Vitaliteit op de werkvloer: hoe stimuleer je jouw medewerkers?

  • Lars Tertoolen
  • 28 april 2022

De vitaliteit van medewerkers is een veelbesproken onderwerp op de werkvloer. Dat is niet zonder reden, want het is ontzettend belangrijk voor een organisatie. Naast het effect op het welzijn van de medewerkers, heeft het indirect ook grote impact op de bedrijfsresultaten. 

Niet alleen medewerkers horen aandacht te besteden aan vitaliteit op de werkvloer, het is namelijk ook grotendeels de verantwoordelijkheid van een werkgever. Reden genoeg om hiermee aan de slag te gaan. Om hierbij te helpen geven we in ons blog 7 manieren hoe jij de vitaliteit van jouw medewerkers stimuleert!

Hoe stimuleer je de vitaliteit van jouw medewerkers?

Vitaliteit zorgt voor voldoende energie en een optimale mentale en fysieke gesteldheid. Op de werkvloer betekent dit minder ziekteverzuim, hogere productiviteit, meer creativiteit, betere samenwerking en meer motivatie. Kortom, het is essentieel dat jouw medewerkers vitaal op de werkvloer acteren. Lees hiervoor de onderstaande tips!

#1 Communiceer

Blijven communiceren is zonder meer het belangrijkste. Zonder goede communicatie weet je niet wat er speelt en wat de behoeften zijn van jouw medewerkers. Daarbij houdt het communiceren over de vitaliteit het onderwerp bespreekbaar en creëert het bewustzijn over eventuele valkuilen. Het klinkt misschien eenvoudig, maar kleine en informele bijeenkomsten zijn het perfecte platform om een ​​open dialoog over het onderwerp te creëren. Werk aan het creëren van een omgeving van vertrouwen. Zo zijn medewerkers meer open over eventuele vitaliteitskwesties.

Maandelijks op de hoogte blijven van alles omtrent werkgeluk? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Bied goede faciliteiten aan

Niet alleen ben je als werkgever verplicht goede faciliteiten aan te bieden, het is ook onmisbaar om jouw werknemers vitaal te houden. Dit kan door middel van de juiste middelen. Of je nu verantwoordelijk bent voor werknemers op de bouw of op kantoor, zorg voor middelen die zorgen dat mensen veilig, stressloos en in een juiste houding hun werk kunnen uitvoeren.

Neem bijvoorbeeld op een kantoor een goed bureau, bureaustoel etc. Vaak zijn werknemers zich niet bewust van hun eigen zithouding en zitgedrag. Te lang zitten zorgt op de lange termijn voor rugklachten en vergroot het risico op RSI. Het is goed hier aandacht aan te besteden, want je zithouding aanpassen is relatief simpel. Je kunt hier professionals voor inhuren, maar je kunt het ook zelf ter sprake brengen. Gebruik hiervoor deze infographic: In 12 stappen naar de perfecte zithouding. Ook zijn er handige tools op de markt (zoals Vitabit en Standapp). Hiermee kun je zitgedrag meten en veranderen.

#3 Stimuleer beweging

Naast mentale fitheid is fysiek fit zijn van belang voor een goede vitaliteit. Je kunt een medewerker niet dwingen om tijdens en buiten het werk om voldoende te bewegen. Toch kun je een aantal stappen ondernemen om beweging te stimuleren. 

Zet bijvoorbeeld in op het bewegen tijdens een pauze. Dit kan door wandelen te stimuleren. Richt wandelgroepjes op en bied meer tijd aan in de pauze, zodat er ruimte is voor beweging. Ook het faciliteren van bijvoorbeeld tafeltennis, tafelvoetbal of darts zorgen ervoor dat werknemers niet alleen maar zitten tijdens een pauze.

Verder liggen er mogelijkheden in flexibele werktijden. Hierdoor kunnen medewerkers hun werkuren indelen, zodat sporten gemakkelijker in het rooster past. Wanneer iemand zich lichamelijk fit voelt is hij of zij vaak gelukkiger, zowel in het privé- als werkleven.

#4 Bied gezonde voeding aan

Ook gezonde voeding heeft een bijdrage aan de vitaliteit. Denk hierbij aan fruit en groente, maar ook voldoende variatie in het eetpatroon. Wat medewerkers buiten werk om eten is lastig te beïnvloeden. Speel hier wel een rol in. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat vers fruit altijd binnen handbereik is. Als het aanbieden van vers fruit niet mogelijk is, kun je het stimuleren door de voordelen van de verschillende fruitsoorten te benadrukken.

In plaats van het aanbieden van gezond eten, heeft het ook een grote impact om ongezond voedsel moeilijker bereikbaar te maken. Op veel plaatsen wordt er in kantines ongezond voedsel aangeboden. Dit is gemakkelijk in te perken, aangezien dit binnen de mogelijkheden van een werkgever ligt. Ook het aantal dagen dat er ongezond eten wordt afgehaald bij bijvoorbeeld een lokale snackbar of iets vergelijkbaars, kun je als werkgever proberen te minimaliseren.

#5 Zorg voor een goede werk-privé balans

Om ervoor te zorgen dat medewerkers voldoende energie hebben om te presteren, moet er een goede balans zijn tussen werk en privé. De gevolgen van een slechte werk-privé balans zijn namelijk groot.

De juiste verhouding tussen werk en privé is immers voor iedereen anders. Om hierin voor iedereen wat te betekenen, moet je een cultuur creëren waarin iedereen bewust bezig is met balans tussen werk en privé. 

Werk aan het creëren van een omgeving van vertrouwen. Zo worden medewerkers meer openhartig over eventuele vitaliteitskwesties of werk-privékwesties. Het is van belang dat je om de zoveel tijd evalueert hoe het met mensen gaat. Dit kan informeel bij het koffiezetapparaat, maar ook in één-op-ééngesprekken. 

Verder kun je medewerkers specifieke trainingen aanbieden. Op die manier gaan zij zelf aan de slag met het creëren van een gezonde balans tussen werk en privé.

#6 Overweeg flexibiliteit te bieden 

Vitaliteit komt niet tot stand wanneer er veel stress is en er weinig werkgeluk ervaren wordt. Flexibiliteit vanuit een werkgever heeft een positief effect op het voorkomen van stress en het ervaren van meer werkgeluk.

Overweeg bijvoorbeeld om medewerkers flexibelere werktijden te bieden en de mogelijkheid om af en toe thuis te werken. Een vergroting van de vrijheid geeft medewerkers extra mogelijkheden 

om de dag in te delen op een manier die voor hen ideaal is. Ook zorgt het ervoor dat onverwachte gebeurtenissen, zoals een ziekte van een kind of een tandartsafspraak, niet onnodig stressvol worden. 

#7 Zorg dat mensen doen wat ze leuk vinden

Naast je fysieke gezondheid draagt je mentale gezondheid ook bij aan een hoge vitaliteit. Vitale mensen bruisen van de energie en staan positief in het leven. Zorg er dus voor dat jouw medewerkers doen wat ze leuk vinden.

Probeer te achterhalen wat iemand intrinsiek motiveert en waar zijn of haar talenten liggen. Talent zorgt er namelijk voor dat iemand uitblinkt in iets wat hij of zij van nature graag doet. Zo kosten de werkzaamheden geen energie, maar wordt er juist energie uitgehaald! Wanneer je dit weet, kun je kijken of jouw medewerkers doen wat ze ook echt leuk vinden. Door met deze informatie aan de slag te gaan in jouw organisatie verhoog je het werkplezier. Dit heeft een positief effect op de vitaliteit van werknemers!

Verhoog de vitaliteit van jouw medewerkers!

Niet alleen medewerkers horen aandacht te besteden aan vitaliteit op de werkvloer, het is namelijk ook grotendeels de verantwoordelijkheid van een werkgever. Blijven communiceren is zonder meer het belangrijkste. Zonder goede communicatie weet je niet wat er speelt en wat de behoeften zijn van jouw medewerkers. Niet alleen ben je als werkgever verplicht goede faciliteiten aan te bieden, het is ook onmisbaar om jouw werknemers vitaal te houden.

Naast mentale fitheid is fysiek fit zijn van belang voor een goede vitaliteit. Ook gezonde voeding heeft een bijdrage aan de vitaliteit. Flexibiliteit vanuit een werkgever heeft een positief effect op het voorkomen van stress en het ervaren van meer werkgeluk. Vitale mensen bruisen van de energie en staan positief in het leven. Zorg er dus voor dat jouw medewerkers doen wat ze leuk vinden.

Stelling: de vitaliteit van medewerkers is niet de verantwoordelijkheid van een werkgever!

Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.

0 Reactie op "Vitaliteit op de werkvloer: hoe stimuleer je jouw medewerkers?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent