Sollicitatiegesprek gehad? 4 tips voordat je kunt ontspannen

  • Daan Panis
  • 12 september 2017

Het sollicitatiegesprek is voor veel mensen een zenuwslopend proces. Vaak weet je niet wat je moet verwachten en een fout antwoord kan betekenen dat jij je droombaan misloopt.

Zodra het gesprek ten einde loopt, voelen veel mensen zich opgelucht. Het gesprek is voorbij en de stress is verdwenen. Tijd om achterover te leunen en te wachten op een reactie van de werkgever.

Hoewel je best even mag genieten van de last die van je schouders is gevallen, is het niet aan te raden om te wachten op een reactie. Er zijn namelijk allerlei acties die jij kunt ondernemen om de kans op de baan te vergroten!

In dit blog geven we 4 tips.

#1 Letterlijk vragen wat het bedrijf nu verwacht van jou

Direct na het sollicitatiegesprek is het belangrijk om te vragen wat de volgende stappen zijn in het proces. Ten eerste is het erg handig voor het verwachtingspatroon van jezelf. Misschien gaan ze wel twee weken op vakantie en beslissen ze daarna pas wie de baan krijgt. Dit kan jou veel zenuwachtige dagen, wachtend op een reactie, besparen. Daarnaast is handig voor het verwachtingspatroon van de werkgever. Vaak geven de werkgevers zelf aan hoe ze contact met jou willen houden of hoe jij contact met ze moet opnemen. Het zou zonde zijn als er hierover onduidelijkheden ontstaan.

Als de werkgever niets zegt over hoe en wat, kun je altijd zelf het initiatief nemen en aangeven dat je iets van jezelf laat horen. Hierdoor maak je de kans zo klein mogelijk dat er iets misgaat in de communicatie.

Het is dan wel van belang dat je genoeg gegevens verzamelt van de persoon met wie je gesproken hebt, zodat je diegene ook daadwerkelijk kunt bereiken. Zorg bijvoorbeeld voor  visitekaartjes, e-mailadressen en LinkedIn pagina’s. Het maken van een connectie via LinkedIn is altijd voordelig. De recruiter deelt vaak bepaalde artikelen of vacatures in dezelfde sector waar jij naar op zoek bent.

Wanneer je LinkedIn gebruikt bij de zoektocht naar een baan is het belangrijk dat jouw eigen profiel hieraan bijdraagt. Lees in deze infographic hoe je jouw profiel optimaliseert.

#2 Maak aantekeningen van het gesprek

Het is erg handig om kort na het gesprek een samenvatting te maken van de belangrijkste punten die tijdens het sollicitatiegesprek zijn besproken. Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert bij verschillende bedrijven, is de kans groot dat je het overzicht verliest. Door van elk gesprek een korte samenvatting te schrijven, blijf je overzicht houden en kun je goed onder ogen zien wat er allemaal besproken is.

Wellicht volgt er na het sollicitatiegesprek een vervolggesprek. Het is dan belangrijk dat jouw uitspraken, waarmee je indruk hebt gemaakt, niet afwijken van wat je hebt gezegd tijdens het eerste gesprek. Het is dus handig als je de aantekeningen van het vorige gesprek erbij kunt pakken, zodat je weer helemaal up-to-date bent.

Het maakt het ook gemakkelijker om vragen voor te bereiden over zaken die nog niet helemaal duidelijk waren tijdens het eerste gesprek. Het is sowieso belangrijk om vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Je laat ermee zien dat je je goed hebt voorbereid en oprecht geïnteresseerd bent in de functie.

Lees hier 5 vragen die je MOET stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

Je kunt de aantekeningen ook gebruiken als leermoment voor jezelf. Wat ging er goed? Wat kan ik beter doen? Hoe was mijn lichaamstaal? Heb ik de juiste vragen gesteld? Deze evaluatie kan je helpen naar de zoektocht naar je sterke en zwakke punten. Zo ben je beter voorbereid voor sollicitatiegesprekken in de toekomst en kun je betere antwoorden geven op de 7  vragen die je altijd kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.

#3 Stuur een bedank-mail

Waarschijnlijk word je niet gekozen, omdat je een bedank-mailtje hebt gestuurd, maar je wilt zeker niet de persoon zijn die GEEN bedank-mail heeft gestuurd. Meer dan de helft van de sollicitanten stuurt nooit een mail na het gesprek, terwijl werkgevers en recruiters dit wel op prijs stellen. Dit is echt een gemiste kans!

In de mail kun je niet alleen de mensen die je gesproken hebt nog eens bedanken voor het gesprek, maar je kunt ook de antwoorden die je tijdens het gesprek gegeven hebt verder toelichten. Soms geef je door de zenuwen niet helemaal het antwoord dat je had willen geven. Met een bedank-mail kun je deze antwoorden aanvullen. Het is een extra middel om het bedrijf te overtuigen waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de job.

Wil je weten hoe je een goede bedank-mail schrijft? Lees dan dit blog.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Blijf actief!

Het is belangrijk om na de sollicitatie actief te blijven, ook als het gesprek perfect verliep. Sommige sollicitatieprocessen duren lang, omdat er bijvoorbeeld veel partijen bij betrokken zijn. Het is dus niet slim om je zoektocht naar een juiste baan stil te leggen en zenuwachtig naast de telefoon gaat zitten wachten op een reactie.

Misschien is het bedrijf waar jij gesolliciteerd hebt het leuke, interessante bedrijf waar je naar zocht. Er is alleen altijd de kans dat je wordt afgewezen. Niets is zeker, behalve als je een contract krijgt aangeboden bij het gesprek zelf. Daarom moet je jouw zoektocht niet zomaar staken. Je kunt bijvoorbeeld solliciteren bij concurrenten. Misschien past dat bedrijf wel veel beter bij jouw persoonlijke visie.

Je kunt ook je netwerk gebruiken om je zoektocht naar de juiste baan voort te zetten. Bijvoorbeeld als je een vacature hebt gevonden die niet helemaal bij jou past, kun je deze doorspelen naar iemand anders in je netwerk. Grote kans dat degene die jij hebt geholpen, voor jou hetzelfde zal doen in de toekomst.

Zie hier waarom netwerken zo belangrijk is.

4 tips voordat je kunt ontspannen

Het einde van het sollicitatiegesprek betekent nog niet dat je rustig achterover kunt leunen. Ook na het sollicitatiegesprek kun jij nog actie ondernemen om de kans op jouw droombaan te vergroten. Vraag altijd na het gesprek wat het bedrijf van jou verwacht. Dit voorkomt miscommunicaties en het geeft jou meer houvast over wat de volgende stappen zijn in het proces.

Door aantekeningen te maken van het sollicitatiegesprek blijf je overzicht houden. Ook kan het helpen bij sollicitaties in de toekomst. Stuur altijd een bedank-mail. Dit wordt niet alleen gewaardeerd door de recruiters, je kunt hierdoor ook nog een laatste keer de werkgever overtuigen waarom jij de juiste persoon bent voor deze baan.

Tot slot, blijf actief zoeken naar een baan! Er bestaat de kans dat je wordt afgewezen. Iets achter de hand hebben komt altijd van pas.

Stelling: Na het sollicitatiegesprek is het even tijd om te ontspannen.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reactie!

0 Reactie op "Sollicitatiegesprek gehad? 4 tips voordat je kunt ontspannen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent