Hoe stimuleer je jouw werknemers in hun ontwikkeling? 9 tips

  • Marjolein Gubbens
  • 30 december 2021

Het gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden binnen jouw bedrijf kan leiden tot het vertrek van jouw werknemers. Binnen de huidige arbeidsmarkt is beschikbaar talent schaars. Daarom is het vooral nu extra belangrijk om jouw huidige werknemers te behouden en ze te stimuleren in hun ontwikkeling.

De ontwikkeling van je personeel is zowel voor jou als werkgever als voor je werknemers erg belangrijk. Wanneer je investeert in de kennis van jouw werknemers investeer je indirect ook in de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf. Werknemers die zichzelf ontwikkelen zijn doorgaans loyaler, productiever en meer gemotiveerd. Daarnaast zullen zij ook minder snel switchen van baan.

Steeds meer bedrijven investeren in de ontwikkeling van hun werknemers. Toch blijkt dat het runnen van een ‘lerende organisatie’ niet zo eenvoudig is als het lijkt. Het blijft een uitdaging om werknemers te enthousiasmeren om continu te investeren in hun eigen ontwikkeling. Hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je in dit blog.

Waarom is de ontwikkeling van werknemers belangrijk?

Zoals net al benoemd werd, zijn werknemers die zichzelf continu blijven ontwikkelen loyaler, productiever en meer gemotiveerd. Werknemers zullen minder snel switchen van baan, wanneer er binnen het huidige bedrijf genoeg doorgroeimogelijkheden zijn. Hierdoor krijgen werknemers meer binding met het bedrijf.

Het is echter niet de enige reden waarom het belangrijk is om te investeren in de ontwikkeling van jouw werknemers. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben veel bedrijven moeite om hun vacatures in te vullen. Door het trainen, opleiden of omscholen van jouw huidige personeel is het mogelijk om openstaande vacatures in te vullen met huidige werknemers.

Werknemers die zich blijven ontwikkelen zijn efficiënter, productiever en leveren werk af van hogere kwaliteit. Ze krijgen meer werk af in dezelfde tijd en maken minder fouten.

Wanneer jouw werknemers zich continu blijven ontwikkelen en mee groeien met de markt, zul je altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kun je snel inspelen op deze veranderingen en verbeter je de concurrentiepositie van het bedrijf.

Daarnaast wordt jouw bedrijf interessanter voor toekomstige werknemers als de focus wordt gelegd op het ontwikkelen van jouw werknemers. Hierdoor wordt het voor de organisatie makkelijker om aan nieuwe werknemers te komen. Dit is erg gunstig op de huidige arbeidsmarkt.

Hieronder geven wij je 9 tips hoe jij jouw werknemers het beste stimuleert om zichzelf te blijven ontwikkelen.

#1 Laat werknemers hun eigen talent ontdekken

Talenten worden vaak al van jongs af aan duidelijk. Indien deze al duidelijk zijn, kun je hier gelijk mee aan de slag. Echter blijven talenten soms ook voor langere tijd verborgen. Werknemers weten dan niet over welke talenten zij beschikken. Ze hebben dan niet helder voor zichzelf waar ze goed in zijn.

Help je personeel hierbij. Stimuleer jouw werknemers in het ontdekken van hun talenten zodat ze die verder ontwikkelen. Laat jouw werknemers hun werkzaamheden analyseren door antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Waar krijg je energie van?
  • Waar word je blij van?
  • Wat maakt jou creatief?
  • Op welke prestaties ben je trots?
  • Wat gaat je gemakkelijk af?

Daarnaast kunnen jouw werknemers bedenken wat voor werkzaamheden en omstandigheden juist veel energie en moeite kosten en wat ze als onprettig ervaren.

#2 Zorg voor de juiste omgeving

Om werknemers te stimuleren zichzelf te ontwikkelen, is het belangrijk dat zij geïnspireerd en geënthousiasmeerd worden. Maak duidelijk op welke gebieden jouw werknemers kunnen ontwikkelen en hoe ze door kunnen groeien binnen het bedrijf.

Om dit goed over te brengen is het belangrijk dat jij je verplaatst in de werknemer. Wat hebben jouw werknemers nodig en op welk gebied willen zij zich ontwikkelen? Richt de werkomgeving in, zodat er ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor worden werknemers continu getriggerd om te werken aan hun ontwikkeling.

Door met je werknemers te blijven praten weet je waar ze behoefte aan hebben. De ene heeft meer begeleiding nodig dan de ander. Zorg voor een goede manier van leidinggeven afgestemd op wat belangrijk is voor de desbetreffende werknemer.

#3 Maak het doel helder voor de ontwikkeling van werknemers

Indien werknemers zich willen ontwikkelen is het verstandig om een doel hieraan te koppelen. Een duidelijk doel geeft houvast en richting om te komen tot de ontwikkeling die de werknemer wil maken. Met een duidelijk doel heeft de werknemer een helder beeld waar hij of zij naartoe wil. Het geeft houvast om het vooraf bepaalde doel te bereiken.

Ondersteun jouw werknemers met het helder maken van het ontwikkeldoel. Als het doel eenmaal bepaald is weten jullie beiden waar je naar toe moet werken.

Als je de doelen weet van jouw werknemers kun je op een gerichte manier feedback geven om de werknemer bij te sturen.

#4 Geef 360 graden feedback

Het geven van feedback is erg belangrijk. Op die manier krijgt de werknemer een duidelijk beeld van wat er nodig is om het doel te bereiken en waar hij of zij nog in moet groeien.

Kies het juiste moment om feedback te geven. Het is verstandig om niet te lang te wachten na het moment van de situatie waar het om draait. Hoe eerder je het doet, hoe meer de werknemer het verwacht en hoe minder het als een verassing komt.

Laat de werknemer niet alleen weten wat hij of zij minder goed doet, maar geef hiervoor ook concrete voorbeelden. Op die manier zal de werknemer zich beter kunnen herkennen in de situatie en wordt het duidelijker wat hij of zij kan verbeteren. Geef ook een klein aantal concrete actiegerichte suggesties die de werknemer in de toekomst kan uitvoeren om zich te kunnen ontwikkelen.

Voorkom dat je tijdens een feedback moment een hele waslijst aan punten opnoemt. Verwoord de feedback niet als slechte punten maar als kansen. Wanneer jij het positief overbrengt zal de werknemer gemotiveerder zijn om er iets aan te gaan doen.

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5 Ontwikkelassessment

Naast het geven van 360 graden feedback is er de keus voor een ontwikkelassessment. Door een assessment te laten doen, wordt er achterhaald op welk vlak de werknemer zich kan ontwikkelen.

Het assessment bestaat vaak uit een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest. Hieruit komt vervolgens een rapport waarin duidelijk wordt waar de werknemer zich in heeft ontwikkeld ten opzichte van de vorige keer en waar nog ontwikkeling nodig is. Dit is dus meteen een goede maatstaaf voor het testen van de groei die een werknemer heeft doorgemaakt.

#6 Geef jouw werknemer het initiatief

De tijd waarin leidinggevenden bepaalden op welk gebied werknemers zich moeten ontwikkelen is voorbij. Er wordt nu veel meer eigen initiatief verwacht. In sommige bedrijven worden er mogelijkheden voor persoonlijke groei gefaciliteerd, maar het is aan de werknemers zelf om dit vorm te geven. Voor veel mensen is het nemen van eigen initiatief lastig. Het wordt makkelijker vooruit geschoven, omdat het te druk is met andere werkzaamheden.

Daarom is het extra belangrijk om je personeel te stimuleren eigen initiatief te nemen. Werknemers zijn makkelijker te enthousiasmeren wanneer ze een duidelijk beeld hebben van wat het hen kan opleveren als zij aan hun zelfontwikkeling gaan werken.

#7 Ben actief betrokken bij de ontwikkeling van werknemers

Merk je dat werknemers het lastig vinden om zelf initiatief te nemen en de eerste stap te zetten in hun ontwikkeling, help ze dan een handje. Reik ze de juiste handvatten aan die jouw werknemers de mogelijkheid bieden om bezig te zijn met hun ontwikkeling. Ga vervolgens niet passief toekijken en wachten tot jouw werknemers hun kans grijpen en verantwoordelijkheid nemen.

Een actieve en betrokken houding levert betere resultaten op. Help je werknemers op weg, laat ze zien hoe ze het beste kunnen beginnen en wat voor mogelijkheden er zijn. Denk mee wat het beste aansluit bij de leerdoelen van je werknemers. Op die manier help je jouw werknemers goed op gang waardoor zij zelf aan de slag kunnen.

#8 Toon waardering

Het geven van waardering voor hard werken van werknemers vormt de basis waarom werknemers zich verder willen ontwikkelen. Complimenten en beloningen werken stimulerend. Waardering geeft zelfvertrouwen en zorgt voor werkplezier.

Wanneer jij als leidinggevende alleen maar focust op de dingen die niet goed gaan en dit communiceert naar je werknemers, dan zal het groeiproces minder succesvol zijn. Alleen maar aangeven waar een werknemer niet goed in is en wat diegene moet verbeteren, zal een werknemer demotiveren om initiatief te nemen zichzelf te gaan ontwikkelen.

Dit betekent niet dat je nooit mag aangeven waar iemand nog in kan groeien. Zorg ervoor dat je regelmatig complimenten en beloningen geeft. Dat geeft vervolgens ruimte voor opbouwende feedback. Breng het positief en laat weten dat de werknemer al goed op weg is, maar op bepaalde vlakken nog meer kan bereiken door middel van bijvoorbeeld een opleiding of cursus te volgen.

#9 Koppel werknemers aan een mentor

In grotere bedrijven kom je regelmatig een coach of mentor tegen. Dit is vaak een senior werknemer die minder ervaren werknemers begeleidt. Een mentor wordt vaak ingezet bij het begeleiden van nieuwe werknemers, maar het hoeft daar niet toe beperkt te worden. Het kan namelijk ook erg relevant zijn in de ontwikkeling van huidige werknemers.

Wanneer jij als bedrijf mentoren of coaches inzet, laat je zien dat je de ontwikkeling van jouw werknemers serieus neemt. Daarnaast heeft de senior werknemer (coach/mentor) al veel ervaring in het werkgebied waar ook jouw werknemers in zitten. Hierdoor kunnen er specifiekere voorbeelden en tips gegeven worden die direct toe te passen zijn binnen het bedrijf. De bedrijfskennis van de coach of mentor komt de ontwikkeling van de werknemers ten goede voor het bedrijf.

Stimuleer de ontwikkeling van jouw werknemers!

Het stimuleren van jouw werknemers is erg belangrijk. Zowel voor het bedrijf als de werknemer zelf. Zeker in de huidige arbeidsmarkt waar een krapte heerst en het erg lastig is om aan goed personeel te komen.

Enthousiasmeer werknemers door ze positief te benaderen, een ontwikkelingsdoel en duidelijke feedback te geven. Zo krijgen ze de ruimte om zichzelf te ontwikkelen op hun eigen manier.

Het kan erg veel tijd vergen om jouw werknemers continu te ondersteunen in hun ontwikkeling. Stimuleer jouw werknemers om zelf initiatief te nemen en blijf zelf betrokken waar nodig. Daarnaast kun je de werknemers die het prettig vinden koppelen aan een coach of mentor binnen het bedrijf om ze op weg te helpen.

De ontwikkeling van jouw werknemers heeft een positief effect op de bedrijfscultuur, er is minder verloop in personeel en er wordt kwalitatief beter werk afgeleverd!

Stelling: werknemers moeten zich continu blijven ontwikkelen.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties

0 Reactie op "Hoe stimuleer je jouw werknemers in hun ontwikkeling? 9 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent