Hoe overleef je een video-sollicitatiegesprek: 9 tips

  • Daan Panis
  • 14 november 2017

Steeds meer bedrijven maken gebruik van een video sollicitatiegesprek om kennis te maken met een kandidaat (bron). Een videogesprek biedt allerlei voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet naar het bedrijf te reizen en je kunt het gesprek in een vertrouwde omgeving voeren.

Tot op zekere hoogte lijkt een video-sollicitatiegesprek op een normaal sollicitatiegesprek. Zo blijft de inhoudelijke voorbereiding hetzelfde en worden waarschijnlijk dezelfde vragen gesteld. Toch zijn er een aantal zaken waar je extra goed op met letten bij een video-sollicitatiegesprek.

Om je hierbij te helpen, geven we 9 tips!

Voor het videogesprek

#1 Test je apparatuur

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je een aantal dingen test, voordat je het videogesprek hebt.

Op de eerste plaats moet je bekend zijn met programma’s en apps zoals Skype en FaceTime. Het is niet prettig als je voor verassingen komt te staan tijdens of nét voor het gesprek. Oefen een paar keer met een familielid of vriend, zodat je weet hoe het programma werkt.

Daarnaast is het handig om voor het gesprek te kijken of je een goede internet verbinding hebt en of alles werkt op je computer/telefoon. Het zou jammer zijn als je wel in beeld bent, maar dat ze je niet kunnen verstaan, omdat jouw microfoon het niet doet.

Wellicht heb je in het verleden al gebruik gemaakt van videoprogramma’s voor privédoeleinden. Het is aan te raden om te kijken wat voor profielfoto of naam je hebt gebruikt op deze programma’s. Zo voorkom je dat de recruiter gebeld wordt door !SuperKees123. Zorg daarnaast voor een professionele profielfoto. Bekijk in deze infographic de Do’s & Don’ts bij het maken van een profielfoto.

#2 Kies de juiste locatie

Een groot voordeel van een video-sollicitatiegesprek is dat je overal kunt gaat zitten waar je wilt. Dit betekent echter niet dat alle locaties geschikt zijn. Zorg voor een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden en waar je niet gestoord kunt worden. Het is niet handig als je kat voor het beeldscherm langsloopt tijdens het sollicitatiegesprek.

Het is ook aan te raden om op een eetkamerstoel te gaan zitten. Als je op een draaibare stoel met wieltjes gaat zitten, kunnen de zenuwen ervoor zorgen dat je onbewust gaat draaien of rijden tijdens het gesprek. Dit kan irritatie opwekken bij de recruiter.

#3 Draag geschikte kleding

Draag, net als bij een normaal sollicitatiegesprek, geschikte kleding. Let er bijvoorbeeld op dat je geen grijze kleding draagt bij een grijze achtergrond. Op een beeldscherm kan dit extra onduidelijk worden. In een eerder blog hebben we geschreven welke kleding je het beste kunt dragen naar een sollicitatiegesprek.

Tijdens het videogesprek

#4 Kijk in de camera

Een grote fout die veel mensen maken tijdens een videogesprek is dat ze naar het beeldscherm kijken in plaats van de camera. Bij de meeste videosoftware zie je onderin de hoek een beeld van jezelf, waardoor je geneigd bent om daar op te letten. De persoon met wie je het gesprek voert, ziet jou continu naar de hoek van het scherm kijken, waardoor er geen oogcontact ontstaat.

Vergeet tijdens het gesprek dus niet om met regelmaat in de camera te kijken. Door oogcontact te maken kom je zelfverzekerd over en toon je interesse.

#5 Gebruik een headset met microfoon

Een voordeel van een headset is dat alle geluiden van de ruimte waarin je zit worden gedempt. Hierdoor kun jij je beter focussen op het gesprek en de vragen die worden gesteld. Een microfoon van een laptop of telefoon vangt alle geluiden van de ruimte op, waardoor de recruiter jou minder goed kan verstaan en de aandacht kan verliezen.

#6 Stel vragen over de bedrijfscultuur

Bij een video-sollicitatiegesprek bezoek je het bedrijf niet, waardoor je de bedrijfscultuur niet goed kunt proeven. De bedrijfscultuur bepaalt onder andere hoe werknemers met elkaar omgaan en hoe beslissingen worden genomen. 

Gezien de fit met de bedrijfscultuur bepaalt of je goed op je plek gaat zitten, is het belangrijk om tijdens het videogesprek te achterhalen wat voor cultuur er heerst. Een aantal vragen om je op weg te helpen:

  • Heb je veel contact met andere afdelingen? Hoe zou je de relatie/samenwerking met andere afdelingen omschrijven? Met het antwoord kun je de afstand tussen afdelingen inschatten.
  • Hecht je veel waarde aan autoriteit? Heeft iedereen evenveel zeggenschap tijdens vergaderingen? Met het antwoord krijg je een idee van het type organisatiestructuur (horizontaal of verticaal).
  • Krijg je de ruimte om creatief te zijn? Is het makkelijk om ideeën te opperen bij collega's? Met het antwoord kun je beoordelen of er een open cultuur heerst met laagdrempelige communicatie of juist het tegenovergestelde.
Door open vragen te stellen en niet direct naar de bedrijfscultuur te vragen, voorkom je dat iemand de organisatie mooier verkoopt dan het in werkelijkheid is.
#7 Blijf kalm

Het kan altijd voorkomen dat de technologie jou in de steek laat. Er kan bijvoorbeeld iets misgaan met de internetverbinding. Het is aan te raden om in deze situaties kalm te blijven. Het is nergens voor nodig om stress te krijgen van iets waar jij zelf waarschijnlijk geen invloed op hebt. Tel tot tien en probeer het gewoon nog een keer. Als het dan nog niet lukt, kun je altijd telefonisch of via e-mail contact opnemen met de recruiter.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Na het videogesprek

#8 Zorg dat verbinding verbroken is!

Direct na het video-sollicitatiegesprek is het belangrijk om te checken of de verbinding echt verbroken is. Bij diverse videoprogramma's zorgt het wegklikken van een venster er namelijk niet voor dat het gesprek wordt beëindigd. Het zou jammer zijn als jij je (negatieve) mening geeft over het gesprek of de organisatie, terwijl jouw gesprekspartner nog kan meeluisteren. 

#9 Contact opnemen

Als je na het sollicitatiegesprek contact wilt opnemen met de recruiter, is het niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld de chatfunctie in Skype hiervoor gebruikt. Stuur, net als na een gewoon sollicitatiegesprek, een correcte bedankmail. Hoe je deze e-mail het beste kunt schrijven, lees je in dit blog.

Wil je meer tips lezen die je kunt toepassen na afloop van een sollicitatiegesprek? Lees dan dit blog!

Een succesvolle videosollicitatie

Een video-sollicitatiegesprek lijkt tot op zekere hoogte op een normaal sollicitatiegesprek. Toch zijn er een aantal zaken waar je extra goed op moet letten bij een video-sollicitatiegesprek.

Bereid je goed voor, kies een juiste locatie, zorg dat al je apparatuur werkt en draag geschikte kleding. Kijk tijdens het gesprek regelmatig in de camera, gebruik een headset met microfoon en vraag naar de bedrijfscultuur. Zorg dat je te allen tijde kalm blijft als de technologie je in de steek laat. Controleer na afloop van het gesprek of de verbinding is verbroken en vermijd chatfuncties voor een vervolgcontact.

 

Stelling: Tijdens een videosollicitatie kun je iemand net zo goed leren kennen als tijdens een face-to-face gesprek.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

 

Wil je nog meer tips lezen over het sollicitatiegesprek? Bekijk dan ook eens onze andere blogs:

Vergroot je kans op een baan door authentiek te zijn: 6 tips Hoe toon je proactief gedrag tijdens het sollicitatiegesprek: 4 tips Vergroot je zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek: 6 tips Stiltes in je voordeel gebruiken: 5 tips voor de sollicitant 4 tips om een sollicitatie assessment te overleven Een uniek antwoord op de vraag: waarom wil je hier werken? Sollicitatiegesprek? Vermijd deze 7 veelgemaakte fouten!

0 Reactie op "Hoe overleef je een video-sollicitatiegesprek: 9 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent