5 tips om het meeste uit een thuiswerkplek te halen

  • Lars Tertoolen
  • 17 maart 2021

Thuiswerkers beschikken niet altijd over de middelen die er op kantoor wel zijn. Dit kan leiden tot grote frustratie en tegenvallende productiviteit. Het is zaak dit te voorkomen, zodat iedereen thuis optimaal aan de slag kan gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat werknemers het meeste uit hun thuiswerkplek halen? Lees snel de 5 effectieve tips in ons blog!

#1 De werkruimte

De ruimte waar werknemers zitten speelt een grote rol in hoeverre er productief en prettig gewerkt wordt. Zo kan thuiswerken het moeilijker maken een duidelijke lijn te trekken tussen werk en privé. 

Om dit te voorkomen, zou het ideaal zijn wanneer er een afgebakende plek gecreëerd kan worden speciaal voor werkzaamheden. Werkspullen liggen dan netjes afgezonderd van de privé spullen en het is gemakkelijk het werk of privé af te sluiten. Zo houden werknemers de werkruimte en de leefruimte gescheiden. 

Vanzelfsprekend is het niet voor iedereen haalbaar om een speciale ruimte te gebruiken door een gebrek aan ruimte. Suggereer dan dat je collega’s een vaste plek gebruiken binnen hun leefruimte, bijvoorbeeld aan tafel. Zo zijn ze in staat daar weg te stappen als ze klaar zijn met werken. Op die manier creëren ze toch het verschil tussen een ‘werkplek’ en de leefruimte.

Verder is voldoende licht bevorderend voor de werkprestaties en draagt het bij aan een positieve mindset. Communiceer daarom dat de gekozen ruimte voldoende lichtinval moet bevatten, indien dit mogelijk is. Een plek bij het raam is hiervoor een goede optie, al is het niet handig om vol in de zon te kijken. 

Verder is de ideale thuiswerkplek een ruimte waarbij de ramen open kunnen. Het is voor een zuivere lucht belangrijk dat er planten zijn. Planten zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Daarnaast maken planten het ook een stukje gezelliger. Een leuk initiatief vanuit de werkgever zou het toesturen van een kamerplant kunnen zijn!

#2 Ergonomisch verantwoord

Ergonomie heeft te maken met de houding (fysieke ergonomie) en de mentale gesteldheid (cognitieve ergonomie). Werknemers hebben thuis vaak minder faciliteiten dan op kantoor. Vaak zijn deze ‘werkplekken’ ergonomisch gezien niet goed ingericht.

Doordat een thuiswerkplek niet goed is ingericht nemen werknemers al snel een verkeerde houding aan. Wanneer er voor langere periodes een slechte zithouding aangenomen wordt kan dit gevolgen hebben. Het verkeerd zitten kan zorgen voor een vernauwing van de bloedvaten en dit kan leiden tot een laag energiegehalte. Een verkeerde zithouding kan daarnaast ook leiden tot ernstige rugklachten. 

Reden genoeg om je werknemers te stimuleren scherp te blijven op hun houding. Bovendien ben je als werkgever wettelijk verplicht jouw medewerkers van een goede werkplek te voorzien, waar dan ook. Hiervoor kun je faciliteiten aanbieden, bijvoorbeeld een bureaustoel of verstelbaar bureau. Daarnaast kan het bewust maken van hoe jouw werknemers een goede houding aannemen al veel verschil maken. Communiceer de tips uit onze infographic over de perfecte zithouding met jouw werknemers! 

#3 De juiste apparatuur

Thuis beschikt niet iedereen over de middelen die er op kantoor wel zijn. Geen vaste werktelefoon, slecht internet of een ontbrekende printer maken je werk een stuk lastiger. Een thuiswerkplek met gebrekkige apparatuur zorgt voor enorm veel frustratie en oponthoud.

Probeer zoveel mogelijk te zorgen voor werkbare faciliteiten. Dit is zeker niet altijd mogelijk, maar ligt het binnen de mogelijkheden, dan kan het heel verstandig zijn hier in te investeren. Een financiële bijdrage voor faciliteiten zijn erg waardevol voor je werknemers. Een juiste monitor, toetsenbord, muis, printer of software ligt misschien wel binnen het budget.

Ook komt het vaak voor dat werknemers hun computer/computerschermen mogen ophalen op kantoor, om zo vanuit huis productief te zijn.

Naast de juiste apparatuur is het bieden van technische ondersteuning enorm belangrijk. Vaak kunnen veel problemen snel opgelost worden als iemand met verstand van zaken beschikbaar is om te helpen. Zorg daarom dat je mensen aanwijst met de juiste kennis en zorg dat iedereen deze mensen weet te bereiken. Dit neemt veel frustratie weg en je werknemers kunnen snel weer door met hun taken!

#4 Stimuleer het nemen van pauzes

Tijdens het thuiswerken vergeten werknemers nog wel eens hun pauze te nemen. Ze hebben ook geen collega’s die hun erop wijzen dat het écht tijd voor de lunchpauze is. Om het meeste uit een thuiswerkplek te halen, is het wel erg belangrijk dat de pauze genomen wordt! 

Pauzes zijn belangrijk voor de productiviteit. Even weg achter het scherm zorgt ervoor dat er daarna weer effectief gewerkt wordt. Stimuleer dat werknemers om de één/twee uur even een korte pauze van 5 minuutjes houden. Daarnaast is het verstandig om de gehele middagpauze te nemen, zoals dat op kantoor ook gebeurt. 

Als de vraag ontstaat naar sociale contacten, overweeg dan om lunchtijden in te stellen en via een videoverbinding in contact te komen met het team. Koffie drinken of samen lunchen is een goede manier om contact te maken en er is geen reden waarom thuiswerkers niet mee kunnen doen!

Verder is het belangrijk dat er tijdens de pauzes afstand genomen wordt van de werkplek. Geef aan dat de pauze op een balkon of in de tuin een lekker alternatief is voor de frisse lucht. Veel werknemers zijn gewend om op kantoor tijdens de pauze een wandeling te maken, dit kan thuis net zo goed!

Sommige collega’s wonen bij elkaar in de buurt en maken graag wandelingen. Stimuleer dit ook en reik handvatten aan! Veel mensen die thuiswerken maken bijvoorbeeld gebruik van de Ommetjes-app van de Hersenstichting. Communiceer hierover en motiveer je werknemers hiervoor!

Ondanks dat het de bedoeling is dat werknemers wegstappen van hun werkplek draagt een pauze sterk bij om het meeste uit een werkplaats halen!

#5 Benadruk de voordelen

Thuiswerken is in vele opzichten anders dan werken op kantoor. Er zijn een aantal nadelen, maar zeker ook een aantal voordelen! Benadruk deze voordelen en werknemers zijn in staat positiever naar hun werkplek te kijken!

Een voorbeeld hiervan is de muziek! Sommige collega’s houden van muziek en hebben het liefst heel de dag muziek aanstaan tijdens het werken, terwijl anderen het juist heel afleidend vinden. Op kantoor hebben werknemers te maken met de muzieksmaak van hun collega’s. Thuis vanzelfsprekend niet! Dit is een voordeel, deel dit ook!

Een ander voorbeeld is de temperatuur. Werknemers die een hoge mate van controle ervaren over het binnenklimaat zijn gemiddeld 6% productiever. Thuis bepalen ze zelf hoe ze het graag hebben!

Ook hebben de werknemers thuis de beschikking over een gehele keuken. Waarom zouden ze hier geen ei bakken, broodjes opwarmen in de oven of een tosti maken? Werknemers vergeten vaak dat ze over deze mogelijkheden beschikken! 

Een thuiswerkplek heeft unieke voordelen. Benadruk deze dan ook!

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Haal het meeste uit een thuiswerkplek!

Hoe zorg je ervoor dat werknemers het meeste uit hun thuiswerkplek halen? De ruimte waar werknemers zitten speelt een grote rol in hoeverre er productief en prettig gewerkt wordt. Daarnaast kan het bewust maken van hoe jouw werknemers een goede houding aannemen al veel verschil maken.

Probeer verder zoveel mogelijk te zorgen voor werkbare faciliteiten. Om het meeste uit een thuiswerkplek te halen, is het wel erg belangrijk dat de pauze genomen wordt!

Er zijn een aantal nadelen, maar zeker ook een aantal voordelen! Benadruk deze voordelen en werknemers zijn in staat positiever naar hun werkplek te kijken!

Stelling: het is de verantwoordelijkheid van de werkgever dat werknemers een prettige werkomgeving hebben!

Eens of oneens. Laat het ons weten in de reacties!

 

0 Reactie op "5 tips om het meeste uit een thuiswerkplek te halen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent