7 kledingtips voor een succesvol sollicitatiegesprek

WETALENT blog afbeelding over: 7 kledingtips voor een succesvol sollicitatiegesprek

“Welke kleding doe ik aan naar een sollicitatiegesprek?”

Een vraag die dagelijks door veel sollicitanten wordt gesteld. Iedere organisatie beschikt over een eigen dresscode en als sollicitant is het jouw doel om binnen het plaatje te passen. Je wilt dat de werkgever je (letterlijk) ziet als onderdeel van het team.

De eerste indruk

Uit onderzoek is gebleken dat je gemiddeld 385 seconden hebt om aan je eerste indruk te werken. Voordat de eerste echte vraag wordt gesteld, zijn de eerste indrukken dus al gevormd.

De resultaten van hetzelfde onderzoek suggereren ook dat de eerste indruk die jij achterlaat een grotere impact heeft op het eindoordeel van de werkgever dan jouw gevolgde opleidingen en professionele kwalificaties. Onderschat de kracht van de eerste indruk dus niet!

Mensen vormen een eerste indruk op basis van verbale en non-verbale communicatie. In deze infographic leggen we uit hoe je daar op in kunt spelen. Na punctualiteit, een goede voorbereiding en het maken van oogcontact geeft 73% van de werkgevers aan dat jouw voorkomen (positief of negatief) bijdraagt aan het maken van een eerste indruk.

De manier waarop je je kleedt, speelt dus een cruciale rol bij het maken van een goede eerste indruk en draagt dus bij aan een succesvol resultaat van het sollicitatiegesprek.

Verwachtingen

Werkgevers hebben bepaalde verwachtingen van een sollicitant. Dit geld zowel voor het innerlijk als voor het uiterlijk. Aan jou de taak om op deze verwachtingen in te spelen, zodat jij een sterke eerste indruk kunt achterlaten tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Om je te helpen bij het maken van de juiste kledingkeuze geven we 7 tips!

#1 Bestudeer de bedrijfscultuur

Welke kleding gepast is voor je volgende sollicitatiegesprek is afhankelijk van de functie en de organisatie. Niet iedere werkgever verwacht dat een sollicitant in pak verschijnt. Dit komt door de bedrijfscultuur.

Een bedrijfscultuur bepaalt onder andere hoe werknemers met elkaar omgaan, hoe er wordt gecommuniceerd, hoe beslissingen worden genomen en welke kleding men draagt.

Onderzoek het bedrijf en bepaal met wat voor type organisatie jij te maken hebt. Solliciteer je bij een conservatieve organisatie of bij een jonge frisse startup? Het antwoord op deze vraag bepaalt of jij formeel of informeel gekleed naar het gesprek gaat.

Hoe ontdek je de bedrijfscultuur?

Soms is het lastig om te zien met wat voor bedrijf je te maken hebt. Vooral als je het bedrijf nog niet goed kent. Ga dan op onderzoek uit en bepaal met welk type organisatie je te maken hebt:

 • Bezoek de bedrijfswebsite en kijk bijvoorbeeld naar de lay-out van de site (zakelijk en sober of modern en creatief). Daarnaast kun je ook kijken naar de kleding die men draagt in de foto’s.
 • Daarnaast heb je al contact gehad met de organisatie. Je bent immers uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Kijk eens terug en vraag jezelf af of dit contact formeel of informeel was. Werd je aangesproken met je of u? Begint de mail met een formele of informele aanhef?
 • Durf tot slot naar je eigen intuïtie te luisteren. Op basis van een (mail)gesprek kun je zelf ook een eerste indruk vormen over de persoon en de organisatie.

Probeer op basis van jouw bevindingen te bepalen of je formeel of informeel gekleed gaat naar het sollicitatiegesprek.

#2 Houd rekening met jouw persoonlijke stijl

Bewust of onbewust beschik je over je eigen persoonlijke stijl. Jouw stijl onderscheidt je van de rest, het maakt je uniek en dat heeft een meerwaarde. Jouw stijl zendt signalen af naar jouw toekomstige werkgever. Deze signalen bepalen mede of jij wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek.

Wees je bewust van jouw persoonlijke stijl en negeer deze niet. Een sollicitatiegesprek is al spannend genoeg. Trek daarom iets aan dat comfortabel zit en past bij jouw stijl. Echter, dien je altijd rekening te houden met de stijl van de organisatie. Probeer de juiste combinatie tussen deze twee te vinden, zodat je zelfverzekerd en met een goed gevoel het sollicitatiegesprek in gaat.

#3 De impact van tatoeages en piercings

Uit onderzoek is gebleken dat (zichtbare) tatoeages een negatief effect hebben op het besluit om iemand aan te nemen (71% van de werkgevers geeft dit aan). Bij piercings is dit percentage 77%.

Hoe oneerlijk je dit ook vindt, het gebeurt en daar dien je als sollicitant rekening mee te houden.

Als je bereid bent om je voorkomen hierop aan te pasen, kun je met kleding je tatoeages en piercings bedekken. Dit zal bijdragen aan een objectieve beoordeling van je sollicitatie.

