Sollicitatiegesprek? Vermijd deze 7 veelgemaakte fouten!

  • Natasja van Wijk
  • 9 januari 2024

Een grote uitdaging van een werkzoekende ligt niet alleen in het vinden van geschikte vacatures, maar ook in het krijgen van een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek.

Na een uitgebreide oriëntatie op de arbeidsmarkt, het zoeken van vacatures en het schrijven van motivatiebrieven, kan al die moeite voor niets zijn geweest als je tijdens het sollicitatiegesprek fouten maakt. Om je te behoeden voor het maken van een fout, bespreken we deze week 7 veelgemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek en beschrijven we hoe je ze vermijdt!

#1 Te lage of te hoge salarisindicatie

Bij een sollicitatiegesprek wordt vaak gevraagd naar een salarisindicatie. Jouw antwoord hierop is bepalend voor het rest van het gesprek. Mensen zijn namelijk geneigd om prijs te associëren met kwaliteit.

Dit betekent dat de werkgever kan denken dat je niet goed genoeg bent of dat je boven je niveau solliciteert, als je een te laag of te hoog salaris voorstelt. Een te lage salarisindicatie kan zorgen voor onderschatting, waardoor de werkgever verwacht dat jij niet aan de functievereisten voldoet. Een te hoge salarisindicatie, waar de werkgever niet aan kan voldoen, kan ertoe leiden dat je niet wordt gekozen.

Wat is te hoog en wat is te laag?

Salaris is vaak gebonden aan factoren als werkervaring, leeftijd of verantwoordelijkheden. Bij iedere vacature past dan ook een ander salaris. Wanneer in de vacaturetekst geen salarisindicatie is gegeven, kun je met behulp van rekenmodellen op het internet bepalen wat een goede salarisindicatie is (voorbeeld).

Bestudeer daarnaast vergelijkbare vacatures. Bekijk in hoeverre jij voldoet aan het functieprofiel van de vacatures en stem vervolgens jouw salarisindicatie hierop af.

Bovendien mag je niet vergeten dat geld een extrinsieke motivatie is. Salaris zorgt er niet voor dat jij het werk zelf leuker gaat vinden en zal op lang termijn als vanzelfsprekend worden ervaren. Probeer dan ook op zoek te gaan naar een baan, waar je naast een goed salaris ook veel plezier en voldoening uit haalt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Liegen

Probeer tijdens het sollicitatiegesprek niet beter over te komen dan je daadwerkelijk bent. Door te liegen over jouw competenties, opleidingen of werkervaring creëer je te hoge verwachtingen bij de werkgever. Hierdoor is de kans groot dat je helemaal niet aan deze verwachtingen kunt voldoen.

Vroeg of laat zul je door de mand vallen. Dit schaadt jouw imago, waardoor je als een onbetrouwbaar persoon wordt gezien en zelfs ontslagen wordt.

#3 Te veel ingaan op zwaktes (i.p.v. sterktes)

Ieder mens is anders en beschikt over zijn eigen talenten en zwaktes. Misschien heb je moeite met rekenen, talen of gestructureerd werken. Tijdens het sollicitatiegesprek komen deze zwaktes aan bod. Sommige sollicitanten zijn geneigd om uitgebreid te praten over hun zwaktes, waardoor dit het onderwerp van het gesprek wordt.

Probeer voor jezelf je zwaktes te herformuleren tot sterktes, bijvoorbeeld door te zeggen dat je niet gestructureerd bent en hierdoor juist creatief en out-of-the-box denkt.

Ga vervolgens door op je sterktes en laat jouw toegevoegde waarde zien aan je gesprekspartner. Hierdoor stuur je het gesprek in de gewenste richting en maak je meer kans om een goede indruk te maken op jouw potentiële werkgever. 

#4 Slappe handdruk geven

Het maken van de eerste indruk begint al bij de handruk. Je hebt het misschien niet door, maar 55% van de werkgevers vormt de eerste indruk op basis van jouw handdruk. Als deze handruk niet goed is, begin je het sollicitatiegesprek zonder iets te zeggen met een grote achterstand.

Let naast je handdruk ook op andere non-verbale communicatie-uitingen die een grote rol spelen bij het maken van een goede eerste indruk. Maak voldoende oogcontact, neem een open houding aan en kom verzorgd voor de dag.

#5 Te weinig vragen stellen 

Eén van de veelgemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek is het stellen van te weinig vragen. Veel mensen zijn geneigd om te denken dat een sollicitatiegesprek alleen draait om het beantwoorden van vragen, maar niets is minder waar.

Door vragen te stellen toon je onder andere dat je goed voorbereid bent, dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Daarnaast kun je door de juiste vragen te stellen, inspelen op gedeelde interesses en de kans op de spreekwoordelijke klik vergroten.

#6 Te laat komen

Kom niet te laat! Het klinkt erg voor de hand liggend, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Te laat komen is namelijk één van de grootste ergernissen bij recruiters en werkgevers.

Door te laat te komen, verspil je direct de kans om een goede eerste indruk te maken. Natuurlijk kom je niet express te laat, maar probeer toch deze ergernis te voorkomen. Doe dit bijvoorbeeld door:

  • Tien minuten eerder te vertrekken
  • De route vooraf te verkennen
  • Files en wegwerkzaamheden in de gaten te houden

Kom je toch te laat? Zorg dan voor een succesvolle comeback!

#7 Gebrekkige voorbereiding

“Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden”, een bijpassend gezegde voor een sollicitatiegesprek.

Ieder sollicitatiegesprek verloopt anders. Zo verschillen de vragen en het verloop van het sollicitatiegesprek per gesprekspartner, functie of bedrijf. Ondanks de onvoorspelbaarheid van een sollicitatiegesprek, kun jij je wel voorbereiden.

Door je goed voor te bereiden speel je in op de verwachtingen van de werkgever. Daarnaast krijg je een beter beeld van de organisatie en vermindert het de spanning, waardoor je zelfverzekerder het sollicitatiegesprek in gaat. Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!

Bij jouw voorbereiding is het van belang om te kijken naar de volgende punten:

Kleding

Je kledingkeuze speelt een grote rol bij het maken van een eerste indruk. Bekijk daarom goed met wat voor bedrijfscultuur je te maken hebt (informeel of formeel). Stem vervolgens je kledingkeuze af op de organisatie, jouw persoonlijke stijl en hetgeen dat je wilt uitstralen.

Kennis over de organisatie

Door vooraf onderzoek te doen, krijg je een beter beeld van de organisatie, de functie en je toekomstige collega’s. Gebruik deze informatie om vragen te stellen en het gesprek naar een hoger niveau te tillen.

Bezoek de bedrijfswebsite en bekijk de Social Media kanalen om de benodigde informatie op te zoeken. Gebruik eventueel de geavanceerde zoekoptie van LinkedIn om de organisatie van binnen uit te leren kennen.

Weet wat jij kan en gaat toevoegen

Wat is je toegevoegde waarde? De kans is groot dat deze vraag (indirect) wordt gesteld tijdens het sollicitatiegesprek. Als je het antwoord op deze vraag niet weet, word je waarschijnlijk ook niet aangenomen. Zou jij immers iemand aannemen die niet weet wat hij/zij kan toevoegen aan een organisatie?

Analyseer de vacaturetekst en beschrijf voor jezelf waarom juist jij aangenomen moet worden. Onderbouw je verhaal met relevante praktijkvoorbeelden uit het verleden, zodat je overtuigend overkomt.

Veelgemaakte fouten tijdens je sollicitatiegesprek

Je wilt aan jouw gesprekspartner laten zien dat je de ideale kandidaat voor de vacature bent. Om een goede indruk achter te laten, is het van belang dat je de bovenstaande veelgemaakte fouten tijdens je sollicitatiegesprek vermijdt.

Hoe vermijd jij deze veelgemaakte fouten? En heb jij nog andere veelgemaakte fouten en tips waarmee sollicitanten rekening moeten houden? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

2 Reacties op "Sollicitatiegesprek? Vermijd deze 7 veelgemaakte fouten!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Raquel van der Linde
    • 22 oktober 2016

    Ook nog een veelgemaakte fout is dat als ze een sollicitatiegesprek ingaan ze denken dat de buit al binnen is. Ze gaan achterover leunen en praten over de baan alsof ze de klappen van de zweep al kennen. Daarvoor in de plaats: houd rekening met je houding (oefen eventueel voor de spiegel, of vraag van te voren aan je vrienden/familie hoe je overkomt), toon een oprechte geïnteresseerde houding. Vraag vooral dóór (en ga niet zomaar uit van iets). Vraag eventueel naar een rondleiding (of je werkplek) aan het eind van het gesprek als je echt geïnteresseerd bent. Als het gesprek elders plaatsvindt dan je werkplek of als er geen tijd is, vraag of je dan of en wanneer het wel kan, of dat er iemand anders beschikbaar is die je wel een rondleiding kan geven.

    • Rob Hof
    • 25 september 2020

    Ook belangrijk: Gedraag je onderweg naar je werkbestemming op dezelfde wijze als je je tijdens het sollicitatiegesprek gedraagt. Maak je buiten met iemand ruzie, dan is het wel vervelend dat de directeur net toevallig even door het raam kijkt en jou bezig ziet met vloeken en tieren en jij al meteen een slechte indruk achterlaat nog voor je iemand gesproken hebt.