Verbeter de werkomgeving voor jouw werknemers: 8 tips

  • Iris Douwes
  • 15 maart 2021

In een werkomgeving zijn er veel prikkels voor werknemers. Door deze prikkels kan de productiviteit worden verminderd bij werknemers. Daarentegen zijn er ook een aantal factoren die ervoor zorgen dat de productiviteit wordt verhoogd!

Door aanpassingen te doen aan de werkomgeving kan je meer uit de werkomgeving halen voor jouw werknemers. Bekijk in onze infographic 8 tips om de werkomgeving te verbeteren! 

Verbeter de werkomgeving! 

verbeter-de-werkomgeving

 #1 Geluid

Op kantoor worden veel geluiden geproduceerd. Zo wordt over het algemeen er veel gebeld en gepraat. Als dit teveel gebeurt heeft dit invloed op de productiviteit van werknemers. Telefoongesprekken, pratende collega’s en overgaande telefoons zijn de grootste stoorzenders. 

Probeer aparte ruimtes te creëeren voor bellende werknemers of voor gesprekken die gevoerd moeten worden tussen werknemers. Zo kunnen ze een rustig plekje opzoeken en kunnen zijn of haar collega’s rustig door werken. Hierdoor wordt de afleiding beperkt. 

#2 Planten 

Een kantoor moet ruimte en rust uitstralen. Het ziekteverzuim van een kantooromgeving met planten is 20% minder in vergelijking met een kantoor zonder planten. 26% van de werknemers vindt een werkplek met planten mooier en leuker! 

#3 Muziek   

Het werken met muziek brengt meer sfeer binnen een werkomgeving. 90% van de werknemers presenteert beter met het luisteren van muziek en 88% werkt nauwkeuriger. 

Wellicht heeft jouw bedrijf al een muziekbeleid, zo niet probeer er dan een op te stellen samen met jouw werknemers!

#4 Honden 

Een huisdier op het werk is natuurlijk niet in elke werkomgeving gebruikelijk, maar het verhoogt het geluksgevoel en vermindert het stressniveau. Mocht je hierover twijfelen dan kan een werknemer voor proef zijn/haar hond meenemen. Zes op de tien werknemers ervaart een positieve invloed op de sfeer!

#5 Licht 

In een werkomgeving is het belangrijk dat er voldoende licht is. Goed uitzicht en voldoende daglicht beïnvloeden het ziekteverzuim positief met 6,5%. Door middel van een goed uitzicht kunnen werknemers hun ogen ontspannen en opnieuw focussen. 

Zorg er daarom voor dat een ruimte genoeg ramen bevat en wellicht een mooi uitzicht!

#6 Temperatuur 

Als er in de werkomgeving regulering van de temperatuur mogelijk is dan voelen werknemers zich 6% productiever. Zorg ervoor dat werknemers zelf de thermostaat kunnen reguleren. De temperatuur tussen 20 en 25 graden is het meest optimaal. 

#7 Kleur 

Door kleur toe te voegen aan de werkruimte zorg je voor bepaalde invloeden. Zo hebben kleuren verschillende invloeden op de sfeer of de productiviteit van werknemers. Blauwe en groene accenten zorgen vooral voor rust. Rode, oranje en gele kleuraccenten zorgen voor meer energie, productiviteit en creativiteit. 

Verf een van de kantoormuren in een bepaalde kleur of zorg voor verschillende accessoires met de kleur die jij terug wilt laten komen in de werkomgeving!

#8 Ontspanning 

Door werknemers voldoende ontspanning te bieden op het werk nemen prestaties toe. 1 op de 3 werknemers ervaart een te hoge werkdruk. Door bijvoorbeeld meditatie, yoga of massages toe te laten in de werkomgeving kunnen werknemers ontspannen en even ontsnappen aan de werkdruk.  

Geef jouw werknemers de mogelijkheid om in de lunchpauze even te ontspannen. Zo kunnen ze eventueel een wandeling maken of een potje tafeltennis of tafelvoetbal spelen. Vervolgens kunnen ze weer starten aan een productieve middag. 

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Invloeden in de werkomgeving! 

Zorg in de werkruimte voor genoeg stilte. Koop planten voor je werknemers en ga om tafel voor een muziekbeleid, indien deze er nog niet is. Daarnaast is voldoende daglicht en een ideale temperatuur belangrijk. Stem samen met je werknemers af wat zij het meest prettig vinden. 

Daarnaast is het toevoegen van kleur aan de ruimte belangrijk voor meer productiviteit, energie en creativiteit. Tenslotte kan je zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Dit kan door middel van een kantoorhond of een tafeltennistafel of tafelvoetbaltafel te kopen voor op kantoor.

 

Stelling: de werkomgeving verander ik voor mijn werknemers voor een hogere werktevredenheid.

Eens of oneens. Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Verbeter de werkomgeving voor jouw werknemers: 8 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent