50 voorbeelden van leuke secundaire arbeidsvoorwaarden

  • Lars Tertoolen
  • 25 augustus 2022

Steeds meer vacatures staan vol met voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers nieuwe werknemers aanbieden. Dit is niet zonder reden, want de wensenlijst naast de primaire arbeidsvoorwaarden van werknemers wordt steeds groter. Door de krappe arbeidsmarkt hebben werknemers hierin een sterke positie. Organisaties moeten de kandidaten steeds meer verleiden, in plaats van andersom. Zowel om nieuw personeel aan te trekken als huidig personeel te behouden. 

Het bieden van aantrekkelijke voordelen is dé perfecte manier om personeel te binden. Om jou een idee te geven welke leuke secundaire arbeidsvoorwaarden je jouw werknemers kunt bieden geven we in ons blog 50 voorbeelden!

50 voorbeelden van leuke secundaire arbeidsvoorwaarden

Er zijn verschillende soorten arbeidsvoorwaarden en niet alle voorwaarden worden daadwerkelijk opgenomen in een contract. Toch zijn het voordelen voor een werknemer waarmee je ze bindt, productiever maakt én meer werkgeluk laat ervaren. Je kunt als werkgever hier zeker over communiceren. Zo maak jij je employer branding sterker. Hieronder geven we maar liefst 50 voorbeelden!

Voeding en gezondheid

Steeds meer mensen vinden een gezonde levensstijl belangrijk. Een gezonde levensstijl gaat samen met gezonde voeding en voldoende beweging. Als werkgever kun je hier een groot aandeel in hebben, door je werknemers te stimuleren om meer te bewegen en gezonder te eten. Vitaliteit zorgt voor voldoende energie en een optimale mentale en fysieke gesteldheid.

Aan de andere kant is gezonde voeding niet voor iedereen belangrijk. Sommige mensen hechten waarden aan de beschikbaarheid van eten en drinken, niet per se aan gezonde voeding. Zo is de beschikbaarheid van bijvoorbeeld “goede” koffie voor veel mensen een absolute must. Hieronder staan 10 voorbeelden van leuke secundaire arbeidsvoorwaarden die je jouw medewerkers kunt bieden op het gebied van voeding en gezondheid!

#1 Vergoeding sportschool lidmaatschap

#2 Een eigen sportruimte 

#3 Wellness activiteiten zoals yoga of meditatie

#4 Wandelclubs of wandelpauzes

#5 Gratis gezondheidstrackers (bijv. FitBit)

#6 Gevarieerde cafetaria

#7 (Gratis) verzorgde lunch op werk

#8 Gratis fruit 

#9 Samenwerking met voedingsspecialisten 

#10 Goede drankvoorziening (koffie, thee, frisdrank etc.)

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Werk-privé balans

Zoals al eerder gezegd werd, besteden jouw werknemers een groot deel van de week aan hun werk. Toewijding, plezier in je werk en betrokkenheid zijn enorm belangrijk. Dit moet alleen niet ten koste gaan van het privéleven! De verhouding tussen werk en privé is voor iedere werknemer anders.

Bied jouw werknemers bepaalde voordelen die helpen de werk-privé balans te bewaken, zodat deze positief ervaren wordt. Hierdoor laat je zien dat het voor jou als werkgever ook belangrijk is dat jouw werknemers goed in hun vel zitten, zowel op het werk als thuis! De volgende 10 voorbeelden van leuke secundaire arbeidsvoorwaarden gaan over de werk-privé balans!

#11 Hybride werken / Thuiswerken

#12 Flexibele werktijden

#13 Budget voor een thuiswerkplek

#14 Thuiswerkvergoeding

#15 Baaldag

#16 Betaald vaderschapsverlof

#17 Langer betaald zwangerschapsverlof

#18 Kinderopvang op locatie

#19 Onbeperkt / ruim aantal vakantiedagen

#20 Verhuistijd en/of -vergoeding

Werkomgeving

Een werkomgeving heeft een grote impact op een werknemer, vandaar dat je hier als werkgever net een stapje extra kan zetten. Door een een slechte werkomgeving daalt de productiviteit en de werktevredenheid. Daarentegen zijn er ook een aantal factoren die ervoor zorgen dat dit wordt verhoogd. Door onderstaande secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, zorg jij ervoor dat werknemers jouw werkomgeving enorm positief ervaren.

#21 Zit sta bureaus

#22 Ergonomische bureauaccessoires (zoals stoelen en toetsenborden)

#23 Auto of fiets van de zaak

#24 Laptop of smartphone

#25 Spelmogelijkheden (Tafeltennis, Tafelvoetbal, Dartbord, Switch, Playstation etc.)

#26 Massagestoel

#27 Casual dresscode

#28 “Neem je huisdier mee naar werk”-dagen

#29 Vrijdagmiddagborrel

#30 Teambuilding activiteiten

Ontwikkeling

De ontwikkeling van je personeel is zowel voor jou als werkgever als voor je werknemers erg belangrijk. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben veel bedrijven moeite om hun vacatures in te vullen. Werknemers zullen minder snel switchen van baan, wanneer er binnen het huidige bedrijf genoeg ontwikkelingsmogelijkheden, uitdagingen en doorgroeimogelijkheden zijn.

Het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden binnen jouw bedrijf kan leiden tot het vertrek van jouw werknemers. Reden genoeg om ze iets te bieden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

#31 Interne opleidingsmogelijkheden

#32 Externe opleidingsvergoeding 

#33 Doorgroeimogelijkheden

#34 Ontwikkelbudget

#35 Ontwikkelingsassessment

#36 Mentor programma

#37 Kantoorbibliotheek

#38 Relevante betaalde lidmaatschappen

#39 Talentenprogramma’s

#40 Loopbaanadvies en -coaching

Financieel

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden zijn er ook een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden die financieel van aard zijn. In het verleden streefden werknemers vooral naar een zo aantrekkelijk mogelijk loon. Nu is er meer nodig om werknemers binnenboord te houden of aan te trekken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat werknemers zich primair laten leiden door het financiële plaatje, maar het helpt zeker mee!

#41 Reiskostenvergoeding

#42 Pensioen

#43 Dertiende maand of prestatiebonus

#44 Betaalde sabbatical

#45 Studiebeurs of spaarprogramma

#46 Representatiekosten

#47 Collectieve ziektekostenverzekering

#48 Overwerktoeslag

#49 Abonnementen voor medewerkers en het gezin

#50 Korting op het assortiment of bepaalde producten

50 voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden!

Het bieden van aantrekkelijke voordelen is dé perfecte manier om personeel te binden. Steeds meer mensen vinden een gezonde levensstijl belangrijk. Een gezonde levensstijl gaat samen met gezonde voeding en voldoende beweging. Als werkgever kun je hier een groot aandeel in hebben, door je werknemers te stimuleren om meer te bewegen en gezonder te eten.

Toewijding, plezier in je werk en betrokkenheid zijn enorm belangrijk. Dit moet alleen niet ten koste gaan van het privéleven! De verhouding tussen werk en privé is voor iedere werknemer anders. Bied jouw werknemers bepaalde voordelen die helpen de werk-privé balans te bewaken, zodat deze positief ervaren wordt.

Het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden binnen jouw bedrijf kan leiden tot het vertrek van jouw werknemers. Reden genoeg om ze iets te bieden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden zijn er ook een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden die financieel van aard zijn. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat werknemers zich primair laten leiden door het financiële plaatje, maar het helpt zeker mee!

Stelling: secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijker geworden dan primaire arbeidsvoorwaarden!

Eens of oneens? Laat het weten in onze reacties.

0 Reactie op "50 voorbeelden van leuke secundaire arbeidsvoorwaarden"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent