Personeelsverloop verminderen: 10 tips

  • Natasja van Wijk
  • 29 september 2022

Als werkgever wil je toptalent aantrekken en vasthouden. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is het een noodzaak om aantrekkelijk genoeg te zijn voor werknemers. In het verleden lag de focus op het aanbieden van loonsverhogingen en promoties, maar tegenwoordig moeten werkgevers ook op zoek naar andere strategieën om personeelsverloop te verminderen.

In ons blog geven we 10 tips om personeelsverloop te verminderen. 

Wat houdt personeelsverloop in?

Personeelsverloop is de wisseling van werknemers binnen een bedrijf. Het omvat de verhouding tussen het aantal werknemers dat het bedrijf verlaat en het totale aantal werknemers in het bedrijf per maand, kwartaal of jaar. 

Personeelsverloop betreft alle werknemers die het bedrijf verlaten, zowel vrijwillig als onvrijwillig. Denk aan iemand die een nieuwe baan zoekt door ongunstige omstandigheden op de werkplek, iemand die met pensioen gaat of iemand die ervoor kiest weer een opleiding te volgen. Alle redenen die leiden tot beëindiging van het dienstverband vallen onder personeelsverloop. 

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

10 tips om het personeelsverloop te verminderen

#1 Bestudeer het personeelsverloop

Gebeurt het steeds vaker dat werknemers je bedrijf verlaten? Het is mogelijk dat je hier niks aan kunt doen, bijvoorbeeld wanneer een werknemers verhuist of met pensioen gaat, maar wanneer je er wel iets aan kunt doen is het goed om de reden van vertrek te achterhalen. 

Wat had je beter kunnen doen om je goed presterende werknemers te behouden? Zoek in een exitgesprek uit op welk gebied verbeteringen nodig zijn. Eenvoudige veranderingen maken vaak een groot verschil voor het werkgeluk en het behoud van je werknemers.

#2 Neem de juiste mensen aan

We begrijpen dat je een functie zo snel mogelijk ingevuld wilt hebben, zeker in een krappe arbeidsmarkt waar het moeilijk is om nieuw personeel te vinden. Toch is het belangrijk dat dit geen spontane beslissing is. Om het succes van je organisatie te garanderen en het personeelsverloop te beperken, moet je de juiste mensen aannemen. Neem medewerkers aan die de juiste kennis en vaardigheden hebben voor de betreffende functie, en die passen binnen de bedrijfscultuur. 

De eerste stap bij het identificeren van de juiste mensen is het duidelijk definiëren van de rol en de functieomschrijving. Hierin beschrijf je niet alleen in detail het takenpakket, maar ook de cultuur binnen het bedrijf. Heb je een kandidaat uitgenodigd voor een gesprek? Stel tijdens het gesprek gedragsvragen. Zo krijg je een waardevol inzicht in hun persoonlijkheid en hoe ze in bepaalde situaties reageren. In plaats van de kandidaat te vertellen wat je denkt dat hij of zij wil horen, vertel je de kandidaat eerlijk over hoe het bedrijf eigenlijk werkt. Als werknemers niet binnen het bedrijf passen, heeft dat een negatief effect op het personeelsverloop.

Uit het cv van de kandidaat kun je halen of diegene veel banen heeft gehad. Kijk bijvoorbeeld hoe lang deze persoon al in dienst is bij vorige werkgevers. Job hoppers veranderen (te vaak) van baan, wat de kans vergroot dat diegene dit keer ook snel zal vertrekken.

#3 Onboarding

Het inwerkproces is vaak cruciaal voor het verdere verloop van het personeel binnen het bedrijf. Je wilt dat nieuwe werknemers zich snel onderdeel voelen van het team en een feeling krijgen met de bedrijfscultuur. Implementeer dus een goed onboarding programma. Als werknemers een negatieve onboarding ervaring hebben bij jouw bedrijf, is de kans een stuk groter dat ze vroegtijdig uit dienst gaan.

Laat de eerste kennismaking met het bedrijf en de cultuur een goede zijn. Ondersteun nieuwe werknemers en investeer tijd en middelen in een goede introductie. Als ze de eerste dagen met een positief gevoel aan het werk gaan en zich gewaardeerd voelen, bevorder je al vroegtijdig het behoud van je personeel. 

#4 Stimuleer groei en ontwikkeling

Hoe ondersteun jij werknemers door zich te ontwikkelen? Bied je trainingen, bijscholing, of één-op-één sessies aan? Geef je hen de mogelijkheid om door te groeien in hun functie? Of laat je werknemers conferenties en cursussen bijwonen? Er zijn vele manieren waarmee je de groei en ontwikkeling van je werknemers stimuleert. 

Schets duidelijke carrièrepaden voor werknemers waarin langetermijndoelen worden vastgesteld. Door in hen te investeren, help jij ze verder in hun carrièrepad, waardoor ze langer bij jouw bedrijf willen blijven. Het creëren van carrièrepaden en ontwikkelingsmogelijkheden helpt je het personeelsverloop te verminderen.

#5 Een sterke bedrijfscultuur

Verminder het personeelsverloop door als werkgever open en eerlijk te zijn naar je werknemers toe, waardoor je een ondersteunende cultuur laat zien. Een inclusieve bedrijfscultuur die werkgeluk bevordert is ook belangrijk voor het succes van het bedrijf. 

De mensen in het bedrijf maken de cultuur. Bevorder een band tussen collega’s. Door dit te doen vergroot je de betrokkenheid van werknemers, verbeter je de productiviteit en verminder je het stressniveau van je werknemers. In een andere blog deelden we al 7 teambuilding activiteiten om de band tussen werknemers te vergroten. 

#6 Bied concurrerende salarissen en voordelen

Bied je werknemers een eerlijk salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Houd deze ook actueel. De werknemer ontwikkelt zich voortdurend en wordt ook steeds meer waard. 

In tijden van inflatie is het nog meer van belang dat werknemers op een gegeven moment ook een stijging in hun loonstrook terugzien. Doe je dit niet? Wees dan niet verbaasd als je een waardevolle werknemer verliest doordat hij of zij ergens anders een beter aanbod heeft gevonden.  Is het voor jou niet mogelijk om direct een loonsverhoging aan te bieden? Bespreek dan in ieder geval een plan om te laten zien dat je de waarde van deze persoon erkent.

#7 Werk-privébalans

Een slechte verhouding tussen werk en privé kan schadelijk zijn voor je privéleven. Naast het feit dat het deels aan de werknemer is om hier een goede balans in te vinden, kun je als werkgever hier veel bij helpen.

Bied je werknemers flexibiliteit. Geef ze meer vrijheid in het bepalen van hun werkrooster, of laat ze zelf kiezen waar ze werken: op kantoor, thuis, of zelfs in het buitenland. Steeds meer bedrijven bieden flexibele werktijden- en plekken aan. Wanneer je dit niet doet, verlaten je werknemers je gemakkelijker voor iemand die dit wel biedt. Door flexibele roosters aan te bieden, verbeter jij het welzijn van je werknemers en help je het personeelsverloop te verminderen. 

#8 Erken je werknemers

Wellicht waardeer jij je werknemers al, maar uit je dat ook? Wanneer je werknemers erkent voor hun inspanningen en successen, voelen zij zich gewaardeerd en is de kans groter dat ze loyaal blijven aan het bedrijf. Feliciteer ze als ze een groot project afronden, geef ze complimenten voor hun prestaties en bedank en beloon ze voor het werk dat ze elke dag doen. 

#9 Communiceer

Goede communicatie tussen werkgever en werknemer is een van de belangrijkste punten om het personeelsverloop terug te dringen. Transparante communicatie is van belang voor je team om zich gehoord te voelen. 

Wees proactief in de communicatie met werknemers. Hierdoor geef je hen de kans om hun zorgen te uiten en vragen te stellen, en ben je op de hoogte van de problemen binnen het bedrijf. Dit stelt jou in staat om aanpassingen binnen het bedrijf door te voeren op basis van de persoonlijke behoeften van je team. 

Naast het vragen om feedback, is het goed om ook feedback met werknemers te delen. Je helpt je personeel te groeien door henzelf te zien vanuit het perspectief van hun werkgever. 

#10 Functioneringsgesprekken

Hoewel functioneringsgesprekken cruciaal zijn om salarisverwachtingen en werkprestaties te beoordelen, zien werknemers deze gesprekken niet altijd als positief, omdat het hen kan demotiveren doordat ze zich bekritiseerd voelen. Zorg ervoor dat het functioneringsgesprek geen statisch gesprek is over de doelstellingen, maar een kans is om de relatie en het vertrouwen tussen werkgever en werknemer te verbeteren. 

Het personeelsverloop verminderen

Om je personeel op lange termijn bij je bedrijf te houden, is het goed om het personeelsverloop te bestuderen: waarom verlaten je werknemers het bedrijf?

Om werknemers lang in je bedrijf te houden, is het goed om de juiste mensen aan te nemen die de juiste vaardigheden voor de functie hebben en binnen het bedrijf passen. Zorg voor een goed inwerkprogramma, zodat ze zich snel thuis voelen binnen het bedrijf. Creëer een sterke bedrijfscultuur waarbij je ontwikkeling stimuleert, goede salarissen en voordelen biedt zoals flexibiliteit, en ervoor zorgt dat je werknemers zich erkend voelen. Communicatie is de sleutel tot het behouden van je werknemers. Dit omvat ook functioneringsgesprekken die niet alleen gericht zijn op doelstellingen, maar ook op de relatie tussen werkgever en werknemer.

Stelling: Werkgeluk is het belangrijkste aspect om het personeelsverloop te verminderen.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

0 Reactie op "Personeelsverloop verminderen: 10 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent