6 tips voor na het versturen van je sollicitatie
- Marjolein Gubbens
- 8 juni 2021
“Je hoort zo snel mogelijk van ons” is vaak een standaard bericht dat je ontvangt na het versturen van jouw sollicitatie. Dit betekent dat de kans aanwezig is dat je niet direct antwoord zult krijgen. Jij wacht in spanning af, maar na een week begin je toch ongeduldig te worden. Wat doe je dan? Lees in ons blog 6 tips wat je kunt doen na het versturen van je sollicitatie!
#1 Onderneem nooit te snel actie
Je hebt gesolliciteerd op een baan waar jij je helemaal in hebt verdiept en bent super enthousiast geworden. Hierop wil je natuurlijk zo snel mogelijk reactie. Toch zul jij jouw zenuwen nog een tijdje in bedwang moeten houden en geduld moeten hebben. De kans is groot dat het bedrijf meerdere sollicitaties heeft ontvangen. Ze hebben tijd nodig om hier goed naar te kunnen kijken, geef ze die tijd ook. Ga niet meteen een of twee dagen na jouw sollicitatie bellen of mailen, maar biedt ruimte om te kunnen reageren.
Raakt jouw geduld op? Ga dan eerst op onderzoek uit. Bekijk de vacature goed. Vaak staat er in een vacature een sluitingsdatum van de vacature vernoemd. Zo heb je een richtlijn wanneer het bedrijf zou kunnen reageren.
Staat er in de vacature niks vermeld over de sluitingsdatum, bekijk dan de status van de vacature. Zolang de vacature nog actief is, is de kans groot dat het bedrijf eerst afwacht wat voor andere kandidaten er reageren op de vacature.
Is de vacature gesloten en heb je na een of twee weken nog geen reactie gehad, dan kun je actie ondernemen.
#2 Bellen na het versturen van jouw sollicitatie
Heb jij na één of twee weken nog geen reactie op jouw sollicitatie en heb je besloten om contact op te nemen, dan is telefonisch contact een van de mogelijkheden. Het kan soms lastig zijn met wie je contact op moet nemen. In sommige gevallen komt het voor dat er een contactpersoon bij de vacature vermeld staat. Bij deze persoon kun je dan terecht voor vragen over de vacature.
Wanner dit niet het geval is kun je het algemene nummer van het bedrijf bellen. Leg dan vervolgens uit waarvoor je belt. Je zult nu doorverwezen worden naar de juiste persoon.
Tijdens het telefoongesprek heb jij de kans om jouw interesse in de vacature over te brengen. Zorg dat je hierop voorbereid bent om overtuigend over te komen. Geef aan dat je benieuwd was naar de status van jouw sollicitatie en licht toe waarom je enthousiast bent over de baan.
Wanneer jij contact opneemt, toon jij jouw enthousiasme en interesse in de vacature wat in je voordeel kan zijn. Hiermee kun jij je namelijk onderscheiden van andere sollicitanten. Dit laat zien dat jij ondernemend en enthousiast bent.
Verwacht in dit gesprek niet dat je meteen uitgenodigd zult worden, maar wellicht heb jij nu wel een streepje voor door het tonen van jouw interesse.
Tevens is het goed om altijd in gedachte te houden dat er allerlei omstandigheden kunnen zijn voor de vertraging in het proces, zoals ziekte, vakantie of spoedgevallen. Het is belangrijk dat je aangeeft dat je begrip hebt dat het wat langer duurt. Blijf in dit gesprek altijd positief en begripvol. Wanneer je dat niet doet, kan dat jouw sollicitatieproces negatief beïnvloeden.
Krijg je niemand telefonisch te pakken, stuur dan een mail met je vraag. Het reageren op jouw mail is vaak laagdrempeliger, dan wanneer ze je terug moeten bellen.
#3 Mailen na het versturen van jouw sollicitatie
Ben jij niet zo van het bellen of krijg je de juiste persoon niet te pakken, dan kun je ook mailen. Je kunt de mail versturen naar het mailadres waar jij jouw sollicitatie naar toe hebt gestuurd. Staat er een contactpersoon bij de vacature? Richt jouw mail dan altijd naar deze persoon, dit komt persoonlijker over.
Zorg dat je in deze mail niet weer heel jouw sollicitatie verwerkt. Houd de mail kort. Vertel wanneer en op welke functie je hebt gesolliciteerd. Vraag vervolgens of de procedure al in gang is gezet en wanneer je een reactie kunt verwachten.
Vermeld in deze mail jouw telefoonnummer. Dit maakt het voor de recruiter makkelijker om contact met jou op te nemen.
Een nadeel ten opzichte van een telefoongesprek is dat je jouw enthousiasme moeilijker kan overbrengen via de mail. Probeer dus altijd eerst te bellen om meer kans te maken op jouw droombaan.
#4 Nog steeds geen reactie
Heb jij na het bellen of mailen nog geen reactie op jouw sollicitatie gekregen, focus je dan op andere vacatures die jou ook aanspreken. Het is natuurlijk niet netjes van het bedrijf dat ze jou niks hebben laten weten, maar helaas komt het voor. Hou de moed er in en ga op zoek naar een andere leuke baan!
Zoek voor jezelf eerst uit waarom je solliciteert. Is het een logische stap in je carrière, wil je meer gaan verdienen of wil je jouw passie volgen? Werkgevers zijn op zoek naar intrinsiek gemotiveerde werknemers. Intrinsieke motivatie ontstaat uit gedrag dat wordt gestimuleerd door interne beloningen zoals plezier, blijdschap en voldoening.
De kans dat je sollicitatie effectief is én jij gelukkig wordt van jouw nieuwe baan is veel groter wanneer je van tevoren duidelijk hebt wat je wilt en waarom je dit wilt.
Wil je écht heel graag werken bij het bedrijf waar je nog geen reactie van hebt ontvangen, blijf dan op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Volg ze op social media en schrijf je in op de nieuwsbrief. Wanneer er een vacature open komt, ben jij er meteen van op de hoogte en maak je opnieuw kans op een functie binnen het bedrijf.
#5 Afwijzing
Je hebt inmiddels een reactie gekregen, maar helaas niet de reactie waar jij op zat te wachten. Je bent afgewezen voor de functie. Geven ze jou duidelijke feedback, neem dit dan mee in jouw volgende sollicitatie en bedank ze voor hun reactie.
Ben je afgewezen en heb je geen duidelijk feedback gekregen waarom ze jou hebben afgewezen? Neem dan contact op en vraag wat de reden is van de afwijzing. Probeer ze op zo’n moment niet te overtuigen dat ze je toch op gesprek moeten laten komen, maar neem de feedback mee.
Wanneer de recruiter merkt dat jij goed met feedback om kunt gaan, zul jij nog een laatste positieve indruk achter laten. Wellicht kan dit je helpen in de toekomst, als je nog een keer bij het bedrijf wilt solliciteren.
#6 Positieve reactie
Jouw droom komt steeds dichterbij. Je mag op gesprek komen voor de functie waar jij van droomt. Dit is natuurlijk super goed nieuws. Nu is het belangrijk om snel te reageren en flexibel te zijn met het inplannen van het gesprek. Dit laat zien dat jij echt enthousiast bent en niet kunt wachten om te beginnen.
Nadat jullie iets hebben ingepland, kun jij je gaan voorbereiden op het gesprek. Denk hierbij aan de vragen die je kunt stellen tijdens het gesprek of binnen wat voor bedrijfscultuur jij wilt werken. Hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je in dit blog.
Een goede voorbereiding is het halve werk! Wanneer je voorbereid naar een gesprek gaat heb je een veel grotere kans op succes. Zo neem je een aantal onzekerheden weg. Het helpt tegen stress en ook voor sollicitanten met faalangst is voorbereiden belangrijk. Het geeft je een gevoel van controle en vertrouwen. Je voorkomt een eenzijdig gesprek en door overal op voorbereid te zijn ben je instaat een ijzersterke indruk te maken!
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Het proces na het versturen van jouw sollicitatie
Zit jij in spanning af te wachten op een reactie op jouw sollicitatie? Heb nog even geduld en geef de recruiter de ruimte om te reageren. Na één of twee weken weken nog geen reactie? Dan kun je actie ondernemen. Bel naar de contactpersoon van de vacature en vraag naar de status van jouw sollicitatie en de verdere procedure.
Krijg je niemand te pakken, probeer het dan via mail. Heb je na deze actie nog geen reactie, laat het dan rusten en ga op zoek naar een andere geschikte functie.
Ben je afgewezen voor de functie waar je zo enthousiast over was, vraag dan naar feedback. Dit kun je meenemen tijdens jouw volgende sollicitatie.
Heb je een positieve reactie ontvangen, zorg dan dat je snel en flexibel communiceert en bereid je voor op het sollicitatiegesprek.
Stelling: je moet altijd bellen na het versturen van een sollicitatie om meer kans te maken.
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "6 tips voor na het versturen van je sollicitatie"