Vergroot de transparantie op de werkvloer

  • Marjolein Gubbens
  • 26 oktober 2022

Open- en eerlijkheid is tegenwoordig op de werkvloer steeds belangrijker. Op die manier weet iedereen wat er van hem of haar verwacht wordt. Die open- en eerlijkheid wordt gecreëerd door meer transparantie op het werk. Transparantie  op de werkvloer is belangrijk om zowel bij werknemers als de werkgever te creëren. Transparantie kan bijvoorbeeld gaan over doelstellingen, verloningen, strategische beslissingen of lopende projecten. 

Binnen kleine bedrijven zie je transparantie op de werkvloer steeds vaker terug. Voor grotere bedrijven waar een paar honderd mensen werken is dit een stuk lastiger. Dit komt doordat daar vaker hiërarchie heerst en het lastiger is om steeds iedereen op de hoogte te brengen van wat er speelt. 

Maar waarom is transparantie op de werkvloer nou zo belangrijk? Wij geven je in dit blog de belangrijkste redenen om transparantie op de werkvloer te vergroten. 

#1 Transparantie op de werkvloer bindt personeel aan het bedrijf

Wanneer werknemers overal worden buiten gehouden, krijgen zij minder binding met bijvoorbeeld de baas of het bedrijf en ze ervaren minder vertrouwen. Hierdoor worden zij minder gemotiveerd om te presteren voor het bedrijf. Door werknemers aan je bedrijf te binden gaan zij meer vertrouwen ervaren, hebben ze meer motivatie en presteren ze beter. 

Het is echter niet nodig en vaak ook niet mogelijk om elk agendapunt met al je werknemers te delen. Plan bepaalde tijdstippen in waarop je jouw werknemers een update geeft over belangrijke onderwerpen en de stand van zaken of verstuur een interne nieuwsbrief. Komen er tussendoor belangrijke dingen voorbij die direct gecommuniceerd moeten worden met je werknemers? Bespreek dit dan meteen en stel het niet uit. 

Je zult merken dat je steeds meer begrip en binding krijgt met je werknemers. Hierdoor wordt het beslissen van belangrijke veranderingen ook steeds makkelijker, omdat je hier meer draagvlak voor hebt gecreëerd. 

Daarnaast draagt transparantie bij aan de veerkracht en gezondheid van werknemers. Wanneer jouw werknemers binding en vertrouwen voelen, neem je veel druk en stress weg. Dit heeft weer een positief effect op hun fysieke en mentale gezondheid.

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Transparantie op de werkvloer creëert een betere samenwerking

Transparantie heeft de kracht om mensen te verbinden. Door deze verbinding werken teams op een efficiëntere manier samen.

Communicatie is hierbij erg belangrijk. Het delen van persoonlijke situaties of mentale problemen vergroot het vertrouwen en de betrokkenheid binnen teams. Zolang je op de hoogte bent hoe iedereen in zijn vel zit, dan weet je waar je rekening mee moet houden of kun je elkaar verder helpen om ergens sterker uit te komen.

Het is voor de samenwerking ook erg belangrijk om elkaars sterktes en zwaktes te bespreken. Je weet hierdoor beter wat je aan elkaar hebt.

#3 Trekt de juiste kandidaten aan

De juiste binding met jouw werknemers versterkt de sfeer op kantoor. Dit straal je ook uit naar buiten toe en zegt veel over de bedrijfscultuur.

Door potentiële kandidaten zoveel mogelijk te laten zien waar het bedrijf voor staat en wat de bedrijfscultuur is, trek je de juiste kandidaten aan. Laat werknemers zelf vertellen hoe zij het werk en de sfeer ervaren. Doe dit in de vorm van ‘een dag meelopen met…’. Zo laat je zien wat een bepaalde functie inhoud, wat je taken zijn, hoe de teams eruit zien en hoe er wordt samengewerkt. Door een transparant beeld te geven, kan de kandidaat het beste inschatten of het een goede match is of niet. 

Daarnaast zijn jouw werknemers, op het moment dat ze vertrouwen en binding voelen, ambassadeurs van jouw bedrijf. Als een medewerker erg tevreden is over het werk en het bedrijf dan zal dit ook verspreid worden bij potentiële kandidaten.

#4 Transparantie op de werkvloer zorgt voor minder problemen

Transparantie op de werkvloer voorkomt onnodige problemen. Als iedereen open en eerlijk is naar elkaar, ontstaan er minder snel misverstanden. Je weet wat je aan elkaar hebt en wat je kunt verwachten. Zodra er kleine dingen spelen in een transparante cultuur, zal er eerder aan de bel getrokken worden dan wanneer er een gesloten cultuur heerst. Zo wordt een écht groot probleem voorkomen.

Transparantie zorgt er daarnaast voor dat stress wordt beperkt en burn-outs minder snel voorkomen. Mensen worden minder snel ziek waardoor er niet snel sprake is van onderbezetting.

#5 Transparantie verhoogt de productiviteit

Door het vertrouwen en de binding die werknemers krijgen met het bedrijf, wordt de motivatie gestimuleerd van werknemers. Dit leidt tot betere prestaties op de werkvloer.

In een fijne werksfeer waar werknemers goed met elkaar overweg kunnen, worden vaak teambuilding activiteiten gedaan. Door zo’n teambuilding activiteit wordt iedereen onbewust aangespoord om alles uit het werk te halen en elkaar te helpen in het werk. Door elkaar scherp te houden verhoogt de productiviteit en de kwaliteit. Daarnaast heb je iets over voor je werknemers waardoor je net even dat stapje extra zet. 

Er worden grotere successen behaald door transparantie, omdat alle zaken openlijk worden besproken. Hierdoor neemt elke werknemer een kritische blik aan wat voor nieuwe inzichten zorgt. Deze inzichten versterken en verbeteren processen. Daarnaast wordt er niet alleen kritisch naar nieuwe zaken gekeken, maar ook naar lopende zaken. Is er iets verouderd en ziet een medewerker hier verbetermogelijkheden in, dan wordt dit meteen op tafel gelegd. Al deze punten zorgen ervoor dat het bedrijf naar een hoger niveau wordt getild en grotere successen behaald.

#6 Transparantie op de werkvloer verhoogt de creativiteit

Transparantie zorgt ook voor meer creativiteit. Wanneer werknemers zich veilig voelen en ruimte krijgen om fouten te maken, nemen ze meer risico. Werknemers proberen sneller iets nieuws uit, waardoor je als bedrijf blijft groeien. Goed is tegenwoordig namelijk niet meer goed genoeg in deze super snel veranderende markt. 

Wees open over fouten en geef de ruimte aan jouw werknemers om hun fouten te herstellen. Dit moedigt aan om te blijven experimenteren en moedigt innovatie aan. Daarnaast worden fouten eerder besproken en beperk je de nadelige gevolgen hiervan door het meteen op te lossen.

Ben transparant op de werkvloer!

Transparantie heeft dus veel verschillende voordelen voor jouw bedrijf. Zo behoud je werknemers en trek je nieuwe werknemers aan die een goede match zijn met jouw bedrijf. Dit is vooral in deze tijd erg belangrijk waarin bedrijven veel werknemers nodig hebben en er maar weinig beschikbaar zijn. 

Daarnaast trek je het bedrijf naar een hoger niveau en behaal je grotere successen doordat werknemers binding hebben met jouw bedrijf en daarom gemotiveerder zijn om net een stapje extra te zetten. Problemen worden snel getackeld waardoor er productiever gewerkt wordt.

Als laatste wordt door de open transparante cultuur meer creativiteit gecreëerd. Dit omdat werknemers ruimte krijgen om fouten te maken en hiervan te leren. Ze experimenteren sneller met innovatieve ideeën dan dat ze voor de veilige bekende weg gaan. Dit zorgt ervoor dat het bedrijf mee gaat met de tijd en blijft innoveren. 

Stelling: door transparantie op de werkvloer wordt jouw bedrijf sneller een succes.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

0 Reactie op "Vergroot de transparantie op de werkvloer"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent