Boost je cv op korte termijn: 4 tips

  • Daan Panis
  • 26 september 2017

Ben je net afgestudeerd en heb je weinig werkervaring om mee te pronken? Wil je graag een volgende stap maken in je carrière, maar heb je niet de juiste competenties om hogerop te komen?

In de bovenstaande gevallen stuit je op een probleem. Je wilt zo snel mogelijk een leuke baan vinden, maar je cv sluit niet aan bij de functie-eisen. In dit geval is het misschien verleidelijk om simpelweg meer sollicitaties te versturen om de kans op een baan te vergroten. Maar met meer solliciteren, pak je het probleem niet bij de oorzaak aan.

In het slechtste geval heb je na een paar maanden nog geen resultaat geboekt en is jouw doel verder uit zicht geraakt.

Een betere manier om de kans op een baan te vergroten, is door je cv te boosten. Ook op korte termijn kun je activiteiten ondernemen om ervaring op te doen, je competenties te ontwikkelen of kennis te vergaren.

Lees hieronder de 4 tips!

#1 Ga op reis

Hiermee bedoelen we niet de standaard strandvakantie aan de Spaanse kust of gezellig kamperen in Zuid-Frankrijk. In dit geval bedoelen we bijvoorbeeld een rondreis in Azië.

Met zo’n reis laat zien dat je uit je comfort zone durft te stappen, dat je een uitdaging durft aan te gaan en dat je onbekende situaties niet uit de weg gaat. Voorbeelden van dit soort situaties en hoe je hiermee bent omgegaan, kun je vervolgens gebruiken in je cv of tijdens een sollicitatiegesprek.

De reis zal ook bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Door naar interessante bestemmingen te reizen, verbreed je jouw wereldbeeld. Het biedt perspectief, waardoor je beter in staat bent te relativeren. Reizen maakt je niet alleen interessanter, maar ook sterker.

Daarnaast zul je veel ervaringen opdoen en vaardigheden leren die in je verdere carrière van pas zullen komen. Je zult bijvoorbeeld in contact komen met mensen uit verschillende culturen, waardoor je communicatieve vaardigheden een boost krijgen. Dit is een vaardigheid die elke werkgever graag op een cv ziet staan. Bovendien zul je je netwerk uitbreiden met interessante connecties.

Wil je weten waarom netwerken zo belangrijk is? Lees dan dit blog.

#2 Volg een cursus

Het volgen van een cursus is een snelle en effectieve manier om vaardigheden aan te leren of te verbeteren.

Met het volgen van een cursus, geef je een bepaald signaal af aan werkgevers. Zo laat je werkgevers zien dat je geïnteresseerd bent in je vakgebied, dat je leergierig bent en dat je niet bang bent om te blijven innoveren. Bovendien toon je aan doelstellingen te kunnen stellen en bereiken.

Daarnaast draagt het bij aan jouw eigen ontwikkeling. Van leiderschapscursussen tot cursussen doelgericht communiceren, er zijn allerlei verschillende cursussen die je kunt volgen om jezelf te ontwikkelen. Hoe meer kwalificaties, hoe groter de kans is dat je wordt aangenomen. Een cursus kan je de ideale kandidaat maken voor bepaalde functies.

Investeren in zelfontwikkeling is niet alleen positief voor de werkgever, maar ook voor jezelf. Het behalen van doelen geeft je een voldaan gevoel en het is een boost voor je zelfvertrouwen.

Wil je meer lezen over het vergroten van je zelfvertrouwen op de werkvloer? Lees hier de 4 tips.

#3 Loop stage

Een stage is een handige manier om extra werkervaring op te doen. Vaak eisen bedrijven een aantal jaar ervaring voor een bepaalde functie. Als jij deze ervaring (nog) niet hebt, is een stage dus de ideale oplossing. Daarnaast laat je met een stage zien dat je proactief hebt gezocht naar verschillende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.

Als stagiair krijg je vaak de ruimte om jezelf te ontwikkelen. Deze kans moet je met beide handen aangrijpen! Zorg ervoor dat je iets leert bij het bedrijf waar je stage loopt. Heb je bijvoorbeeld moeite met presenteren? Vraag dan of je tijdens de maandelijkse vergadering een korte presentatie mag geven over de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. De nieuwe vaardigheden die je ontwikkelt en de ervaringen die je opdoet bij je stage staan erg goed op je cv. 

Naast het aanleren van nieuwe vaardigheden, kun je de vaardigheden waarover je al beschikt versterken met een stage. Als je bijvoorbeeld op school veel gewerkt hebt met programma’s zoals Microsoft Excel of Adobe Photoshop, kun je deze skills gebruiken bij je stagebedrijf en ze verder ontwikkelen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Doe vrijwilligerswerk

Of je nu een zomerkamp voor kinderen uit de buurt organiseert of helpt bij het opbouwen van een school in Afrika, vrijwilligerswerk staat altijd goed op je cv. Je doneert je eigen tijd en talent, zonder daar iets voor te vragen. Dit geeft aan dat je vrijgevig bent en dat je initiatief durft te nemen.

Werk- of studiegerelateerd vrijwilligerswerk is een echte win-winsituatie. Door jouw theoretische kennis in de praktijk te benutten, leer je zelf veel over het vak en tegelijkertijd help je de betreffende organisatie/vereniging. Als student Economie kun je bijvoorbeeld de lokale voetbalclub helpen met de financiële administratie. Hiermee laat je zien dat je enthousiast bent over wat je doet en dat je graag het initiatief neemt om dit zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Maar het hoeft niet per se werk- of studiegerelateerd te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een zomerkamp voor kinderen organiseren. De interactie met alle betrokken partijen, zal je communicatievaardigheden verbeteren. Ook zul je leiderschapskwaliteiten en organisatie skills opdoen. Dit zijn allemaal vaardigheden die prima op je cv staan.

Boost je cv op korte termijn

Er zijn een aantal activiteiten die je kunt ondernemen als je jouw cv wilt boosten op korte termijn. Ga op reis, volg een cursus, zoek een stage of doe vrijwilligerswerk.

De ervaringen die je met deze activiteiten opdoet kunnen allemaal een positieve bijdrage leveren aan je cv. Daarnaast is de kans groot dat jouw verbeterde vaardigheden en nieuwe connecties zullen bijdragen aan een succesvolle carrière.

Stelling: Een wereldreis van 6 maanden staat beter op je cv dan een stage van 6 maanden!

Eens of Oneens? Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Boost je cv op korte termijn: 4 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Schelstraete Martine
    • 29 september 2017

    Een wereldreis van 6 maand staat goed op je CV maar zegt niks over opgedane ervaringen/vaardigheden,…