Het afsluiten van je motivatiebrief: 3 doeltreffende manieren

 • Pascal Joore
 • 28 november 2023

Het doel van een motivatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Net als een goede openingszin en een relevante inhoud, speelt het afsluiten van jouw motivatiebrief een cruciale rol bij het bereiken van dit doel.

In de laatste paar zinnen krijg je de mogelijkheid om de positieve indruk die je hebt gemaakt nog een keer te versterken. Je krijgt nog één kans om jezelf te verkopen en de lezer te overtuigen van je toegevoegde waarde.

Met de zin “Graag licht ik mijn motivatie toe in een gesprek” laat je kansen links liggen. Als je gaat solliciteren moet je namelijk elke mogelijkheid gebruiken om jezelf te onderscheiden. Ook in de laatste zin van je motivatiebrief! Om je hierbij te helpen, presenteren we deze week 3 sterke manieren om je motivatiebrief af te sluiten, inclusief voorbeelden.

Het afsluiten van jouw motivatiebrief: Benadruk het belangrijkste

Een werkgever probeert met de vacature iemand te vinden die voldoet aan de vraag die is ontstaan binnen het bedrijf (bijvoorbeeld door het vertrek van een werknemer). Dit kan van alles zijn:

 • Vraag naar specifieke competenties en vaardigheden
 • Vraag naar kennis
 • Vraag naar inspiratie/passie
 • Vraag naar persoonlijke eigenschappen

Door te achterhalen waar het bedrijf naar op zoek is en dit in de laatste zin te benadrukken, geef je de werkgever het gevoel dat jij de kandidaat bent die ze nodig hebben.

Hoe moet je jouw motivatiebrief afsluiten?

Als je jouw motivatiebrief wilt afsluiten, stuur je aan op een vervolg. Je wilt immers uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Door de “call-to-action” te combineren met de belangrijkste functievereisten, speel je op het juiste moment in op de behoeften van de werkgever. Hiermee vergroot je de kans op een uitnodiging.

Plan van aanpak

Het is jouw taak om een kritische blik te werpen op de vacaturetekst en te achterhalen waar de meeste vraag naar is. Kijk vervolgens in hoeverre jij aan de vraag voldoet en verwerk dit in een overtuigende slotzin. Om je hierbij te helpen, beschrijven we 3 manieren hoe jij je motivatiebrief kan afsluiten.

#1 Je motivatiebrief afsluiten met competenties en/of vaardigheden

Staat de vacaturetekst vol met competenties en vaardigheden? Dan kun je ervan uitgaan dat de werkgever daar expliciet naar op zoek is. Gebruik dit gegeven in de slotzin van je motivatiebrief om de kans op een baan te vergroten.

Vanzelfsprekend moet je de belangrijkste competenties en vaardigheden waarover je beschikt in je motivatiebrief noemen en onderbouwen met praktijkvoorbeelden. Echter, om ook indruk te maken met het afsluiten van je motivatiebrief, kun je één competentie achter de hand te houden.

Voorbeeld Verkoper:

“Van kinds af aan ben ik een goede luisteraar. Hierdoor begrijp ik de klant en kan ik adequaat inspelen op zijn/haar behoeften. Ik zou graag in een gesprek laten zien dat ik ook aan jullie behoefte kan voldoen.”

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Passie

Het hebben van een passie is ontzettend waardevol voor jezelf en je werkgever. Het leidt onder andere tot een hoge mate van toewijding, loyaliteit en betrokkenheid. Allemaal factoren die positief zijn voor de werkgever en dus ideaal zijn om jezelf te verkopen!

Als jouw hart sneller gaat kloppen van de functie waarop je solliciteert, dan moet je dit zeker terug laten komen in je motivatiebrief (ook al voor de afsluiting). In dit blog leggen we uit hoe je je passie kunt verwoorden in je motivatiebrief.

Wordt in de vacaturetekst benadrukt dat de werkgever op zoek is naar iemand die gepassioneerd is over zijn werk? Dan kun je hier in de slotzin nog een keer naar verwijzen. Hierdoor laat je de lezer op het juiste moment zien dat je écht gepassioneerd bent over de functie en/of het bedrijf.

Voorbeeld Verpleegkundige:

“De erkenning die ik krijg van patiënten na het bieden van de juiste zorg, vormt voor mij een onuitputtelijke bron van energie. Energie die ik op papier niet goed kan uiten, maar graag laat zien in een kennismakingsgesprek!”

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Fit met bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur bepaalt onder andere hoe werknemers met elkaar omgaan, hoe beslissingen worden genomen en wat de afstand is tussen afdelingen. Sommige werkgevers zijn erg trots op hun bedrijfscultuur. Ze pronken ermee en vinden het belangrijk dat nieuwe werknemers passen binnen de betreffende cultuur. Logisch, want een goede fit is bevordelijk voor de band met collega’s en vergroot de kans op een langdurige arbeidsrelatie.

Als een werkgever veel waarde hecht aan de bedrijfscultuur, zie je dit vaak terug in de vacaturetekst. Je kunt dit herkennen aan uitspraken als:

 • “Pas jij binnen onze open, informele en klantgerichte cultuur?”
 • “Je werkt in een team van betrokken en gemotiveerde collega’s in een resultaatgerichte cultuur.”
 • “Er heerst prettige werksfeer binnen een no-nonsense cultuur.”

Als je dergelijke uitspraken tegenkomt in de vacaturetekst, maak je indruk door jouw fit met de bedrijfscultuur te benadrukken in de afsluiting van je brief. Kies een kenmerk van de bedrijfscultuur uit en verwerk het in de afsluiting.

