Hoe ondersteun je werknemers met hun mentale gezondheid?

  • Natasja van Wijk
  • 24 november 2022

Meer dan ooit wordt er aandacht gegeven aan mentale gezondheid. Het is van cruciaal belang dat werkgevers zich bekommeren om de mentale gezondheid van werknemers. Een gelukkige, gezonde werknemer is een productieve werknemer. Bovendien vermindert een bedrijfscultuur gericht op welzijn het personeelsverloop.

Bewustwording van de mentale gezondheid van werknemers is niet genoeg: bied ze ook de ondersteuning die ze nodig hebben. In ons blog geven we 8 manieren waarop je werknemers kunt ondersteunen in hun mentale gezondheid.

#1 Leer meer over mentale gezondheidsproblemen

Om je werknemers te ondersteunen in hun mentale gezondheid, is het cruciaal om een stap terug te denken. Weet je genoeg over mentale gezondheidsproblemen om vroege signalen te herkennen? Volg bijvoorbeeld een mentale gezondheidstraining, die je bewuster maakt van wat jij kunt doen om je werknemers te helpen. Je leert de signalen van angst, depressie en andere veelvoorkomende problemen begrijpen. Ook leer je hoe je op de juiste manier ingrijpt. Zo krijgen werknemers de hulp die ze nodig hebben.

Je hoeft geen psycholoog of psychiater te zijn om over mentale gezondheid te leren. Niet alleen werkgevers zouden dit moeten doen, maar ook de werknemers zelf. Psychische problemen kunnen namelijk bij iedereen voorkomen, en des te meer emotionele intelligentie binnen het bedrijf, des te beter vroege waarschuwingssignalen herkend worden. Ook zijn je werknemers eerder geneigd vrijwillig hun mentale gezondheid te delen, wanneer ze merken dat het geen stigma is binnen het bedrijf.

#2 Een ondersteunende bedrijfscultuur

Investeer in het creëren van een open, ondersteunde bedrijfscultuur. Geef je werknemers het gevoel dat ze hun gedachten en gevoelens mogen delen, en dat ze om steun mogen vragen. Door je als leidinggevende empathisch op te stellen, wordt positiviteit binnen de organisatie omarmd en wordt werk een positieve omgeving in plaats van een angstige.

Creëer een cultuur waarin veel aandacht is voor welzijn. Maak duidelijk bij wie ze terecht kunnen met (mentale) gezondheidsproblemen. Laat het onderwerp ook terugkomen binnen het bedrijf, bijvoorbeeld door posters op te hangen over mentale gezondheid en het belang ervan. Zo normaliseer je het bespreken van mentale gezondheid, waardoor anderen zich meer op hun gemak voelen om hun zorgen te bespreken.

Geef werknemers mogelijkheden om een band met elkaar op te bouwen. Organiseer teambuildingsactiviteiten zoals bootcamps, sporttoernooien of een wandelactiviteit. Een goede band met collega's is waardevol: je collega's bepalen voor een groot deel of je met plezier naar je werk gaat.

#3 Begrijp de oorzaken van stress

Stress is een belangrijke factor voor veelvoorkomende mentale problemen als angst, burn-out en depressie. Het is belangrijk voor werkgevers om de oorzaak te achterhalen. Krijgen werknemers te veel werk op hun bord? Voelen zij zich onzeker of onveilig op het werk? Of zijn er onduidelijkheden over bepaalde rollen binnen het bedrijf?

Wees je bewust van de belangrijke oorzaken van stress op het werk. Zo kun jij je richten op de mogelijkheden om werknemers te ontstressen of stress preventief te voorkomen.

#4 Communiceer

Een van de belangrijkste onderdelen om mentale gezondheid te bespreken is open communicatie. Ten eerste is het van belang om je werknemers op de hoogte te houden van updates en veranderingen binnen de organisatie. Stel bepaalde verwachtingen over prioriteiten en verwijder stress waar mogelijk.

Normaliseer gesprekken over mentale gezondheid binnen het bedrijf. Doorbreek stigma’s door je werknemers te laten weten dat het oké is om over mentale problemen te praten. Geef aan op welke manier je mentale gezondheid ondersteunt.

Houd regelmatig één-op-één gesprekken met je werknemers waarin je het bespreken van mentale gezondheid aanmoedigt. Voor werknemers van wie je vermoedt dat ze het moeilijk hebben, is zo’n gesprek cruciaal. Zet echter niemand onder druk om te praten over zijn of haar (mentale) gezondheid. Sommige onderwerpen willen werknemers privé houden en liever niet met hun werkgever bespreken. Focus je in een gesprek op de mogelijkheden en het creëren van een ondersteunende werkomgeving.

#5 Geef het goede voorbeeld

Vind jij het als werkgever belangrijk dat je team open is over mentale gezondheid? Geef dan zelf het goede voorbeeld! Het gedrag van leidinggevenden heeft namelijk grote invloed op het gedrag van de werknemers. Doe dit bijvoorbeeld door je ervaringen en uitdagingen met betrekking tot mentale gezondheid te delen.

Mentale gezondheidsproblemen zijn vandaag de dag meer genormaliseerd dan ooit. Verminder het stigma dat er nog steeds aankleeft door eerlijk te zijn over je eigen mentale gezondheidsproblemen, zodat werknemers zich op hun gemak voelen om met je te praten als ze zelf ergens mee worstelen.

#6 Arbeidsvoorwaarden gericht op mentale gezondheid

Secundaire arbeidsvoorwaarden gaan niet alleen meer over arbeidsduur, vakantiedagen, pensioenregeling en andere werkgerelateerde aspecten. In de tijd van nu wordt het steeds vanzelfsprekender om arbeidsvoorwaarden op te stellen om de mentale gezondheid van je werknemers te verbeteren. Denk aan aandacht voor een gezonde balans tussen werk en privé, het gratis aanbieden van mentale coaching, of toegang tot apps gericht op meditatie of mindfulness.

Een goede werk-privébalans wordt ook ontwikkeld door flexibiliteit op het werk. Mogen je werknemers flexibele tijden werken? Of bied je hen de mogelijkheid om hybride te werken? Het bevorderen van flexibiliteit geeft je werknemers meer ruimte om voor zichzelf te zorgen wanneer dat nodig is.

#7 Creëer een gezonde omgeving

Een gezonde werkomgeving heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid van werknemers. Denk aan het aanbieden van gratis fruit, een fietsvergoeding en rookvrije zones. Ook de indeling van het kantoor heeft op lange termijn effect op iemands welzijn. Bedenk hoe je zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen kunt laten. Planten op het kantoor zorgen voor een aangename werkomgeving, een betere concentratie en een betere gemoedstoestand.

Stimuleer je werknemers om voldoende buiten te komen, door tijdens de lunch een wandeling te maken. Dit helpt niet alleen bij de lichamelijke gezondheid, maar een frisse neus halen geeft ook een gevoel van rust en vermindert stress.

#8 Externe deskundigen inschakelen

Het normaliseren van gesprekken over mentale gezondheid binnen het bedrijf is heel gunstig, maar wellicht niet voor iedereen de oplossing. Niet elke werknemer voelt zich misschien op zijn gemak om met zijn werkgever over geestelijke gezondheidsproblemen te praten. Door hen de mogelijkheid te bieden om professionele hulp te krijgen, is er de mogelijkheid om hulp van buiten af in te schakelen. Arbeidspsychologen zijn gespecialiseerd in preventie van verzuim, zonder de lange wachtlijsten binnen de GGZ.

Ondersteun de mentale gezondheid van je werknemers

Mentaal gezonde werknemers zijn productieve werknemers. Zorg als werkgever ervoor dat je je kennis bijspijkert wat betreft mentale gezondheidsproblemen. Zorg voor een ondersteunende cultuur binnen je bedrijf, waar geen stigma zit op het praten over mentale problemen. Geef het goede voorbeeld door je ervaringen en uitdagingen met betrekking tot mentale gezondheid te delen. Creëer een werkomgeving waar de focus ligt op een gezonde balans tussen werk en privé.

Het stigma om over mentale problemen te praten op werk is nog steeds te groot.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

0 Reactie op "Hoe ondersteun je werknemers met hun mentale gezondheid?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent