Maak je team compleet aan de hand van de DISC test

  • Iris Douwes
  • 15 maart 2021

Iedereen binnen een organisatie is uniek, maar samen vormen deze verschillende persoonlijkheden één compleet team. Indien er een goed team wordt samengesteld is dit een échte kracht voor de organisatie. Om dit te bewerkstelligen, bestaan er verschillende persoonlijkheidsmodellen. De DISC test is er een van. Door middel van de DISC test kun je een goed functionerend team samenstellen met verschillende persoonlijkheden. 

Lees in ons blog hoe je een sterk team samenstelt op basis van verschillende persoonlijkheden in het team.

De DISC test: wat is het?

Het is een instrument waarmee verschillende persoonlijkheden worden geschetst. Door de test te doen samen met werknemers, wordt er duidelijk welke persoonlijkheden er in het team zitten. De werknemers krijgen inzicht in hun houding tegenover anderen en hun eigen persoonlijkheid. 

Vaak gedragen werknemers zich volgens vaste gedragspatronen. Werknemers hebben dan ook vaak vergelijkbare karaktereigenschappen. De gedragspatronen zijn onder te verdelen in: Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus. Bij elk gedragspatroon hoort een bepaalde kleur. 

De DISC test: kleuren

De gedragspatronen hebben elk hun eigen kleur. De DISC bestaat uit vier kleuren. Rood is dominant, geel is invloed, groen is stabiel, blauw is consciëntieus.

Rood

Mocht er uit de test komen dat een werknemer rode eigenschappen bezit, betekent dit dat de werknemer extravert en assertief is. Daarnaast houdt hij of zij van een directe benadering. Diegene is resultaatgericht, positief en gaat uit van de realiteit. Er wordt gezegd waar het op staat en er wordt nergens om heen gedraaid.

Jungiaanse-wiel


Geel

Bij gele eigenschappen is de werknemer zonnig, vriendelijk en extravert. Een ‘gele’ werknemer is een echte luisteraar, loyaal en attent. De werknemer houdt van een servicegerichte aanpak. Hij/zij benadert anderen op een positieve en gelijkwaardige manier.

Groen

Een betrokken en introverte werknemer krijgt de kleur groen terug vanuit de DISC test. De werknemer richt zich op persoonlijke waarden en diepgaande relaties. Hij/zij beschikt over vastberadenheid en vasthoudendheid. Onderling begrip is erg belangrijk. Hierdoor is de ‘groene’ werknemer een échte teamplayer.

Blauw

Bij een werknemer die blauwe eigenschappen bezit, betekent dit dat diegene precies, introvert, voorzichtig en gedisciplineerd is. Diegene is nauwkeurig bij werkzaamheden die accuratie vereisen. Hij/zij denkt eerst na voordat er wordt gehandeld en geeft de voorkeur aan schriftelijke communicatie. 

Door de DISC test af te nemen bij werknemers wordt er inzicht verkregen in sterke en zwakke punten van de werknemer. In het grote geheel wordt er dan ook duidelijk wat er voor persoonlijkheden missen in een team. Mocht het team bestaan uit een dergelijke kleur, dan kan dit er voor zorgen dat het team één richting op gaat en niet meer in balans is. 

Een blauw team is bijvoorbeeld heel erg gericht op effectieve processen. Daarentegen is een rood team meer gericht op de juiste focus. Door de balans te zoeken van alle kleuren in één team wordt het team sterker!

Hoe werken de DISC kleuren 

Iedere werknemer beschikt over eigenschappen van alle kleuren. Het gedrag van een werknemer wordt beïnvloed door alle vier de kleuren. Bij de DISC test voert altijd één kleur de boventoon, maar deze wordt aangevuld met een tweede kleur. 

De DISC test bekijkt elk individu apart. De eerste verdeling bij de DISC test is of de werknemer introvert is of extravert is. De kleuren groen en blauw zijn introvert en de kleuren geel en rood zijn extravert. Vervolgens is de vraag of de werknemer meer mensgericht is of meer taakgericht. Dit kan ook wel benoemd worden als denken en voelen. Blauw en rood zijn de kleuren die meer taakgericht zijn en de kleuren geel en groen zijn mensgericht. 

Deze twee verdelingen worden weergeven in de DISC test. De uitkomsten van de DISC test wordt weergeven op het Jungiaanse wiel. Op het Jungiaanse wiel worden acht type persoonlijkheden weergeven. Deze types zijn samen te stellen in een team. 

Indien jouw team in kaart wordt gebracht via de DISC test krijgen de werknemers een titel gebaseerd op het Jungiaanse wiel. Vervolgens wordt hiervan een persoonlijk profiel gemaakt. In het profiel komt naar voren hoe de werknemer het beste kan communiceren met anderen of hoe anderen met die werknemer zouden moeten communiceren. Door dit van elkaar te weten, wordt de teamdynamiek verbeterd. 

De beste samenwerking 

Mensen zitten verschillend in elkaar en denken anders, ze communiceren en reageren anders. Dit maakt het samenwerken moeilijker, al kan een divers team toch goed samenwerken. 

Een compleet team bestaat uit alle DISC kleuren. Een team waarbij enkele DISC kleuren missen functioneert niet optimaal. Doordat werknemers gebruik maken van elkaars sterke punten en elkaars zwakke punten accepteren, kunnen ze beter samenwerken. 

Door de volgende tips kunnen werknemers goed met elkaar samenwerken, ondanks verschillende DISC persoonlijkheden. Ook kijken we naar welke types deze vaardigheden het beste beheersen. 

#1 Luisteren

Doordat werknemers naar elkaar luisteren wordt de band versterkt. Door goed naar elkaar te luisteren voelt iemand zich gewaardeerd, waardoor er meer begrip zal ontstaan. Werknemers zullen zo geen voorbarige conclusies trekken, maar af gaan op de realiteit. 

Een werknemer met de kleur groen is in luisteren het sterkst. Hierdoor zullen andere werknemers vaak met hun problemen gaan naar een ‘groene’ werknemer. De benaming uit het Jungiaanse wiel is de supporter. De supporter heeft uitstekend luistervaardigheden en is mensgericht. Ze zijn vaak loyaal aan hun collega’s en aan de organisatie. Een ander type op het Jungiaanse wiel die over goede luistervaardigheden beschikt is de bemiddelaar. 

#2 Duidelijkheid 

Het is belangrijk dat werknemers hetzelfde bedoelen. Door met elkaar te praten komen ze er achter wat ze daadwerkelijk bedoelen. Doordat werknemers op een lijn liggen voorkomt dit irritaties en verwarring op de werkvloer. Goede communicatie zal leiden tot een goede samenwerking. 

De collega met de kleuren blauw en groen in het profiel zorgt voor de meeste duidelijkheid. Het type van het Jungiaanse wiel is de coördinator. De coördinator weet als geen ander om alles gestructureerd op te lossen. Doordat een coördinator een goede planning hanteert en sterk is in time management zijn ze vaak een steun voor de organisatie. 

#3 Teamspirit 

Het creëren van een gezamenlijke visie zorgt er voor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Doordat alle werknemers dezelfde visie naleven voelen ze zich betrokken. Dit verhoogt de teamspirit! 

De werknemer met de kleuren geel en rood in het profiel kan de teamspirit het beste bewerkstelligen. Het Jungiaanse type is de motivator. De motivator is enorm enthousiast, gedreven en kan dit positief overbrengen op anderen. Daarnaast kan de beslisser ook een rol spelen in de visie van de organisatie. De beslisser concentreert zich op de resultaten en neem strategische besluiten voor de organisatie. 

Deze drie factoren zijn nodig voor een goede samenwerking. Als we kijken naar de DISC test hebben we voor deze drie factoren alle vier de kleuren nodig. Door alle vier de kleuren in balans te krijgen in het team ontstaat een compleet team met een goede samenwerking! 

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Doe de DISC test met je team! 

De DISC test bestaat uit 4 kleuren: rood, geel, groen en blauw. De kleuren staan voor een verdeling tussen extravert en introvert en taakgericht en mensgericht. Zo wordt er duidelijk welke kleuren een werknemer in zich heeft.

Door alle vier de kleuren in balans te krijgen heb je een compleet team. Indien hiernaast ook nog naar elkaar geluisterd wordt, duidelijk naar elkaar bent en de teamspirit verhoogt, heb je een ijzersterk team! 

 

Stelling: de DISC test is een goed persoonlijkheidsmodel voor het compleet maken van een team!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties. 

0 Reactie op "Maak je team compleet aan de hand van de DISC test"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent