Het belang van intrinsiek gemotiveerde werknemers

  • Iris Douwes
  • 15 maart 2021

Elke dag met tegenzin naar je werk? Dat breekt je op een gegeven moment op. Dit kan ook voorkomen bij jouw werknemers. Het is belangrijk dat mensen met plezier naar het werk komen, dat ze iets doen wat ze écht leuk vinden. Dit start allemaal bij de intrinsieke motivatie.

Intrinsiek gemotiveerde werknemers zorgen namelijk voor betere prestaties en ervaren meer welzijn en geluk. Indien werknemers vanuit interne drijfveren werken kan dit leiden tot een lager personeelsverloop en een hogere mate van inzet. Welke werkgever wil dat nu niet? Lees in ons blog het belang van intrinsiek gemotiveerde werknemers! 

Wat is intrinsieke motivatie?

Intrinsieke motivatie komt bij werknemers van binnen uit. Werknemers die handelen vanuit hun intrinsieke motivatie doen dit op basis van eigen ervaringen, persoonlijke karaktereigenschappen en de dingen die geleerd zijn in het leven. In de meeste gevallen vloeien er positieve gevolgen uit het handelen vanuit je interne drijfveren. Wanneer werknemers vanuit die interne drijfveren handelen, is de kans groot dat er liefde ontstaat voor het werk!

In het gedrag van de mens zijn er naast interne drijfveren ook externe drijfveren. Als werknemers handelen vanuit externe drijfveren laten ze zich beïnvloeden door reacties van anderen. Als dit het geval is, dan is de kans aanwezig dat werknemers het werk niet lang volhouden. Dat komt omdat ze niet werken vanuit passie, maar vanuit iets wat hen wordt opgelegd. 

Intrinsieke motivatie bestaat uit 3 basisbehoeftes: autonomie, verbondenheid en competenties. Wanneer deze in balans zijn dan wordt de motivatie vast gehouden.

Autonomie

Keuzevrijheid in het handelen, je bent volledig onafhankelijk van anderen.Door volledig onafhankelijk te zijn van anderen wordt betrokkenheid gestimuleerd.

Verbondenheid 

Je bent verbonden met de mensen in je omgeving en de organisatie waar je werkt. Dit stimuleert intrinsieke motivatie.

Competenties 

Je ontwikkelt jezelf, je wordt beter in verschillende competenties. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, waardoor je uitgedaagd wordt. Hierdoor wordt ook jouw intrinsieke motivatie gestimuleerd. 

De invloed van intrinsieke motivatie op de werkvloer

Een werkgever wil het liefst gedreven werknemers. Gedreven werknemers zetten zich in voor het bedrijf en voelen zich meer betrokken. Hierdoor willen ze graag bijdragen aan het succes van het bedrijf en dit leidt tot betere resultaten. Ook zorgt intrinsieke motivatie ervoor dat werknemers met meer plezier naar hun werk gaan. 

Dit zorgt niet alleen voor meer werkgeluk, maar ook voor meer geluk buiten het werk om. Werknemers zullen een beter humeur hebben, meer energie en eerder dingen ondernemen. Dit geeft een gevoel van voldoening. Vanzelfsprekend wordt dit vervolgens weer doorgetrokken naar de werkvloer. 

Tevens zorgen intrinsiek gemotiveerde werknemers dat ze doelen willen blijven halen. Dit is ontzettend waardevol voor jou en de organisatie, maar ook voor de werknemer zelf. 

Indien werknemers niet kiezen vanuit hun intrinsieke motivatie dan zijn ze eerder de baan beu, ze hebben weinig motivatie en zitten de uren op het werk uit. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. 

Hoe zorg je voor intrinsiek gemotiveerde werknemers?

Het is belangrijk dat je als werkgever jouw werknemers kent. Wat drijft jouw werknemers nu écht? Wat willen ze binnen jouw organisatie? Wat is de droombaan binnen jouw organisatie? Indien dit duidelijk is kun je hierop anticiperen. Het is dus van belang dat je in gesprek gaat met jouw werknemers, zodat je weet wat er speelt. 

Daarnaast is het belangrijk dat er bepaalde factoren terugkomen in het werk en binnen de organisatie. Hierdoor wordt ook de intrinsieke motivatie gestimuleerd.  

Waardering 

Laat zien dat je werknemers waardeert. Door bijvoorbeeld feedback te geven kan je de werknemer stimuleren om zo door te gaan of juist aandacht te geven aan hetgeen dat anders kan. Dit wordt vaak gezien als waardering, aangezien de werknemer krijgt het gevoel dat die er echt toe doet. Zo gaan werknemers ook meer hun best doen om die waardering te ontvangen. 

Betrokkenheid 

Door werknemers te betrekken bij bepaalde beslissingen laat je zien dat jouw werknemers belangrijk voor je zijn. Luister daarom ook naar je werknemers, naar wat iemand echt te zeggen heeft. Maak tijd voor diegene.

Verantwoordelijkheid 

Indien je werknemers meer verantwoordelijkheid geeft laat je zien dat je gelooft in jouw werknemers. Geef daarnaast ook ruimte. Hoe meer vrijheid een werknemer krijgt om zijn of haar taken uit te voeren, hoe meer initiatieven diegene neemt. 

Luister onze podcast over intrinsieke motivatie!

WETALENT & Intrinsieke motivatie

Dagelijks spreken wij veel kandidaten. Vaak stellen wij de vraag aan kandidaten: “Wat wil jij?” Hierop wordt dan vaak geantwoord: “Gewoon een leuke baan, waar ik lekker mijn ding kan doen”. Maar wat is dan die leuke baan? Door na te denken over de volgende drie vragen laten wij kandidaten nadenken over waar hun intrinsieke motivatie ligt. 

  1. Wij geloven dat willen belangrijker is dan kunnen: Wat wil jij?
  2. Wat motiveert jou daadwerkelijk als je je hart open zet in plaats van je hoofd?
  3. Als je alles zou mogen kiezen in de wereld, wat is dan jouw ultieme droombaan?

Het achterhalen van intrinsieke motivatie wordt tevens gedaan door het inzichtelijk maken van verschillende aspecten:

  1. Wanneer ging je voor het laatst met plezier naar je werk? En wat zorgde voor dat plezier?
  2. Wat wil je bereiken met jouw baan en wat is de drijfveer om daar naar toe te werken?
  3. Wat is er nodig om gestimuleerd te worden?

Het is belangrijk dat er goed wordt geluisterd over wat iemand wil en wat iemand zoekt in een nieuwe baan. Door in de zoektocht te luisteren naar het hart en niet naar het hoofd. 

Hierdoor gaat iemand beter in zijn vel zitten, voelt zich meer verbonden en ervaart meer werktevredenheid. Door de intrinsieke motivatie te achterhalen wordt er een match gemaakt die perfect past bij de functie en de organisatie!

Lees hier meer over de werkwijze van WETALENT!

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Ga op zoek naar intrinsiek gemotiveerde werknemers! 

Intrinsieke motivatie komt vanuit binnen en is een essentieel onderdeel voor het ervaren van werkgeluk. Als de basisbehoeftes in balans zijn dan wordt de intrinsieke motivatie vastgehouden. Hierdoor zetten werknemers zich meer in voor het bedrijf, ze willen bijdragen aan successen, ze voelen zich meer betrokken en ze komen met meer plezier naar hun werk!

Door te laten zien dat je werknemers waardeert, betrekt bij de organisatie en meer verantwoordelijkheid geeft wordt de intrinsieke motivatie meer gestimuleerd. Dit kan weer leiden tot een beter humeur, meer energie en het ondernemen van dingen. Dit geeft een gevoel voldoening.

Stelling: intrinsiek gemotiveerde werknemers zijn van toegevoegde waarde voor het succes van een organisatie!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "Het belang van intrinsiek gemotiveerde werknemers"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent