Als winnaar naar huis: 6 tips voor de carrièrebeurs

  • Pascal Joore
  • 12 april 2016

De meest bekende carrièrebeurs staat weer voor de deur! Dit evenement biedt, net als andere carrièrebeurzen, de mogelijkheid om jezelf te oriënteren en profileren op de arbeidsmarkt.

Bekende werkgevers zijn aanwezig om talenten te werven voor hun bedrijf en experts delen hun kennis in de vorm van workshops en presentaties.

Het grote voordeel van een carrièrebeurs is dat je de mogelijkheid krijgt om recruiters van potentiële werkgevers op een informele manier te ontmoeten, waardoor je direct een persoonlijke band kunt opbouwen. Iets dat via een cv of motivatiebrief niet zo makkelijk gaat.

Hoewel de carrièrebeurs voldoende mogelijkheden biedt om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten gaan veel mensen, naast hun tas vol gadgets en flyers, met lege handen naar huis.

De reden?

Een slechte (of totaal geen) voorbereiding. Wanneer je naar de beurs gaat om wat rond te kijken en te hopen dat je wordt benaderd door een werkgever, is de kans groot dat je met lege handen naar huis gaat.

Dat is jammer en onnodig, want het resultaat van jouw bezoek heb je zelf in de hand. Met een goede voorbereiding valt er als werkzoekende wel degelijks iets te halen op de carrièrebeurs.

Om het meest uit je bezoek te halen, geven we 6 tips!

#1 Houd rekening met de vraag vanuit de arbeidsmarkt

Werkgevers staan niet zomaar op een carrièrebeurs. Ze zijn op zoek naar personeel en hebben blijkbaar moeite met het vinden van geschikte kandidaten.

Met de huidige situatie op de arbeidsmarkt betekent dit dat er voornamelijk werkgevers zullen zijn die op zoek zijn naar mensen met een achtergrond in de techniek of ICT. Bezoekers met een relevante opleiding op zak zullen dus genoeg stands vinden waar ze terecht kunnen.

Wanneer je echter in een andere branche werk zoekt of werkzaam bent, moet je rekening houden met een beperkter aanbod. Er zullen minder stands zijn met relevante vacatures of traineeships. Door dit kleinere aantal stands is de concurrentie ook nog eens hoger. Je zult je in dit geval dus extra goed moeten voorbereiden.

Het is aan te raden om op voorhand de website van de carrièrebeurs kritisch te bekijken, zodat je realistische verwachtingen kunt scheppen.

Mocht het aanbod tegenvallen, kun je altijd nog deelnemen aan de workshops om bijvoorbeeld je cv en sollicitatietechnieken te verbeteren.

#2 Maak een top 5

Bezoek de website van de carrièrebeurs die je gaat bezoeken en maak een top 5 van werkgevers waarvoor je graag zou willen werken. Onderzoek de bedrijfswebsite en kijk of er geschikte vacatures of opleidingstrajecten worden aangeboden.

Je voorkomt hiermee dat je doelloos rondloopt op de beurs en dat je je tijd verdoet bij de verkeerde stands.

Door je te focussen op vijf werkgevers en je daarin te verdiepen, heb je ook meer informatie om goede vragen te stellen. Hoewel er geen tijdslimiet op gesprekken staat, duren de gesprekken op een (grote) carrièrebeurs nooit heel lang. Door je goed in te lezen, kun je de standaard vragen overslaan en direct ter zake komen.

Voor een recruiter die honderden gesprekken per dag voert is dit ook prettig. Het draagt op die manier dus ook bij aan het maken van een goede eerste indruk.

#3 Houd je woordje klaar

Weet wie je bent, wat je toegevoegde waarde is (wat jou uniek maakt), wat jou intrinsiek motiveert en wat je wilt bereiken. Koppel deze onderdelen vervolgens aan de functie of traineeship die je ambieert bij de werkgevers die je interessant vindt. Op die manier heb je een sterk woordje klaar voor een eerste ontmoeting.

Leg de nadruk bij je woordje op hetgeen jou uniek maakt. Een recruiter spreekt veel mensen tijdens een carrièrebeurs. Om indruk te maken moet je jezelf onderscheiden en dit doe je het beste door jouw talent en unieke kwaliteiten te betrekken bij de vacatures en bedrijven die je interessant vindt.

Ook wanneer je nog in de oriëntatiefase zit en niet weet welk beroep bij je past, is het aan te raden om een woordje klaar te hebben. Op die manier kun je jezelf te allen tijde zelfverzekerd introduceren en een goede eerste indruk maken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Non-verbale communicatie

Hoewel een carrièrebeurs de mogelijkheid biedt om op informele wijze kennis te maken met werkgevers, moet je wel rekening houden met je voorkomen. Je hoeft niet direct je beste kleren uit de kast te halen, maar zorg in ieder geval voor een verzorgde uitstraling.

Naast jouw voorkomen dragen zaken als het geven van een stevige hand, het maken van oogcontact en het tonen van enthousiasme bij aan het maken van een goede eerste indruk.

Enthousiasme is aanstekelijk. Het zorgt ervoor dat mensen geïnteresseerd raken in wat je zegt. Daarnaast is het een manier om te laten zien dat je de vacature of het bedrijf oprecht leuk vindt. Gebruik het dus in jouw voordeel!

#5 Ga op zoek naar de spreekwoordelijke klik

De spreekwoordelijke klik speelt een belangrijke rol bij het vinden van de juiste kandidaat. Een goede klik betekent vaak automatisch dat iemand goed past binnen de bedrijfscultuur.

Hoewel de spreekwoordelijke klik er van nature moet zijn, dien je het ontstaan ervan wel te faciliteren. Wees dus niet bang om je sociale leven te betrekken bij het gesprek om raakvlak te creëren met je gesprekspartner. Wederom biedt een carrièrebeurs hiervoor de ideale mogelijkheid, omdat de informele setting het toelaat.

#6 Wees niet terughoudend

Het is druk en er zijn veel stands, maar vaak zijn er niet voldoende mensen aanwezig om je te woord te staan. Veel mensen die er rondlopen zijn te terughoudend, pakken een flyer (waar eigenlijk niet veel meer opstaat dan op de bedrijfswebsite) en gaan weer verder om vervolgens hetzelfde te doen bij de volgende stand.

Dat is jammer, want aan het eind van de dag ben je eigenlijk niets wijzer geworden. Het probleem is dat je ook niet bij elke stand kunt wachten, totdat iemand je te woord staat. Daar zijn er teveel voor.

Pak dus jouw eerder besproken top 5 erbij en ga niet weg voordat je iemand hebt gesproken. Bereid vragen voor waarvan je het antwoord niet op de website kunt vinden. Hiermee laat je zien dat jij je hebt voorbereid en oprecht geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. 

Vergeet daarnaast niet om bij het afronden van het gesprek om een visitekaartje te vragen. Mocht je later vragen hebben of besluiten te solliciteren is het altijd beter om een bedrijf te benaderen via iemand die je (vaag) kent.

Als winnaar naar huis

Carrièrebeurzen kunnen de ideale mogelijkheid bieden om jezelf te oriënteren en profileren op de arbeidsmarkt, maar dan moet je wel goed voorbereid op stap gaan. Weet waar de werkgevers naar op zoek zijn, focus je op een beperkt aantal bedrijven en maak indruk door goede vragen te stellen.

Vergeet niet dat carrièrebeurzen jou de mogelijkheid bieden om werkgevers op een informele manier te ontmoeten. Houd het dus gezellig en probeer een persoonlijke band te scheppen met de recruiter. In het dagelijkse leven krijg je deze kans niet. Maak er handig gebruik van en ga als een winnaar naar huis!

Stelling: Het bezoeken van een carrièrebeurs zonder voorbereiding is nutteloos!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

 

0 Reactie op "Als winnaar naar huis: 6 tips voor de carrièrebeurs"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent