Hoe versterk je de band met collega’s ondanks het thuiswerken?

  • Lars Tertoolen
  • 12 mei 2020

De coronacrisis heeft veel bedrijven gedwongen kennis te maken met het thuiswerken.

Waar het thuiswerken voor velen ondenkbaar was, staan steeds meer werkgevers en werknemers er voor open om in de toekomst te gaan werken vanuit huis.

Thuiswerken is voor de één gemakkelijk, maar voor de ander een kleine ramp. Zo zijn er mensen die bang zijn dat de band met collega’s verslechtert. Ondanks dat het niet altijd even makkelijk is een band in stand te houden op afstand, is het zeker niet onmogelijk.

In dit blog geven we 8 tips om ondanks het thuiswerken de band met collega’s te versterken.

Het belang van collega’s

Een goede band hebben met je collega’s is erg waardevol. Wanneer aan mensen wordt gevraagd wat ze het leukst vinden aan hun werk worden collega’s vaak als eerst genoemd. Jouw collega’s bepalen dus grotendeels of jij met plezier naar je werk gaat.

Verder zijn collega’s belangrijk in jouw ontwikkeling. Mensen kunnen je inspireren, je aan het denken zetten, je kansen bieden en je nieuwe ervaringen laten opdoen. Ook zorgen betrokken collega’s ervoor dat werken in zware tijden leuk blijft.

Jouw netwerk is bepalend voor het verloop van je carrière en jouw (ex-)collega’s vormen de meest belangrijke en waardevolle connecties binnen dat netwerk. Hoe sterker de band met je (ex)collega’s hoe meer ze voor je zullen betekenen. Nu en in de toekomst.

Lees hier 5 redenen waarom jouw collega’s belangrijker zijn dan je denkt.

Versterk de band met collega’s ondanks het thuiswerken

#1 Heb begrip voor elkaar

Veel mensen werken tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuis. De thuissituatie en privé-omstandigheden zijn een grote factor om succesvol thuis te werken. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend dat thuiswerken een succes is, voor sommigen is het een hele lastige tijd.

Om een goede band met je collega’s op te bouwen of in stand te houden is het verstandig om begrip te hebben voor elkaars situatie. Wanneer sommige collega’s anders reageren of ander gedrag vertonen dan op kantoor, bedenk dan dat er meer kan spelen dan voor jou duidelijk is.

Niet iedereen wilt zijn of haar situatie (op voorhand) delen. Rustig blijven en communiceren is hierin cruciaal. Praat met elkaar, desnoods in een één-op-één gesprek. Op deze manier zal de band niet verslechteren, maar in veel gevallen juist versterken.

#2  Blijf verbonden

Wanneer jij of juist jouw collega’s thuiswerken, is het belangrijk om te blijven communiceren. Even naar je collega toe lopen en wat vragen zit er niet in wanneer je vanuit huis werkt. Je zal ze dus op andere manieren moeten bereiken, maar dat geldt ook andersom.

Het komt de band met je collega’s niet ten goede wanneer je vaak onbereikbaar bent. Dit zorgt voor veel irritatie. Houd de communicatielijnen met je collega’s kort. Dit is belangrijk, omdat:

  • De kans groot is dat er afstand ontstaat tussen jou en je collega’s als je een lange tijd thuis werkt.
  • Je laat zien dat je, ondanks het feit dat je thuis werkt, toch betrokken bent.
  • Korte communicatielijnen bevorderlijk zijn voor een snelle besluitvorming binnen organisaties.

Het is dus belangrijk dat jouw collega’s je kunnen bereiken. Dit kan op de volgende manieren:

  • Zorg ervoor dat je regelmatig je mail checkt.
  • Zorg ervoor dat je telefonisch bereikbaar bent.
  • Zorg ervoor dat je bereikbaar bent via videobellen (Skype, Zoom, Hangouts etc.).

#3  Maak duidelijke afspraken

Waar sommigen moeite hebben met communiceren vanuit huis, slaan anderen hier juist in door. Door veel te veel te communiceren wordt de band met je collega’s niet sterker maar juist slechter. Het zorgt voor veel irritatie wanneer een collega je niet met rust laat om normaal te kunnen werken. Dit geldt dus ook andersom, pas dus op dat je niet teveel gaat communiceren!

Om dit te voorkomen kan je op voorhand afspraken maken. Hoe wordt er contact gehouden? Wanneer zijn de contactmomenten? Op welk moment wordt er serieus over werk gepraat en wanneer is het tijd om te socializen? Het werkt voor iedereen het prettigst wanneer er duidelijke afspraken worden gemaakt over hoe en wanneer je met elkaar communiceert.

#4 Plan regelmatig video-overleg in

E-mail en instant messaging zijn handig, maar ze stellen je niet in staat om een ​​persoonlijke verbinding te maken. Het zien van de gezichten van mensen, zelfs via een scherm, is essentieel voor het opbouwen van een goede band.

De video call is een veel gebruikt middel om in contact te blijven met je collega’s indien je thuis werkt. Begin de week bijvoorbeeld met een teammeeting via videobellen. Vraag hoe het gaat, praat over het weekend en wat deze week op de planning staat.

Of je er nu voor kiest een wekelijkse of dagelijkse videomeeting te houden, het is belangrijk dat je jezelf laat zien. Toon betrokkenheid naar je collega’s toe, dit wordt vaak gewaardeerd als je elkaar lange tijd niet ziet.

#5  Maak een WhatsApp groep

De WhatsApp groep, je zal er wel bekend mee zijn uit je privé-leven. Ook in heel veel bedrijven wordt er gebruik gemaakt van een WhatsApp groep.

Wanneer je vanuit huis werkt mis je jouw sociale contactmomenten met je collega’s. Het is belangrijk dat je blijft socializen met je collega’s. Voor de niet werkgerelateerde onderwerpen is een WhatsApp groep een ideaal communicatie middel.

Let wel, niet alle collega’s zitten hier op te wachten. Sommigen gebruiken whatsapp puur zakelijk en anderen uitsluitend om gezellig te kletsen.

Verschillende chatfuncties zoals WhatsApp Web of Facebook Messenger, zorgen er zelfs voor dat je heel de dag berichten over en weer kan sturen vanuit je computer. Let hier natuurlijk wel mee op dat je niet teveel wordt afgeleid!

#6  Deel meer met je collega’s

Ondanks dat het slim is je te houden aan de op voorhand gemaakte afspraken over de communicatie, kun je best meer delen met je collega’s die je niet één-op-één ziet. Zeker in de coronacrisis, waarin veel mensen thuiswerken.

Wat je normaal bij het koffiezetapparaat of tijdens de lunch vertelt is nu niet mogelijk door de afstand. Ondanks dat kun je via online kanalen net zoveel delen met je collega’s als je gewend bent.

Het delen van foto's met je team is bijvoorbeeld een goede manier om een ​​band op te bouwen. Foto's en video's van jouw huisdieren, thuiswerkplek, tuin of wat je kookt zijn allemaal goede manieren om het persoonlijke tintje te creëren dat je kwijtraakt door het thuiswerken.

Ook actief zijn op sociale media en WhatsApp met je collega’s kan hieraan bijdragen. Let wel op dat je niet te veel buiten werktijden om contact zoekt, dit wordt op een gegeven moment niet meer gewaardeerd.

#7 Organiseer online activiteiten

Net zoals je dagelijkse gewoonten hebt met je team op kantoor, zul je nu nieuwe routines en rituelen moeten creëren die virtueel werken. Online activiteiten versterken de band aanzienlijk.

De vrijdagmiddagborrel bijvoorbeeld, houd deze in stand! Want als je virtuele meetings kan inplannen, kan dat ook voor de borrel. Verder kunnen wekelijkse virtuele koffiesessies de reguliere chat van de waterkoeler vervangen. Als je de sociale contacten tijdens de lunch mist, overweeg dan om lunchtijden in te stellen en via videochat dat te doen met mensen in je team.

Koffie drinken of samen lunchen is een normale manier om contact te maken en er is geen reden waarom thuiswerkers niet mee kunnen doen!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Versterk de band met collega's die thuiswerken

De coronacrisis heeft veel bedrijven gedwongen kennis te maken met het thuiswerken. Een goede band hebben met je collega’s is erg waardevol. We geven 8 tips om ondanks het thuiswerken de band met collega’s te versterken. Om een goede band met je collega’s op te bouwen of in stand te houden is het verstandig om begrip te hebben voor elkaars situatie. Wanneer jij of juist jouw collega’s thuiswerken, is het belangrijk om te blijven communiceren. Het werkt voor iedereen het prettigst wanneer er duidelijke afspraken worden gemaakt over hoe en wanneer je met elkaar communiceert. De video call is een veel gebruikt middel om in contact te blijven met je collega’s indien je thuis werkt. Online activiteiten versterken de band aanzienlijk. Koffie drinken of samen lunchen is een normale manier om contact te maken en er is geen reden waarom thuiswerkers niet mee kunnen doen!  

Stelling: een band opbouwen met nieuwe collega's die thuiswerken is onmogelijk!

Eens of oneens? Laat het weten in onze reacties.

   

0 Reactie op "Hoe versterk je de band met collega’s ondanks het thuiswerken?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent