Hoe bereid je jezelf voor op werken in het buitenland?

  • Pascal Joore
  • 10 mei 2022

Is het jouw droom om in het buitenland te werken? Behalve dat het een toffe ervaring is, geeft het ook een boost aan je internationale carrière. Er zijn echter wel een aantal zaken die je moet regelen voordat je Nederland kunt verlaten om in het buitenland te gaan werken.

In ons andere blog bespraken we al 6 stappen om succesvol te solliciteren in het buitenland. Dit blog zal zich vooral richten op de praktische zaken met betrekking tot de voorbereiding: welke zaken moet je regelen voordat je vertrekt? En op welke aspecten kan Nederland met andere landen verschillen? Je leest het in ons blog.

#1 Denk na over de toekomst

Je bent ervan overtuigd: ik wil in het buitenland werken. Dit is vaak geen impulsieve beslissing, waarschijnlijk denk je er al een langere tijd over na. Wanneer je zeker bent van je keuze, is het goed om na te denken over de toekomst. Wat voor soort baan wil je: een vaste baan voor onbepaalde tijd, een tijdelijke (vakantie)baan of kies je voor vrijwilligerswerk?

Het is belangrijk om deze keuze duidelijk voor ogen te hebben. Als je permanent in het buitenland gaat wonen, moet er namelijk meer geregeld worden dan wanneer je slechts een aantal maanden in het buitenland gaat werken. Bijvoorbeeld wanneer je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, moet je dit melden bij de gemeente.

#2 Het papierwerk

Wanneer je ervoor kiest om in het buitenland te gaan werken moet er papierwerk geregeld worden.

Eén van de belangrijkste zaken voordat je in het buitenland gaat werken, is nagaan of je een visum nodig hebt. Ben je van plan om in een land binnen de Europese Unie te gaan werken? Dan hoef je geen visum aan te vragen. Niet elk land heeft dezelfde regels voor visa of andere vergunningen, zoals werkvergunningen. Informeer bij de ambassade van het land, of bij de organisatie waar je wilt werken, welke vergunningen je nodig hebt om in het land te werken en wonen.

Na het checken van de nodige vergunningen is het van belang om je te informeren over de zorgverzekeringen, belastingen en uitkeringen als je naar het buitenland vertrekt. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht met de zaken die je in ieder geval moet regelen als je gaat emigreren.

Tot slot is het handig om rekening te houden met medische zaken. Zoek uit of je nog bepaalde reisvaccinaties nodig hebt. Neem je medicijnen mee naar het buitenland? Zorg voor een doktersverklaring.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Geldzaken

Ben je van plan om binnen de Europese Unie te gaan werken? Dan is het niet verplicht om een nieuwe bankrekening te openen. Je kunt je eigen bankpas namelijk overal in de EU gebruiken, zonder extra kosten. Als je echter voor langere tijd in het buitenland gaat werken, is het beter om een bankrekening te openen. Dat maakt zaken als het betalen van de energierekening en de huur gemakkelijker.

Neem voordat je een bankrekening binnen of buiten de EU opent, contact op met de bank van je keuze om te vragen naar de mogelijkheden en om het openen van de rekening soepeler te laten verlopen. Kijk ook eens op de website van je huidige bank welke diensten zij in het buitenland aanbieden.

Naast bankzaken moet je ook rekening houden met de kosten van levensonderhoud. Als je bijvoorbeeld in Noorwegen gaat werken, is de kans groot dat je een stuk meer verdient, maar de prijzen voor boodschappen liggen er anderhalf keer zo hoog als in Nederland. Daarentegen betaal je in Portugal een stuk minder voor je dagelijkse uitgaven, maar in 2021 behoorde dit land tot een van de EU landen met de laagste inkomens. Is jouw doel om naar het buitenland te verhuizen om goedkoper te leven? Dan is het nuttig om zowel naar salaris als kosten van het levensonderhoud te kijken.

#4 Nieuwe cultuur, normen en waarden

Als je in het buitenland wilt gaan werken, begrijp je dat je in een andere cultuur terecht komt. Zelfs als je in het buurland België gaat werken zul je het aantal cultuurverschillen onderschatten.

Een ander land betekent andere mensen, een andere cultuur en dus ook andere gebruiken en gewoontes. Dit heeft ook gevolgen voor jouw werksituatie. Je krijgt te maken met andere wetten, regels en levensstandaarden. Naast een ander salaris kun je hier te maken krijgen met een totaal andere werkovereenkomst en rechten.

reizen-naar-buitenland

Naast een andere werkcultuur is het ook belangrijk om je te verdiepen in andere culturele uitingen van dat land, zoals gebaren en lichaamstaal. Bijvoorbeeld het ‘OK-teken’, waarbij je met je wijsvinger en duim een O-vorm maakt, en je middelvinger, ringvinger en pink uitsteekt, is in Brazilië een beledigend gebaar.

Van plan om in het buitenland te gaan werken? Verdiep je dan in de cultuur van het land, zodat je een beter idee krijgt of je in deze (werk)cultuur zult passen.

#5 Een nieuwe taal

Naast de cultuur is taal een belangrijk aspect om rekening mee te houden als je in het buitenland gaat werken. Spreek en schrijf je de taal van het land? Kun je anderen verstaan? De taal van het land vloeiend spreken vergroot je carrièrekansen in dat land, maar Engels kan soms al voldoende zijn.

In Nederland heeft men echter vaak de perceptie dat in bijna alle landen ook Engels wordt gesproken. Dit is niet altijd het geval. Ook al heb je misschien een potentieel bedrijf op het oog waar je alleen Engels hoeft te kunnen spreken, als je buiten je werk om lastig kunt communiceren met anderen, moet jij je afvragen of je wel echt in dat land wilt werken. Als je écht naar dat ene land of bij dat ene bedrijf wilt werken waar mensen nauwelijks Engels spreken, is de enige optie om de taal te leren.

Het volgen van een taalcursus helpt je verder bij het beheersen van een vreemde taal. Tegenwoordig is het leren van een andere taal niet zo moeilijk (en duur) meer. Zo kun je online cursussen volgen. Bijvoorbeeld met DuoLingo, waarmee je spelenderwijs met thema’s elke dag wat meer over een taal naar keuze leert.

#6 Je woning achterlaten

Hoe jij jouw huidige woning achterlaat heeft veel te maken met het allereerste punt in de blog: ‘denk na over de toekomst’. Hoelang blijf je in het buitenland wonen? Wanneer je voor een bepaalde periode naar het buitenland gaat, kun je ervoor kiezen om je woning te behouden. Zorg er wel voor dat je de woning op de juiste manier achterlaat. Is er iemand die je planten of huisdieren kan verzorgen? Zet je energiecontract op tijd stop, zeg je abonnementen op en wijzig je postadres.

Het allerlaatste voordat je vertrekt: sluit de woning goed af, berg je kostbaarheden op en haal alle stekkers uit het stopcontact.

Bereid je goed voor!

Wil je graag in het buitenland werken? Denk goed na over de toekomst: hoelang wil je in het buitenland werken? Als je ervoor kiest om je woning te behouden is het belangrijk om je woning goed achter te laten. Zorg ervoor dat je op tijd al het papierwerk regelt en een nieuwe bankrekening opent. Houd ook rekening met de nieuwe cultuur en de talen die in dat land gesproken worden. Niet in alle landen spreekt men immers goed Engels.

Stelling: als je in het buitenland gaat werken moet je de taal van het land leren.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe bereid je jezelf voor op werken in het buitenland?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent