Weer werken na je vakantie: tips tegen een vakantiedip

 • Lars Tertoolen
 • 20 augustus 2019

Daar is het moment, je vakantie zit er op en je moet weer aan het werk. Je hebt kunnen relaxen, reizen en genieten. Nu is het tijd om weer te gaan werken. Je houdt van je werk dus weer gaan werken moet geen probleem zijn. Toch valt het je ontzettend zwaar. Hoe kan dat? Je hebt last van een vakantiedip.

Veel mensen hebben moeite om na hun vakantie weer aan het werk te gaan. Je bent moe, ongemotiveerd, verdrietig of zelfs eenzaam. Heb jij ook last van opstartproblemen na je vakantie? Lees in ons blog 5 tips tegen een vakantiedip en ga weer gemotiveerd aan het werk te na je vakantie.

Heb jij last van het post-holiday-syndroom?

Je bent niet de enige die last heeft van een dip na de vakantie. Er is zelfs een naam voor: het post-holiday-syndroom, ook wel after vakantiedip. Deze vakantieblues brengt psychologische en fysieke klachten met zich mee na je vakantie.

Het post-holiday-syndroom kan voor verschillende symptomen zorgen zoals: moeheid, prikkelbaarheid, angst, gebrek aan concentratie of een triest gevoel tegenover het werk en het leven. Ook mensen die houden van hun werk kunnen hier last van krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de werknemers geen zin heeft om na de vakantie aan het werk te gaan. Het kan goed zijn dat je er flink van baalt dat je vakantie over is, maar niemand zit te wachten op een flinke dip na je vakantie.

#1 Voorkom een vakantiedip

Er komt een dag dat je weer op de werkvloer moet verschijnen, of dat met een dip is of niet heb je voor een deel zelf in de hand. Door rekening te houden met deze tips voorkom je een vakantiedip en ga je vol energie aan het werk.

Zorg voor een goede overdracht

Maak voordat je jouw vakantie ingaat een lijstje met lopende projecten. Een overzicht geeft je een beter startpunt als je weer terugkomt. Neem daarbij zo min mogelijk nieuwe taken aan net voor je verlof.

Het is verstandig om je overdracht tijdig en goed te regelen. Probeer taken uit te besteden aan andere collega’s in de tijd dat je weg bent. Zorg dat ze op de hoogte zijn van jouw taken, zo kun je met een gerust hart op vakantie. Op die manier weet je zeker dat je werk in goeden handen is en wordt er aan doorgewerkt. Het scheelt je een hoop stress en wellicht werk als je terug bent van je reis.

Start niet gelijk nadat je thuis komt

Ga niet meteen aan de slag als je weer thuis bent. Door één of meerdere dagen vrij te zijn voordat je weer start met werken wen je aan de overgang van je vakantie naar het normale leven.

Bouw het rustig op met productieve taken zoals het uitpakken van je koffer, schoonmaken en boodschappen. Door je huiselijke taken weer rustig op te pakken kom je langzaam weer uit je vakantiemodus. Daarbij hoef je dit dan niet te doen als je weer aan het werk bent, wat weer zorgt voor meer rust.

Kom alvast weer terug in je routine

Probeer zo snel mogelijk weer in je oude ritme te komen. Ga weer op tijd naar bed en sta ‘s morgens weer vroeg op. Pak ook andere activiteiten wederom op zoals hobby’s en sport.

Je kunt ook investeren in je carrière tijdens de zomer!

Wanneer de vakantie weer voorbij is wordt er aangeraden om je sport en eetgewoontes weer op te pakken. Hierdoor word je weer vitaler na je vakantie, waarin we toch vaker ongezonder en onregelmatiger eten. Lees meer tips om jouw vitaliteit op de werkvloer te verhogen.

Geniet van je thuiskomst

Hoelang je vakantie is geweest, er komt een moment dat je weer thuiskomt. Maar ook thuis kun je een vakantiegevoel creëren. Geniet van je huis en doe dingen die je leuk vindt. Geniet van het slapen in je eigen bed. Praat bij met familie, kennissen, vrienden of vriendinnen over je vakantie.

Doe dingen thuis die je in de vakantie ook gedaan hebt, zo kan je jouw vakantiegevoel rustig afbouwen. Uit eten, terrassen, zwemmen, enzovoort kan ook in Nederland.

Verspreid je vakantiedagen

Wanneer de vakantie weer voorbij is vinden veel mensen dat logischerwijs jammer. Het is altijd prettig wanneer je ergens naar uit kan kijken, dit is de beste motivator om weer aan de slag te gaan. Neem daarom niet alle vakantiedagen in een keer op, maar verspreid deze over verschillende periodes.

Er wordt aangeraden om na je vakantie wat leuke dagjes uit te plannen, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Je kan zelfs al gelijk nadenken over een volgende vakantie om in de vakantieflow te blijven. Zo heb je ook direct iets om naar uit te kijken.

#2 Begin rustig

Na je vakantie ben je een aantal dagen of weken weg geweest, een extra rustig dagje kan er dan nog wel bij. Laat je vooral niet opjagen en start rustig op na je vakantie. Werk ook niet te veel over in de eerste dagen anders verlang je al gelijk naar een nieuwe vakantie.

Het is verstandig de eerste dag dat je begint met werken geen afspraken of vergaderingen in te plannen. Een mooie start is eerst met je collega’s bij te praten wat er de afgelopen tijd is gebeurd terwijl je weg was. Hoe zijn de zaken verlopen en wat kan je het beste als eerste oppakken? Hoe beter je op de hoogte bent van de lopende zaken, hoe efficiënter je aan de slag kan gaan.

Het kan voelen alsof het de eerste werkdag ontzettend lang duurt. Neem als het mogelijk is wat kortere pauzes. Probeer elk uur een kleine pauze in te lassen. Tijdens je mini pauze kun je een praatje maken met een collega over jullie vakanties, je benen strekken, je water of koffie bijvullen of een wandeling maken buiten. Ga buiten de deur lunchen of neem je lunch mee naar buiten voor frisse lucht. Zeker als het nog heerlijk zomer weer is, zo blijf je nog even in de vakantiemodus.

#3 Start met de basis

De eerste werkdag wanneer je terugkomt op kantoor komt is het fijn als je eerst je bureau opruimt. Dit zorgt namelijk voor een opgeruimd begin, een schone lei. Alle rond zwevende papieren, notities en kantoorartikelen kun je opruimen. Maak je werkplek weer comfortabel, schoon en prettig om elke dag in te werken. Lees hier de voordelen van een opgeruimde werkplek

Niet alles hoeft in een keer afgerond te zijn op de eerste dag dat je terug komt van vakantie. Laat op de eerste werkdag je out of office nog een dagje aan staan. Zo kun je rustig beginnen met het bijwerken van je mail. Begin bij de meest recente mail.

Vaak zijn zaken in oudere mails al opgelost door andere collega’s. Het mailverkeer van collega’s onderling kun je in een keer scannen en alle voorgaande mails verwijderen. Verwijder alle spam en cc-mails die overbodig zijn. Probeer de belangrijkste mails te markeren die je de eerste werkdag wilt beantwoorden en verspreid de rest van je mails over de rest van de week.

vakantiedip-start-met-de-basis

#4 Stel prioriteiten

Zodra je weer aan je werk begint na je afwezigheid vult je agenda vanzelf weer met afspraken en werkzaamheden. Focus je daarom eerst op zaken die echt belangrijk zijn. Als er een stapel werk ligt en je loopt enorm achter is het noodzakelijk om prioriteiten te stellen.

Welke zaken krijgen voorrang op andere zaken? Het is verstandig dat je begint met de belangrijkste taken. Hierdoor zal je niet gelijk in de eerste week al het overzicht verliezen. Maak gebruik van een planning, selecteer elke dag de drie belangrijkste taken en schrijf op welke taken nog even kunnen wachten.

Gestructureerd je prioriteiten stellen zorgt voor meer rust in je hoofd. Ook vermindert het de kans op stress. Lees hier hoe je stress kan verminderen

#5 Kom in je werkritme

Nadat je weer rustig bent opgestart, kom je langzaam weer in het ritme. Breng structuur aan in je dag en maak een plan wat je de komende maanden gaat doen. Hierdoor krijg je meer energie en verminder je de kans op een vakantiedip.

Het komt regelmatig voor dat je op vakantie dingen hebt bedacht die je anders wilt gaan doen.  Schrijf je goede voornemens op en leg deze op je bureau. De beste manier om weer in je ritme te komen is om gewoon de dagelijkse dingen weer op te pakken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Weer werken zonder de vakantiedip!

Veel mensen hebben moeite om na hun vakantie weer aan het werk te gaan. Je bent moe, ongemotiveerd, verdrietig of zelfs eenzaam. Je hebt last van een vakantiedip.

Om dit tegen te gaan is een goede overdracht belangrijk. Verder is het noodzakelijk dat je rustig begint en zo snel mogelijk weer in het ritme komt. Begin tot slot met het bijwerken van je mail en stel prioriteiten op voor je werkzaamheden. Zo ga je vol energie aan het werk.

Mocht je vakantiedip aanhouden lang nadat je weer gestart bent met werken, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Zie hier hoe je omgaat met een burn-out.

Stelling: ik heb na mijn vakantie last van een vakantiedip? Eens of oneens?

Laat het ons weten in de reacties.

3 Reacties op "Weer werken na je vakantie: tips tegen een vakantiedip"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Bobby
  • 3 januari 2020

  Hoi Lars,

  Bedankt voor de handige tips!

  Groetjes

   • Lars Tertoolen
   • 8 januari 2020

   Hoi Bobby,

   Graag gedaan, leuk om te horen!

   Mvg,

   Lars Tertoolen

  • Ype de Vries
  • 24 juli 2022

  Net thuis. Van de vakantie gelijk werken hou je steeds vakantiedip. Omdat moe bent op werk valt je slaap hoe kan dat eigenlijk beter thuis blijven in vakantie verlof te staan