Weer naar kantoor na lang thuiswerken: 6 tips

  • Karlijn van der Bruggen
  • 19 oktober 2021

Het afgelopen anderhalf jaar hebben heel veel mensen thuisgewerkt wegens Corona. Door de versoepelingen gaan er steeds meer mensen (gedeeltelijk) weer naar kantoor. De terugkeer naar kantoor kan voor sommigen wennen zijn. Thuiswerken had voor-, maar ook nadelen. Lees in ons blog 6 tips over hoe je weer aan de slag gaat op kantoor. 

#1 Zorg voor een goede werkplek

Na een lange tijd niet op kantoor te zijn geweest, is waarschijnlijk je thuiswerkplek volledig ingericht, maar je werkplek op kantoor niet meer. Als je weer op kantoor gaat werken, zorg dan voor een goede werkplek! 

Een goede werkplek is erg belangrijk, omdat je daar een groot deel van de dag bent. Bij een goede werkplek is voldoende zuurstof belangrijk. Planten zorgen voor extra zuurstof, dit leidt tot extra creativiteit en productiviteit. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook gezellig uit!

Voor een goede werkplek is voldoende licht ook belangrijk. Het prettigste werk je met voldoende daglicht. Zorg dus dat je niet in een geheel afgesloten ruimte gaat werken, maar dat er voldoende daglicht naar binnen schijnt. Ook is het goed om af en toe weg te kijken van je beeldscherm naar buiten. Zo kan je jezelf weer volledig focussen op het werk en heb je meer concentratie gedurende dag.

#2 Ergonomische werkplek

Het is belangrijk dat de werkplek waar je veel uren doorbrengt ergonomisch verantwoord is. Thuis had je hiervoor misschien niet alle faciliteiten, maar op kantoor zijn vaak wel de goede middelen aanwezig. Denk aan een goede bureaustoel en een verstelbaar bureau. Indien je deze middelen tot je beschikking hebt, maak er dan ook gebruik van!

Het hebben van een ergonomische werkplek draagt niet alleen bij aan jouw productiviteit, maar ook aan jouw gezondheid. Langdurig in dezelfde houding zitten is slecht voor de bloedcirculatie en het voorkomt dat vetten niet worden afgebroken, wat weer zorgt voor gewichtstoename. Wissel regelmatig van houding en neem een micropauze. Sta op en haal koffie voor je collega’s!

#3 Neem meer kleinere pauzes

Op kantoor ben je vaak langer geconcentreerd aan het werk dan thuis, omdat er op kantoor minder afleidingen zijn dan thuis. In je eigen omgeving ben je sneller geneigd om tussendoor bezig te zijn met andere dingen.

Toch is het op kantoor belangrijk dat je kleine pauzes neemt tussen het werken door, zodat je daarna weer volledig geconcentreerd verder kan werken. Als je te lang in je concentratie bent, zal je je na een tijdje niet meer kunnen concentreren. 

Breng je lunchpauze niet achter je bureau door als je nog iets belangrijks af moet maken, want hierdoor daalt je productiviteit. Het is beter om even rust te nemen en achter je bureau vandaan te komen. Hierdoor kan je na je pauze weer fris aan de slag. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Plan je werktijd in

Als heel Nederland weer naar kantoor gaat, dan wordt het ook weer drukker op de weg. Dit betekent filerijden. Als je je werktijd slim inplant kan je de files vermijden. Begin bijvoorbeeld een half uur eerder en ga een half uur eerder naar huis als dat mogelijk is. 

Daarnaast creëert het rust in je hoofd als je weet hoe laat je begint en hoe laat je naar huis gaat. Plan jouw taken en werkzaamheden in, zodat je met volledige focus bezig bent met opdrachten en je hoge kwaliteit levert.

Tijdens het thuiswerken was je misschien eerder geneigd om ’s avonds nog aan het werk te gaan. Echter, op kantoor is het goed dat je met jezelf afspreekt om niet eindeloos door te werken. Ruim op tijd je spullen op en sluit je computer af. Ga na je werkdag ontspannende activiteiten doen, zodat je jouw gedachten kan verzetten. Hierdoor wordt de werk- privé balans verbeterd. 

Daarnaast vinden veel werknemers het fijn om alsnog een dag thuis te werken in de week, ook al mag je weer volledig naar kantoor. Ga in gesprek met je werkgever over de mogelijkheden.

#5 Neem de tijd om je collega’s weer te spreken

Als iedereen weer veel op kantoor aanwezig is, is het belangrijk dat de band tussen collega’s goed is. Je bent tenslotte toch weer veel bij elkaar. Collega’s zullen het waarderen als je interesse toont en tijd investeert in een goede band. Toon oprechte interesse, stel vragen en geef complimentjes. De band tussen jou en je collega’s zal beter worden!

Waarschijnlijk heb je tijdens de periode van thuiswerken je collega’s minder gesproken dan normaal. Elkaar spreken via de telefoon is toch anders dan een face-to-face gesprek. Meestal gaat het via de telefoon over het werk en andere formaliteiten, maar wordt er niet over het privéleven gepraat.

Daarnaast wordt informatie vaak gedeeld via de mail. Dit is natuurlijk de makkelijkste optie, maar toch is het ook belangrijk om ook af en toe naar collega’s toe te lopen, zodat de informatie mondeling gedeeld wordt. Dit is niet alleen belangrijk voor de werksfeer en de band tussen collega’s, maar ook worden je benen weer gestrekt. 

#6 Zorg goed voor jezelf

Gezond eten is belangrijk, dat weten we allemaal. Toch is het voor velen moeilijk om op kantoor gezond te eten. Vaak zijn er op kantoor veel verleidingen aanwezig. Thuis had je alle middelen om een gezonde lunch en gezonde tussendoortjes te maken. Als je weer naar kantoor gaat, heb je misschien niet alles bij de hand. Bereid daarom jouw lunch en tussendoortjes alvast thuis voor.  

Uit onderzoek blijkt dat wanneer werknemers minimaal 4 keer per week groenten en fruit eten, de productiviteit met gemiddeld 20% stijgt. 

Zorg ervoor dat je jouw favoriete fruit meeneemt. Hierdoor creëer je verheugmomentjes voor jezelf. Daarnaast is het ook goed om voldoende water te drinken, zo blijf je gehydrateerd. Zet een waterfles of ander drinken wat je lekker vindt binnen handbereik. 

Klaar om weer naar kantoor te gaan na een periode van thuiswerken

Weer terug naar kantoor gaan na de corona periode kan erg wennen zijn, daarom is het belangrijk dat je het zo prettig mogelijk maakt voor jezelf. Maak je werkplek zo comfortabel mogelijk en zorg voor een werkplek waar je graag zit. Doe dit door plantjes neer te zetten en lekker fruit mee te nemen. Neem vaak genoeg pauzes, ga koffie halen voor je collega’s, loop tijdens de lunchpauze een blokje om en ga elk uur even staan achter je bureau. 

Het is daarnaast belangrijk dat je je werkdagen en werktijden inplant, dit zorgt voor rust en duidelijkheid. Houd je ook aan deze tijden en werk niet te lang door. Genoeg rust nemen en ontspannen is belangrijk om de volgende dag weer fris te beginnen. 

Tot slot is goed contact met collega’s belangrijk, omdat je ze nu weer vaker gaat zien. Ga weer in gesprek met elkaar, ook over zaken die niks met werk te maken hebben. Toon interesse in je collega’s, stel vragen en geef een compliment. 

Stelling: Op kantoor werken is fijner dan thuis werken.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

 

0 Reactie op "Weer naar kantoor na lang thuiswerken: 6 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent