10 tips om een vriend(in) te helpen bij het vinden van een baan

  • Lars Tertoolen
  • 2 maart 2021

Het zoeken naar een nieuwe baan is voor de ene een leuk avontuur, maar voor de ander een stressvolle ramp. Wat het ook is, hulp van een vriend(in) komt altijd van pas! Iemand die je goed kent helpen met het zoeken naar een baan is leuk én heel waardevol. Maar hoe help je diegene? Wat kun je doen?

Of je vriend(in) nu op zoek is naar een betere kans of net zijn of haar baan heeft verloren, er zijn veel verschillende manieren waarop jij hem of haar kunt helpen bij het zoeken naar nieuw werk. Daarom geven we in ons blog 10 tips hoe je een vriend(in) helpt bij het vinden van een nieuwe baan!

#1 Wees constructief

Wanneer het jouw vriend(in) langere tijd niet lukt om een baan te vinden, heeft hij of zij te maken met tegenslagen. Het is belangrijk dat je constructief bent in je communicatie. Ook al is het zijn of haar eigen schuld, door positief en opbouwend te blijven ben je van waarde. Als bijvoorbeeld het cv of de motivatiebrief vreselijk is, hoef je dat niet direct te zeggen, maar wees sympathiek en geef wijzigingen aan die het cv en de motivatiebrief verbeteren. 

#2 Verbind jouw netwerk

Netwerken is het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties, die wederzijds voordelig zijn en die van belang kunnen zijn bij het realiseren van doelen in zowel je carrière als je privé-leven. Een netwerk kan een grote rol spelen in het verloop van je carrière, maar het kan ook anderen helpen in hun zoektocht naar een baan! 

Het is eenvoudig en gemakkelijk om mensen met gemeenschappelijke interesses en carrières met elkaar in contact te brengen. Bied aan om je vriend of vriendin voor te stellen aan iedereen waarvan je denkt dat die kan helpen met het vinden van een baan. Doe het persoonlijk, via e-mail, op LinkedIn en sociale media. Het enige wat je hoeft te doen is een kort bericht sturen met een inleiding en een reden waarom jij denkt dat een kennismaking voor beiden iets kan brengen.

#3 Stuur vacatures door

Zelfs al ben je niet actief op zoek, dan is de kans nog steeds groot dat je regelmatig vacatures voorbij ziet komen. Bijvoorbeeld op LinkedIn ontkom je er niet aan. Maar zeker als je actief meezoekt, vind je vast en zeker veel relevante vacatures voor je vriend(in). Stuur deze altijd door!

Kijk daarom eens in de zoveel tijd op vacaturesites om te zien of je een goede baan kunt vinden. Soms ziet iemand zelf door de bomen het bos niet meer en kan een extra paar ogen erg waardevol zijn.

#4 Ga mee naar evenementen

Ga met je vriend(in) naar carrière- of netwerkevenementen! Zeker als je niet de meest extraverte persoon bent, is het eng om naar professionele netwerkevenementen te gaan. Het is veel gemakkelijker als hier een vertrouwd iemand bij is! Zorg dat jij de persoon bent die jouw vriend(in) ondersteunt, dit wordt zeer gewaardeerd! 

#5 Help met een Linkedin-profiel

Wist je dat 90% van de werkgevers en recruiters LinkedIn gebruikt om kandidaten te screenen? Dat betekent dat je jouw kansen op een baan aanzienlijk kunt vergroten met een sterk LinkedIn profiel. Help daarom je vriend of vriendin met het maken of verbeteren van een LinkedIn profiel.

ls het LinkedIn-profiel van je vriend(in) de laatste tijd niet bijgewerkt? Bekijk het dan en stel eventuele verbeteringen voor. Zorg ervoor dat het actuele werkgelegenheids- en opleidingsinformatie, vaardigheden en prestaties bevat.

#6 Fungeer als referentie

Een referentie in de context van het solliciteren is een persoon die de sollicitant kent uit een eerder dienstverband of een plek waar (relevante) ervaring is opgedaan. Een werkgever kan via de betreffende contactpersoon bijvoorbeeld navraag doen over de kwaliteiten, arbeidsethos of het functioneren van de sollicitant. 

Wanneer je samen met jouw vriend of vriendin hebt gewerkt, kun je mooi fungeren als referentie. Zorg er wel voor dat je een relevante referentie bent en dat je daadwerkelijk samengewerkt hebt. Als je geen zakelijke band met je vriend(in) hebt, bied dan aan om een ​​persoonlijke referentie te zijn. Je kunt een referentie zijn op het cv, maar ook op LinkedIn kun je als referentie fungeren!

#7 Lees cv's en sollicitatiebrieven

Bied aan om cv's en sollicitatiebrieven te lezen en te controleren. Een van de moeilijkste dingen om te doen tijdens het opstellen en het schrijven van een motivatiebrief is om je eigen fouten te onderkennen. Bied aan om het cv en de brieven van je vriend(in) te controleren en tips te geven. Op die manier voorkomt hij of zij fouten én worden beide documenten sterker.

#8 Oefen sollicitatiegesprekken

Oefening baart kunst! Een sollicitatiegesprek oefenen kan zomaar het verschil maken tussen een goede en slechte indruk tijdens je echte gesprek. Wanneer je voorbereid naar een gesprek gaat heb je een veel grotere kans op succes. Zo neem je een aantal onzekerheden weg. Het helpt tegen stress en verlegenheid en ook voor sollicitanten met faalangst is oefenen belangrijk.

Ook al is je vriend(in) er in het begin op tegen, sta erop dat je het gesprek oefent. Neem er samen de tijd voor en neem het serieus. De oefensessie is veel effectiever als je deze van begin tot eind als echt behandelt. Draag daarom tijdens het oefengesprek dezelfde kleiding die tijdens het echte sollicitatiegesprek ook gedragen wordt. Vervolgens is het tijd om te oefenen! Analyseer achteraf het oefengesprek en werk aan de punten!

#9 Help met praktische zaken

Als iemand op zoek is naar een nieuwe baan, kan dit voor lastige situaties zorgen. Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn of haar baan verliest, is dat erg stressvol. Ook kan het zijn dat financiële middelen opraken. Wanneer iemand nog wel een andere baan heeft, maar heel graag weg wilt dan is er misschien te weinig tijd. Verder moet iemand die ergens gaat solliciteren misschien wel naar plekken reizen waar hij of zij normaal nooit komt.

In deze gevallen kun je als vriend(in) met praktische zaken iemand makkelijk helpen!

  • Leen je laptop of andere middelen uit
  • Ga een keer babyzitten
  • Neem hem of haar mee een dagje uit tegen de stress
  • Zorg voor het vervoer
  • Leen professionele kleding uit
  • Ga een keer op jouw kosten uit eten

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#10 Wees een vriend(in)!

Voor sommigen is hulp van een vriend of vriendin bij het zoeken naar een baan een leuke extra, voor anderen een laatste redmiddel. Hoe de situatie ook is, zorg dat je jouw vriend(in) ondersteunt. Het belangrijkste is dat je een luisterend oor bent. 

Soms is luisteren de beste manier om iemand te helpen bij het overwegen van carrièremogelijkheden, het zoeken naar vacatures, voorbereiden van sollicitatiegesprekken en het evalueren van vacatures. Laat ze luchten en herinner ze eraan dat jij er bent om te luisteren, hierdoor ben je een echte vriend(in).

Zorg er voor dat je door pakt. Hulp bieden is geweldig, maar het opvolgen en controleren van hun vorderingen zal nog meer gewaardeerd worden. Veel mensen bieden een keer aan om te helpen met het vinden van een baan en vergeten het dan. Wees de vriend(in) die ook écht helpt!

Een vriend(in) helpen aan een baan!

Iemand die je goed kent helpen met het zoeken naar een baan is leuk én heel waardevol. Het is belangrijk dat je constructief bent in je communicatie. Bied ook aan om je vriend of vriendin voor te stellen aan iedereen waarvan je denkt dat die kan helpen. Kijk daarnaast eens in de zoveel tijd op vacaturesites om te zien of je een goede baan kunt vinden en help met het maken of verbeteren van een LinkedIn profiel.

Bied verder aan om cv's en sollicitatiebrieven te lezen en te controleren. Ook al is je vriend(in) er in het begin op tegen, sta erop dat je het gesprek oefent. Voor sommigen is hulp van een vriend of vriendin bij het zoeken naar een baan een leuke extra, voor anderen een laatste redmiddel. Hoe de situatie ook is, zorg dat je jouw vriend(in) ondersteunt. Het belangrijkste is dat je een luisterend oor bent!

Stelling: ik heb ooit een baan gevonden door de hulp van een vriend(in)!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "10 tips om een vriend(in) te helpen bij het vinden van een baan"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent