Onderscheidend antwoorden op standaard sollicitatievragen

WETALENT blog afbeelding over: Onderscheidend antwoorden op standaard sollicitatievragen

Praktisch elk sollicitatiegesprek begint met een aantal standaard vragen. Naar mate het gesprek vordert, worden de vragen specifieker en vaak ook lastiger.

Het voordeel van standaard vragen is dat je je erop kunt voorbereiden. Veel sollicitanten struinen dan ook het internet af op zoek naar antwoorden waarmee ze goed kunnen scoren.

Hoewel de tips op het internet vaak nuttig zijn, leidt deze methode tot algemene antwoorden waarmee je jezelf niet onderscheidt van de andere kandidaten. In het ergste geval, worden hapklare antwoorden van het internet uit het hoofd geleerd om ze vervolgens tijdens het gesprek op te dreunen.

Een gemiste kans, want als je de kans op een baan wilt vergroten, moet je elke mogelijkheid aangrijpen om jezelf positief te onderscheiden.

Om je hierbij te helpen, geven we een aantal tips aan de hand van drie standaard sollicitatievragen!

#1 Kun je iets over jezelf vertellen?

“Kun je iets over jezelf vertellen” is een klassieke vraag die vaak aan het begin van een sollicitatiegesprek wordt gesteld. De vraag wordt door veel mensen geïnterpreteerd als ijsbreker. Je vertelt iets over je behaalde diploma’s, je vorige werkgever en hoe je de vacature hebt gevonden.

Hoewel dit niet verkeerd is, kun je er meer uit halen.

Bereid een antwoord voor waarin je verder gaat dan de informatie die in je cv en motivatiebrief staat. Jouw gesprekspartner heeft je sollicitatie al bekeken. Je moet dus met iets vernieuwends komen.

Ga bijvoorbeeld dieper in op je meest relevante werkervaring. Vertel over een opmerkelijke prestatie die je hebt geleverd of een probleem dat je hebt opgelost bij een vorige werkgever.

Betrek bij je antwoord de unieke kwaliteiten die hebben bijgedragen aan het resultaat. Hierdoor benadruk je niet alleen je sterke punten, maar onderscheid je jezelf ook van de andere kandidaten. Ieder mens beschikt immers over andere kwaliteiten!

#2 Waarom moeten we jou aannemen?

Werkgevers stellen deze vraag letterlijk om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende kandidaten. Grijp deze kans dus met beide handen aan!

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kun je ervan uitgaan dat de andere kandidaten over vergelijkbare vaardigheden, kennis en ervaring beschikken. Je zult bij deze vraag dus een stapje verder moeten gaan om indruk te maken.

Allereerst moet je over een gezonde dosis zelfkennis beschikken. Wat maakt jou uniek? Wat zijn je persoonlijke drijfveren? Wat wil je bereiken in je carrière? In wat voor type omgeving voel jij je thuis? En wat is succes volgens jou?

Naast zelfkennis moet je de functie goed kennen. Pak de vacaturetekst erbij en ga op zoek naar naar de belangrijkste werkzaamheden, competenties en vaardigheden. Koppel hier vervolgens je persoonlijke drijfveren en/of talenten aan.

Maak bij het formuleren van je antwoord gebruik van de STAR-methode. Gebruik praktijkvoorbeelden die zoveel mogelijk overeenkomen met de werkzaamheden uit de vacature om het antwoord zo relevant mogelijk te maken!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

#3 Waarom wil je hier werken?

Deze sollicitatievraag doet vermoeden dat je een aantal kenmerken van het bedrijf (en de voordelen ervan) moet opnoemen. Veel sollicitanten zijn dan ook geneigd om twee of drie voordelen op te noemen en het daarbij te laten.

Hoewel dat niet verkeerd is, onderscheid je jezelf ook niet met dit antwoord. Daarnaast hoort de werkgever liever wat de voordelen voor hem/haar zijn. Het is dus de kunst om zo te antwoorden dat je het voordeel voor jou vertaalt naar een voordeel voor de werkgever.

Dit kun je doen door je persoonlijke drijfveren en intrinsieke motivatie bij het antwoord te betrekken. Intrinsieke motivatie leidt namelijk tot een hoge mate van productiviteit, toewijding en werktevredenheid. Een groot pluspunt voor de werkgever.

Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je energie van? Wat is je passie? En in welke situaties komt jouw bevlogenheid het meest tot zijn recht?

Onderzoek vervolgens het bedrijf en schrijf een aantal onderscheidende kenmerken op papier die significant bijdragen aan het succes van de organisatie. Pak er twee of drie uit die je belangrijk vindt en verwoord vervolgens hoe de kenmerken bijdragen aan het volgen van je persoonlijke drijfveren.

Onderscheidend antwoorden

Om de kans op een baan te vergroten, moet je elke kans aangrijpen om jezelf positief te onderscheiden van je concurrenten!

Onderschat de standaard sollicitatievragen niet, zorg ervoor dat je jezelf goed kent en koppel je unieke kwaliteiten aan de kenmerken van de functie en organisatie!

Hoe onderscheid jij je van de andere kandidaten? Over welke unieke kwaliteiten beschik jij? Laat het ons weten in een reactie!

Op zoek naar een toffe baan?
Bij ons staat de kandidaat centraal!

Bekijk vacatures

1 Reactie op "Onderscheidend antwoorden op standaard sollicitatievragen"

Laat een reactie achter:

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

    • Mientje den Boer
    • 31 december 2016

    Wacht een seconde met antwoorden en stel een tegenvraag. Zoals: ‘Waar wilt u meer over weten, over mijn hobby’s of over die ene studie?’ Zo kun je meteen al dieper ingaan op wat de vragensteller interesseert.
    Ook bij de vragen 2 en 3 kun je een verdiepingsvraag stellen. Zo kun je zelf ook meer te weten komen over werken bij het bedrijf. En daarna kunnen beide partijen een betere beslissing maken.

Gratis Tips & Tricks ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks handige sollicitatietips en de nieuwste vacatures.

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met derden.

Om de aanmelding te voltooien, dien je je e-mailadres te verifiëren

via de bevestigingsmail die je hebt ontvangen.

Let op: het kan voorkomen dat de bevestigingsmail in je spambox terechtkomt.

Bedankt voor het aanmelden!.

Send this to a friend