Gezond op kantoor: 5 tips voor een vitale week

 • Pascal Joore
 • 16 mei 2017

Vitaliteit is in het privé- en zakelijk leven een veel besproken onderwerp. Ook is er in de media de laatste jaren meer aandacht voor een gezonde leefstijl. Dit zie je terugkomen in de supermarkten. Zo waren producten zoals lijnzaad en quinoa vijf jaar geleden alleen te verkrijgen in biologische winkels.

De vraag blijft echter: wordt er alleen over het onderwerp gesproken of wordt er ook iets mee gedaan? Bij WETALENT wordt er in ieder geval iets mee gedaan! Onder het motto “geen friet en rijsttafels, maar push-ups en peren” stond afgelopen week in het teken van vitaliteit.

Voor iedereen van WETALENT was het een super week. Het gezonde eten, de verbeterde zithouding en de dagelijkse wandelingen hebben een positief effect gehad op de productiviteit en het welzijn van iedereen. Om je te helpen bij het organiseren van een vitaliteitsweek, delen we in dit blog 5 handige tips.

#1 Creëer draagvlak voor vitaliteit

Wellicht is vitaliteit vanzelfsprekend voor jou, maar dit is lang niet voor iedereen zo. Het is juist goed als jij al enthousiast bent over dit onderwerp en dit aan anderen over wil brengen. Hoe kan dat beter dan via een vitaliteitsweek!

Hiervoor moet je natuurlijk wel je leidinggevende en collega’s achter je krijgen. Je brengt heel wat uren door met je collega's.  Dit doe je door draagvlak voor het onderwerp te creëren en het onderwerp bespreekbaar te maken. Om je hierbij te helpen, bespreken we hieronder een aantal voordelen van een vitaliteitsweek.

Voordelen voor de directie en/of leidinggevende

 • Vitale medewerkers zorgen op de lange termijn voor het terugdringen van het verzuim.
 • Vitaliteit zorgt voor duurzame inzetbaarheid.
 • Een vitale organisatie trekt young professionals aan.
 • Op de lange termijn kan vitaliteit bijdragen aan een positief imago voor de organisatie.

Voor je collega’s

 • Vitaliteit draagt bij aan een betere balans tussen werk en privé.
 • Je hebt meer energie en bent daardoor dus productiever.
 • Het bevordert de sociale werkomgeving.
 • Beweging draagt bij aan een beter probleemoplossend vermogen.

Schroom dus niet om met je leidinggevende en je collega’s in gesprek te gaan en bespreek de bovenstaande voordelen.

#2 Faciliteer de vitaliteitsweek

Om de kans op een succesvolle vitaliteitsweek te verhogen, is het van belang dat de vitaliteitsweek door jou wordt gefaciliteerd. Hiermee bedoelen we dat jij een bijdrage kan leveren aan een gezonde levensstijl van je collega's en leidinggevende. In de meeste organisaties is er geen voorraad fruit aanwezig. Daarnaast zijn er altijd mensen die te druk zijn of geen zin hebben om zich bezig te houden met gezond eten. Om ook die mensen te betrekken bij de vitaliteitsweek zul jij het touw in handen moeten nemen en onder andere voor gezond eten moeten zorgen. Vraag aan je leidinggevende of je de boodschappen (of een deel ervan) kunt declareren.

Hoe ga je dan te werk? Maak voordat de week begint een boodschappenlijst met de producten die je nodig hebt.

Zorg ervoor dat er elke dag één tussendoortje wordt aangeboden Biedt elke dag een tussendoortje aan. Het leukste is natuurlijk om variatie aan te brengen en elke dag voor een ander stuk groente of fruit te gaan. Stimuleer daarnaast ook het drinken van groene thee. Hieronder geven we in het kort de voordelen van enkele soorten fruit en groene thee weer.

De voordelen van verschillende fruitsoorten

 • Aardbeien verhogen de weerstand en zijn laag in calorieën.
 • Mandarijnen hebben een kalmerende werking.
 • Bananen hebben een positief effect op de bloeddruk.

Groene thee:

 • werkt ontgiftend;
 • verlaagt stress;
 • verhoogt je stofwisseling.

Zorg dat je collega’s de hele week vers fruit binnen handbereik hebben Als het niet mogelijk is om een aantal keer per dag bij je collega’s langs te gaan, kun je ervoor zorgen dat vers fruit altijd binnen handbereik is. Maak het aantrekkelijk voor je collega’s om fruit te eten, door de voordelen van de verschillende fruitsoorten zichtbaar te presenteren.

gezond op kantoor 5 tips voor een vitale week
 

Smoothie Fruit hoef je natuurlijk niet alleen te eten, je kunt het ook makkelijk drinken! Smoothies maken kost wat meer tijd, maar het zorgt wel voor variatie. Afhankelijk van de grootte van de afdeling/organisatie waar je werkzaam bent, dien je tijd vrij te houden om smoothies te maken.