Wanneer je het gevoel hebt dat je teveel moet afwijken van je persoonlijke stijl om aan de verwachtingen te kunnen voldoen, moet je jezelf afvragen of dit wel de juiste plek voor je is.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

#4 Pas op met het gebruik van accessoires

Accessoires zoals hoeden, horloges en ringen kunnen jouw outfit compleet maken. Daarnaast dragen ze bij aan je persoonlijke stijl en kunnen ze emotionele waarde met zich meebrengen.

Hoewel het wordt aangeraden om jouw persoonlijke stijl te hanteren, kan het gebruik van deze accessoires ook storend zijn voor werkgevers. Mocht je twijfelen of jouw accessoires passen bij de bedrijfscultuur van de organisatie, houd het dan veilig en draag ze niet of draag ze in beperkte mate.

#5 Kies de juiste kleuren

Kleuren hebben verschillende betekenissen en kunnen bepaalde gevoelens opwekken bij je gesprekspartner. Zo worden de kleuren zwart en donkerblauw geassocieerd met zakelijkheid, terwijl de kleur geel wordt geassocieerd met humor en creativiteit.

Achterhaal tijdens de voorbereiding wat jij wilt uitstralen en baseer jouw gebruik van kleuren hier op. Wil je zakelijk overkomen tijdens een sollicitatiegesprek, dan is het gebruik van donkere kleuren (zwart, grijs of blauw) geschikt. Vind je een zwart pak te zakelijk? Dan kun je dit bijvoorbeeld combineren met een felgekleurde stropdas.

Houd bij het kiezen van kleuren rekening met de bedrijfscultuur van de organisatie. Je wilt immers dat de werkgever je (letterlijk) ziet als onderdeel van het team. Zo kun je met felle kleuren buiten de boot vallen bij een conservatieve organisatie.

#6 Kleed je verzorgd

Het lijkt de meest voor de hand liggende tip, maar wordt desondanks nog weleens vergeten.
Kies daarom bijtijds je kleding uit en controleer deze op vlekken en vouwen, zodat je goed en verzorgd voor de dag komt.

#7 In het geval van twijfel

Wanneer je moeite hebt met het kiezen van de juiste kleding, omdat je bijvoorbeeld niet weet wat voor bedrijfscultuur er heerst, is het aan te raden om je formeel te kleden.

Het is namelijk beter om iets te formeel gekleed te gaan dan iets te informeel. Door je formeel te kleden, straal je professionaliteit uit. Je laat ermee zien dat je de sollicitatie serieus neemt en er écht voor gaat. Wanneer je informeel gekleed gaat, loop je het risico dat je onprofessioneel of zelfs nonchalant overkomt.

Welke kleding doe ik aan naar een sollicitatiegesprek?

De manier waarop je je kleedt speelt een cruciale rol bij het maken van een goede eerste indruk en draagt bij aan een succesvol resultaat van het sollicitatiegesprek.

Bereid je daarom goed voor. Bestudeer de organisatie, combineer je persoonlijke stijl met de verwachtingen van de werkgever, wees zorgvuldig met het kiezen van kleuren en accessoires en vergroot jouw kans op een baan!

Stelling: jouw kledingkeuze is belangrijker dan hetgeen je zegt tijdens een sollicitatiegesprek.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Heb je behoefte aan meer sollicitatietips? Klik dan op één van de onderstaande links om meer toelichting te krijgen op een aantal relevante onderwerpen:

 1. Alles wat jij moet weten over het sollicitatiegesprek [INFOGRAPHIC]
 2. Het ultieme antwoord op de vraag waarom moeten we jou aannemen
 3.  7 vragen waarop jij je moet voorbereiden tijdens een sollicitatiegesprek

Op zoek naar een toffe baan?
Bij ons staat de kandidaat centraal!

Bekijk vacatures

2 Reacties op "7 kledingtips voor een succesvol sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

  • Esther
  • 7 september 2016

  Uitstekende tips. Hier zou ik aan toe willen voegen: zorg dat je handen/nagels verzorgd/geknipt zijn en schoon zijn. Check of je naar de kapper moet (zowel voor heren als voor dames!) Zorg voor deodorant…

  • Yvonne Stoevelaar
  • 17 oktober 2016

  Goede tips! Twee aanvulling die wellicht handig zijn:
  Als je een nieuw pak koopt en je wilt gaan voor een zakelijke uitstraling, kies dan wel voor blauw of grijs, maar liever niet voor zwart. Zwart is voor de meeste mensen te hard en kan afstand scheppen. Het kan oproepen: kom maar niet te dichtbij. In bepaalde beroepsgroepen komt zwart uiteraard voor als dresscode, maar dat is iets anders dan voor een zakelijk pak.
  Let naast je kleding en persoonlijke verzorging ook op je houding, waar laat je je handen, ga recht op een stoel zitten, en tot slot zorg voor een goede handdruk en noem duidelijk je naam en achternaam (oefen desnoods hardop met het uitspreken van je naam). Succes!

Send this to a friend