Wat is jouw doel?

  • Pascal Joore
  • 7 april 2015

"If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or things."

- Albert Einstein

Wat Albert ons probeert te vertellen is dat je, wanneer je een gelukkig leven wilt leiden, jezelf moet binden aan een doel, niet aan mensen of dingen.

Het stellen van doelen is namelijk fundamenteel voor succes en geluk. Onderzoek heeft een direct verband aangetoond tussen het stellen van doelen en verbeterde prestaties in het bedrijfsleven. Daarnaast zorgt het stellen, herzien en behalen van doelen voor langdurig geluk en tevredenheid over het leven.

Ondanks dat onderzoek heeft aangetoond dat een correcte gestructureerde manier van doelen stellen een positief effect heeft op werkmotivatie en werktevredenheid, zijn er maar weinig mensen die hier daadwerkelijk bewust mee bezig zijn.

En dat willen wij veranderen.

Daarom vertellen we jou deze week waarom het hebben van een doel zo belangrijk is, vragen we jou na te denken over jouw carrièredoel en bespreken we waar een goede doelstelling aan moet voldoen.

Waarom moeten we doelen stellen?

Dit zal waarschijnlijk niet de eerste en laatste keer zijn dat je verteld wordt dat het stellen van doelen belangrijk is. Toch is het van belang te realiseren dat het stellen van doelen bepalend is voor het succes van jouw carrière en waarom dat zo is. Veel mensen onderschatten namelijk het effect dat het stellen van een carrièredoel kan hebben, daarom zullen we hieronder een aantal redenen geven waarom het zo belangrijk is.

Een doel zorgt voor duidelijkheid. Hoe weet je wat je moet doen als je niet eens weet wat je wilt bereiken?

Precies. Wanneer je een doel hebt geformuleerd kan het richting geven aan jouw carrière. Een doel zorgt voor motivatie en het  werkt als een reminder voor wat je wilt bereiken. Wanneer je op bepaalde momenten door de dagelijkse sleur de rode draad kwijt raakt en het gevoel hebt dat je sturing mist kun je terugvallen op jouw doelstelling.

Doelen zorgen voor tevredenheid over het leven. Onderzoek heeft aangetoond dat het bereiken van doelen gerelateerd is aan langdurig geluk en tevredenheid over het leven. Het hebben van een duidelijk carrièredoel zorgt voor sturing en motivatie bij het bereiken ervan. Onze gedachten en bijhorende emoties worden bepaald door onze doelen, de aard van onze doelen en de status van het bereiken ervan. Wanneer iemand een doel bereikt voelt hij zich nuttig, wat op zijn beurt leidt tot tevredenheid over zijn werk, zijn carrière en zijn leven.

Het hebben van een doel heeft zelfs een positief effect op je levensverwachting!

Daarnaast houden doelen je verantwoordelijk voor mislukking. Wanneer je geen doelen formuleert en geen deadlines stelt kun je achteraf nooit terug kijken en evalueren wat er goed of fout is gegaan. Aan de hand van tussentijdse evaluaties kun je jouw doelstellingen herzien en waar nodig jouw werkwijze aanpassen.

Kortom, het hebben van een doel is belangrijk. Maar hoe komen we erachter wat ons doel precies is?

Wat is mijn doel?

Wat wil ik bereiken in mijn carrière? Wat wil ik over een maand bereikt hebben? Wat wil ik over 20 jaar bereikt hebben?

Veel mensen denken lichtzinnig over het stellen van doelen. Je denkt een goed idee te hebben van wat je wilt, maar als je gevraagd wordt om jouw doelstellingen voor de korte en lange termijn op papier te zetten blijkt dat vaak toch lastig te zijn.

Daarom is het zo belangrijk eens goed na te denken over wat jouw carrièredoelen precies zijn. Zowel op de korte als op de lange termijn heb je doelen nodig om sturing te geven aan jouw carrière. 

Korte termijn doelen omvatten vaak zakelijke prestaties die volbracht dienen te zijn op een bepaalde datum in de nabije toekomst. Denk aan het halen van een bepaalde omzet of het verkopen van een X aantal producten.

Wanneer we over lange termijn doelen praten ligt de focus meer op wat jij uiteindelijk wilt bereiken in jouw carrière. Doelen die bepalend kunnen zijn voor jouw leven. Daarom is het bij deze doelen belangrijk dat de  doelstelling voor jou een diepere betekenis heeft. Een doel dat jou enthousiast maakt, waar jij je goed bij voelt. Een doel dat jou motiveert en vervulling geeft wanneer je het doel behaald.

Nu wordt het tijd om jouw carrièredoel op papier te zetten. Misschien heb je al een vaag beeld van wat je wilt bereiken, misschien ook niet. Voordat je gaat brainstormen over welke zaken jou gelukkig maken in het leven, is het belangrijk dat je in de goede stemming komt. Je moet jezelf toestaan te dromen zonder grenzen.

Stel je voor dat je net klaar bent met jouw opleiding en je hele carrière nog voor je hebt. Wat zijn jouw dromen? Waar krijg jij een goed gevoel bij? Schrijf alle ideeën die je krijgt op. Vergeet even hoe je het gaat verwezenlijken. Het gaat er nu om wat je wilt verwezenlijken

Je kunt bijvoorbeeld denken aan vaardigheden, prestaties of materialistische zaken. Geef jezelf even 10 minuten de tijd om te brainstormen. Om je op gang te helpen geven we hieronder een aantal voorbeelden:

  • Werken in het buitenland
  • Een eigen bedrijf starten
  • Werken in de zorg
  • Politicus worden
  • Succesvol worden in de muziekbranche
  • Een baan hebben waarbij je veel moet reizen
  • Rechercheur worden
  • Expert worden op het gebied van communicatie
  • Meer dan vijf BV’s bezitten
  • Een bedrijf bezitten met een eigen vermogen van meer dan 1 miljoen
  • Een non-profit organisatie oprichten die zich richt op dierenwelzijn

Nadat je alles hebt opgeschreven is het belangrijk dat je jouw resultaten in een volgorde gaat zetten waarbij het meest belangrijke doel bovenaan staat en het minst belangrijke doel onderaan. Kies jouw top 3, top 5 of top 10 uit (afhankelijk van het aantal doelen dat je hebt opgeschreven).

Nu je jouw top doelen hebt geformuleerd is het belangrijk dat ze aan een aantal vereisten voldoen. Het stellen van doelen is een veelbesproken onderwerp in de psychologie. Er zijn dan ook veel verschillende methoden en theorieën omtrent het stellen van doelen. Ondanks het grote aanbod komen de conclusies over het stellen van doelen overeen: een goed doel dient specifiek, meetbaar, realistisch, uitdagend en tijdgebonden te zijn.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Het stellen van doelen

Specifiek

Wanneer jouw doelen duidelijk geformuleerd zijn weet je exact wat je probeert te bereiken. Dit klinkt heel logisch, desondanks weten mensen vaak niet precies wat ze willen. Het is daarom belangrijk dat je jouw top 3 doelen uit de brainstorm sessie gedetailleerd op gaat schrijven.

Hierbij kun je gebruik maken van vijf W-vragen:

  • Wat: Wat wil je bereiken?
  • Waar: Waar wil je dit bereiken?
  • Wanneer: Wanneer wil ik het bereikt hebben?
  • Wie: Wie betrek ik bij het bereiken van mijn doel?
  • Waarom: Waarom wil ik het bereiken? Denk aan beweegredenen en voordelen die het bereiken van jouw doel oplevert.

Je zou bijvoorbeeld een vaag doel als ‘Ik wil gelukkig worden’  kunnen formuleren als ‘Ik wil binnen 20 jaar drie eigen BV's bezitten in de regio waar mijn kinderen naar school gaan’.

Meetbaar

Zorg er voor dat jouw doel meetbaar is. Door jouw progressie te meten blijf je gefocust en gemotiveerd om het doel te halen. Een tussentijdse meting kan bijvoorbeeld aantonen dat je niet voldoende vooruitgang boekt om jouw doel te bereiken voor de geplande deadline. Je zult dan moeten bepalen of de huidige werkwijze wel goed genoeg is. Uit de metingen kan ook blijken dat het wel goed gaat. In dit geval zorgt het voor een gevoel van voldaanheid, het dient als een beloning voor het harde werk.

Om te bepalen of jouw doel meetbaar is, is het belangrijk dat jouw vooruitgang meetbaar is. Vaak is een specifiek doel ook een meetbaar doel. In het bovengenoemde voorbeeld is het bijvoorbeeld makkelijker om het aantal BV's te bepalen dan jouw mate van geluk. Wanneer je na 10 jaar twee eigen BV's bezit in de gewenste regio weet je dat je op schema ligt.  

Realistisch

Afhankelijk van de resultaten van jouw brainstorm sessie zul je zelf in moeten schatten of bepaalde doelen realistisch zijn. Als jouw doel niet realistisch is, maar wel goed beschrijft wat je wilt met jouw carrière, moet je proberen de kern te achterhalen en het in nieuwe haalbare doelstelling te verwerken. Het herzien van doelen is net zo belangrijk als het opstellen van doelen.

Wanneer een doelstelling niet realistisch is kan dit namelijk voor veel frustratie zorgen. Het verschil tussen het gewenste eindresultaat en de huidige situatie herinnert je er continu aan dat je je doel nog niet hebt behaald. Je bent continu bezig met de toekomst en niet met het hier en nu. Daar word je niet gelukkig van.

Om te voorkomen dat je een onrealistische doelstelling formuleert is het raadzaam onderzoek te doen en feedback te vragen met betrekking tot jouw doelstellingen. Je kunt dit doen bij bekenden of experts die ervaring en kennis hebben op het gebied van jouw doelstellingen.

Uitdagend

Volgens de ‘Goal-setting’ theorie presteren mensen met uitdagende maar haalbare doelen, beter dan mensen met makkelijke doelen. Daarnaast leidt het behalen van uitdagende doelen tot meer geluk dan makkelijke doelen.

Dit is tevens een verklaring voor het feit dat mensen niet gelukkig zijn in een baan met weinig variatie. Door routine verdwijnt de uitdaging.

Dus jouw doel mag best complex en uitdagend zijn.

Is een doel te uitdagend? Denk je dat het bereiken ervan onmogelijk is? Probeer jouw doel dan op te breken in meerdere haalbare doelen. Dit neemt het gevoel van overwhelming weg en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft.

Tijdgebonden

Ten slotte dient een doel tijdgebonden te zijn. Zonder deadline is er geen urgentie om het doel te behalen en dus ook geen motivatie. Wanneer je bijvoorbeeld besluit dat de omzet met 10% moet stijgen, moet je wel weten voor wanneer je dit bereikt wilt hebben. Met een duidelijke deadline (bijvoorbeeld 1 januari 2016) dwing je jezelf dit jaar het doel te bereiken. Ook hier dien je wederom rekening te houden met de haalbaarheid van jouw doel.

Samenvattend kunnen we concluderen dat het stellen van doelen bepalend kan zijn voor jouw carrière en dus jouw leven. Daarom is het van belang dat je weet wat jouw doel is, waarom het jouw doel is en dat het doel correct gesteld is.

Natuurlijk heeft het schrijven van dit blog ook een doel. Deze luidt:

Wij willen met dit blog een discussie op gang brengen, dat zich uit in minimaal 5 persoonlijke reacties binnen 2 weken van onze lezers onderaan dit artikel.

Wat denken jullie? Is dit doel specifiek, meetbaar, realistisch, uitdagend en tijdgebonden?

Laat het weten in een reactie!

5 Reacties op "Wat is jouw doel?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Rob van Kuijen
    • 13 april 2015

    Helemaal mee eens! Goed verhaal! Ik heb vaak doelen gesteld. Realistisch en met een deadline, precies zoals je beschreef. Maar het werkte niet. Om de simpele reden dat ik er niet aan werkte. De volgende formule veranderde dat: A+B=GO Zoek uit waar je staat (A), waar je naar toe wilt (B) en GO spreekt voor zich Gaan met die banaan! en dat laatste vergat ik nogal eens

    • Hendrie van Es
    • 14 april 2015

    Inspirerend neergezet! Ik ben bekend met het stellen van doelen, maar dit artikel heeft mij opnieuw “met de neus op de feiten gedrukt”. Het forceert mij tot nadenken én het clusteren en specifiek(er) maken. Resultaat: Van tien “brainstorm-dromen” naar twee concrete doelen! En dat terwijl ik het toch al heel behoorlijk “op een rijtje” had…

    • Joke Oostervelt-Foks
    • 22 april 2015

    Als ik de derde ben die reageert heb je je doel dus niet bereikt, maar kan wel mijn voordeel halen uit het goed opgestelde verhaal.

    • gmeskens@gmail.com
    • 16 september 2015

    Het brein is inderdaad een ‘goalseeking’ device dat je makkelijk kan inzetten om je doelen te bereiken. Net zoals je een raket op een warmtebron aanstuurt, zo zal ons brein automatisch afgaan op doelen. Dus het maakt je gefocused en geeft energie. Wat Leonardo Da Vinci toevoegt, is dat je best doelen stelt op een aantal domeinen zoals gezondheid, relationeel, financieel, werk, hobby, gezin,persoonlijk?…Dit zorgt voor de nodige veerkracht als er op 1 van de domeinen een doel geen vooruitgang vindt…
    mvg !!

    • Jim
    • 19 januari 2024

    In 2015 wilde je vijf reacties onder dit verhaal hebben. Vandaag, 19 januari 2024, stond de teller echter nog steeds op vier. Terwijl het doel toch echt duidelijk was en tijdgebonden. Doel niet gehaald dus. Helaas! Maar ik voelde me tóch geinspireerd om de vijfde reactie achter te laten, omdat ik als doel heb gesteld eindelijk eens mijn doelen op papier te gaan zetten en ook daadwerkelijk te gaan halen. En zo kun jij evengoed dit doel nog een vinkje geven! Beter dan laat dan nooit, nietwaar? En dank je wel voor het delen van je kennis.