Extra tip: plan dit aan het eind van de week, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag in plaats van de vrijdagmiddag borrel!

#3 Zithouding bespreken

Vitaliteit heeft niet alleen te maken met je eetpatroon, maar ook met je zithouding. Gemiddeld brengen we 7 uur per dag zittend door. Als je een kantoorbaan hebt, kun je hier waarschijnlijk nog een aantal uur bij optellen. Wat veel mensen niet weten, is dat bijna niemand de juiste zithouding heeft.

Meet daarom aan het begin van de week de zithouding van je leidinggevende en je collega’s. Daarvoor moet je het volgende weten: je hebt een juiste zithouding wanneer je gezicht tussen de 50 en 70 centimeter van het scherm is verwijderd, je armen en benen in een hoek van 90 graden zijn en de hoogte van je armleuning tussen de 39 en 51 centimeter bedraagt.

Het is tevens handig om zelf te weten of jouw zithouding correct is. Vraag daarom ook of een collega jouw zithouding meet.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Stimuleer beweging

Ondanks dat we het grootste deel van de dag zittend op kantoor doorbrengen, kun je door middel van verschillende tips toch meer bewegen op een kantoordag. We geven hier enkele tips die je voor of tijdens een werkdag kunt toepassen:

 • Ga met de fiets of lopend naar je werk.
 • Sta wat vaker op (loop naar een collega die op een andere verdieping zit, telefoneer staand of haal een extra keer drinken voor je collega’s).
 • Ga tafeltennissen of lopen in de pauze.
 • Neem bij elke mogelijkheid de trap!

Probeer niet alleen tijdens kantooruren je beweging aan te pakken, maar stimuleer jezelf en je collega’s om ook in de avonduren te bewegen. De norm hierbij is minimaal 30 minuten per dag matige tot intensieve beweging (fietsen, wandelen en zwemmen). Daarnaast wordt ook geadviseerd om 3 dagen per week minimaal 20 minuten intensief te bewegen. Hierbij kun je denken aan krachttraining, hardlopen of een een groepsles (bijvoorbeeld zumba, spinning of bodypump).

Extra tip: bespreek ’s ochtends voordat jullie de werkdag beginnen met elkaar wat je de vorige avond aan beweging hebt gedaan. Zo leer je van elkaar en stimuleer je elkaar!

#5 Evalueer aan het eind van de week

Een week lang aandacht voor beweging en vitaliteit is leuk, maar wat heeft het opgeleverd? Om het effect van de vitaliteitsweek te achterhalen, is het van belang om op individueel gebied en in groepsverband te evalueren.

Individueel Stel voor de vitaliteitsweek begint een korte vragenlijst op. Vraag onder andere hoe tevreden de werknemers zijn over hun voeding, nachtrust en fitheid. Laat je collega’s de vragenlijst aan het begin en eind van de week invullen. Dit is een simpel maar doeltreffend meetinstrument om te kijken of ze zich aan het eind van de week beter voelen!

Met collega’s Neem de week erna samen de tijd om de resultaten en ervaringen samen door te spreken. Bespreek vragen zoals:

 • Wie heeft wat voor soort beweging of sport uitgevoerd?
 • Wie heeft zijn voedingspatroon ’s avonds ook aangepast?
 • Hoe is de vitaliteitsweek over het algemeen bevallen?
 • Is het voor herhaling vatbaar (waarom wel/niet)?

Indien je leidinggevende bij de vitaliteitsweek was betrokken, kun je ook met diegene evalueren.

Een vitaliteitsweek op kantoor organiseren

Vitaliteit is een veel besproken onderwerp, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig om dit op te pakken. Aangezien de meesten van ons aardig wat uurtjes per week op kantoor doorbrengen, is het de ideale gelegenheid om vitaliteit op kantoor onder de aandacht te brengen. Dit doe je door draagvlak bij je leidinggevende en collega’s te creëren, de week te faciliteren, de zithouding te bespreken, beweging te stimuleren en na afloop de week te evalueren.

Word een vitale leefstijl bij jou op dit moment op kantoor al gestimuleerd? Waaruit blijkt dat?

Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Gezond op kantoor: 5 tips voor een vitale week"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent