6 tips voor de voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek

  • Iris Douwes
  • 4 mei 2021

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor jouw ideale droombaan!

Nu begint het eigenlijk pas echt, want je wilt deze job heel graag bemachtigen. Maar hoe ga jij een verpletterende indruk maken? De voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek is het halve werk!

Zo kan er niks misgaan op de dag van jouw sollicitatiegesprek! Door de volgende 6 tips ga jij met een gerust hart jouw sollicitatiegesprek tegemoet!

Tip 1: Verzamel kennis over de vacature, de werkgever en de gesprekspartner(s)

 

Het bedrijf

Een goede manier om meer te weten te komen over het bedrijf is het onderzoeken van de website! Voor jou als sollicitant is het belangrijk om te weten waar het bedrijf voor staat, wat de visie is, in welke branche het bedrijf actief is en wie de concurrenten zijn. Door deze dingen uit te zoeken kun je tijdens je sollicitatiegesprek creatieve vragen stellen.

De functie

Daarnaast is het goed om ervoor te zorgen dat je de vacature uit je hoofd kent, weet wat er gevraagd wordt in de rol en wat het bedrijf zoekt in een goede kandidaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens jouw gesprek.

De gesprekspartners

Ga tot slot op zoek naar de persoon met wie je in gesprek gaat. Kijk naar het arbeidsverleden of dat je dezelfde interesses hebt. Zo heb je een goed beeld van degene die met jou het gesprek voert.

Tip 2: Voorbereiding op de praktijk

Om zoveel mogelijk onzekerheden weg te nemen, is het zaak dat jij je optimaal voorbereidt. Een goede manier om dit te doen is door te oefenen. Oefening baart kunst!

Om een goede eerste indruk te maken tijdens je sollicitatiegesprek wordt vaak de elevator pitch gebruikt. Het is een korte samenvatting van je achtergrond, ervaring, skills of toegevoegde waarde. Deze persoonlijke pitch gaat helemaal over jou: wie je bent, wat je doet en wat je wilt doen. Je pitch is dé manier om jouw expertise en referenties snel en effectief te delen met mensen die jou niet kennen.

Naast een goede voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek is het ook belangrijk om goed te eten, positief te denken, goed te sporten, te bewegen en voldoende rust te nemen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Tip 3: Bereid je voor op mogelijke vragen die je kan verwachten

De meerderheid van de vragen zullen op jou afgeschoten worden en hier moet je op voorbereid zijn. De personen met wie je het gesprek hebt willen uiteindelijk allemaal hetzelfde weten: ben jij de juiste persoon voor de functie?

Bereid je daarom voor op vragen zoals: waarom wil je voor onze organisatie werken, wat zijn jouw sterke en zwakke punten, waar zie jij jezelf over een X aantal jaar, waarom wil je bij je huidige werkgever weg en op welke prestatie ben je tot nu toe het trotst? Door op deze vragen van te voren alvast een antwoord te bedenken, kom je zelfverzekerd over met een goed onderbouwd antwoord.

Tip 4: Bereid vragen voor die je kunt stellen

Zodra jij de ruimte krijgt om vragen te gaan stellen, krijg jij ook gelijk de ruimte om te laten zien dat jij écht geïnteresseerd bent in de functie, dat je weet waar je het over hebt en dat je een connectie kunt vormen met de mensen binnen de organisatie.

Daarom is het heel belangrijk dat je dit onderdeel goed voorbereidt. Stel van te voren al een reeks vragen op zoals: wat is volgens jullie de reden dat werknemers het werk hier leuk vinden? Wat is de ideale kandidaat voor de functie? En wat is de meest gewaardeerde karaktereigenschap binnen het bedrijf? Door het stellen van vragen maak jij een goede indruk.

Tip 5: Kom verzorgd voor de dag

Naast een goede inhoudelijke voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek zijn er een aantal praktische zaken die zorgen voor minder stress. Kies van tevoren de juiste kleding en leg deze klaar. Onderzoek op voorhand de bedrijfscultuur en stem je outfit hier op af (informeel of formeel), blijf daarentegen wel jezelf. Door jouw kledingstijl kun je namelijk al een positieve of negatieve indruk maken. Kom verzorgd voor de dag!

Tip 6: Bereid je voor op de reis

Op tijd komen kan een stressfactor zijn, die je grotendeels zelf in de hand hebt. Zorg dat je vervoer hebt geregeld en ruim op tijd vertrekt. Het is altijd beter om een tijdje in de auto te blijven wachten bij je bestemming dan uit te moeten leggen waarom je te laat bent. Plan daarom je route alvast een paar dagen van te voren. Check je route ook de dag van je gesprek zelf nog een keer, er kan ieder moment iets gebeuren waardoor een alternatieve route sneller is.

Twijfel je over hoe lang je gaat doen over de reis? Je kunt als voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek een keer naar het sollicitatieadres rijden en kijken hoe lang je er over doet.

Wil jij hulp bij het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek? In ons coachgesprek werken we hier samen aan!

Lees verder

Stelling: Een sollicitatiegesprek moet je altijd voorbereiden!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "6 tips voor de voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent