Durf de sprong te wagen! 8 cv tips voor een carrièreswitch

  • Natasja van Wijk
  • 9 mei 2023

Het schrijven van een krachtig en overtuigend cv is een taak waar veel tijd en energie in gaat zitten. Wanneer je een carrièreswitch maakt, is de uitdaging nog groter. Een carrièreswitch maak je namelijk met het oog op de toekomst, terwijl de nadruk in een cv ligt op het verleden. Er is dus een kans dat andere sollicitanten relevantere werkervaring hebben dan jij.

Je wilt dit gebrek aan werkervaring natuurlijk compenseren. Hoe je dat doet, lees je aan de hand van 8 tips.

8 cv tips voor een carrièreswitch

Wanneer je een carrièreswitch lijkt het in eerste instantie een uitdaging om je cv relevant te maken voor de functie die je ambieert. Om jou hierbij bij te helpen geven we 8 cv tips waardoor jij de sprong kan wagen!

#1 Doe onderzoek

Om jouw kans op een baan te vergroten is het belangrijk dat je elke mogelijkheid aangrijpt om de achterstand op je concurrentie goed te maken. Dit betekent dat jouw cv perfect moet zijn, zodat je van eventuele slordigheden en foutjes van andere sollicitanten kunt profiteren. De inhoud van je cv dient naadloos aan te sluiten op de vacature/functie die je op het oog hebt. Wanneer je nog niet exact weet op welke vacature je wilt solliciteren, is het dus noodzakelijk om eerst uit te zoeken wat je wilt en welk beroep daarbij past.

Zodra je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het aan te raden om vacature(s) die je leuk vindt uitgebreid te onderzoeken. Spreek jouw netwerk aan of breid het uit, zodat je mensen uit de betreffende branche vragen kunt stellen over noodzakelijke competenties.

Bekijk daarnaast een groot aantal vergelijkbare cv’s om een idee te krijgen van de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Waar zijn werkgevers momenteel naar op zoek? Wat is het ideale profiel? Welke vaardigheden en competenties komen steeds weer terug?

De resultaten van dit onderzoek gebruik je uiteindelijk bij het schrijven van jouw cv. Daarnaast krijg je een beter beeld van de haalbaarheid van je carrièreswitch. Aan de hand van de resultaten kun je namelijk bepalen of jouw competenties relevant zijn en of er sprake is van hoge concurrentie (veel sollicitanten).

#2 Gebruik het vaardigheden-cv

Afhankelijk van je werkervaring moet je een cv kiezen waarmee jij jezelf het best kunt verkopen. Wanneer je relatief veel relevante werkervaring hebt, kun je kiezen voor een chronologisch cv. Hierin komen je genoten opleidingen en opgedane werkervaring nadrukkelijk naar voren.

Het probleem van het maken van een cv bij een carrièreswitch is dat je over het algemeen niet voldoende werkervaring hebt om mee te pronken. Daarnaast is de kans groot dat jouw genoten opleidingen niet goed aansluiten op de functie, omdat je een andere weg inslaat. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor een vaardigheden-cv (ook wel competentie-cv of functioneel-cv genoemd). Vaardigheden en competenties zijn namelijk beter overdraagbaar naar andere functies (en branches) dan werkervaring. Denk bijvoorbeeld aan leiderschapskwaliteiten, onderhandelingsvaardigheden, kennis van ICT en conflicthantering.

Dergelijke competenties vormen voor jou, als nieuwkomer, het ideale middel om het gebrek aan werkervaring te compenseren. Houd bij het schrijven van een vaardigheden-cv de volgende volgorde aan:

  • Personalia
  • Samenvatting (tip 3)
  • Competenties en vaardigheden (tip 4)
  • Prestaties (tip 5)
  • Rollen (tip 6)
  • Opleidingen (tip 7)

Door de verhoogde vraag naar relevante inhoud en het gebrek aan ervaring bij een carrièreswitch, komt het mogelijk voor dat jouw cv uiteindelijk niet langer is dan één pagina. Dat is niet erg. Overbodige irrelevante tekst leidt alleen maar af en kan ervoor zorgen dat een recruiter halverwege stopt met lezen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Schrijf een samenvatting

Hoe minder werkervaring je hebt, hoe belangrijker het is om jouw passie voor de functie of de branche te vermelden. De enige manier om dit in een cv goed te verwoorden, is met behulp van een persoonlijke samenvatting.

Probeer in 2 tot 4 zinnen de aandacht van de recruiter te trekken en je enthousiasme door te laten schemeren. Een carrièreswitch maak je niet zonder reden. Je wilt iets anders doen, je wilt iets voor andere mensen betekenen en/of je wilt iets doen met je talent. Benoem jouw reden voor het maken van de carrièreswitch en doe dit met overtuiging!

Leg de nadruk in jouw samenvatting op de intrinsieke motivatie om de carrièreswitch te maken. Wat is jouw passie en wat zijn jouw persoonlijke drijfveren? Voor het behoud van personeel op de lange termijn is het voor werkgevers namelijk belangrijk dat werknemers betrokken zijn bij het bedrijf en intrinsiek gemotiveerd zijn om er te werken. Zeg dus niet dat je de switch maakt omdat je meer geld wilt verdienen.

#4 Noem relevante competenties en vaardigheden

Bespreek in dit onderdeel de competenties en vaardigheden waarover je beschikt die aansluiten op de vacature (zie tip 1). Hoewel je dit bij een gebruikelijke sollicitatie ook moet doen, heb je nu te maken met een extra uitdaging. Het beschrijven van relevante competenties en vaardigheden is lastig, omdat je ze uit de oude context moet halen en naar de nieuwe context moet vertalen. Hoe groter de carrièreswitch, hoe lastiger dit is.

Probeer in je cv alle relevante competenties en vaardigheden te betrekken en te onderbouwen met voorbeelden. Blik terug op je sociale en professionele leven en ga op zoek naar alle bruikbare informatie die je hierbij kunt gebruiken.

#5 Pronk met relevante prestaties

In dit onderdeel bespreek je een aantal opmerkelijke prestaties. Je hoeft hierbij niet direct aan je grootste prestaties te denken. Wellicht heb je tijdens je studie, hobby of vorige dienstverband een prestatie geleverd die destijds niet zo bijzonder was, maar die in de context van de beoogde functie ineens erg relevant is.

Zet je prestaties kracht bij door concrete resultaten te vermelden die ook verifieerbaar zijn. Denk hierbij aan omzetcijfers, gewonnen prijzen, aantal verkochte producten of aantal publiceerde artikelen.

#6 Beschrijf je ervaring aan de hand van rollen

In een chronologisch cv beschrijf je jouw werkervaring aan de hand van functietitels. Het probleem bij een carrièreswitch is dat deze functietitels voor jouw nieuwe cv vaak niet relevant lijken te zijn. Toch heb je, tijdens het bekleden van deze functies, vaak een aantal rollen vervuld die wel degelijk belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Je kunt hierbij denken aan rollen als planner, begeleider, manager, projectleider of organisator. 

In een vaardigheden-cv benoem je deze rollen en laat je minder relevante onderdelen, zoals een functietitel, achterwege. Hierdoor komen je vaardigheden en competenties beter naar voren en houd je de aandacht van de recruiter vast. 

#7 Vermeld opleidingen op je cv bij een carrièreswitch

Ook bij een vaardigheden-cv zijn je genoten opleidingen niet onbelangrijk. Ze dienen als indicator voor het werk- en denkniveau dat je hebt. Benoem in dit onderdeel dus een aantal relevante en/of recente opleidingen die jouw kans op een baan vergroten. 

#8 Gebruik de juiste termen

Recruiters en werkgevers die al een tijdje werkzaam zijn in een bepaalde branche spreken met vakgerelateerde woorden en termen.

Door uitgebreid onderzoek te doen (tip 1) kun je dergelijke termen gebruiken in de communicatie met jouw potentiële werkgever. Je laat hiermee zien dat je enigszins bekend bent met de branche en de functie. Dit draagt op zijn beurt positief bij aan jouw geloofwaardigheid.

De kans is aanwezig dat een werkgever of recruiter het gebruik van de termen niet opmerkt, omdat hij/zij het als vanzelfsprekend ervaart. Echter, wanneer je de termen verkeerd gebruikt, kun je jouw kansen op een baan in één klap vergooien. Wees dus zorgvuldig!

Jouw cv bij een carrièreswitch

Een carrièreswitch maak je met het oog op de toekomst, terwijl een cv focust op het verleden. Toch is het als nieuwkomer niet onmogelijk om indruk te maken met je cv. Onderzoek de arbeidsmarkt, pas jouw cv aan op de vacature, laat irrelevante informatie achterwege, gebruik de juiste termen en vergroot jouw kans op succes!

Update: dit blog over cv tips voor een carrièreswitch verscheen voor het eerst op 26 april 2016 en werd op 9 mei 2023 geactualiseerd.    

Stelling: Het gebrek aan werkervaring kun je compenseren door relevante vaardigheden en competenties te vermelden in je cv!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

2 Reacties op "Durf de sprong te wagen! 8 cv tips voor een carrièreswitch"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Tazzy
    • 26 april 2016

    Ik ben het er niet helemaal mee eens. Ik ben mezelf aan het omscholen en heb al een aantal passende cursussen gedaan, maar toch wordt ik nergens op gesprek uitgenodig als ik solliciteer op vacatures als psychologisch assistent, gz assistent, coach of counselor. Heb al veel varianten geprobeerd, maar helaas kom ik er niet door heen.

    • Raf
    • 4 mei 2016

    Dit zijn 8 waardevolle tips en ze vormen de actieve componenten, anders gezegd, dit heb je in de hand. Wat je niet in de hand hebt zijn de vooroordelen en je comparatieve waarde. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om een andere richting uit te gaan. Ervaring kun je slechts gedeeltelijk aanbrengen vanuit rollen die je opnam. Daarnaast concurreer je vaak met mensen met ervaring -die hun geld waard zijn- of met jongeren die in de richting afstuderen en goedkoper zijn voor de werkgever. Al bij al dien je goed in te schatten of je geplande reconversie wel kans op succes heeft.