Wie gelukkig wil worden in zijn baan moet slimmer solliciteren

Nieuw boek en platform leggen verantwoordelijkheid voor werkgeluk bij werknemer.

Sollicitanten zijn te veel bezig met het hoe van solliciteren. Ze willen de perfecte brief schrijven en het best passende cv maken, maar vragen zich ondertussen niet genoeg af waarom ze die nieuwe baan eigenlijk willen. Dat staat toekomstig werkgeluk in de weg.

Door de focus op de perfecte sollicitatie vergeten veel werknemers om echt in de spiegel te kijken en zich af te vragen: solliciteer ik wel op de baan die me straks gelukkig gaat maken? Past deze werkgever wel bij me? Werknemers zouden zichzelf vaker die vraag moeten stellen, stelt Pascal Joore in zijn boek ‘Jouw sollicitatieproces – De route naar werkgeluk’. Daar ligt volgens hem de sleutel voor toekomstig werkgeluk. Joore is ondernemer in werving en selectie en was in het verleden mede-eigenaar van Werkspot.

Vaak wordt werkgeluk gezien als iets waar de werkgever voor verantwoordelijk is. De insteek van dit boek is echter anders: de verantwoordelijkheid voor werkgeluk ligt voor een heel groot deel bij de werknemer zelf. Jij moet als werknemer op de baan solliciteren die echt aansluit bij je persoonlijke drijfveren en intrinsieke motivatie.

Veel mensen steken heel veel energie in het hoe van het solliciteren, bereiden hun gesprek tot in detail voor en steken veel tijd in het schrijven van een brief. Heel belangrijk, maar neem ook de tijd om te kijken waarom je eigenlijk op een baan solliciteert. Houd jezelf een spiegel voor, weet wat jou motiveert. Wanneer je dit inzichtelijk hebt, leg je niet alleen de basis voor blijvend werkgeluk, maar ga je ook merken dat het solliciteren je gemakkelijker afgaat.
Pascal Joore

76% van de Nederlands wil een carrièremove maken in 2022

Volgens onderzoek van Oracle en Workplace Intelligence wil 76% van de Nederlanders in 2022 een carrièremove maken. Een groot deel van deze groep geeft aan het gevoel te hebben geen controle meer te hebben over hun leven en loopbaan. Juist in die situatie is het belangrijk terug te gaan naar de basis, naar je oorsprong. Wat zijn je persoonlijke drijfveren en wat is je intrinsieke motivatie? Zaken die met het oog op blijvend werkgeluk cruciaal zijn.

CNV maakt al geruime tijd werk van werkgeluk. Voor ons is werkgeluk overigens meer dan alleen plezier in je werk. Voldoening speelt daarbij ook een grote rol en de ervaring leert dat voldoening voortkomt uit werk dat bij jouw vaardigheden en kwaliteiten past. Ik neem dan ook graag het eerste exemplaar van ‘Jouw sollicitatieproces – De route naar werkgeluk’ in ontvangst.
Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakcentrale

Wie-gelukkig-wil-worden-in-zijn-baan-moet-slimmer-solliciteren

Werkgeluk goed voor werknemer en werkgever

Het is bekend dat werknemers die gelukkig zijn met hun baan en zich kunnen ontplooien in hun werkomgeving langer bij een werkgever blijven. In een tijd dat talent schaars is, is dit geen overbodige luxe. Minder bekend is het feit dat werkgeluk een direct effect heeft op de omzet en winstgevendheid van een bedrijf. Werknemers die gelukkig zijn, hebben minder kans op een burn-out en nemen meer initiatief.

Het boek: Jouw sollicitatieproces – De route naar werkgeluk

In de eerste hoofdstukken van het boek wordt de lezer geholpen bij het vinden van zijn of haar persoonlijke drijfveren en intrinsieke motivatie. Niet het hoe, maar het waarom van het solliciteren staat centraal. De lezer gaat actief aan de slag met een ontdekkingstocht die inzicht geeft in wat hij/zij zoekt in een baan en of zijn/haar waarden en capaciteiten hierop aansluiten.

Vervolgens komt de lezer erachter hoe hij of zij deze inzichten optimaal benut in een sollicitatieproces. Zo leert de lezer alles over het maken van een cv en motivatiebrief en hoe je jezelf onderscheidt van anderen kandidaten. Tenslotte bestaat het derde deel van het boek uit de voorbereiding, de inhoud en het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek. Door de waardevolle informatie, praktische opdrachten, handige tips, checklists en voorbeelden krijgt de lezer antwoord op alle vragen tijdens het sollicitatieproces!

Bekijk het boek hier!

WETALENT diensten

WETALENT is een werving- en selectiebureau dat ondersteunt bij het ontdekken en erkennen van werkgeluk. 

Sollicitatiehulp

We merken dat de vraag naar hulp bij het solliciteren groot is. Wij helpen jou graag met alles rondom jouw sollicitatie en carrière! Gebruik onze sollicitatiehulp voor jouw volgende succesvolle sollicitatie!

Bekijk

Vacatures

Wat wordt jouw volgende uitdaging? Bekijk onze vacatures en wie weet zit jouw volgende uitdaging ertussen. Nu geen match? Maak dan snel jouw vacature alert aan. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste vacatures!

Bekijk

Voor werkgevers

Door kritische vragen te stellen en écht te luisteren, kunnen we kandidaten aanleveren die perfect passen bij de functie en jouw organisatie! Ons doel is een hoge mate van toewijding, passie en werktevredenheid bij kandidaten.

Bekijk