Voorbeeld open en innovatieve bedrijfscultuur:

Wanneer ergens een open en innovatieve bedrijfscultuur heerst, probeert de werkgever creativiteit, vernieuwing en innovatie te stimuleren. Hier kun je handig op inspelen:

"De open bedrijfscultuur die bij jullie organisatie heerst, zorgt voor de vrijheid en motivatie die ik nodig heb om met creatieve oplossingen te komen voor complexe vraagstukken. Graag zou ik mijn creativiteit tonen tijdens een kennismakingsgesprek."

Motivatiebrief afsluiten 

In de laatste paar zinnen van de motivatiebrief krijg je nog één kans om jezelf te verkopen en de lezer te overtuigen van je toegevoegde waarde. Grijp deze kans met beide handen aan en zorg ervoor dat de werkgever je niet meer vergeet! Sluit je motivatiebrief sterk af!

Update: Dit blog over het afsluiten van een motivatiebrief verscheen voor het eerst op 7 februari 2017 en werd op 28 november 2023 geactualiseerd.  

Stelling: Een goede afsluiting is net zo belangrijk als een goed begin van je motivatiebrief!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

10 Reacties op "Het afsluiten van je motivatiebrief: 3 doeltreffende manieren"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Peter
  • 8 februari 2017

  Wordt een motivatiebrief inderdaad gelezen ja?
  Ik denk vaker niet dan wel namelijk.

  • Monique
  • 8 februari 2017

  Ik ben het eens met de stelling. Het is een feit dat de laatste zin als eerste gelezen wordt, daarna pas de hele brief. Een goede afsluiter is dus tevens een goede binnenkomer, waarmee je de kans vergroot dat je brief gelezen wordt.

  • Johannes Swart
  • 8 februari 2017

  Hoi WETALENT,

  Ik heb al vaak van jullie tips gebruik kunnen maken en ook deze is weer een zeer goede tip. Eigenlijk zijn jullie voor werkzoekenden mensen de tipgever waar je op kan bouwen. Feitelijk zouden jullie je als bedrijf ook toe kunnen leggen op persoonlijke coaching door kandidaten te helpen in hun zoektocht naar een andere baan. Succes met wat jullie willen doen als bedrijf

   • Ivo Bourgondiën
   • 8 februari 2017

   Hallo Johannes,

   Bedankt voor het mooie compliment! Wat betreft het idee over het coachen van werkzoekenden, we zijn op dit moment druk bezig met het opzetten van een workshop. De workshop is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan (extra) begeleiding bij hun zoektocht naar werk (van oriëntatie tot sollicitatiegesprekken).

   Als je geïnteresseerd bent, kan ik je eventueel aanbevelen bij mijn collega om mee te doen met een pilot om de workshop te testen/optimaliseren.

    • Johannes Swart
    • 19 juni 2017

    Hoi Ivo, ik heb je reactie op mijn content niet gelezen maar het lijkt mij interessant om iets voor wetalent te gaan doen. Zelfs nu ik weer een nieuwe job heb grijp ik iedere keer weer terug op jullie tips. Je kan mij bereiken op ….@gmail.com. Mij bellen mag ook. Dat is 06-…….. Ik zou het ook leuk vinden om via linkedin geconnect te zijn.

  • Iris Keasberry
  • 9 februari 2017

  Dank voor deze blog! Hoewel de info niet nieuw was voor me, heeft het me vandaag toch geïnspireerd om zowel een goede opening als een opvallende slot te schrijven in mijn motivatiebrief. Ter inspiratie voor anderen zal ik deze hier toevoegen (met weglating van namen om herkenning te voorkomen). Een betrokken opening: ‘Bij … heb ik ervaren dat o.a. door de transitie en transformatie er nog veel te doen is in de jeugdzorg. Graag solliciteer ik op de functie van Beleidsmedewerker Jeugd in de gemeente … om bij te kunnen dragen aan een samenleving waarin (kwetsbare) jongeren en hun ouders veilig en gezond kunnen leven.’ En pakkend slot met call-for-action: ‘Ik vind het een uitdaging om bij te mogen dragen aan de transformatie in het sociaal domein. Zeker in een tijd dat de gemeente … gaat fuseren met … en … vraagt dat een cultuurverandering die zeer interessant is. Tijdens een kennismakingsgesprek bespreek ik graag hoe ik kan helpen bij het vinden van antwoorden op transitievragen die nog onbeantwoord zijn voor de jeugd.’ Deze sluiten beide aan met wat erin de vacature beschreven is.

   • Ivo Bourgondiën
   • 10 februari 2017

   Bedankt voor het delen Iris!

  • Aletta van 't Hoog
  • 14 februari 2017

  Hele goede tips. Ik kan iedere sollicitant aanraden dit zo te doen! Aletta van ’t Hoog, loopbaanadviseur

  • Mohamed Hakem Elahi
  • 29 december 2018

  Ik ben ermee eens. Een goede slotzin laat nogmaals je motivatie en bereidheid voor betreffende functie zien/ ervaren. De drie tips ga ik zeker toepassen. Bedankt ervoor.

  • Rox
  • 10 april 2019

  Hi, ik gebruik weleens sites om een goede opening en sluiting te vinden. Verder gaat het schrijven me ontzettend goed af. Bedankt voor de handige tips en cool om te zien dat jullie ook workshops geven voor mensen die begeleiding nodig hebben. Succes!!