6 tips hoe je als leidinggevende je werknemers kunt motiveren

  • Marjolein Gubbens
  • 28 juli 2021

Als leidinggevende kun je de dag van jouw werknemers maken of breken. Afgezien van hoe leuk werknemers hun werk zelf vinden, kun je als leidinggevende je werknemers ook extra motiveren. Wanneer een werknemer het gevoel heeft gewaardeerd te worden op het werk zal de motivatie en het plezier snel verbeteren. Door jouw woorden, lichaamstaal en gezichtsuitdrukking geef jij al snel jouw mening bloot.

Het kan uitdagend zijn om je werknemers te motiveren, maar met de juiste aanpak is inspireren en stimuleren eenvoudig. In dit blog lees je 6 tips hoe jij jouw werknemers het beste kunt motiveren!

#1 Zet de toon voor de dag

Bij binnenkomst maak je al meteen een bepaalde indruk. Kom je binnen met een frons op je gezicht en een hele gespannen houding, dan geef je een bepaald signaal naar je werknemers. 

Dit is dus een heel belangrijk moment. Wanneer jij oprecht enthousiast binnen komt, je werknemers begroet en interesse toont, zullen zij positief gemotiveerd worden om aan de werkdag te beginnen. 

Daarnaast is het ook erg belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft. Wanneer je als leidinggevende steeds bepaalde regels op legt bij je personeel, maar ze zelf niet naleeft zal er snel irritatie ontstaan. 

Heb je een slechte dag, reageer dat dan niet op je personeel af. Ben open en eerlijk en geef aan dat het niet je beste dag is. Mensen zullen dat respecteren en je de ruimte geven. Wanneer je dit onverwachts op je personeel afreageert, kun je daar jouw werknemers mee demotiveren.

#2 Let op je communicatie

Een goede communicatie is het toverwoord voor het motiveren van werknemers. In een groot bedrijf is dit vaak moeilijker dan in een klein bedrijf, maar het hoeft geen dagtaak te worden.

Geef jouw werknemers de waardering die ze verdienen. Dit hoeft niks groots te zijn. Het kunnen gewoon eenvoudige, krachtige woorden zijn. Bedank ze voor hun prestaties, geef ze complimenten zoals “je bent goed bezig”. Dit neemt niet veel tijd in beslag, maar blijft wel hangen bij je personeel. Werknemers voelen zich gewaardeerd en worden extra gemotiveerd om dit zo vol te houden. 

Focus niet alleen op het eindresultaat, maar geef ook complimenten gedurende een project.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om open te zijn naar je personeel. Moeten er beslissingen genomen worden, laat je personeel dan meedenken. Dit kan natuurlijk niet altijd, maar communiceer dan op zo’n moment wat er speelt en waarom er voor bepaalde dingen wordt gekozen. 

#3 Maak je verwachtingen kenbaar

Om ervoor te zorgen dat je personeel gemotiveerd aan de slag gaat met de taken die zij moeten uitvoeren, is het goed om duidelijke verwachtingen te stellen. Wanneer je beide het juiste doel voor ogen hebt, is de kans het grootst dat je medewerkers er in slagen deze doelen te behalen. Het kan zo zijn dat je als leidinggevende het gevoel hebt een duidelijk doel, duidelijke deadlines en vereisten te hebben gegeven, maar dat dit bij de medewerker helemaal niet duidelijk is overgekomen. Check dus altijd eerst of het doel en de randzaken daarvoor duidelijk zijn. 

Wanneer er verwarring ontstaat komt er vaak irritatie bij kijken vanuit beide kanten. Dit heeft een negatieve invloed op de motivatie van de werknemers. Ben dus altijd duidelijk en communiceer goed zodra er dingen veranderen. 

Extra verduidelijking waarom een bepaalde taak uitgevoerd moet worden kan ook helpen bij het motiveren van je personeel. Wanneer zij weten waarvoor ze het gene doen waar ze mee bezig zijn, hebben zij zelf ook een duidelijk doel voor ogen en dat doel willen ze halen.

Hierbij is het ook belangrijk dat je realistische doelen stelt. Er is niks zo vervelend en dus demotiverend als doelen niet gehaald kunnen worden. Ligt er te veel werk bij je werknemers, los dit dan gezamenlijk op en denk met ze mee. Wanneer ze zich gehoord voelen zal dat een positieve invloed hebben op hun motivatie. 

#4 Werknemers motiveren met feedback

Ben je niet tevreden over bepaalde werkzaamheden van je werknemers of hun motivatie? Maak dit dan bespreekbaar. Werknemers willen ook graag weten hoe ze het doen. Zij willen het graag zo goed mogelijk doen en daarvoor is soms feedback nodig. 

Merk je dat er geen ruimte is in je agenda om je personeel uitgebreide feedback te geven, plan dan een kort moment in en blok dit in je agenda. Wanneer je dit regelmatig doet hoeft het niet lang te duren. 

Let wel op de manier van feedback geven. Wanneer het aanvallend of afkeurend overkomt op de werknemer kan dat tot gevolg hebben dat ze gedemotiveerd worden. Geef dus altijd opbouwende feedback. De balans vinden tussen positieve en negatieve dingen is erg belangrijk hierbij. 

Geef ook altijd één op één feedback. Wanneer je in een groep persoonlijke feedback gaat geven, kan die persoon zich snel aangevallen voelen. Bedenk van te voren goed wat het juiste moment is, de juiste plek en hoe je de feedback gaat brengen. 

#5 Teambuilding

Bij veel organisaties staat teambuilding hoog in het vaandel. Er zijn veel verschillende vormen van teambuilding. Als er niets aan teambuilding wordt gedaan leren collega’s elkaar nauwelijks kennen, zullen er sluimerende conflicten ontstaan of gaat de samenwerking niet vlot. 

Teambuilding is goed om het vertrouwen binnen een team te vergroten. Dit is de basis van een goed team! Daarnaast wordt de samenwerking verbeterd en ontstaat er een betere communicatie.  Dit leidt tot een betere sfeer binnen de gehele organisatie en wanneer de sfeer goed is zijn mensen sneller gemotiveerd om hard te werken.  

Er zijn veel teambuilding activiteiten om de band tussen werknemers te vergroten! Denk hierbij aan sportieve activiteiten zoals een bootcamp, een yogales of een wandelactiviteit! 

Mocht je liever voor een tactische activiteit gaan organiseer dan een escape room! Daarnaast kan je gaan voor een informatieve activiteit zoals een PubQuiz of Kahoot Quiz. 

Een andere optie is een culinaire of creatieve activiteit, een workshop! Kortom; genoeg ideeën voor teambuilding activiteiten! 

#6 Vier successen samen

Het vieren van succes motiveert. In eerste instantie motiveert het, omdat je stil staat bij een goede prestatie. Of dit nu wordt gevierd in de vorm van een beloning, een feestje, waardering van anderen of op een andere manier. Dit smaakt vaak naar meer. Werknemers raken gemotiveerd om dit resultaat nogmaals te behalen of zelfs te verbeteren. Successen zijn mooie momenten in het werkleven en het is prettig om jezelf succesvol te voelen. Succes daagt mensen uit en motiveert ze!

Om te achterhalen of er iets te vieren is, moeten werkzaamheden worden geëvalueerd. Bij de evaluatie wordt meteen duidelijk wat goed ging en wat juist minder goed ging. Er achter komen wat minder goed ging is niet altijd even prettig, maar wel ontzettend waardevol. Hiervan leert men wat er de volgende keer beter kan en het motiveert mensen om de volgende keer wél succesvol te zijn.

Een goede werksfeer en een sterk team zijn essentieel voor prestaties en werkgeluk. Feestelijk stilstaan bij mijlpalen met je team zorgt voor een goed gevoel en samenhorigheid. Het plezier van succes vieren is besmettelijk, deel het daarom met anderen. Het stimuleert de mensen om je heen en het bevordert het teamgevoel. Zorg dat je samen trots bent op wat jullie hebben bereikt!

Medewerkers motiveren

Wanneer iemand zich gewaardeerd voelt op het werk zal hij of zij meer motivatie hebben voor het werk. Als leidinggevende speel je hier een belangrijke rol in. 

Jouw houding en communicatie is hierin erg belangrijk. Kom jij ’s ochtends enthousiast en geïnteresseerd het kantoor binnen dan zullen werknemers dit ook overnemen. Loop je er de kantjes vanaf, zal dat je personeel demotiveren om er zelf wel voor de volle 100% voor te gaan. 

Zorg ervoor dat je altijd duidelijk communiceert en realistische doelen stelt. Ontstaat er verwarring, dan kan dat voor irritaties zorgen. Ben altijd open en eerlijk en betrek je personeel bij lopende zaken en dingen die op dat moment spelen. 

Niet tevreden over een werknemer? Praat hier dan over, geef opbouwende feedback. Dit is voor zowel jouzelf fijn als voor de werknemer. Werknemers willen niks liever dan oprechte complimenten. Zij hebben dus ook baad bij de juiste opbouwende feedback waardoor ze het in het vervolg beter kunnen doen.  

Collega’s kunnen elkaar onderling ook motiveren. Wanneer er een goede band is binnen jouw team zullen ze elkaar makkelijker motiveren. Organiseer daarom teambuilding-activiteiten en vier succes samen!

Stelling: Als leidinggevende heb je een grote invloed op de motivatie van je medewerkers.

Eens of oneens? Laat het weten in onze reacties.

1 Reactie op "6 tips hoe je als leidinggevende je werknemers kunt motiveren"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Frederiek Patoor
    • 30 juli 2021

    Allemaal heel makkelijke en eenvoudige zaken om te doen en toch… vergeten we dit zo vaak te doen…
    Bedankt voor de reminder en de opfrissing!