Hoe bouw je een goede band op met jouw werknemers?

  • Lars Tertoolen
  • 18 maart 2021

Het is als leidinggevende niet altijd gemakkelijk om erachter te komen wat de behoeften, wensen of problemen van jouw werknemers zijn. Om dit te doen zul je een goede band tussen jou en je werknemers moeten opbouwen.

Een goede band zorgt niet alleen voor een positieve werksfeer, maar helpt ook bij de groei van de organisatie. Echter, is het een proces dat oprechte inspanning, tijd en empathie vereist. Daarom lees je in ons blog 11 tips om een goede band op te bouwen met je werknemers!

#1 Bouw een vertrouwensband

Een van de belangrijkste factoren in de band tussen jou en je werknemers is vertrouwen. Vertrouwen is de basis van een goede band en maakt jouw relatie met medewerkers duurzaam. 

Transparantie is hierin belangrijk. Toch kan je als leidinggevende niet altijd alles delen met je team. Zorg er wel voor dat je altijd eerlijk blijft naar je mensen. Wanneer mensen het idee hebben dat eerlijkheid ontbreekt dan ontstaat er vaak een gevoel van wantrouwen.

#2 Communiceer

Communiceren is onmisbaar voor een band tussen jou en je werknemer. Open en eerlijke communicatie geeft je inzicht in de gevoelens en behoeften van de medewerkers. Communicatie bestaat uit het opnemen en het delen van informatie. Door goed te luisteren kun je de kern achterhalen, toon je begrip en bouw je commitment op. Als je oprecht luistert voelen je werknemers zich persoonlijk gewaardeerd.

#3 Respecteer

Respecteer je medewerkers en hun mening. Zorg ervoor dat ze zich nooit verwaarloosd voelen, want dit is funest voor jullie band. Wees niet te hard of te direct tijdens een meningsverschil. 

Respecteer de medewerker zijn of haar input en probeer je standpunt met empathie uit te leggen.

#4 Sta open

Het is vaak een grotere drempel om een band op te bouwen met een collega dan met een leidinggevende. Door te laten zien dat je open staat voor je medewerkers, durven ze een band met je op te bouwen. 

Dit helpt de medewerkers ook te beseffen dat er ruimte is om een band op te bouwen. Neem een open houding aan en help medewerkers meer op hun gemak te voelen terwijl ze hun mening aan jou geven. Voor een sterke band is oprechtheid van beide partijen belangrijk!

#5 Wees vriendelijk

Een band opbouwen zonder vriendelijk te zijn gaat niet. Dit is een minimale vereiste om een persoonlijke band te vormen. Het creëert kansen voor openhartigheid en het zorgt voor een gemakkelijke conversatie. Een vriendelijke begroeting, vragen hoe het gaat of het bespreken van weekendplannen, zijn kleine dingen die bijdrage aan een sterke band tussen jou en de werknemer.

#6 Waardeer

Geef jouw medewerkers de waardering die ze nodig hebben! Iemand die dagelijks voor jou aan de slag gaat besteedt veel tijd en moeite aan de groei van jouw organisatie. Laat ze weten hoeveel je hun werk waardeert door erover te praten en te benoemen.

Doe het wel alleen als je het oprecht meent en niet alleen om het te doen, hier prikken mensen snel doorheen. Iemand waarderen hoeft niet veel moeite te kosten. Het leidt tot trotse werknemers en meer motivatie bij de werknemers. Dit geeft jullie band een boost!

#7 Schakel één-op-één

Een band bouw je mede op door met elkaar in gesprek te gaan. Daar is wel meer voor nodig dan alleen het contact bij vergaderingen. Ga een stapje verder en heb een één-op-één interactie met hen wanneer dat nodig is.

Vraag je medewerkers of ze tevreden zijn met het werk, het team of dat er dingen spelen die ze graag willen delen. Dit creëert een gevoel van steun en begrip. Persoonlijke gesprekken helpen met het opbouwen van een positieve relatie.

#8 Geef iedereen een stem

Help ieder lid van jouw team bij te dragen en verbonden te blijven. Zorg ervoor dat teamleden die gemakkelijk op de achtergrond verdwijnen deelnemen aan het gesprek. De band met de desbetreffende werknemer zal worden versterkt, maar ook andere teamleden zullen dit waarderen. 

Het is wel belangrijk dat je mensen niet gaat dwingen een rol in te nemen die ze niet willen. Werknemers stimuleren en kansen geven om uit de comfortzone te stappen wordt gewaardeerd, maar hierin moet je niet doorslaan. 

#9 Geef ruimte

Geef medewerkers de ruimte. Het is overduidelijk dat voldoende ruimte en vrijheid op de werkvloer, de werkvreugde én jouw relatie met werknemers vergroot. Houd hiervoor een delegerende leiderschapsstijl aan.

Niemand zou het op prijs stellen als er niet genoeg ruimte wordt aangeboden om hun taken uit te voeren en zichzelf te kunnen zijn. Voorkom dat je gaat micromanagen. Dit is een stijl van leidinggeven waarbij je het werk van je werknemers nauwlettend observeert en/of beheerst. Naast het feit dat het zelden een effectieve manier van leidinggeven is, zullen werknemers je waarschijnlijk snel niet meer mogen.

#10 Draag bij aan persoonlijke groei

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke pijler voor werknemers. Wanneer mensen stilstaan, zorgt dit voor desinteresse in de werkzaamheden en een gebrek aan uitdaging. Wanneer jij je als coach opstelt en vooruitgang aanmoedigt, zullen mensen tevredener en productiever zijn.

Een goede leidinggevende stelt zich op als coach en begeleidt de vooruitgang van zijn of haar teamleden. Hiermee zorg je voor ondersteuning in de ontwikkeling van je werknemers.

Het benoemen van prestaties is hierbij een essentieel onderdeel. Beperk jezelf hier niet uitsluitend tot het geven van alleen negatieve óf alleen positieve feedback, maar benoem het allebei. Zorg hierbij dat je feedback specifiek, oprecht en constructief is. 

Een positieve rol in het behalen van persoonlijke doelen is onbetaalbaar. Werknemers zullen dit erg waarderen en het geeft jullie beiden iets om samen naar toe te werken. Dit stimuleert de band!

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#11 Vier successen

Geef je medewerkers de ruimte om professionele successen te vieren! Succes draagt bij aan een betere sfeer op de werkvloer. Het zorgt voor teamgevoel en samenhorigheid. Daarnaast is het zo dat door successen te vieren werknemers meer plezier in het werk krijgen. Goede prestaties motiveren en dagen mensen uit om door te gaan.

Door het vieren van kleine en grote successen te stimuleren, draag jij hieraan bij. Medewerkers waarderen dit en dat komt de band met jou ten goede!

 

Stelling: zonder een goede band met je werknemers kun je een team niet goed aansturen!

Eens of oneens. Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Hoe bouw je een goede band op met jouw werknemers?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent