappen bezitten. Eigenschappen zoals: Aanpassingsvermogen, Intellectuele flexibiliteit, Openstaand en objectief, Creativiteit, Niet te volhardend, Loyaliteit en inzet. Je bent veel geloofwaardiger als je praktijkvoorbeelden uit het verleden gebruikt. Gebruik de STARR-methode, het is de ideale manier om deze voorbeelden specifiek, doordacht en bondig te beschrijven. STARR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Zo toon je aan dat jij over flexibiliteit beschikt die nodig zijn voor de functie waarop jij solliciteert.  

Stelling: flexibiliteit is de belangrijkste competentie om aan te tonen tijdens je sollicitatiegesprek.

Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.

 

0 Reactie op "Hoe laat je jouw flexibiliteit zien in je sollicitatiegesprek?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent